Ezek tényleg győnyörüek.Ilyeneket én is szivesen vennék.Sokkal szebbek mint a manapság favorizált nemes acél edények.Én is kiváncsi vagyok a magyarországi lelőhelyükre ha van egyáltalán ilyen.
Természetesen megbocsájtva,hisz nem is volt harag.:))) Az én készletem még nem ilyen nagy, hisz csak egy kb 4 lábas,1 nagyobb tepsi és egy öv.wok van használatban.Most probálnak román földön felhajtani egy nagyobb lábast.A grill lapokon én is gondolkoztam de még nem döntöttem róla.Ha van jó tapasztalat ezzel kapcsolatban akkor beruházok rá.Nyáron a mezőgazdaságban használatos tárcsán szoktunk sütni a kertben.Hm csudajóó:))).A beszerzése kicsit macerás volt de végül a Cservenka utcában kaptam.A szép az volt az egészben,hogy anno ilyen gépekkel dolgoztam.A szabad fütőszálas rezsotol mindig tartottam,attol féltem hogy kifut valami és megcsap az áram,hál istennek hogy eltüntek a világból.A bográcsodért irigyellek,klassz lehet benne a főzés.
Jelentem kb 25 eve fozok rendszeresen, mivel rammaradt eleinte a hazimunka, kesobb a gyerekekrol valo torodes is.
tobbfele ontottvas edenyt hasznalok:
3db serpenyu, ebbol ketto natur feluletu volt, egy festett.
3 db labas, ketto zomancos, egy festett
2 db fazek, mindketto zomancos.
Az egyik fazek 8-9 literes, a fedoje nincs meg, (talan nem is volt). Ebben mindig tyukhuslevest ill. kocsonyat szoktam fozni. a kissebbik labas masfel lieteres, ez egy 2 adagos leveshez, vagy melegiteshez kivalo.
Termeszetesen ezek a terfogatok korulbeloliek, soha nem mertem meg pontosan.
ezen kivul vannak grillapjaim es grillracsaim is ontottvasbol. Sot! ontottvas bogracsom is van. A natur feluletu edenyeket magam egettem ki zsirral, nem volt vele semmi gondom.
Volt meg ezenkivul egy nagy, de elegge lapos ketfules ov-labas, ami a nagymamamtol maradt ram, az aluminuim parja a hugome lett. Az aluminium azota elveszett. Na ebben a vaslabasban keszult a legjobb rantotthus, amit eletem eddig ettem. A nagymamamnal, aztan edesanyamnal. Az ido mulasaval ez a labas az enyem lett. Foleg porkolteket es egyben sutott husokat csinaltam benne langon es sutoben is. (fedoje nem volt). Egyszer egy sulyos hibat kovettem el ezzel a labassal, kifogyott gazpalack miatt elovettem a rezsot A rezso nem kerek futolapos volt, hanem nagyjabol U alaku szabadon allo futoszalja volt. legerosebbre kapcsolva feltettem ra az ov labast, zsirt is tettem bele. Azonnal voros lett a futoszal es rovid ido mulva a megolvadt zsir ellenere a labas elrepedt.
Tanulsagul irtam le ezt. Az ontottvas rossz hovezeto, a gyors helyi felfotesbol eredo homersekletkulonbseget nem toleralja. De ezt tudnom kellett volna. Amikor a lekaptam a rezsorol es kivagtam az udvarra, hiszen folyt belole ki a zsir, akkor meg a fule kezzel foghato volt. A zsir viszont sistergett a fuvon. Tanultam az esetbol, rezsora azota sem ettem fel ov edenyt. Igaz ritkan hasznalok rezsot azota.
Mindenkinek ajanlom az ontottvas labasokat. Bar nehezkesek, sulyosak, emiatt izommunkat is igenyelnek, de nagyon jo bennuk fozni. nehezen melegszenek fel, de azutan mar a hot jol tartjak. az oldalukra az etel hajlamos odapirulni, ez hasonlit a szabadtuzon fozeshez. Valoszinu emiatt izletesebbek az ebben keszult sultek es porkoltek. Ehhez hozzajarulhat az is, hogy a gaztuzhelyemen az egyik rozsa nagyon erosre van szabalyozva, ezen szoktam a porkolt jellegu eteket kesziteni. De az ontottvas bogracsabn is ezen a langon szoktam fozni akkor, ha kinn az ido nem a legkellemesebb a szabadteri fozeshez. Pl telen, vagy esos idoben Ha valakinek kerdese van, akkor sajat fozesi tapasztalatomat szivesen megosztom veletek. Ha szakmai kerdesetek van, akkor is szivesen valaszolok, mert egy vasontodeben dolgozom.
Topik nyitóként csak kapkodom a fejem,nem hittem volna,hogy ilyen bonyolult edényben szeretnék egy jó pörköltet főzni.Nem gondoltam hogy széntartalomról és acél korroziól fogok itt olvasni.Mivel ez nekem magas mint nyuszinak a farzseb, nem is szóltam mostanában semmit hozzá.Vártam és most is várom a tapasztalatokat az edény használatával kapcsolatban.
Eddig bosszusagomban nem irtam ebbe a topicba. A 37. sz. hozzaszolas miatt. tartalmaz csusztatast is es targyi tevedest is.
Tehat: Mint azota irjak tobben, az acelminosegek nagyon nagy hanyada korrodal. Keves a korrozioallo minoseg a tobbezerfele acelminoseg kozott. Hozzateszem, hogy abszolult korroziomentes acelotvozet nincs, de mar csak szakmai finomsag. Egyebkent a korrozioallosagot ugy vizsgaljak, hogy oxidalo atmoszferaban izzitjak az acel probadarabot. Bizonyos ido elteltevel merik a sulynovekedest, ez a felvett oxigentartalomra utal. gyakorlatilag a vas oxidalolodik es a vasoxid nehezebb, mint a vas (Fe, FeO).
A nyers feluletu (bevonat nelkuli) ontottvas edenyek feluleti erdessegenek csokkenteserol irtam, hogy hazilag is csiszolhato. Meglepett a valasz, hiszen egy ontodeben az ontvenyek feluletrol a formahomokot szemcseszorassal, esetleg homokfuvassal tavolitjak el, a fancokat es feluleti hibakat lekoszorulik. A belso feluletet pedig szukseg eseten csaposkoronggal, pneumatikus kezigepekkel atcsiszoljak. Aki mar latott szemcseszort ontvenyfeluletet, annak nem kell magyaraznom, hogy meglehetosen erdes az ontveny, olyan mint a reszelo.
Az ontottvas nem igazan korrozioallo vasotvozet. Edenyeknel ezert hasznalnak gyari bevonatot. De a nyers feluletu edeny beavatasaval tulajdonkeppen mi visszuk fel ra azt a bevonatot, ami a felolet korrozio ellene vedelmet biztositja.
Utalnek a 43. hsz.-ra is: Acelnak nevezzuk azt a vas-szen otvozetet, aminek a szentartalma 1.8%-nal alacsonyabb. (legalabbis en meg igy tanultam). Volt meg olyan kriterium is regebben, hogy acel az, ami keplekenyalakitasi modszerekkel megmunkalhato. (Ez ma mar tulhaladott allaspont, hiszen a korszeru ontottvasak 18% feletti nyulassal is rendelkezhetnek. Az angolok kovacsolhato (ontott)vasnak nevezik. Magyarul ezek gyujtoneve a gombrafitos ontottvas).
Regebbi szabvany szerint KOR megnevezesu acelok karbontartalma minosegtol fuggoen 0.06% -tol 0.16%-ig valtozott. Tehat lagyvas nev (kovacsvasnak is neveztek) nem az alacsony karbontartalomra, hanem az alacsony osszes otvozoanyag-tartalomra utal.
Ne beszélj mellé, és ne keverd a konyhai felhasználásra szánt acélokat az autógyártáshoz használtakkal. Az "általában"-t ugyanis erre írtam, szerintem magyarul...
Acelotvozetekbol lehet tobb szaz vagy tobb ezer. Ezek egy resze valoban korrozioallo, de nem 'altalaban'. Ha igy lenne, akkor peldaul az autok rozsdasodasa egy pillanat alatt megoldott problema lenne, holott nem az. A korrozioallo acel ugyanis eleg draga.
Acélból sztem katalogizálva is több száz ha nem több ezer létezik. Ezek egyrésze korrozióálló, másrésze nem az, legtöbbjük meg tán többé-kevésbé az az ötvözőktől függően. Kategorikusan kijelenteni, hogy az acél rozsdásodik v. nem, badarság.
Más kérdés, hogy a konyhai használatra, ezenbelül is az edénykészítésre használt acélötvözetek általában elég jó korrózióállók, a nyers, kezeletlen vagy sz...á súrolt öntöttvas edények meg nem.
Elozeteskent meg annyit: az ontottvas az ontottvas. kevesbe erzekeny a korroziora, ellentetben az acellal.
Hát nem egészen. Az acél egy ötvözet, ami pontosan a rozsdásodást akadályozza meg. Az acél NEM ROZSDÁSODIK!!! Az öntöttvas viszont igen. Ezért kell a beavatás. Elvileg az edényeket így hozzák forgalomba, de jobb, ha első használat előtt mi magunk is elvégezzük ezt a procedúrát, ha nem bevonatos edényt vettünk. A mosogatószer használata azért kerülendő, mert azt beszívja a porózus edény, majd főzésnél kiázna belőle, s mérgezné a szervezetünket. Használat után mossuk el az edényt, töröljük szárazra és vékonyan olajozzuk vagy zsírozzuk be. Ha mégis rozsdafolt jelenne meg rajta, dörzsöljük le durva mosogatószivaccsal, töröljük szárazra, olajozzuk ki, majd vagy a sütőben 120 fokon kb. 2 órát, vagy a főzőlapon takarékon 1 órát égessük.
(A bográcsot azért súroljuk homokkal, mert az erdőben nem áll rendelkezésünkre mosogatógép. Az olajozás szükségtelen, nem csinál vele semmit. Az öntöttvas edény házilagos lecsiszolgatásról pedig mindenkit lebeszélnék!!!!)
Úgy hívják, hogy grillsserpenyő. Nemcsak azért jó, mert gusztusos külsőt ad a húsnak, hanem azért is, mert a hús csak annyi zsíradékot kap, amennyi rátapad.
Engedjetek meg, hogy az ontottvasbol keszult edenyekhez kapcsolodo nehany hozzaszolasra reagaljak.
volt a topic elejen kis kavarodas az ontottvas es acellemezbol keszult edenyekkel kapcsolatban. Az acelbol kovacsolt edenyeket kell homokkal kisurolni es zsiradekkal bekenva tarolni. Pl bogracs. Az ontottvasbol keszulteket mas banasmodot igenyelnek, a bevonatuktol fuggoen.
Elozeteskent meg annyit: az ontottvas az ontottvas. kevesbe erzekeny a korroziora, ellentetben az acellal. Anyagminosegben pedig nincs a kulonfele ontottvasbol keszult edenyek kozott olyan kulonbseg, ami indokolna az egyik hozzaszolo velemenyet (ti. gyenge minosegut fogott ki).
Az ontottvas edenyek felulete simasaga szamit , az a minosegi mutatojuk. Tulajdonkeppen ennek jelentosege a bevonat nelkuli edenyeknel van. De ez akar hazi modszerekkel is javithato, csiszolassal, polirozassal Csiszolovaszonnal vagy furoba fogott csaposkoronggal. Nem kell megijedni, hogy fekete a lecsiszolt por, azert fekete, mert az ontottvas annygaban szabad grafitot tartalmaz. Ezeket abevonat nelkuli edenyeket kell avatni, ahogy azt egy kinai szakacs instrukcio alajan le is irta valaki.
Bevonatos edenybol eddig 4 felet lattam, hasznaltam:
Zomancozott: Nagymertekben fugg a hasznalhatosaga a zomanc minosegetol. Nem a szepsegetol, hanem a minosegetol. Szep szinu zomancmazas edenyyel is voltam elegedetlen, mert odasulos volt. Es csunya, piszkosszurke szinu zomancos edenyt a mai napih hasznalok minden gond nelkul. Vasarlaskor ez eldonteni lehetelenseg, csak hasznalat kozben derul ki. Hatranya: a zomancreteg elobb-utobb serul, es esztetikailag ekkor mer nem a legszebb az edeny.
Festekbevonatos: kivalo hoallo festekek leteznek, semmi gondom nem volt eddig vele.
Teflonnak tuno bevonatos: valami elvetelt kiserlet lehetett, a bevonat felpordult, kinezetre teflonnak tunt, de lehet hogy valami nagyon vekony festek volt csak. Csiszolopapirral kitakaritottam belole a bevonatot es beavattam. Azota hasznalom rantottasutesre es magvak piritasara a kenyerhez.
Beegetett: Regen csinaltak ezt az edenyekkel. Etkezesi zsiradek es grafit keverekevel bekentek, es magas (sic) homersekleten kiegettek. Nagymama hussoto labasa volt ilyen. Homersekletet nem tudok, de saccolok 400-600 Celsius fok koruli homersekletet. Ma mar ezt a technologiat nem hasznaljak.
Es meg a tortenethez tartozik, hogy a skandinav orszagokban a legerterjedtebb az ontottvas fozoedeny hasznalata. Ott generaciok hasznaljak ugyanazt az edenyt.
Egy tanacs a vegere: ha tehetitek, akkor fedovel egyutt vegyetek edenyt, mert ezek meret nem azonos a lemez fazekak, labasok mereteivel. Es a sajat ontotvasbol keszult fedoje igen jol zar, a gozt maga alatt tartja, igy a puhulasi folyamat hatekonaybb, az illat es izanyagok is kevesbe szoknek ki fozes-sutes kozben.
Mindenkinek nyugodt lelkiismerettel tudom ajanlani az ontottvas edenyeket. akik nem idegenkednek a sulyatol.
Szerintem mindenképen érdemes kiprobálni a csirkemellfilét benne.Bontokalapács(24hszban)nagyon jól leirja mit tegyél az edénnyel első használat elött.Sok sikert az új szerzeményedhez.;-)