Keresés

Részletes keresés

Güsziológus Creative Commons License 2005.04.06 0 0 9807

HEV!

 

Ha jól emlékszem, már beírtad azt az e-mail címet, melyre a SOMOGY TURISTÁJA mozgalom befejeztével nagy szükségem lenne!

 

Megismételnéd?

Optika Creative Commons License 2005.04.06 0 0 9806
Szombaton jártam be a szakaszt, de elfelejtettem megnézni a nyitvatartást. :-( Van www.nagyhideghegy.hu és rajta telefonszám. Kisinóc kicsit be van zárkózva, de a t-túra pontőrei megkapták a pecsétet az egésznapos igazoláshoz. Elvileg mindenütt laknak is, Törökmezőn kicsi "állatkert" is van, és egyébként sem érné meg hétköznapra lehúzni a rolót. Szerintem, ha reggel 8 előtt nem leped meg őket, akkor sikerrel jársz. :-)
Előzmény: Törölt nick (9805)
Güsziológus Creative Commons License 2005.04.06 0 0 9804

OKT

Putnok - Mályinka

 

Eredendően nem terveztem beszámoló írást, de az élet mindig produkál valamit.

TURISTAHÁZ üzemel Putnokon, az állomás mellett. 2-3-4 ágyas szobák, közös vizes helység, külön férfiaknak és külön nőknek.

Baráti ár (800/fő/éj).

 

Jól jelzett útvonal, sár nincs.

A nyereg után (Putnok felől), amikot a K+ jel becsatlakozik szörnyű látvány fogadja az ereszkedéshez készülődő turistát. A hét elején megégett a domboldal. Fekete a talaj, meredeznek a megégett fák a semmibe. A panorámát is zavarja a megrendítő látvány. Egy őrült felgyújtotta a gazos domboldalt, szerencsére a fenyők nem égtek meg nagyon.

 

Uppony még mindig csodás. A SÖRŐZÖ csak hét végén üzemel, de bélyegző akkor sincs. Van viszon pár méterre a kis boltban, ha az zárva van, akkor jobbra a hídon, és a sportpálya melletti fabódéban is van.

A bódé mellett faasztal, az asztalon SÖR, és teli pofával süt a nap. Idill.

 

Volt időm, felkutattam a Dede-várat.

Nem nagy kitérő, de kell mászni rendesen! Vannak fák, sziklák, gyökerek. Lefelé gatyafék.

A híd előtt (Uppony felől) indul egy szekérút, mely szinte azonnal elágazik. A jobb oldali a miénk, ezen kell menni, egész a partig. Itt az út belesiklik a tóba. Ez volt régen az országút. A másik "vége" a túloldalon van. A parton pecások, csodálatos panoráma.

Innen indul a nagyon gyenge ösvény, az oldalgerincen. Csak felfelé, ez a szabály. Lenézni veszélyes!

A végén a jutalom egy kőfal maradvány és a tisztán kivehető sánc a hegy felőli oldalon. Sokat nem látni, a tó rettenetesen mélyen van, pedig a magasság nem eget rengető!

Lefelé egy kidőlt, karvastagságú fa törzsét tologattam, a fába kapaszkodva ereszkedtem a járható, erősen oldalazó ösvényig. Pár méter, de kíméletlen. Felfelé sem volt egyszerű, de akkor nem láttam a mélységet. Szerencsére sok fa van, lehet kapaszkodni.

A tótól vissza a hídig, majd a másik oldalon aszfalt. Pár száz méter után konstatáltam, hogy a vár nagyon közel van az útvonalhoz, csak a víz kissé zavaró. Nincs 'boat service'. Pedig sokat segítene! A tóparttól végső soron csak jó 100 méter a vár!

 

Dédestapolcsányban kaptam prospektust. Ebből kiolvastam, hogy a Vízköz nevű hely hol van, most már csak a földvárat kéne megtalálni!

Mályinka még mindig csodás, bélyegző a helyén.

Ózdig mentem busszal, innen IP, IC. 21:00-kor már otthon voltam.

Izgalmas volt a völgyrendszer, melyen a busz araszolt Ózdig. Kereszteztük a vasútat is, a busz épp befért a keskeny alagútba. Ez a völgy azt hiszem közel van a világ végéhez. Hangulatos lenne, ha a dombok nem lennének kopárak!

 

Hát, ez történt tegnap.

Güsziológus Creative Commons License 2005.04.06 0 0 9802

Szép napot Mindenkinek!

 

Kicsit távol voltam.

Lassan már ott tartok, hogy arról írok, hogy miről szeretnék írni.

 

Új tavasz, új mozzanatok.

Az infláció következtében a 17-ből 18 lett.

 

Szeretnék írni az ormánsági festett kazettás templomokról, Pécsváradról, a Zengőről, Réka-várról, Dede-várról.

Két szép román kori templomról (Túrony, Nagyharsány).

 

Kéne egy epilógus a 'SOMOGY TURISTÁJA' mozgalom befejezése okán.

Jártunk a borókásban, megtapasztaltuk a pusztulás méreteit. Erről is kéne írni!

Megtaláltuk a hazánk legdélebbi pontját jelző emlékművet, jártunk a Sokác Tájházban (Kásád).

 

Megjött a TAVASZ!

 

kvte Creative Commons License 2005.04.06 0 0 9801

Tamás,

 

kicsit elbeszéltek egymás mellett, és én sem vagyok teljesen naprakész azon a szakaszon - bizonyos értelemben. Ami biztos: a KVTE honlapon lévő útvonalon ment régen jel, és ezeket még most is lehet követni, jól láthatóak (bár kicsit ritkák). Ezen utoljára tavaly tavasszal jártam. Akkor már tudtam az MTSZ füzet útvonaláról, de úgy gondoltam, hogy semmi nem igaz belőle, amit azzal igazoltam magam számára, hogy az általam leírt úton megtaláltam a gyönyörű szép éles jelzéseket - tehát a másik nem lehet igaz...  (a szűklátókörüség szép példája)

 

Aztán bekavart Güszi :-) mert ő meg nagyjából a füzet jele szerinti kéken IS talált jeleket, sőt utat is. Ez nagyjából a Mágori majorság (nem az emlékhely) és Fok-köz között érvényes. Erről nekem infóm nincs, még nem volt időm bejárni, végigfotózni. Ezért is nincs a honlapomon.

 

Ami viszont kétséges: A mágori emlékhely és a mágori major közti rövid szakaszon az MTSZ füzet jelöl egy köztes hidat (A Szt. László felirat elejénél). Na ez a híd nem hiszem hogy létezik. Az emlékhelyet ugyanis csak egy helyen tudod elhagyni: ahol bemész, K felől (ahol a parkoló is van). Régen a turistautak a Holt-Sebes-Körös gátján mentek ÉNy felé, ennek nyomát még most is megtalálhatod a gáton, amit időközben iszonyatosan benőttek a tüskés bokrok. (Jel van, út nincs)

 

Tehát szerintem ott: vagy az úton mész a majorig, vagy nagy kerülővel D-re az én térképemszerint kimész a majoron átmenő betonútig, és úgy a major, és úgy az MTSZ útja. Ha az úton mész, akkor a majorba leágazó út mellett 300 m-rel egy nemrég kihelyezett kilátótornyot is találsz (Nemzeti Park), de azt a jel azt nem érinti.

 

kvte

Előzmény: olahtamas (9794)
padler Creative Commons License 2005.04.06 0 0 9800
Most egy láncon lévő kisméretű kutya volt, ami hamar megnyugodott + két macska és a karámban két kecske. Elég éhesek voltak:(

Az útvonalról lásd az előzmény hsz-t, bár ezt az eltérést már többen jelezték. Neked még 1996-os térképed van, vagy az állítólag megjelent 2004-es újból rosszul variálta az útvonalat? (Az 1996-oson mindhárom jel a keleti parton, a 2000-esen a nyugatin van jelölve.)
Előzmény: (budai-)H.G. (9796)
HEV Creative Commons License 2005.04.06 0 0 9799

Továbbitott levél !

 

Feladó: <info@civilhirado.hu>
Tárgy: Megváltozott az MTSZ központ ügyfélfogadási ideje
Dátum: 2005. április 5. 17:40

Magyar Természetbarát Szövetség


Megváltozott az MTSZ központ ügyfélfogadási ideje

Értesítjük tisztelt tagjainkat és az érdeklődőket, hogy szövetségünk központjában az alábbiak szerint változott az ügyfélfogadás és kiadványok árusításának ideje:

Hétfő, csütörtök: 12-16 óra között
Kedd, szerda: 12-18 óra között
péntek: 9-13 óra között

A változás nem érinti a szakági bizottságok ügyeleti idejét.

 

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2005.04.06 0 0 9798
"Amikor én jártam arra februárban, két kisméretű kutya rohant felém harsány csaholással (a Turista Emlékműnél, az épületek felől), de aztán közelebb érve lenyugodtak."

Biztos a nálad levő kajára pályáztak, de mikor meglátták, hogy maga bH"BZ"G jön feléjük, akkor tudták, hogy reménytelen a dolog, és inkább megadóan visszavonultak, hogy elhozzák neked a sajátjukat is. :-)
Előzmény: (budai-)H.G. (9796)
Joeyline Creative Commons License 2005.04.06 0 0 9797

Na, jól nem volt kéznél a cuccos és emlékezetből írtam, azt tudtam, hogy megy arra a térképen is jel, amerre menni kell. Úgy tűnik, az a térképi piros...

 

A korábbi hsz-emben lévő vázlatos útleírás a követendő.

Előzmény: olahtamas (9794)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2005.04.06 0 0 9796

DDP: Töröcske - Kaposvár (kiegészítés)

 

Amikor én jártam arra februárban, két kisméretű kutya rohant felém harsány csaholással (a Turista Emlékműnél, az épületek felől), de aztán közelebb érve lenyugodtak. Nem tudom, volt-e szó róla, de úgy tűnik, a P nyugatról kerüli most már a tavat, míg a régi nyomvonalon, vagyis a keleti parton jelenleg a S és a Z jelzés halad.

Előzmény: padler (9772)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2005.04.06 0 0 9795

OFF

 

Egy ugyanilyen kérdőívet töltöttünk ki néhányan szombat délelőtt a Teleki-túra rajtja felé zötykölődő Bz-n. A szépírás csak addig tartott, amíg a vonat abba nem hagyta hosszabb pihenőjét Diósjenőn.

 

ON

Előzmény: HEV (9777)
olahtamas Creative Commons License 2005.04.05 0 0 9794
Az én MTSZ füzetemben az út nem megy át a Cifra hídon !


magor


A Cifra hídon való átkelést KVTE leírása javasolja !
Előzmény: Joeyline (9793)
Joeyline Creative Commons License 2005.04.05 0 0 9793
Nincs mit. Nem pontosan a füzet szerint megy, az elején amíg lehet, addig a töltésen kell menni (jobbról erdő), a csatornát elérve értelemszerűen balra, majd a vízügyi háznál lehet átkelni. Ott jobbra a mezőn haladó széles úton (egyértelmű jelzés), újra megközelítődik jobbról az erdő. A lovastelepi majortól jövő úton megint jobbra az erdőszél felé (kövön a nagy kék jelzés). A földút bevisz az erdőbe, majd át a Cifra hídon. A széles út kivisz az országútra, azon balra van a Vidratanya rövidesen (jó jelzések), szemben vele a gátőrház, ott a bélyegző.
Előzmény: olahtamas (9792)
olahtamas Creative Commons License 2005.04.05 0 0 9792

Köszi, akkor arra próbálkozunk. Nem sok kedvem volna 2 km-t begyalogolni a mocsárba, aztán visszafordulni út hiányában.

 

Előzmény: Joeyline (9790)
Lud Creative Commons License 2005.04.05 0 0 9791
Koszi. Ugy veltem en is h a terep inkabb a Naszaly kornyeken lehet ellenfel, utana meg legfoljebb vadkeritesek es nemi dzsumbi johet a kepbe - de hat gyava nepnek nincs hazaja - igy tervbe veszem a bicajos teljesitest.
Előzmény: cejas (9786)
Joeyline Creative Commons License 2005.04.05 0 0 9790
A mágori hídtól végig megvannak a jelzések a Vidratanyáig, csak azt kell követni.
Előzmény: olahtamas (9789)
olahtamas Creative Commons License 2005.04.05 0 0 9789
Csolt Monostor és a Foki híd között van esély az MTSZ füzet szerinti útvonalon végigmenni, vagy csak a Holt - Sebes - Körös túlpartján van út ?
Múzsla Creative Commons License 2005.04.05 0 0 9788
Nekem még volt szerncsém látni a kódot. Ha szükségetek van rá, átküldöm nektek.
Előzmény: emgergo (9781)
ssimi Creative Commons License 2005.04.05 0 0 9787

Sziasztok!

 

Galyatetőtől nyugatra egy 400 méteres szakaszon megváltozott az Országos Kék Túra és a vele együtt futó piros sáv turistajelzés nyomvonala. A módosítást a Bükki Nemzeti Park szakemberei végezték. A Lengyendi-galya természeti értékeinek zavartalan megőrzése érdekében az eredeti útvonalat szúrós-cserjés sövénnyel zárták le, a szakasz elején és végén figyelmeztető táblákat helyeztek ki. Kérjük a természetjárókat, hogy a továbbiakban a módosított útvonalat használják.

 

Üdv

ssimi

cejas Creative Commons License 2005.04.04 0 0 9786

Nekem eddig a Gödöllői-dombság van meg majdnem teljes hosszában. Szinte mindenhol széles földutakon haladhatsz, sőt még aszfalt is van (Katalinpuszta, Sződ). Csak néhány helyen van szűkebb ösvény (pl. Fenyves-hegy, Vácduka). Homok meg mindenhol.

A Pesti-síkságot szerintem magadtól is el tudod képzelni...

Csepel-szigeten nem jártam. Úgyhogy azt majd a tapasztaltabbak megírják.

Előzmény: Lud (9785)
Lud Creative Commons License 2005.04.04 0 0 9785
A Pest Megyei piros tapasztalat szerint vajon mennyire jarhato vegig bicajon? A Godollo kornyeki reszeket ismerem valamelyest, es az szerintem mukodik, de a tobbi feher folt.
olahtamas Creative Commons License 2005.04.04 0 0 9784

A mostani hétvégére tervezzük, most csinálom a logisztikát.

Egyenlőre úgy néz ki, hogy vonattal le  Vésztőre onnan gyalog Körösladány ahol elvileg van szállás- és étkezési lehetőség, majd másnap reggel vonat Vésztőre és onnan tovább kb. Zsadányig.

 

Előzmény: kvte (9783)
kvte Creative Commons License 2005.04.04 0 0 9783

Pedig Fokköz -nél a turistaházat jó volna üzembe helyezni a tanösvényhez kapcsolódóan.

 

A Fok-közi Vidratanya turistaház története a magyar társadalom elmúlt 20 évének összes jellegzetességét tartalmazza. Kicsinyesség, kompromisszum-képtelenség, amatőrködés, lenyúlás-vágy, de igazándiból a tehetelenkedés. És persze a panaszkodás, és a tényleges munkától való irtózás, az ötlettelenség (vagy a sablonos gondolkodás).

 

A házban hétvégente több-kevesebb rendszerességgel vannak valakik, piknikelnek, 5-en, 10-en, tehát aki be tud menni az, aki bemehet; de a köz számára nincs nyitva. Közben pusztul, nagy terveket szövögetnek, szerencsére eddig egyetlen állami pénzforrás sem adott arra, hogy felfejlesszék, és aztán hiretelen valaki cégébe vándoroljon.

 

Engem kedves emlékek fűznek a házhoz, én még láttam turistákkal zsúfolva. Elfogult vagyok.

 

Mikor mentek arra?

 

 

kvte

 

 

Előzmény: olahtamas (9775)
padler Creative Commons License 2005.04.04 0 0 9782
Kakasmandikó keresés (DDP, Dél-Zselic turistája)

„Kisbőszénfa: A falutól keletre található Farkaslaki-erdő természetvédelmi terület, a kakasmandikónak, a Zselic virágkülönlegességének élőhelye. Március közepétől érdemes idelátogatni, ilyenkor nyílik a kakasmandikó. Kisbőszénfán áthalad a Dél-dunántúli Piros Túra.” (Túramozgalmak Baranya megyében)

Bár március már elmúlt, a hosszúra nyúlt tél miatt reméltem, hogy sikerül megtalálnunk a virágzó kakasmandikót. Az útvonal a következő volt: Kisbőszénfa – Z-/P+ – Farkaslaki erdő – P+ – K+ – Terecseny – Pn – P – Kisbőszénfa

Bőszénfán már a völgy túloldaláról látszott a magas vasúti töltés, amin a Z-/P+ jel halad. A műútról való letéréskor madzagok állták utunkat, melyek remélhetőleg a környéken legelésző lovak, és nem a mi távoltartásunkat szolgálták. A töltés jól járhatónak bizonyult, hamarosan elértük az erdőnek a térképen természetvédelmi területként jelzett részét. Itt hirtelen az egész domboldal tele lett gyöngyvirágszerű levelekkel rendelkező növénykékkel, amelyek azonban még(?) nem virágoztak. Sajnos nem hiszem, hogy a kakasmandikót találtuk meg, mivel a levelek nem voltak foltosak:(

Folytatva utunkat, a fűrésztelepnél két farakás között kellett jobbra fordulni, mellékvölgyben lévő földúton haladtunk tovább, jobbról, majd később balról is növénykerengeteg kísért az erdőben. Egy magaslest elérve a tisztás szélén balra fordultunk, és egy meredek emelkedőn, nyiladék szederindás ösvényén jutottunk fel a tetőre.

Itt a K+-ra tértünk át, mely kellemes szintútnak bizonyult a sasréti műútig. Néhány méter erejéig ezen mentünk D felé, majd egy létrán keresztülmászva újból ösvényre tértünk, mely meredek lejtésének köszönhetően pillanatok alatt elvesztettük az összegyűjtött szint nagy részét. Az út egy darabig egy irtás bal szélén haladt, nyáron elég gazos lehet ez a szakasz. A térképen Nagy-Terecsenynek jelzett rész s betűjénél lévő kanyar nekem nem tűnt fel, szerintem végig kb. egyenesen DNy-nak haladva, a végén földúton értünk el egy elágazásba, melynek túloldalán kerítés van kapuval. Itt alaposan körülnézve lehet meglátni a jelzést, a kerítésen kívül. Ez a térképen jelölt rét sarka, ami azonban annyira vizenyős volt, hogy nem vállaltuk be. Helyesen döntöttünk, ugyanis a turistaút a kerítésen belüli(!) földúton vezet tovább D felé, jelzés később lesz. Találkozunk a Pn-tel, majd jobbra fordulva létrán át vagy kapun keresztül lehet kijutni az elkerített területről, ahonnét már látszanak Terecseny házai.

Terecsenyben az első ház a Zrínyi kulcsosház (Dél-Zselic turistája, DDP), bélyegzőhely megjelölés, zománctábla, reteszekkel nyitható kapu, nyalókák jól látható dobozkában az ajtó mellett. A ház kívülről nagyon gondozott, a tűzrakóhelynél pihentünk kicsit. Egy picit műúton megyünk a falu belseje felé, majd balra kanyarodva először még aszfalton, majd földúton irány a dombtető. A tetőn van a vasúti nyomvonal, balra nézve a volt állomásépület. Itt jobbra tértünk a P- jelzésre, mely most még jól járható, földútszerű Antalszállásig. Közben iszonyú magas töltésen mentünk, majd elhaladtunk a falu volt állomása előtt, mely szintén lakott.

Antalszálláson már nem lehet átmenni a közút alatt, a műútra fellépve jobbra kell fordulni, majd a megyehatárt jelző táblánál balra egy földútra. A kanyarodásnál nem láttam jelzést, talán kicserélték időközben a táblát. A földút lassan visszaereszkedik a vasúti nyomvonalra, balról kerítés kerül mellénk. A házaktól az út ösvénnyé szűkül, a vizesebb részeken téglákon billegve jutottunk át. Nyáron ez a szakasz szintén elég benőtt lehet, de az ösvényt még használják. Rá lehet látni Laktanyamajorra, ha valaki csöndesen megy, akkor itt balra egy elkerített részen vaddisznókat leshet meg. Hamarosan kerítés kerül jobbról is mellénk, alattunk a völgyben pedig feltűnik egy térképen nem ábrázolt halastó. Az ösvény újból szekérútnyira szélesedik, majd elérjük a nagy forgalmú Kaposvár - Szigetvár közötti műutat.

A Kerékkötő Csárdában van a DDP bélyegző, párna szükséges. Nyitva mindennap 8-22-ig, a mellette lévő kisbolt H-Szo 6.30-kor nyit, de napközben becsuk és este korán zár. A csárdában elvileg lehet étkezni is, szerintem azonban erre nem szabad alapozni, inkább kocsmaszerű a hely.

Az útvonal hat nappal a kiadós eső után az árnyékos részeken még mindig enyhén sáros volt. A jelzések kiváló állapotban vannak, kivéve a Z-/P+ közös szakaszon a P+ nincs túl jól jelezve, a fűrészteleptől azonban feltámad. A Terecseny előtti megtévesztő K+ jelzés kivételével nem volt problémánk. Külön öröm, hogy végre eredeti DDP igazolásokat sikerült begyűjteni.
emgergo Creative Commons License 2005.04.04 0 0 9781

Teleki 23 ürügyén elkövetett mozgalmi zanza:

 

- Pusztatoronynál a várkód ép, fönt a tábla, és van kód egy fán is.

 

- Optika fölment (én lentről néztem) a pálos romhoz, ami kissé földvárszerű képződménynek látszik a P- jelzéstől jobbra. Beszámolója szerint a kút szinte teljesen ép.

 

- Hegyes-tetőn állítólag egy oszlopra festették az Encián-kódot, de az az oszlop szerintünk tüzelőként végezte, így most nincs fönn semmi.

 

Azt nem érem fel ésszel, hogy ha adott egy bazi nagy kőkilátó, amit

 

a) nem lopnak el

b) nem tüzelnek el

c) nem rongálnak meg,

 

akkor miért nem oda festik a kódot. Ez nekem nagyon-nagyon magas. :-)

 

 

Optika Creative Commons License 2005.04.04 0 0 9780

Pilisi Parkerdő Útjain, 13. szakasz (Szentendre - Tábor - Kő-hegyi th. - Vasas-szakadék - Lajosforrás - Holdvilág-árok - Kiskovácsi-puszta - Csobánkai elágazás)

 


A címben mindig az eredeti kiírást szerepeltetem, de ennél a résznél az útvonalajánlat értelmezésre szorul. Az előző szakasz a Skanzen körül ér véget, az ottani S+ nem folytonos a légvonalban 1 km-re induló, Kő-hegyre felvezető ugyanilyen jelzéssel. Nyilvánvalóan itt mindenki megszakítja a túrasorozatot és legközelebb visszajön. "Tábor" nevű buszmegálló a Dömörkapu-Lajosforrás elágazásnál van, ebből az irányból viszont a jelzésváltások alapján a Vasas-szakadék jönne előbb nem a turistaház, pont fordítva mint fentebb. De tökmindegy, a lényeg szerintem, hogy minden látnivaló benne legyen. Bár Dömörkapura hébe-hóba járnak még buszok, mi Pomázról ostromoltuk a Kő-hegyet és egy kacskaringós útvonalon próbáltuk megismerni a mindössze néhány négyzetkilométeres terület ösvényeit.

 

Pomázon először a leromlott állapotú Luppa-mauzóleum felé bandukoltunk. Ez a Vasas Maraton útvonalától 10 percnyire van, a templomoknál jobbra kanyarodva, a település szélén, egy hosszú, lapos dombon. Honlapjuk címoldalán még jól néz ki, de mi nem csak ezért jöttünk, hanem mert egy árpádkori templom félig rekonstruált alapfalain áll. Mellette a jópofa, modern Mária-szobor irányában terült el Kurszán palotája, másnéven Klissza. Utóbbiból főként csak a sáncok és kutató gödrök vehetők ki. Megpróbáltunk érdekesebb úton feljutni a hegyre, mint a teljesítménytúra, de végül visszacsatlakoztunk a Z- jelzésre. Hófoltok már sehol nem voltak, de az utakon maradt némi sár, délutánra sokat szikkadt. A János-forrás medrét október óta kitisztították.

 

Odafent a Petőfi-pihenőnél vadiúj zászló lobogott és rend, koszorúk, hiszen nem régen volt az ünnep. A panoráma megtekintése után a turistaház körül egyedi hangulat. Az épület vendégei reggelijüket fogyasztották, Majának szómenése volt, alig tudtunk szabadulni. 97-ben vette át az üzemeltetést, hordja a vizet, távol tartja a civilizációt, megküzd a motorosokkal és érzi, nem tudja majd mindezt kire hagyni. A háznál is vannak sáncok, még a kicsi tavat is körbeveszik, bronzkori település állt itt régen. Utunk a Vasas-szakadékhoz vezetett, melyet most felülről fényképeztünk. A Zbarlang és a Cseresznyés-árok felé induló S+ jelzés elágazása rosszul jelzett az erdőírtás miatt. Az árok szép, de a fiatalos bükkös egyre borzasztóbb még ebben az évszakban is. Igazi kullancstanya lehet nyáron, ezt a jövőben mellőzni fogom, ideje lenne kitaposni egy kerülő ösvényt.

 

Lajosforrás rétjénél töltött rövid pihenőnk után a morc turistaházat  "műszaki okok miatt" zárva találtuk, fotóval igazoltunk. Felmásztunk a Bölcső-hegy csúcsára, itt egy régi térképem szerint is kilátó volt régen. Most a bozóttól nem lehet kilátni. Elképesztően ronda friss tarvágással találkoztunk a hegy mindegyik oldalán. Irány Nagy-Csikóvár! Főként innen ajánlott, a túloldal durva. Kárpótlást kaptunk panorámából. Mintaszerűen felújított Zhrsz jelzésen haladtunk, a csúcson bronzkori vár sáncai figyelhetők meg. Hasonlót vízionáltunk Kis-Csikóvárra is, majd kitérőt tettünk a Janda Vilmos kulcsosházhoz, mely mellett található a Hajós Ferenc-forrás.

 

A Gyopár-forrásnál eltűnt a Beac-Maxiról ismert szemétdomb, barátságosan felújított környezetben padok találhatók. Hamarosan beérkeztünk Csikóváraljára, ami megint zárva volt, pedig 160 fős túrát szervezett erre a Baraka, forgalom lett volna bőven. Nem tudom itt mik a tervek, de rosszul fest az új épülő kerítés sokkal nagyobb területen, mint valaha. Ha innen végleg kizárják a turistát, lehet majd minden jelzést átrakni és megint elveszítünk egy csodás helyet. Azt sem értem, hogy az Encián PT-6 -os túrájánál, - ami az előbbi bekezdések alapján halad - hogyan gondolták itt hosszútávon a bélyegzést? Most szereztünk "Csikóvár" feliratú buszjegyet, de azért...

 

Hátra volt még a Holdvilág-árok, melyet az eltűnt  ZO és az ismerős Z+ jelzések közötti átvágással közelítettünk meg a felső végén. Itt találtuk a vigyor jelzést egy fán, majd kirándulók utánam hozták a tájolómat, ami kiesett a zsákomból. Tibet profin kezeli az eszközt, én eddig csak iránytűként használtam, ezért egész úton tájolást gyakoroltunk. Meglepően kevesen voltak az árokban és meglepően száraz volt. Végigjártuk a nevezetes pontokat és két bónusz forrást is találtunk, Domini és II. Ramszesz néven, utóbbit azért időnként elmoshatja az ár. Kiskovácsi után nem sokat gyalogoltunk az aszfalton, inkább bevártuk a buszt.

 

Volt még egy feladat, erre kellett az energia: a PPF mozgalom végső befejezése. Az Eszperantó-forrás elérhető később a 3. szakaszról, de nem akartuk halogatni. Piliscséven leparkoltunk viharfelhő és szivárvány alatt. Az elvileg odavezető PO jelzésből semmit sem látni, a forrás környéke szemetes, motorostanya, 50.-nek kiábrándító. Így nem fejeződhet be a nap! A felhő elvonult, a Basina-völgy felső szakasza szebb, de a jelzés a S sávig problémás volt. Bár tudtuk, hogy ránk esteledik - azt még nem, hogy nincs nálam lámpa -, bevállaltuk a Legény-barlangi kitérőt is. Ide még visszatérünk. Sok idő nem maradt, Klastrompusztára igyekeztünk, megnézni a pálos romot. Az elkerített területen az oltár feletti fa-tető beszakadt, a falak teteje málik, most még nem lenne nehéz rendbehozni. Igazoltunk a póznán lévő fém OKT bélyegzővel és átgyalogoltunk a sötétben a rajtba. Piliscsév kivilágított főtere nagyon hangulatos tud lenni.

 

A forrásozásnak vége, szakaszok még vannak, de nem rohannak el. 

 

:-)

 

Előzmény: Optika (9726)
Optika Creative Commons License 2005.04.04 0 0 9779

Köszi a dícséretet. :-) A láncokig nem mentünk el, nem kezeskedem értük. De eltelt azóta több hónap, szerintem ki fogják javítani, mert sokan így is bepróbálják és sok lesz a baleset.

 

Még egy beszámoló jön, amivel pénteken kifutottam az időből...

Előzmény: Tavaszi Széll (9754)
HEV Creative Commons License 2005.04.04 0 0 9778
A siofoki Tesco-ban Balaton és Észak Somogy 490.- Ft/ db áron vasárnap még volt , de semmi más !
Előzmény: padler (9758)
HEV Creative Commons License 2005.04.04 0 0 9777

TURA listáról átvéve:

 

Sziasztok,
egyik ismerösöm szakdogájában túrázással kapcsolatos kérdésekkel
foglalkozik, és készitett hozzá egy kérdöivet, amit minél több embernek
ki kéne töltenie, hogy aztán abból valamit le lehessen szürni, szép
nagy számot beirni a szakdogába, mint mintavételi szám stb. Ennek
a kérdöivnek elkészült egy netes változata, amit megtalálhattok ezen a
cimen:
http://sg.uw.hu/stat/turastat.html

Azt szeretném kérni a készitö nevében, hogy lécci, ha van idötök,
szánjatok rá pár percet, 16 kérdés összesen, kb. 2 perc alatt biztos
lehet végezni vele És küldjétek tovább bátran túrázó, kirándulós
ismeröseiteknek is  Föleg ezen a héten aktuális az ügy, tehát kb. ápr.
10-ig...

Köszi elöre is
Somogyi Gábor
dzsiaj@freemail.hu

felazso Creative Commons License 2005.04.04 0 0 9776
Részemről rendben!
Előzmény: nagypapi (9765)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!