Nálunk a Publix a nyerő, de azt hiszem ez csak Floridában létezik. Nagyon szép hús van, csomagolt és kimért is. Legujabb szenzáció Sears tövében megnyilt nevenincs üzlet. A hal és hús választékuktól teljesen el voltam bűvölve. Ott minden organic, amitől viszont úgy általában lábrázást kapok. Organic mosószer meg egyéb ilyen hülyeségek. Leginkább a halak miatt fogok még oda menni, no meg a borjuhus miatt is, ami az idén eltünt a Publixból. Van aztán egy Fresh market, az egyetlen hely ahol olasz szalámit és sonkát árulnak. Undorító az egészben, hogy autózni kell extra mindenért. Sehol egy árnyékos parkoló, mire lehül a kocsi már hagyhatjuk megint a következő nasütötte parkolóban.:-( Megszoktam, hogy leszaladok és 5-15 perc gyalogtávon belül mindent megkapok amire vágyom.
Orosz bolt itt is van, illetve en ugy hivom a nemzetkozi bolt mert tenyleg van benne minden, magyar gyulai, teliszalami/ bende /, fustolt karaj, joval olcsobban mint a magyar hentesnel, a multkor volt tarhonya, kiuritettem a polcot, elhoztam vagy 8 zacskoval, tobb sajnos nem volt, remelem rendelnek, ez magyar import volt.
A ShopeRitenak a husvalaszteka nagyon szep es nagyon bo bar mar jartam olyanban ahol messze nem volt jo, a mienk kifogastalan.
Stop&Shop nincs errefele, ShopRite is kicsit kiesik az utambol... a helyi Acme undorito - oda nem megyek hust venni, marad a Wegmans, es ott a pultnal levo draga... elore csomagolt szokott a Sam'snel lenni, de mostanaban tul zsirosak voltak, igy nem akarok ujra venni ott. El fogok nezni a ShopRiteba... Menyem nagyon finom Cook's sonkat szokott ott venni...
Az azsiai eleg messze van - de szeretek oda menni, igaz ritkan, mert sok erdekes dolog van ott :)).
Van egy masik - no ez talan tul messze - erdekes bolt Philadelphiaban, a Bustleton Avenuen, egy orosz bolt, de hatalmas, es sokfele mas nemzet etelet is meg lehet talalni... magyart is :)), torokot is... Phily egy orai ut, nem is ez a gond, hanem hogy mikor, mert utalom azt, amikor 2 ora lesz belole a traffic miatt...
Ezt a leveshust, azt hiszem ez a marhalabszar ugye, aruljak a ShopeRite-ban a Stop&Shop-ban is es minden nagyobb uzletben itt a kornyekunkon. Az Azsiai boltba en alig megyek, nincs is a kornyekunkon.
Ilyenbol szoktam fozni huslevest ami a kepen van, meg kulon diszno nyakcsontbol amin boven van hus is. Mindketto nagyon finom. Tyukbol mar regen nem csinalok mert izetlen vacak, legfeljebb ha vegyes husbol lesz akkor teszek hozza valamit a csirkebol.
Nalunk is - csak nem mindig olyan aron amit hajlando vagyok megfizetni. Elmegyek az azsiai boltba... mar tobb okom is van ra :)), igy aztan... veszek hust annyit, hogy a melyhutobe is tudjak tenni. Egesz szepen kiettuk a melyhutobol a hust, zoldseget, kenyeret... lehet feltolteni frissel.
Szalontüdőt sem tudtam eddig jót csinálni. Többször próbáltam már, de rá kellett jönnöm, hogy az nekem nem megy. Ha azt akarok enni, akkor étterembe megyek. De ugyanígy vagyok a halászlével és hús rántásával.
Tüdőt keveset ettünk. Azt is Apukám kedvéért, szabógallér levesként.
Ez egy egyszerű leves (csontleves, zöldségleves), a nevét a belefőzött tésztáról kapta.
A tüdőt meg kell főzni, majd húsdarálón le kell darálni. Fél- vagy inkább negyed fej hagymát nagyon apróra megvágni vagy lereszelni. Zsiradékon megfonnyasztani, rátenni a darált tüdőt és együtt párolni, pirítani. Só, bors a fűszere. Tésztát gyúrni, síkálóval deszkán vékonyra nyújtani. A kinyújtott lap egyik felére szabályos kiosztásban apró halmokat rakni a tüdőből. A halmok közötti vonalakat felvert tojással megkenni, ráhajtani a tészta üresen maradt részét. Kiskanál hátával a közöket sorban és oszlopban összenyomni. Derelyevágóval négyzetekre vágni. Ez a szabógallér. Belefőzni a levesbe. A derelyék ne legyenek nagyok, az apróbb jobb ízű.
Azt hittem csak az en Anyum volt ennyire a megszokas rabja! :))
Nalunk is kellett a husleves vasarnap - marha, csirke - vagy egy aprolek leves, esetleg sertes nyak-bone izebol. Akkor nem nagyon szerettem a leveseket - most kezdtem raszokni par eve.
Penteken nalunk sem volt hus - nem annyira a vallas miatt, inkabb azert mert nem volt penz, majd lesz hus a hetvegen... aztan hetfon sem volt, mert ugye volt a hetvegen... :))
Vese velo nem annyira mint a szalontudo zsemlegomboccal... szerettem.
Anyu szokott pacalt is - en is parszor, de mar regen nem ettem. Szerettem pedig.
Gyerekkoromban Édesanyám gyakran főzött marhahús levest. Persze akkor a kényszervágásból lehetett marhahúshoz jutni. Az is mindig tehénhús volt, többnyire öreg fogatlan jószágé. Na abból a húsból csak levest lehetett főzni. Nálunk a vasárnap nem múlhatott el húsleves nélkül, amiben mindig volt velőscsont, ha marhából, vagy disznóból készült a leves. Apukám nagyon szerette a velőt, pirítós kenyérre kenve.
Sokszor ettünk tehéntőgyből készült pörköltet. Édesanyám nem szerette csinálni, mert felkockázáskor kivette a kés élét. Emlékszem, 2-3 kést használt "el" mire felaprította.
Gyakori étel volt még a vese-velő is nálunk. Azóta is szeretem, én is gyakran főztem.
Pénteken a böjt miatt mindig tészta volt a második fogás, vagy bukta. A buktát jobban szerettem, mert a tésztától fél óra múlva éhes voltam.
Szerdán mindig sztrapacska volt előtte valami könnyű leves.
nálunk nem volt szokás a marhahúsleves, csak a tyúkhúsleves és a sertés húsoscsontból főzött - illetve anyukám sokszor kicsit túllőtt a célon, és nagy darab tarjából főzött levest (amikor a második fogás is húsos volt - pörkölt, rántotthús)
mostanában kezdek el én is tarjából főzni levest, úgy, ahogyan gyerekkoromban tanultam és szerettem, mindig főtt benne répa és krumpli, és nagyon kedvelem a csontos-zsíros leveshúst összetört, levesben főtt répával-krumplival enni (a jól megsózott remegős kövérje a hússal és a krumplis-répával együtt nagyon finom tud lenni :-)) ) úgy szoktam intézni, hogy nem is eszek második fogást, még ha lenne is...
Szoktam halat is - fish and chips ;)) - ami utan nem kerdes, kiontom az olajat... A fasirt... azt nem szoktam csinalni surun, inkabb a hamburger es ha fasirt, egybesult.
Szeretnek csirkeszarnyat enni rantva - majjal a hona alatt...