Keresés

Részletes keresés

zabfaló Creative Commons License 2008.02.06 0 0 370

Szokásos nyugati zöld-képzetek. A kelták kékre festették magukat és fejvadászok voltak kb. a hunok idején, az olaszok, belgák, franciák máig eszik a lóhúst, a germánok meg embert is áldoztak. A buszkasi ismert játék egész Közép-Ázsiában, nincs vele semmi baj, ahogy a színlelt lányszöktetéssel.

 

Előzmény: Motun (369)
Motun Creative Commons License 2008.02.06 0 0 369

Robert Graves ezeket írja a hunokról " Vitéz Belizár" címü müvében...

 

Többféle hunt ismerünk, fehér hun, masszageta, heruliánus, bulgáriai hun. A heruliá-nusok felvették a kereszténységet.

A hunok búzaszínüek, ferde mélyen ülő szemük mindig vörös a portól és széltől.

Orruk kicsi, nem feltönő, arcra kövérek, sima fekete hajukat elől levágják, a fülüknél befonva viselik hátul pedig hosszan lelógatják.  Lábuk kicsi befelé hajló karjuk igen erős. 

Lovaik húsz méföldet tudnak megállás nélkül egy iramban vágtatni.

A földet nem művelik, gabonájukat vagy csere vagy sarcként kapják. Fő frissitőjük a kancatej, amit kumisznak hívnak, ezt frissen vagy írónak savanyítva isznak, vagy pedig megerjesztik és akkor a részegítő ital neve "kvasz".

A tiszta víztől írtóznak.Vaddal és lóhussal táplálkoznak, mert a szarvasmarha és a sertés elpusztul a sztyeppei szélben. A húst só nélkül szárítják a napon.

A civilizált emberek szemében undorítóak mert lóhúst esznek.

Sportjuk a lóhátról való birkózás. Veszekedő természetüek, de ha két ember összeakaszkodik nincs harmadik aki közbeavatkozna.

A gyilkosságot halállal büntetik ...ugyanigy a fajtalankodást, házasságtörést, tábortüzbe való vizelést.

Igen mocskosak, nem mosakodnak,arcukat lótrágyával kenik.

A kék eget imádják, mágusaik vannak és félnek a villámlástól és menydörgéstől.

Házasságot csak szinlelt  lányrablás utján kötnek.

Fegyverik az íj, lándzsa és a széles pengéjü kard. Csatában a nemesek páncéllal kirakott bőrkabátot viselnek, de csak amellükön, mert a hátul viselt páncél gyávaságnak számít.

Teljesen érthetettlen nyelven beszélnek, ugy csipognak mint a madarak.

zabfaló Creative Commons License 2008.02.06 0 0 368
Lehet, majd jobban megnézem. A tejcukor emésztésére való enzim termelése egyes embereknél valóban leáll, inkább úgy 4 éves koruk körül,(összefügg az ősi elválasztás idejével) utána nem tudják a tejcukrot emészteni. Ettől még holtig élnek, csak elég sok hasmenésük és eféle kellemetlen tünetük lesz. Nyilván, olyan népek ők, ahol a fejősállat tartás és tejgazdaság nem jellemző évezredek óta sem, mert különben kiszelektálódtak volna ezeknek az ősei, akik nem birják a tejcukrot. Főleg a dél-kínai, japán, vietnami, thai lakosság között lehet tejcukor-érzékenyeket találni Ázsiában, a mongol, közép-ázsiai, török között meg kevésbé. Amennyiben a tejben lévő cukrot vmivel elbontják, akkor már veszélytelen az előbbieknek is a fogyasztása.
Előzmény: ouzo (366)
turtur Creative Commons License 2008.02.05 0 0 367
ouzo Creative Commons License 2008.02.05 0 0 366
Úgy tudtam, a joghurt baktériumos erjesztésű.
Előzmény: zabfaló (357)
ouzo Creative Commons License 2008.02.05 0 0 365
Bocsánat, igazad van, nemrégiben olvastam, hogy ez egy viszonylag friss afrikai gén.
Előzmény: lyesmith (361)
zabfaló Creative Commons License 2008.02.05 0 0 364
Na ja, ez a két szó maradt fenn a görög írásokban: medosz (talán mézsör)és kamosz(kumisz?) mint a hunok kedvenc italai...
Előzmény: Motun (363)
Motun Creative Commons License 2008.02.05 0 0 363

Nos Robert Graves ezt írja "a vitéz Belizár" címü regényében.

 

"A masszagéta hunok állandóan magukkal vittek egy "méhnek" nevezett élesztő-

fajtát, amellyel megerjesztetik a kancatejet, miután egy fakanállal kiverik belő-

le a zsírtartalmat, és ezzel az eljárással egy igen erős italt készítettek, melynek "kvasz" vagy "kumisz" a neve.

zabfaló Creative Commons License 2008.02.05 0 0 362
Nem igazi sajt lehet, ezt elhiszem. Az epe a zsírokat emulgeálja alaptételként, jó zsíros juh, bivalytejnél van esélye zsírt találni,(a fókatej zsírosabb, de azt nem fejik a hunok)  de a lótej pl. nem egy zsíros cucc, hanem cukorban gazdag. Azt pedig éppen a kül. gombák bontják alkohollá például, mint a kumiszban.
Előzmény: lyesmith (360)
lyesmith Creative Commons License 2008.02.05 0 0 361

"igazából senki nem tudja 2 éves kor felett"

 

Ez nem igaz. Európában, Közel Keleten, Kelet Afrikában nagyon sokan (a többség) megőrzi a laktóz toleranciáját felnőtt korban és meg tudják emészteni a nyers tejet ill. a tejtermékeket.

Előzmény: ouzo (356)
lyesmith Creative Commons License 2008.02.05 0 0 360
Hmm, elvileg vannak sajtok amit epével oltott tejből készítenek. Nem igazi sajt inkább csak orda.
Előzmény: zabfaló (357)
zabfaló Creative Commons License 2008.02.05 0 0 359
Nocsak. Már a hunok is úgy viselkedtek, mint a magyarok Szent Gallennél? Hiába, csak van vmi rokonság!:)
Előzmény: Motun (358)
Motun Creative Commons License 2008.02.05 0 0 358
Egy kicsit hunos amit írok. A "Vitéz Belizárban" olvastam hogy Belizár a hun segédcsapatoktól valami maszát vagy élesztőt kobozott el amivel a hunok a szeszes-
italt gyártották és nem nézte el hogy részegeskednek.
zabfaló Creative Commons License 2008.02.05 0 0 357
Ez az ún. oltó,egy enzim, de ezt csak a szopósborjú vagy szopós bárány oltógyomra tartalmazza. Lehet szárítani is, ebből egy kicsi adag megalvaszt 1-2 l tejet és az olyan lesz, mint a joghurt, kefir, aludttej. De csak olyan, mert az előbbieket gombafaj oltja meg! 
Előzmény: ouzo (356)
ouzo Creative Commons License 2008.02.05 0 0 356
Igen, a keleti népek sohasem itták nyersen a tejet, mert nem tudják megemészteni (igazából senki nem tudja 2 éves kor felett).
Ezért kell erjeszteni, az vagy tehéngyomorból, vagy juhgyomorból származó bektériumflóra kivonat volt.

Akárcsak a szóját, amelyet nem véletlenül erjesztenek tofuvá, ugyanis a szója igen sokféle mérget tartalmaz; ezért nem szabad soha napi 25 grammnál többet fogyasztani... éljenek a húspép+szójagranulátum felvágottak!
Előzmény: Motun (355)
Motun Creative Commons License 2008.02.05 0 0 355
Utánna kell néznem melyik fajta italról olvastam, a kumisz vagy valami más.
Az volt a lényeg hogy a harcos reggel valamit beleszórt a tejbe és az egész napos lovaglás rázkódó hatására estére tápláló italt kapott. Lehet az a kefir?
Előzmény: zabfaló (354)
zabfaló Creative Commons License 2008.02.05 0 0 354
Azt azért nem nagyon gondolom, hogy túl sok kumiszt vittek egy hadjáratra, hacsak nem volt már instant fajta belőle...:)
Előzmény: Motun (353)
Motun Creative Commons License 2008.02.05 0 0 353
Száraztészta ügyben nem tudok állást foglalni, de viszont "Tesco gazdaságos levespor" ügyben már jól álltunk. Gondolok itt a porított húsokra..
Nem tudom hogy a kefirt hova soroljuk mikori találmány, de a kumisznak kifejezetten jót tett a sok lovaglás.
Előzmény: ouzo (352)
ouzo Creative Commons License 2008.02.05 0 0 352
Igem, ha elfogadott, hogy mi hoztuk be a száraztésztát, akkor kellett ott lennie némi földműves hagyománynak is.
Előzmény: Motun (349)
ouzo Creative Commons License 2008.02.05 0 0 351
Igen, mindig a mai mongolokból indulunk ki, ha a "nomád" szót meghalljuk, pedig érdemesebb lenne (nem a mai megszállt) Tibetből kiindulni.
Előzmény: zabfaló (350)
zabfaló Creative Commons License 2008.02.05 0 0 350
Arrafelé rosszabb is volt az éghajlat komolyabb növénytermesztésre. Amúgy tudtak volna, hiszen a kínai rabszolgák tömege értett volna a földműveléshez. De a száraz, hideg pusztákon csak a ritkás fű nőtt, ami legelőnek se mindig jó, de ha jobb nincs, megteszi. A kínaiak békeadóban meg hoztak elég rizst és akármilyen terményt, csak ne támadják meg őket a hunok!:)
Előzmény: Motun (349)
Motun Creative Commons License 2008.02.05 0 0 349
A magyarságra is Levédia és Etelközben tartózkodásakkor azt mondták hogy nomád nagyállattartó törzsek. De tudunk földmüves tevékenységről is, abban a térségben.
Az ázsiai hiungnuk esetében olvastam téli és nyári szállásokról, a legelők ilyetén váltásáról. Tehát ők valszeg nem földmüveskedtek.
A nyugatra vándorolt hiungnuk, és később az európai hunok (az Uralon inneni) esetében nem kifejezett nyári és téli szállásról tudósítanak csak a legelő lelegelése utáni tovább vándorlásról.
A KM-ben pedig a hunok már nem vándoroltak akkora távolságokat észak dél irányban mint pl. a mai mongol gazdák.
Épp ezért szvsz. Attila hunjaira is áll a "nomadizáló" nomád kifejezés.
Előzmény: ouzo (348)
ouzo Creative Commons License 2008.02.05 0 0 348
--a "turániak" mind mongolidok ill. mongoloidok voltak

Ez tévedés. A legnagyobb génmixerbár volt ott :)


-Az előzőek lovasnomád kultúra, utóbbiak letelepedett földműves/iparos + kereskedő kultúra.

Ráadásul mindkét kultúra kevert volt, azaz egyik sem volt tiszta nomád, sem tiszta földműves. Azt a kifejezést szoktam hallani, hogy nomadizáló, amely kevert földműves/kereskedő/nomád.
Előzmény: Törölt nick (346)
zabfaló Creative Commons License 2008.02.05 0 0 347
A sivatagi homokban mumifikálódott halottak sem nagyon voltak mongolos külleműek, inkább kaukázusiak. Azaz, már nagyon régen volt arrafelé is ilyen is, olyan is. És keveredtek is, ahogy a déli hunok pl. a kínaiakkal, az első nemzedék máris mongolos küllemű lett, ha az egyik szülője vörös-szőke, fehérbőrű, kék-zöldszemű lett volna is.:)
Előzmény: Törölt nick (346)
jamaica2 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 345

Irán a méd és perzsa népek közös elnevezése a tőlük északra eső szintén iráni (és tokár) nyelvű területet hívták Turánnak a perzsák.

Előzmény: Motun (324)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.02.04 0 0 344
nadehát pont erről beszélek. ezért nem azonos az egyik "hun" a másikkal. a hefaliták nem azonosak attila hunjaival, akik nem azonosak mao-tun hsziungnujaival.
Előzmény: Motun (343)
Motun Creative Commons License 2008.02.04 0 0 343
A történetírók butaságát nem lehet nem szabad dogmatikusan értelmezni és ragasz-
kodni hozzá, mi több "támaszkarókat" gyártani a megtámasztásukra.
Tudott hogy a mongolok a birodalom alapitók népe, a tatárok pedig a mongolok ellenségei voltak. Dzsingisz kán apja halála miatt megöletett minden tatárt aki a kerékagynál alacsonyabb volt. De viszont később már nem engedte tatárnak kereitnek merkitnek najmannak stb. neveztetni magukat hanem egyszerüen mongolnak.
Az hogy Batunak csak csekély létszámú "vérmongol" jutott nyugati hadjáratára egy másik dolog.
Hogy IV. Béla királyunk a "tartarosz ördögeivel" az akkori írástudó szerzetesek jámbor
istenfélő leirataiban szereplő "tartarosz,tatarosz,tatar" hordákkal csatázott az is egy dolog. Ezt a tévedést számolják el a papok. Azok a papok akik azt irták hogy "tata-
roszok" tatárok mészárolják a magyart szvsz. nem is tudtak egy igazi tatár nevű népről akik Batu ükapját megmérgezték
Attól ők még mongol hóditó seregnek tartották mondták magukat, Dzsingisz Bogdo kijelölt útját követve.
Ha ezt az utat akarjuk taposni miszerint Attila seregében harcoló (gót,gepida,szkir,tur-
ciling stb) nép hun volt vagy nem, akkor azt kérdezem hogy Magyarországon élő a magyar vezetés fennhatóságát elfogadó (besenyő,kabar,kun,székely) népesség magyar vagy nem.
A kalandozások korában nyugat nem azt kiabálta hogy ... kunok,kabarok,besenyők...
nyilaitól ments meg Uram minket, pedig bizton mondom voltak jócskán.

Előzmény: Joranne_Sutt (340)
zabfaló Creative Commons License 2008.02.04 0 0 342
Sőt, arra is van példa, hogy gyengébb, ismeretlen nép egy már ismert erős nép nevét adja önmagának, hogy a lehetséges ellenséget megrémíssze ezzel...
Előzmény: Motun (339)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.02.04 0 0 341
az az idézet amit beraktam pont azt taglalja, hogy az elnevezésből nem következik azonosság. semmi értelme az elnevezésből következtetni.
Előzmény: Motun (339)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.02.04 0 0 340
egyszerűen arról van szó, hogy a nomádoknál ezek a dolgok máshogy működnek. a magyarországot dúló tatárok neve mongóliából származik, az emberek viszont a földközi tenger északi partjára települt kunok leszármazottai voltak, őket hívták tatárnak. a hun haderő jelentős részét európában vazallus germánok alkották. ők is hunok voltak? vagy a kunok tatárok?
Előzmény: Motun (337)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!