Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2005.05.21 0 0 56

szeletsütö szeletsütö 24 cm

 

 

 

 

serpenyö

serpenyö 28 cm

 

Ps.: Stupid képfeltötlö rendszer :)

Törölt nick Creative Commons License 2005.05.21 0 0 55
szeletsütö
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.21 0 0 54

na a két metros szerzeményem:

brutto 2487Ft volt darabja.

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2005.05.16 0 0 53
Magam ellen beszélek, hisz lehet elfogy, de máj. 19-töl akcios öntötvas serpenyök lesznek a Metroban.
bohókása Creative Commons License 2005.04.18 0 0 52
Köszi az 5letet,a törökszentmiklosi müveket nem ismertem,utána fogok nézni.
Előzmény: ke_fe (48)
bohókása Creative Commons License 2005.04.18 0 0 51
Ezek tényleg győnyörüek.Ilyeneket én is szivesen vennék.Sokkal szebbek mint a manapság favorizált nemes acél edények.Én is kiváncsi vagyok a magyarországi lelőhelyükre ha van egyáltalán ilyen.
Előzmény: brummadra (49)
ke_fe Creative Commons License 2005.04.17 0 0 50
Esetleg hazai beszerzesi forrast tudsz adni?
Előzmény: brummadra (49)
brummadra Creative Commons License 2005.04.16 0 0 49
ha gyönyörű "vasedényt" akartok:  http://www.staubusa.com/ Néhány példányát itthon is lehet kapni.
ke_fe Creative Commons License 2005.04.16 0 0 48

A Torokszentmiklosi Ontode gyartotta az ontottvas bogracsot.  Esetleg naluk erdeklodhetsz.

Szlovakiaban Fuleken gyartanak ontottvas edenyeket.

Salgotarjanban az SVT-WAMSLER  (volt Tuzhelygyar) keszit kacsasuto ovalis labast es kerti grilleket ontottvasbol.

A szekelyfoldi valasztekot nem ismerem.

 

KeFe

Előzmény: bohókása (47)
bohókása Creative Commons License 2005.04.13 0 0 47
Természetesen megbocsájtva,hisz nem is volt harag.:))) Az én készletem még nem ilyen nagy, hisz csak egy kb 4 lábas,1 nagyobb tepsi és egy öv.wok van használatban.Most probálnak román földön felhajtani egy nagyobb lábast.A grill lapokon én is gondolkoztam de még nem döntöttem róla.Ha van jó tapasztalat ezzel kapcsolatban akkor beruházok rá.Nyáron a mezőgazdaságban használatos tárcsán szoktunk sütni a kertben.Hm csudajóó:))).A beszerzése kicsit macerás volt de végül a Cservenka utcában kaptam.A szép az volt az egészben,hogy anno ilyen gépekkel dolgoztam.A szabad fütőszálas rezsotol mindig tartottam,attol féltem hogy kifut valami és megcsap az áram,hál istennek hogy eltüntek a világból.A bográcsodért irigyellek,klassz lehet benne a főzés.
Előzmény: ke_fe (46)
ke_fe Creative Commons License 2005.04.12 0 0 46

Bocs!  Igazad van.    

 

Jelentem kb 25 eve fozok rendszeresen, mivel rammaradt eleinte a hazimunka, kesobb a gyerekekrol valo torodes is.

 

tobbfele ontottvas edenyt hasznalok: 

3db serpenyu, ebbol ketto natur feluletu volt, egy festett.

3 db labas,  ketto zomancos, egy festett

2 db fazek,  mindketto zomancos.

Az egyik fazek 8-9 literes, a fedoje nincs meg, (talan nem is volt).  Ebben mindig tyukhuslevest ill. kocsonyat szoktam fozni.  a kissebbik labas masfel lieteres, ez egy 2 adagos leveshez, vagy melegiteshez kivalo.

Termeszetesen ezek a terfogatok korulbeloliek, soha nem mertem meg pontosan.

 

ezen kivul vannak grillapjaim  es grillracsaim is ontottvasbol.  Sot!  ontottvas bogracsom is van. A natur feluletu edenyeket magam egettem ki zsirral,  nem volt vele semmi gondom.

 

Volt meg ezenkivul egy nagy, de elegge lapos ketfules ov-labas, ami a nagymamamtol maradt ram, az aluminuim parja a hugome lett.   Az aluminium azota elveszett. Na ebben a vaslabasban keszult a legjobb rantotthus, amit eletem eddig ettem.  A nagymamamnal, aztan edesanyamnal.  Az ido mulasaval ez a labas az enyem lett.  Foleg porkolteket es egyben sutott husokat csinaltam benne langon es sutoben is.   (fedoje nem volt).  Egyszer egy sulyos hibat kovettem el ezzel a labassal,  kifogyott gazpalack miatt elovettem a rezsot A rezso nem kerek futolapos volt, hanem nagyjabol U alaku szabadon allo futoszalja volt.  legerosebbre kapcsolva feltettem ra az ov labast, zsirt is tettem bele.  Azonnal voros lett a futoszal es rovid ido mulva a megolvadt zsir ellenere a labas elrepedt.

 

Tanulsagul irtam le ezt.  Az ontottvas rossz hovezeto, a gyors helyi felfotesbol eredo homersekletkulonbseget nem toleralja. De ezt tudnom kellett volna.  Amikor a lekaptam a rezsorol es kivagtam az udvarra, hiszen folyt belole ki a zsir, akkor meg a fule kezzel foghato volt. A zsir viszont sistergett a fuvon.  Tanultam az esetbol, rezsora azota sem ettem fel ov edenyt.  Igaz ritkan hasznalok rezsot azota.

 

Mindenkinek ajanlom az ontottvas labasokat.  Bar nehezkesek, sulyosak, emiatt izommunkat is igenyelnek, de nagyon jo bennuk fozni.  nehezen melegszenek fel,  de azutan mar a hot jol tartjak.  az oldalukra az etel hajlamos odapirulni, ez hasonlit a szabadtuzon fozeshez.  Valoszinu emiatt izletesebbek az ebben keszult sultek es porkoltek. Ehhez hozzajarulhat az is, hogy a gaztuzhelyemen az egyik rozsa nagyon erosre van szabalyozva, ezen szoktam a porkolt jellegu eteket kesziteni.  De az ontottvas bogracsabn is ezen a langon szoktam fozni akkor, ha kinn az ido nem a legkellemesebb a szabadteri fozeshez.  Pl telen, vagy esos idoben   Ha valakinek kerdese van, akkor sajat fozesi tapasztalatomat szivesen megosztom veletek.  Ha szakmai kerdesetek van, akkor is szivesen valaszolok,  mert egy vasontodeben dolgozom.

 

KeFe

Előzmény: bohókása (45)
bohókása Creative Commons License 2005.04.11 0 0 45

Topik nyitóként csak kapkodom a fejem,nem hittem volna,hogy ilyen bonyolult edényben szeretnék egy jó pörköltet főzni.Nem gondoltam hogy széntartalomról és acél korroziól fogok itt olvasni.Mivel ez nekem magas mint nyuszinak a farzseb, nem is szóltam mostanában semmit hozzá.Vártam és most is várom a tapasztalatokat az edény használatával kapcsolatban.

Bohókása

ke_fe Creative Commons License 2005.04.10 0 0 44

Eddig bosszusagomban nem irtam ebbe a topicba.  A 37. sz. hozzaszolas miatt.  tartalmaz csusztatast is es targyi tevedest is.

 

Tehat:  Mint azota irjak tobben,  az acelminosegek nagyon nagy hanyada korrodal.  Keves a korrozioallo minoseg a tobbezerfele acelminoseg kozott.  Hozzateszem, hogy abszolult korroziomentes acelotvozet nincs, de mar csak szakmai finomsag.  Egyebkent a korrozioallosagot ugy vizsgaljak, hogy oxidalo atmoszferaban izzitjak az acel probadarabot. Bizonyos ido elteltevel merik a sulynovekedest,  ez a felvett oxigentartalomra utal.  gyakorlatilag a vas oxidalolodik es a vasoxid nehezebb, mint a vas     (Fe,   FeO).

A nyers feluletu (bevonat nelkuli) ontottvas edenyek feluleti erdessegenek csokkenteserol irtam, hogy hazilag is csiszolhato.  Meglepett a valasz, hiszen egy ontodeben az ontvenyek feluletrol a formahomokot szemcseszorassal, esetleg homokfuvassal tavolitjak el, a fancokat es feluleti hibakat lekoszorulik.  A belso feluletet pedig szukseg eseten csaposkoronggal,  pneumatikus kezigepekkel atcsiszoljak.  Aki mar latott szemcseszort ontvenyfeluletet, annak nem kell magyaraznom, hogy meglehetosen erdes az ontveny,  olyan mint a reszelo.

Az ontottvas nem igazan korrozioallo vasotvozet.  Edenyeknel ezert hasznalnak gyari bevonatot.  De a nyers feluletu edeny beavatasaval tulajdonkeppen mi visszuk fel ra azt a bevonatot, ami a felolet korrozio ellene vedelmet biztositja.

 

 

Utalnek a 43. hsz.-ra is:   Acelnak nevezzuk azt a vas-szen otvozetet, aminek a szentartalma 1.8%-nal alacsonyabb.  (legalabbis en meg igy tanultam).  Volt meg olyan kriterium is regebben, hogy acel az, ami keplekenyalakitasi modszerekkel megmunkalhato. (Ez ma mar tulhaladott allaspont, hiszen a korszeru ontottvasak 18% feletti nyulassal is rendelkezhetnek. Az angolok kovacsolhato (ontott)vasnak nevezik.  Magyarul ezek gyujtoneve a gombrafitos ontottvas). 

Regebbi szabvany szerint KOR megnevezesu acelok karbontartalma minosegtol fuggoen 0.06% -tol 0.16%-ig valtozott. Tehat lagyvas nev (kovacsvasnak is neveztek) nem az alacsony karbontartalomra, hanem az alacsony osszes otvozoanyag-tartalomra utal.

 

KeFe

TTAMAS Creative Commons License 2005.04.07 0 0 43
Ennél azért bonyolultabb az élet, mert 0,4% széntartalom alatt nem acél, hanem lágyvas.
Előzmény: Flatus (41)
Sus_scrofa Creative Commons License 2005.04.07 0 0 42
Ne beszélj mellé, és ne keverd a konyhai felhasználásra szánt acélokat az autógyártáshoz használtakkal. Az "általában"-t ugyanis erre írtam, szerintem magyarul...
Előzmény: Flatus (41)
Flatus Creative Commons License 2005.04.07 0 0 41
Nem. Az acel az alacsony szentartalmu vas. Pont.

Acelotvozetekbol lehet tobb szaz vagy tobb ezer. Ezek egy resze valoban korrozioallo, de nem 'altalaban'. Ha igy lenne, akkor peldaul az autok rozsdasodasa egy pillanat alatt megoldott problema lenne, holott nem az. A korrozioallo acel ugyanis eleg draga.
Előzmény: Sus_scrofa (40)
Sus_scrofa Creative Commons License 2005.04.07 0 0 40

Acélból sztem katalogizálva is több száz ha nem több ezer létezik. Ezek egyrésze korrozióálló, másrésze nem az, legtöbbjük meg tán többé-kevésbé az az ötvözőktől függően. Kategorikusan kijelenteni, hogy az acél rozsdásodik v. nem, badarság.

Más kérdés, hogy a konyhai használatra, ezenbelül is az edénykészítésre használt acélötvözetek általában elég jó korrózióállók, a nyers, kezeletlen vagy sz...á súrolt öntöttvas edények meg nem.

Flatus Creative Commons License 2005.04.07 0 0 39
Ez hulyeseg. Az acel alacsony szentartalmu vas. Ugyanugy rozsdasodik.
Előzmény: Scol. Yasmine Breen (37)
H_G Creative Commons License 2005.03.19 0 0 38
"A mosogatószer használata azért kerülendő, mert azt beszívja a porózus edény, majd főzésnél kiázna belőle, s mérgezné a szervezetünket."

Ez igaz a római tálra és más mázatlan agyagedényekre, de hogy jön ide? Semmilyen fémedény nem porózus.

Előzmény: Scol. Yasmine Breen (37)
Scol. Yasmine Breen Creative Commons License 2005.03.18 0 0 37

Elozeteskent meg annyit:  az ontottvas az ontottvas.  kevesbe erzekeny a korroziora, ellentetben az acellal. 

 

Hát nem egészen. Az acél egy ötvözet, ami pontosan a rozsdásodást akadályozza meg. Az acél NEM ROZSDÁSODIK!!! Az öntöttvas viszont igen. Ezért kell a beavatás. Elvileg az edényeket így hozzák forgalomba, de jobb, ha első használat előtt mi magunk is elvégezzük ezt a procedúrát, ha nem bevonatos edényt vettünk. A mosogatószer használata azért kerülendő, mert azt beszívja a porózus edény, majd főzésnél kiázna belőle, s mérgezné a szervezetünket. Használat után mossuk el az edényt, töröljük szárazra és vékonyan olajozzuk vagy zsírozzuk be. Ha mégis rozsdafolt jelenne meg rajta, dörzsöljük le durva mosogatószivaccsal, töröljük szárazra, olajozzuk ki, majd vagy a sütőben 120 fokon kb. 2 órát, vagy a főzőlapon takarékon 1 órát égessük.

(A bográcsot azért súroljuk homokkal, mert az erdőben nem áll rendelkezésünkre mosogatógép. Az olajozás szükségtelen, nem csinál vele semmit. Az öntöttvas edény házilagos lecsiszolgatásról pedig mindenkit lebeszélnék!!!!)

Előzmény: ke_fe (35)
Scol. Yasmine Breen Creative Commons License 2005.03.18 0 0 36
Úgy hívják, hogy grillsserpenyő. Nemcsak azért jó, mert gusztusos külsőt ad a húsnak, hanem azért is, mert a hús csak annyi zsíradékot kap, amennyi rátapad.
Előzmény: stefiadri (34)
ke_fe Creative Commons License 2005.03.17 0 0 35

Engedjetek meg, hogy az ontottvasbol keszult edenyekhez kapcsolodo nehany hozzaszolasra reagaljak.

 

volt a topic elejen kis kavarodas az ontottvas es acellemezbol keszult edenyekkel kapcsolatban.   Az acelbol kovacsolt edenyeket kell homokkal kisurolni es zsiradekkal bekenva tarolni.  Pl bogracs.   Az ontottvasbol keszulteket mas banasmodot igenyelnek,  a bevonatuktol fuggoen.

 

Elozeteskent meg annyit:  az ontottvas az ontottvas.  kevesbe erzekeny a korroziora, ellentetben az acellal.  Anyagminosegben pedig nincs a kulonfele ontottvasbol keszult edenyek kozott olyan kulonbseg, ami indokolna az egyik hozzaszolo velemenyet (ti.  gyenge minosegut fogott ki).

 

Az ontottvas edenyek felulete simasaga szamit , az a minosegi mutatojuk.  Tulajdonkeppen ennek jelentosege a bevonat nelkuli edenyeknel van.    De ez akar hazi modszerekkel is javithato, csiszolassal, polirozassal   Csiszolovaszonnal vagy furoba fogott csaposkoronggal.   Nem kell megijedni,  hogy fekete a lecsiszolt por,  azert fekete, mert az ontottvas annygaban szabad grafitot tartalmaz.    Ezeket abevonat nelkuli edenyeket kell avatni, ahogy azt egy kinai szakacs instrukcio alajan le is irta valaki.

 

Bevonatos edenybol eddig 4 felet lattam,  hasznaltam:

 

Zomancozott:  Nagymertekben fugg a hasznalhatosaga a zomanc minosegetol.  Nem a szepsegetol, hanem a minosegetol.   Szep szinu zomancmazas edenyyel is voltam elegedetlen, mert odasulos volt.  Es csunya, piszkosszurke szinu zomancos edenyt a mai napih hasznalok  minden gond nelkul.  Vasarlaskor ez eldonteni lehetelenseg,  csak hasznalat kozben derul ki. Hatranya:  a zomancreteg elobb-utobb serul,   es esztetikailag ekkor mer nem a legszebb az edeny.

 

Festekbevonatos:  kivalo hoallo festekek leteznek,  semmi gondom nem volt eddig vele.

 

Teflonnak tuno bevonatos:  valami elvetelt kiserlet lehetett, a bevonat felpordult,  kinezetre teflonnak tunt, de lehet hogy valami nagyon vekony festek volt csak.  Csiszolopapirral  kitakaritottam belole a bevonatot es beavattam.  Azota hasznalom  rantottasutesre  es magvak piritasara a kenyerhez.

 

Beegetett:   Regen csinaltak ezt az edenyekkel.   Etkezesi zsiradek es grafit keverekevel bekentek,  es magas (sic) homersekleten kiegettek.   Nagymama hussoto labasa volt ilyen. Homersekletet nem tudok,  de saccolok  400-600 Celsius fok koruli homersekletet.  Ma mar ezt a technologiat nem hasznaljak.

 

Es meg a tortenethez tartozik,  hogy a skandinav orszagokban a legerterjedtebb az ontottvas fozoedeny hasznalata. Ott generaciok hasznaljak ugyanazt az edenyt.

 

Egy tanacs a vegere:  ha tehetitek, akkor fedovel egyutt vegyetek edenyt,  mert  ezek meret nem azonos a lemez fazekak, labasok mereteivel.  Es a sajat ontotvasbol keszult fedoje igen jol zar, a gozt maga alatt tartja,  igy a puhulasi folyamat hatekonaybb, az illat es izanyagok is kevesbe szoknek ki fozes-sutes kozben.

 

Mindenkinek nyugodt lelkiismerettel tudom ajanlani az ontottvas edenyeket. akik nem idegenkednek a sulyatol.

 

Ke_Fe

Előzmény: gúd tu bi kúl (32)
stefiadri Creative Commons License 2005.03.16 0 0 34

Már itt vagyok, csak hát a 4 napos ünnep alatt ugye nem dolgoztam, otthon pedig nincs internet :-(

Szóval a csíkos pipimell nagyon finom lett, főleg amit másnap, harmadnap sütöttem ki! (végül is kevés olajjal elkevert fűszerkeverékkel pácoltam)

Tegnap pedig darált marhahúsból csináltam hamburgerhús félét, szóval fűszeres pogácsákat sütöttem ki, az is nagyon szuper lett.

Most pedig szeretnék még venni egy sima aljú serpenyőt is, amiből a husit kiszedve mindjárt jó kis mártásokat is meg lehet csinálni. 

Előzmény: bohókása (33)
bohókása Creative Commons License 2005.03.16 0 0 33
Csak nem eltömött a finom pipihusi,hogy nem jöttél a tapasztalatokkal? :)
Előzmény: stefiadri (29)
gúd tu bi kúl Creative Commons License 2005.03.10 0 0 32

sziasztok

en szinten az ontottvas edenyre eskuszom

meg anno a volt Csehszlovakiaban vasaroltunk be ilyen edenyekbol (kb 20-25 db -os garnitura).

10-15 evvel ezelott ott ezeket fillerekert lehetett beszerezni (mar a magyar arakhoz viszonyitva is)

szinte mindent ezekben fozunk

sutesre is kivalo

nagy ovalis fazek pl kivaloan alkalmas husok sutesere.. vmi fantasztikus izelmenyt nyujt a benne elkeszitett etel.. 

H_G Creative Commons License 2005.03.10 0 0 31
Mindkét módon lehet.
Előzmény: stefiadri (30)
stefiadri Creative Commons License 2005.03.10 0 0 30

SOS!

A húsra olajos pác kell vagy csak simán fűszer?

stefiadri Creative Commons License 2005.03.10 0 0 29

És jó a négyzetrácsos hús???????????? Na ha minden igaz ma kipróbálom! Jövök majd az eredménnyel. 

 

Bohókása

Igen, végigtanulmányoztam a módszert, ilyesmi van az edényhez is írva. Kicsit aggódok, de majd remélem jó (finom) tapasztalatokkal jövök vissza!

Előzmény: Törölt nick (27)
bohókása Creative Commons License 2005.03.10 0 0 28
Szerintem mindenképen érdemes kiprobálni a csirkemellfilét benne.Bontokalapács(24hszban)nagyon jól leirja mit tegyél az edénnyel első használat elött.Sok sikert az új szerzeményedhez.;-)
Előzmény: stefiadri (26)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.10 0 0 27

Ha jól értelmezem, akkor te kifejezetten ún. szeletsütőt vettél. :-)

Az efélében sütött hús lesz négyzetrácsos. :-)

Előzmény: stefiadri (26)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!