Zsur már válaszolt. :) neki kerek aljú wokja van és wok égős a gáztűzhelye amihez kapott wok gyűrűt. Linkelt nekem korábban ebayról wok gyűrűt...itthon a Vámház krt. boltba 3500 pénzt kértek érte mikor néztem, asszem annyit amiért wokkot lehetett venni....pff
itt van egy csomó olcsóbban..
http://www.ebay.com/itm/New-Large-Steel-Wok-Ring-Holds-Up-to-14-Wok-Asian-Cooking-Kitchen-PING-/291704876921?hash=item43eaf72f79:g:TzEAAOSwZQxW4LSH
Itt vannak egyszerű receptek, videókkal.
http://www.sherry.hu/kinai-receptek.html
Nekem 29 év kínai főzöcske elteltével (na jó kínai szerű, mert a bográcsban főtt gulyást mi magyarok tudjuk elkészíteni ahogy kell nem a német vagy kínai) ez egy egyszerű kaja. Csak ebben a brutális 35-37 fokban semmi kedvem a konyhában bármit is főzni. :)
pedig nyáron a legjobb kínait főzni a zöldségek miatt és mert könnyű kaja.
legyen mondjuk csirkemelles cucc, píritott zöldséges rízzsel. maga az előkészület legalább 2x annyi időt vesz el mint maga a főzés így kb. 1,5 -2 órával számolj.
1. reggeli elfogyasztása után legyen mondjuk 9 óra :), mezei sós vizben a 1-2 bögre rizst (attól függően mennyi embernek főzöl)kifőzni, majd csapvízzel lehűteni, lecsöpögtetni és 2-3 órára lefedve egy edényben a hűtőbe rakni. A lényeg azon van, ha pergő rizst akarsz, hogy jól legyen lehűtve.
Gyerekem követeli, hogy mindenbe rakjak illatos meg fafül gombát még az ananászos csirkébe is. :)
Így ezeket a szárított gombákat min. 30 percig meleg vízbe rakom a félidőben vízcserével. A fafül gombával a mennyiségnél vigyázni kell, mert sokszorosára megdagad!
2. 2-3 óra múlva pácot készítesz 1-1 ek világos (light)szójaszósz (pearl river bridge), kínai főzőbor (shaoxing jiafan wein) és egy tojás fehérje segítségével. A csirkemellet feldarabolod kisújnyi csíkokra és a pácba rakod, összekevered, félreteszed.Pácolni elég 10-20 percig is max.
A tojás sárgáját egy másik edénybe/tányérba/bögrébe rakod amibe rántottánál is a tojásokat felütöd, hozzáadsz még 2-3db tojást, pár csepp szezám olajat (oh aik cuan) és felvered, majd rántottaként kisütöd kevés olajjal. Végül a fakanállal feldarabolod kisebb darabokra a serpenyőben és félre rakod.
3. zöldségek darabolása.
kisebb fej vöröshagymát 4 felé vágod, 2-3 gerezd fokhagymát, diónyi gyömbért (nálunk a Lidlben olcsóbb mint a piacon) pucolás után apróra vágod, kb. 5cm hosszú kigyóubit előbb hosszában négyfelé majd keresztben darabolod, de ne legyen 0,5cm-nél vastagabb. 1 szál sárgarépát szintén hosszában ketté majd keresztbe vágd de ez meg 0,5cm-nél kisebb legyen a vastagsága. Ketté osztod 2/3-1/3-d arányban és a kevesebb részt félre teszed. Mehet hozzá kínai kell is de csak a fehér része abból is 2-3 db kb. 2x2 cm kockákra. Az illatos gomba (shitake) felszeletem a fafült feldarabolom és ezzel az előkészület végére is értél. :)
Ha az új wok rendesen kiégetve, olaj rásütve mehet a gázra felmelegíteni, majd mehet bele az olaj ami lehet napraforgó olaj is az a lényeg, hogy jó bőven kell a wokba. Mi a piacon veszünk hidegen sajtolt napraforgó olajat 750Ft/l nem olcsó de a hús nem tiltakozik ellene. :) Amíg melegszik az olaj a wok belső oldalát olajozd vele egy merő kanál segítségével vagy ha vettél kínai boltban amit a szakácsok használnak ahhoz hasonlóval. A pácolt húshoz adják 1-2 ek kukoricakeményítőt és jól keverd össze. Ez azért kell, mert a fórró olajban a hús kap egy kérget és szinte "felrobban" a kéregben a hús ezért készül el hamar. Mikor fűstölni kezd az olaj (végig maxon legyen a láng) bele rakod a csirkemell felét és hagyod úgy állni benne kb. 1 percig. Ezután forgathatod a húst, hogy minden oldalán átsüljön. Kb. 3-5 perc alatt kész is.
Ha egyből forgatod a húst azért nem jó, mert lehűti az olajat és akkor nem pirul hanem levet ereszt és nem lesz kész 5 perc alatt de még 10 perc alatt sem. Kiveszed a húst egy papírtörlős tányérra majd kicsit vársz, hogy az olaj ismét jó forró legyen és megismétled a folyamatot a csirke másik felével. A kiszedéshez én vettem pár száz ft-ért olyan szűrős eszközt mint amit videókon is látni a kinai szakácsok azon keresztűl szűrik le az olajat. Piacon, filléres boltokban árulják nem tudom a hivatalos nevét, de a sült krumplihoz is azt használjuk.
Az olajat kiöntöd a wokból egy edénybe.
Előveszed a mogyoró olajat (Sparban 1200-1300Ft/l) és keveset öntesz a wokba, de nem kell füstölésig hevíteni csak felmelegited. Mehet bele a gyömbér majd állandó keverés mellett 30mp múlva mehet a fokhagyma is újabb 30mp múlva a vöröshagyma. Megint 30mp múlva mehet bele az összevágott zöldség mind, picit sózd meg így nem vesztik el a színüket. Ilyenkor emeld a hőt és piritsd pár percig a zöldségeket Kis frissen őrölt bors is mehet bele és pici cukor ellensúlynak. Valszeg az olajat már felszívta mire ide értél BÁRMILYEN FOLYADÉK MEHET BELE CSAK OLAJ NEM! Főzőbor, víz, szójaszósz (mehet sőtét "dark" is)és én mindig adok hozzá akár csirke akár coca akár marha..panda oyster szószt (Lee Kum Kee). A csirke kajás dolgokat hihetetlen jól feldobja, pedig láttam egy dok. filmet hogyan készítik..az alapján tuti nem használnám. :D Mehet bele a gomba és így kb. 10 percig főzd, piritod. Visszarakod a húst a wokba, jól összekevered közben egy pohárban 1,5-2dl vizhez hozzáadsz 1 ek. kukorica keményítőt. Ezzel besűríted és kész is a menű csak a köret van hátra.
Wokból kiszeded a kaját vagy veszel egy másikat is :D kiöblíted vizzel.
1 kis fej v. hagymát apróra vágsz, kiveszed a fagyasztóból a mirelit zöldborsót, oda készíted a félre tett sárgarépát és a darabolt rántottát. Hűtőből kiveszed a rizst.
Magadtól is rájössz idővel, hogy minden feldarabolt cucc oda legyen készítve mert nem lesz időd keresgélni a forró olaj miatt.
wok mehet a tűzhelyre, majd kis mogyoró olaj bele nem kell hevíteni füstölésig, mehet bele a hagyma, répa, zöldborsó, pici só és kavard állandóan. kb. 5 perc elteltével mehet bele a rántotta összekevered és azonnal a rizs mehet rá. Növeld a hőt a rizst egy lapátszerű eszközzel állandóan forgasd a wokban. Nem tudom mennyi idő a gáztól is függ..10-15 perc kell hozzá.
És kész is vagy. :)
A szószokat mind a Rákóczi téren vettük.
Hidd el nehezebb volt leírni és elolvasni mint elkészíteni.