Keresés

Részletes keresés

Sütögető Creative Commons License 2007.09.25 0 0 700

Kedves geza2461!

Bár nekem "másmilyen anyagaim" vannak, ahogy tanulgattam eddig: a sütőtér alja a fontosabb! Vagyis eddig úgy olvastam:vékony fal+szigetelés=melegtartás, vastag alja vagy nagyon szigetelés=sokáigtartó hővisszaadás!

Üdvözlettel Sütögető

Előzmény: geza2461 (698)
Pirimidin76 Creative Commons License 2007.09.25 0 0 699
merre laksz?
Előzmény: geza2461 (698)
geza2461 Creative Commons License 2007.09.24 0 0 698

Hali srácok!

 

Igazából félek az agyagtól, ezért keresgetek és találtam ezt a hőálló kötőanyagot!

Attól tartok, hogy nem megfelelő az agyag, és vagy porlik, vagy reped.

És még nem találtam meg a beszerzési forrását.

Viszont jobban bíznék az agyagban mert természetes, és évszázadok óta bevált!

Ez az új anyag, még nem bizonyított, és nemtudni mijen káros anyagok távoznak belőle, főleg étellel érintkezik!

 

Más.

Láttam pár kemenceépítő bemutató fotóit.

Ezzel kapcsolatban merült fel a kérdésem, hogy a kemence belső falazatán a téglát keresztbe, vagy hosszába fordítva kell rakni?

A szakirodalomban hosszába van.

Így is kellő hőmenyiséget tart?

Mert ha jól tudom, a tégla a hőtároló, ami egyenletesen lassan adja vissza a hőt!

Előzmény: Pirimidin76 (690)
Pirimidin76 Creative Commons License 2007.09.24 0 0 697
a tűztérhez az agyag-homok keverék is megfelel, töredék áron...
Előzmény: kvardlipi1 (696)
kvardlipi1 Creative Commons License 2007.09.24 0 0 696
Hali!
Én samott port 550 ft 5kg kiszerelésben + vízüveg 1l 260ft 4:1 arányban keverendő használok.A tűztérhez ez megfelel.
Előzmény: geza2461 (688)
Axióma Creative Commons License 2007.09.24 0 0 695
Ja es a fagyallo csak addig jo, amig egyszer meg nem forr. Lehet, hogy leeresztosre kene inkabb csinalnod...
Előzmény: Axióma (693)
Axióma Creative Commons License 2007.09.24 0 0 694
Na tessek, igy jar aki sokaig molyol egy hsz-on, megeloztel:)
Előzmény: kisszszoros (692)
Axióma Creative Commons License 2007.09.24 0 0 693
Megjegyzem, akkor jobb a hatasfok, ha forditva megy be a viz: elobb a mar lehult fusttel talalkozik, es a vegen a legmelegebbel. Szerintem nem ezen fog mulni a felforr vagy nem kerdes... [A hmv-tarolokban is igy kell bekotni a mindegy mibol jovo indirekt meleget.]
Ellenben arra gondoltal, hogy kondenzacio nem fog-e valahol letrejonni ami art? Kemencehez nem ertek, de alapbol nem veletlen dragabb a gazkazanbol is a kond.-os -- mivel a gazok + lecsapodas = sav miatt komolyabb anyagbol kell legyen a hocserelo. Nalad ahol ez elofordulhat, az nem savra erzekeny felulet?
Előzmény: Agur (675)
kisszszoros Creative Commons License 2007.09.24 0 0 692
Azért ezzel a vizes dologgal legyél óvatos, mert könnyen megszívhatod a füst túlhűtését.

Létezik ugyanis a füstgáz harmatpontja, ahol kicsapódik (kondenzálódik) a vízgőz, ami nem feltétlenül a fűtőanyag nedvességétől származik, hanem egyszerűen az égés során keletkezik a szénhidrogének hidrogén atomjaiból.

Ez a kondenzvíz beleivódik a téglákba, és viszi magával a füstből a kátrányt és kormot.
Ez eleinte sárgás, később sötétbarna foltokat fog képezni, ami megszagolva jó büdös égett, vagy korom szagú, és nem tudod festéssel elfedni, mert újra meg újra kiüt...
Előzmény: Agur (668)
Pirimidin76 Creative Commons License 2007.09.24 0 0 691
"Ma eléggé befűtöttem"

ez mit jelent?
elég óvatos volt?
a repedezés normális, néha majd újra kell simogatni, ez vele jár.
Előzmény: kralo737 (687)
Pirimidin76 Creative Commons License 2007.09.24 0 0 690
Leírés szerint a tulajdonsága, az agyagéval megeggyező.

viszont drágább, gondolom. ha olcsóbb, alkalmazd, ha nem, miért lenne jó?
Előzmény: geza2461 (688)
hflaokon Creative Commons License 2007.09.24 0 0 689

Vasárnap töltött csirkét sütöttem a kemencében.

Beüzemeltem az új kazánhőmérőmet.

Egy vékony csövet dugtam keresztül az agyagfalon kb. 50 cm-re az aljától és abba csusztattam az 500 fokig mérő kazánhőmérőt. A felfűtés alatt 350 fokig ment fel a hő, az egy órás sütés alatt 180 és 200 között volt a hőmérséklet. igaz, hogy csak kb 3/4 órát tüzeltem sütés előtt. A hét végén kenyeret sütök, akkor két órát fűtöm a kemencét és majd arról is beszámolok.

Az én kemencém is pár helyen repedezik, de nem izgat.

geza2461 Creative Commons License 2007.09.23 0 0 688

Sziasztok.

 

Kérdésem az lenne, hogy agyag helyet, "FM 436" zsákos hőálló habarcs ról, van tapasztalata valakinek?

Elméletileg, kályhákhoz, kandallókhoz, tűzterekhez, stb. tervezték.

Leírés szerint a tulajdonsága, az agyagéval megeggyező.

 

 

kralo737 Creative Commons License 2007.09.23 0 0 687

Hali Sütögető!

 

Sajna az üveg mennyiségét nem tudom pontosan megmondani, csak elkezdtem hordani a 16. lap elején és hordtam  ... hordtam a 32.-ig oldalig, Micimackó után szabadon.:-))

A téglát is igy kértem és ezt kaptam.

 

Egy kérdésem van a Nagyokhoz: Ma eléggé befűtöttem készülne az első kanyér és kezd megrepedni. Ez normális?? :-(((

SOS

Előzmény: Sütögető (686)
Sütögető Creative Commons License 2007.09.23 0 0 686

Kedves kralo737!

Köszi, a képekkel már talán minden érthető. A " kemény kályhatéglának" ez a hivatalos neve?  Az üveg mennyisége is érdekes, nálam hozzáértőbbek majd "kiértékelik"! Tehát csak egy ajtó van, a kéménylukat bedugaszolod? vagy nincs jelentősége? További tudósításokat várunk! Élvezem a formabontó "szentségtörő" megoldásokat!

Üdvözlettel Sütögető

Előzmény: kralo737 (683)
kvardlipi1 Creative Commons License 2007.09.23 0 0 685
Sziasztok!
Néhány 5-let ,nézd meg :www.kemenceepites.extra.hu
Érdemes a fórumot átolvasni!
Előzmény: deszantos (659)
hflaokon Creative Commons License 2007.09.23 0 0 684
 De az elektromos. Mid kiderült, az égéstermék hátul távozik, de az meg nagyon be fogja kormolni.
Előzmény: biii (672)
kralo737 Creative Commons License 2007.09.23 0 0 683

Szia Sütögető!

 

Az alja Ytong téglából, haladós, rajta beton áthidaló. A felső része kemény kályhatégla, agyagos malterral és vízüveggel. Kéménye nincs, hátul van egy fél téglányi szellőző az mondták ez így jobb, majd meglátjuk. Bár a füst átszáll a szomszédba és kellene valami ami magasabbra vezeti. Az aljában van egy téglányi üveg, rengeteget felvett, még a közeli szelektív h. gyűjtőt is meg kellett csapolnom hozzá. :-)) Pár kép a folyamatról.

 

 

Előzmény: Sütögető (682)
Sütögető Creative Commons License 2007.09.22 0 0 682

Kedves kralo737!

Másnak biztos nyilvánvaló,de engem érdekel, hogy miből van a kemencéd?  Agyag valami "tartón"? Gyönyörű a formája. Azt sem értem amit a kedves biii írt:tehát nem kell hozzá kémény? És még több mázsa üvegnek sincs, helye-nyoma alatta !

Tiszta fejtörő!

Üdvözlettel Sütögető

Előzmény: kralo737 (670)
geza2461 Creative Commons License 2007.09.22 0 0 681

Szia Agur!

 

Köszi a leírást. Jópofa ötlet a meleg evegő újrahasznosítása.

Én most kezdtem a kemence építését hasonló füst hátravezetést csinálok, csak fémcsővel.

Kérdésem az, hogy ha a kemence előterét nem samottal rakom, hanem nagyszilárdságú kisméretű tégából, akkor megfelelő lenne?

Ha jól tudom 800 fok körüli hőfokon égetik, de nem tudom tartós lessz e, nem égeti szét a tűz?

Előzmény: Agur (668)
Agur Creative Commons License 2007.09.22 0 0 680
Szia krakkper!

Tavaszra tervezzük a ház bővítését, + szoba +fűrdőszoba +garázs +kazánház stb..stb.
Terveim szerint agusztusban már építhetem a kemencét a garázs és a kazánház mellett. A kazánház és a tüzelőtároló tornácán lesz a kemence.
Remélem 1 év múlva ilyenkor már tudok sütögetni benne.

Agur
Előzmény: krakkper (677)
Agur Creative Commons License 2007.09.22 0 0 679
Szvsz egy kis egyszerű tető azért kellene fölé.
Ha jól látom a mellette lévő épületen cserépfedés van. Akkor a kis kemencédre is azt kellene tenni.

Agur
Előzmény: kralo737 (670)
pistályi Creative Commons License 2007.09.22 0 0 678
Hello Deszantos,ha bubost akarsz csinálni akkor,tudok segíteni 3 at már csináltam.Egy 120 cm átmérőjű bubos+60x90es bográcsozó+30cmes padka+3m 60x80 kémény anyagszükséglete=3.5 t agyag 850db tégla 1m3 homok 4 kisbála szalma,falazáshoz még egy kis faforgács kell!De láttam már olyat,aki a padkát betonból csinálta de ez szerintem elviszi a hőt a tűztértől.A honlapon megnézheted a képeket és más kemencéket is láthatsz ötletként Orfűről.cím:www.bubos-kemence.hu   

Előzmény: deszantos (659)
krakkper Creative Commons License 2007.09.22 0 0 677

Köszi a gyors választ.

Mikorra tervezed a kivitelezést?

Kíváncsian várom a tapasztolásokat.

üdv:krk

Előzmény: Agur (675)
Agur Creative Commons License 2007.09.22 0 0 676
Szia kralo737!

Szép lett a kemencéd gratulálok!

Agur
Előzmény: kralo737 (670)
Agur Creative Commons License 2007.09.22 0 0 675
Szia!

Köszi!

Valamikor épitőipari suliban érettségiztem.
Igen hiányzik a saválló kéményajtó is - hogy legyen valami öröme a
kéményseprőnek is - .
Szvsz nem tud majd túlmelegedni mert ide áramlik be a hideg víz.

Agur
Előzmény: krakkper (674)
krakkper Creative Commons License 2007.09.22 0 0 674

Szia Agur !

 

Ez igen! Gratulálok, szép munka. Szakmádba vág a rajzolás?

 

Még megépíteni milyen szép munka lesz.

A kisördög:- a kéményen nem rajzoltad be a tisztítónyílást.

 

Komoly:

A hőcserélő működését leírtad, értem. Nem gondolod hogy a direkt füstgáz a tartály elején túlheviti a folyadékot? Gőz képződés, és buborék.Nem lenne jó védeni egy sor téglával? Közvetve, később melegedne, és az élettartama is nagyobb lenne.

üdv :krk

Agur Creative Commons License 2007.09.22 0 0 673
Sziasztok Kemencések!

A rajzok amiket igértem:







biii Creative Commons License 2007.09.22 0 0 672
nem minden kemencének van kéménye!!! :-)))
Előzmény: hflaokon (671)
hflaokon Creative Commons License 2007.09.22 0 0 671
Szia! Nagyon aranyos a kemencéd.Nem látom a kéményét. Nekem egy nagy eső után felázott a külső burkolat és lemosta a meszet. Most egy tetőt tettem fölé.
Előzmény: kralo737 (670)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!