Keresés

Részletes keresés

kvte Creative Commons License 2005.04.11 0 0 9866

Érdekes volt a felmérés.

Az eredmények közül leginkább az lepett meg, hogy az új turistaútvonalaknál több olyan hegység is felmerült, ami azért viszonylag jól el van látva jellel (Mátra, Bükk, Mecsek). Szerintem.

 

kvte

 

6. Kérdés: Amennyiben szeretné, hogy új turistaútvonalak jöjjenek létre, Ön melyik tájegységeket részesítené előnyben?
 A legtöbb szavazatot kapott tájegységek:
 Zemplén - 40x
Bükk - 29x
Bakony - 26x
Cserhát - 22x
Börzsöny - 21x
Alföld - 18x
Mátra - 17x
Balaton környéke - 10x
Zselic - 10x
Mecsek - 9x 

Előzmény: HEV (9864)
emgergo Creative Commons License 2005.04.11 0 0 9865

Jó ez a kutyás sztori.

 

Még kicsi voltam, és hasonló esett meg velünk. A szüleimmel mentünk Zebegényből a Malom-völgyön át Törökmezőre, mikor egy nagy németjuhász csatlakozott hozzánk. Végig vezetett rutinból, csak egyszer egy patakátkelésnél beleakadt egy darázsfészekbe, és szegényt jól megcsípték. Onnan mindig előreengedett a patakátkeléseknél, hátha mi kapjuk a darazsakat. Aranyos volt :-)

Előzmény: Törölt nick (9862)
HEV Creative Commons License 2005.04.11 0 0 9864

A közelmultban itt is említett Túrastatisztika eredménye 464 válasz alapján átlagolva itt olvasható:

 

http://sg.uw.hu/stat/eredmeny.html

Lud Creative Commons License 2005.04.11 0 0 9863
Koszi az ertekes tanacsokat.
Igazabol kolyokkorom vad kerekezeseitol eltekintve friss vagyok a bicajozasban. Tavaly leptem meg magam szuletesnapomra egy kozepkategorias montival es foleg a kornyeken (Godollo) turazgattam vele. Megfogant a fejemben egy 300 kilometeres turamozgalom bicajos teljesitese, elso korben a DDP-re gondoltam, mert vagy tiz eve mar turaztam arrafele, ill. munkam soran szokszor szembekacsint az ut mellol a piros jelzes, csakhat nem derult ki szamomra h gyalogos teljesitesben van-e korlatozva a tura. Aztan olvastam itt a PMP-rol, es a terkepet bongeszve kedvem is lett hozza. Ugy nez ki majus elejen kapok otthonrol negy nap kimenot :) amit v magashegyen, v kekturazassal, vagy a PMP bicajozassal kivanok eltolteni. Nem nagyon vagyok tisztaban napi kapacitasommal, de gondoltam Apajpusztarol startolva vagy eljutok a vegeig v Godollo magassagaig, ahonnan napi turakkal, akar gyalog befejezem.
A defekt a bozot es a homok mellett a harmadik mumus, tobbnapos tura miatt egyebkent is fel kell keszulnom pumpaval, tartalek belsovel, ragasztokeszlettel - de lehet, h elek egy olyan megismert modszerrel is, h ket kulsot nyomok egymasba.
Az utvonalkovetes szamomra fontos, mivel a szorakozas mellett a GPS-es felmeres is a celom.
Előzmény: Optika (9848)
Güsziológus Creative Commons License 2005.04.11 0 0 9861

Kilencszázhúsz.

 

Ennyi települést regisztráltam eddig.

 

A bökkenő csak az, hogy van sok száz, melyen "csak" keresztülmentem (OKT, AK, stb.; teljesítménytúrák).

 

Ezekről nem nagyon van lefűzve más, mint a Térképcentrum térképe, berajzolva az útvonal.

Sok helyet ezek nem foglalnak el.

 

Még egy apróság.

Előre beírtam azokat a településeket, melyeket fel fogok keresni a mozgalmam keretében. Csak hogy tudjam, mennyi hiányzik majd az 1.000-ből.

 

Nagy probléma, hogy a hiányzó 80-at miért keressem fel.

 

Előzmény: Törölt nick (9850)
Güsziológus Creative Commons License 2005.04.11 0 0 9860

Fején találtad a szöget.

 

Többek között ezért nem cseréljük el a kettőnknek már kissé nagy, két szintes lakásunkat.

Valaha hatan laktunk benne, meglehetősen kényelmesen, most van két üres szoba.

Úgy tervezem, hogy az egyik félreesőt bebútorozom (könyvszekrény, asztal, karossszék az álmodozáshoz), ott lesznek majd elhelyezve a papucsok és a könyvek.

Meg a fényképgyűjtemény és a kitűzők.

És a térképek, megy az atlaszok.

És minden, ami turizmus.

 

Amíg ki nem racionalizálnak, a munkahelyi szekrények funkcionálnak irattárként.

 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (9849)
olahtamas Creative Commons License 2005.04.11 0 0 9859
Vésztő - Mágor - Fokköz - Körösladány

A vonat sebessége miatt vésztőn azonnali feszültségoltóként betértünk az állomással szemközti Pullman Pub elnevezésű műintézetbe, aminek az ülései stílszerűen vasúti forrásból származtak.
A főúton hamar elértük a kékjelzést, ami a környéken az eddig megszokottaktól sokkal frissebben és sűrűbben vezetett minket ki a faluból. Gyakorlatilag kis odafigyeléssel ebből az irányból egészen a monostorig el lehet lavírozni. A múzeumnál viszont ez az állapot teljesen megszűnik.
A belépő 300 Ft. És a bélyegzést is felajánlották, de az útvonalról tudtak felhomályosítani minket. A jelzés egy kicsit hamarabb is visz az árok túloldalára, mint a térképen jelzett, de ha valaki tovább megy, a térképen jelzett helyen is át lehet jönni. A területet a vizesárok valóban körbeveszi. Valószínűleg ez mentén kívülről rajzolhatta meg valaki az MTSZ füzetben látható útvonalat. A helyszínen viszont jóval nagyobb ívben lehet csak megkerülni. A múzeumba bevezető kék sáv is elég megtévesztő, itt szerencsésebb lenne bélyegző jelzést festeni. Visszamentünk az elkerülő út elágazásáig, ahol a jelzés halványan utal a megkerülési út kezdetére. Később több egyértelmű jelzés vezetett a betonútig. Ezen a ponton kellett döntenünk, hogy a KVTE vagy az MTSZ füzet szerint menjünk e tovább. Végül úgy döntöttünk, hogy meglátogatjuk Güszi birkáit és az MTSZ útvonalon haladunk tovább, hiszen jó idő volt és a vonathoz sem kellett sietnünk. Átmentünk a Mágori hídon és a Réhely stílusú kilátótoronytól kissé nyugatra értünk a Mágor Északi felén futó földútba.

Birka


Ezen a falul széle felé haladva megpillantottuk a birkák néhány jólétre szenderült képviselőjét, de sajnos csak lábukat az ég felé meresztve bűzölögve hevertek a szemétdomb tetején. Jelzés nincs, út viszont van és a füzetben jelzetthez hasonlóan indul. Hamarosan az út el kezdett balra tartani így benéztük az irányt és kinéztünk a pusztaságban egy facsoportot, amelyen kívül más jelzésfestésre alkalmas tereptárgyat nem láttunk a közelben. Jelzés nem volt, csak egy nyuszi. Érdekes módon a tapsifüles jól tudta az utat és végig előttünk haladt. Hamarosan elértük a csatornát, amely mellett a térkép rajzolata szerint beazonosítottuk a pozíciónkat és a kis korrekciót megejtve mentünk tovább rendületlenül a villanyoszlopokat és a csatornát figyelembe véve. A távvezeték kanyarodásánál kereszteztük azt és egy erdős részen keresztülhaladó úton találtuk magunkat. A nyuszi itt még előreszaladt de hamarosan bevetette magát az erdőbe és nem is láttuk többet. Hamarosan elértük az országutat és azon megláttuk a cifra híd felől beérkező jelzést. A vidra tanyánál szerettünk volna megpihenni, de erre a környéken nem volt alkalmas hely. A gátra felérve láttuk, hogy itt már közel s távol nem számíthatunk semmire így leheveredtünk a gát oldalában és megtöltöttük a bendőnket étellel, itallal.
Jó néhány km. -t magunk mögött hagyva érkeztünk el a Peres-zugi gát elágazáshoz, ahol csak a térképek alapján kanyarodtunk balra, mert a helyszínen erre semmi nem utalt. A gát ezen ágán a későbbiekben találtunk jeleket is, de néhol elég sűrű volt a két oldalról kellemesen árnyékoló erdő, úgyhogy a bicajosok jobb, ha a másik gáton maradnak.
Körösladányba érve hamar betértünk a park étterembe, ahol az életmentő hűs itókáink elfogyasztása után kiválasztottuk a vacsoránkat.
Szálláshelyünk az Arany u. 8. ban volt.
A tulaj nagyon rendes volt és mindjárt meg is kínált a borával.

folyt.köv.
Múzsla Creative Commons License 2005.04.11 0 0 9858

Talán 86-ban történt egy tragikus buszbaleset Ausztriában, melynek során a GANZ- turistacsoportjának több tagja meghalt, vagy súlyosan sérült, csak a véletlenen múlt, hogy arra a túrára nem mentem velük.

 

Az elhúnytak között volt egy bizonyos Mónika is? Talán az Ő emlékére lett készítve Rád és Penc között a Mónika pihenő.

Előzmény: trebisch (9852)
Múzsla Creative Commons License 2005.04.11 0 0 9857

:-)

 

Szerintem nagy élmény a túra, bár mi bringával voltunk. Amúgy nem is kevés a szint benne, majd meglátod.

Hajrá!

Előzmény: Joeyline (9846)
trebisch Creative Commons License 2005.04.10 0 0 9856
Köszönöm a segítséget!
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.09 0 0 9855

Mondjuk nagyon nincs arra semmi. Természetileg a Rakaca patak északi része a szép, de az valójában már nem is a Cserehát. Mindenesetre ritka szegény vidék - de legalább nincs szintkülönbség.

 

 

Előzmény: Joeyline (9846)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2005.04.09 0 0 9854
Nézd meg ezt:
http://www.termeszetjaro.hu/alap/menu/okttura/orszkek.htm

Itt az áll, hogy MTSZ-igazolvány híján fizetni kell a jelvényért. Amiből következik, hogy nem kell tagnak lenni.
Előzmény: trebisch (9852)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2005.04.09 0 0 9853
Itt van például egy: http://emil.alarmix.org/vasas/
De ha csak az OKT miatt akarsz belépni, azt hiszem, nem szükséges. A természetjáró minősítéshez kell tagnak lenni, a kéktúrához tudtommal nem.
Előzmény: trebisch (9852)
trebisch Creative Commons License 2005.04.09 0 0 9852
Kedves Mindenki!

Először olvasom a fórumot, csak nemrég kezdtem újra túrázni.
Talán 86-ban történt egy tragikus buszbaleset Ausztriában, melynek során a GANZ- turistacsoportjának több tagja meghalt, vagy súlyosan sérült, csak a véletlenen múlt, hogy arra a túrára nem mentem velük. Azóta eszembe sem jutott, hogy újra hátizsákot vegyek a hátamra. Tavaly hirtelen elhatározástól vezérelve egy letaposott cipőben Verőcéről Mátraszentistvánig gyalogoltam, azóta begyűjtöttem az összes fellelhető térképet, bakancsot vettem és minden szabadidőmet túrázásra fordítom.
Van-e olyan szakosztály, amelyik befogadna egy magányos (csak egyedül vagyok képes gyalogolni) túrázót, mert tervezem az országos kéket teljesíteni és azt hiszem, ez csak szakosztályi tagoknak lehetséges.
Köszönöm: Trebisch
padler Creative Commons License 2005.04.09 0 0 9851
OKT: Dorog - Piliscsaba

Az időpont az időjárás miatt április 17-re változott!
Előzmény: padler (9760)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2005.04.08 0 0 9849
Ez jól hangzik, de logikai űr maradt bennem a végén. Mert eddig öt nagy kapcsos iratgyűjtőm van a ttúrákra és a mozgalmakra, tele bugyikkal. De már ezeket se tudom hova tenni. Szóval a papucsok és iratgyűjtők és túranaptárak rendezéséhez is kellene egy polc, továbbá a polcok rendezéséhez egy új szoba, és...
Előzmény: Güsziológus (9841)
Optika Creative Commons License 2005.04.08 0 0 9848

PMP kerékpárral:

A legnagyobb a dzsumbuj Őrbottyán és Vácegres között, nyáron gyalog is követhetetlen. De gondolom a Gödöllői-dombságtól délre eső területek érdekelnek, most erre válaszolok. Általában valóban szekérutakból és betonból áll, 3(4):1 arányban. Ahol a térkép szerint erdő/erdősáv mellett halad, ott előfordulhat akác is. Még a térképen nem szereplő Apaj előtti kitérő is tartogathat meglepetést. Nagy kaland volt gyalog méterről-méterre bejárni, de bicajosként a defektveszély miatt, nem biztos hogy annyira útvonalkövető lennék.

Előzmény: Lud (9791)
Optika Creative Commons License 2005.04.08 0 0 9847

:-))))

Egy egész teherautó kell, amikor nyugdíjaznak. :-)))

Előzmény: Güsziológus (9841)
Joeyline Creative Commons License 2005.04.08 0 0 9846
Na, ezt kerestem, köszi!

Az MVSC honlapra mutató topikCD-n lévő link már nem él, a jelek szerint szerencsére csupán "költözés" történt.

Meglepődtem egyébként, hogy még csak ilyen kevesen teljesítették eddig a Cserehát Turistáját...
Érdekel innét valakit a mozgalom? Mondjuk Pünkösd-hétvégén, merthogy én akkor mennék :)
Előzmény: Múzsla (9838)
Joeyline Creative Commons License 2005.04.08 0 0 9845
Engem is érdekelnek ezek a tapasztaltak, több mozgalomban én is bent vagyok, nem egyszer volt már, hogy az itt közzétett információ volt könnyebbség vagy bármilyen segítség számomra egy adott mozgalomban való előbbrejutáshoz.
Előzmény: Güsziológus (9841)
padler Creative Commons License 2005.04.08 0 0 9844
nem tapasztaltam hatalmas érdeklődést a mixtúrák összefoglalóinak közzétételét követően:o(

Engem érdekelnek a leírások, úgyhogy csak így tovább, egy részüket gyűjtöm. Kérdezni akkor szoktam, ha a dolog relatív aktuális számomra (ld. néhány hsz alább), vagy nem világos a helyzet. Egyébként szerintem elég nehéz reagálni annak a leírására, amit az ember (még) nem ismer.
Előzmény: Güsziológus (9841)
Múzsla Creative Commons License 2005.04.08 0 0 9843

Nekem így tűnt célszerűbbnek.

A linket pedig nem tudtam volna "hova" tenni. Lienkától azóta már le is tölthető.

Előzmény: asciimo (9839)
asciimo Creative Commons License 2005.04.08 0 0 9842
ugyanezt a papirmunkat vegeztem el az osszes hivatalos papirommal, amit 3 es fel ev Nemetorszagi tartozkodas soran osszagyujtottem. 6 Ordner-t tettem tele (azt hiszem ezt hivod Te papucsnak), es sokkal nagyobb melo volt, mint hittem. Ugyhogy aterzem a munka nehezseget. Az otletet jonak tartom, mar csak a tturakra kene valami hasonlo rendszert kitalalni. (igazololap es itiner egy tturarol egy bugyiba, es ezek aztan vagyidorendben, vagy turasorrendben szortirozva)

Amugy meg nyomjad tovabb a beszamolokat, nagyon hasznos lesz amikor hazamegyek es bekapcsolodok ilyen mozgalmakba. Az, hogy most nem reagalok ezekre a HSz-eidre, az nem azt jelenti hogy nem lenne erdeklodes, csak eppen most nincs sok minden amit hozzafuzhetnek.

asciimo
Előzmény: Güsziológus (9841)
Güsziológus Creative Commons License 2005.04.08 0 0 9841

Papírmunka

 

Nem tudom, ki mire asszociál, én a program dokumentálására.

Akkoriban, amikor még én írtam programot, ez volt a mumus.

 

Valaki szerzett egy tacepaót, melynek az volt a lényege, hogy a kisgyerek ül a bilin, kezében egy tekercs WC papírral és ezt "mondja" (buborékba írva):

A dolognak akkor van vége, amikor a papírmunkát is elvégeztük.

 

Hát, valahogy így vagyok én a túrákkal.

Becserkésztem sok-sok érintőpontot, összegyűlt egy rakás hagyományos dokumentum, melyek hatalmas kupacokban foglalták a helyet, hónapokig. Porfogóként is funkcionáltak:o)

Nem vagyok még teljesen készen, de eltűntek a papírok, remélhetően végleges helyükre kerültek.

Egy bugyiban egy település, egy dossziéban 11-12 bugyi, egy papucsban 2-3 dosszié.

A dossziék megyénként vannak, a 9/99 mozgalom esetében 11 + 1, a 10/100 mozgalom esetében 10 +1 bugyi. A '+1' a fedőlap, ebben van a tartalomjegyzék.

Külön papucsban vannak a várak (sorozatonként egy dosszié) és a román kori templomok (sorozatonként egy dosszié).

Folyamatban van a másik két mozgalom (Pálos és Szentkutak) dokumentumainak lefűzése.

 

A papucsok száma jelenleg 15, van amelyiken már cimke is van, mely orientál a tartalmat illetően.

 

Talán nem érdektelen az "alapegység" tartalma.

Ahol találtam, ott a vendegvaro.hu megfelelő oldalait kinyomtattam (még a túrák előtt), ezek nagyon hasznosak voltak. Egy könyvet beszereztem (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), de nagyon drága. A papírra nyomtatás olcsóbb, és bizonyos vonatkozásban praktikusabb is.

Sok település térképét sikerült beszereznem, szerencsére sok ingyenes is van. A Tourinform irodákban készségesen segítettek, a probléma az, hogy hét végén nincsenek nyitva.

Sok TKM-es füzet gyűlt össze. Gyűjtöttem régebben is, most végre rendszerben vannak lerakva. Már csak egy használható "link" kéne a település táblázatban. (Füzet száma pl., ha van).

 

Nem csekély probléma a több mozgalom által is érintett pontok összekapcsolása. Az alapelv az, hogy a 9/99 és a 10/100 mozgalom az elsődleges.

 

Van négy nagy papucs:

Baranya megye (Mecsek)

Heves megye (Mátra és Bükk)

Pest megye (PMP és Tápió-mente)

Veszprém megye (Bakony)

Ezekben vannak a "helyi" mozgalmakkal kapcsolatos dokumentumok.

 

Hát, itt tartok. Remélem, vége a hosszú télnek, és ismét lehet "menni". Ez valahogy izgalmasabb tevékenység.

Van néhány restanciám, bár nem tapasztaltam hatalmas érdeklődést a mixtúrák összefoglalóinak közzétételét követően:o(

 

Ui.:

Ez a kis összefoglaló több, mint egy hete készült.

Azóta újra rendetlenség van, köszönhetően a 4 napos túrának.

Hiába, a dokumentálás komoly dolog.

asciimo Creative Commons License 2005.04.08 0 0 9839
Megkaptam a leveledet, csak azt nem ertem, hogy miert nem teszed fel ide a topikba is a leirasokat? Vagy egy linket ra?
Előzmény: Múzsla (9838)
Múzsla Creative Commons License 2005.04.08 0 0 9838

Íme: http://members.chello.hu/petrozs/index.html

 

Itt megtalálod a mozgalommal kapcsolatos információkat és le is töltheted a füzetet.

 

Jó munkát!

Előzmény: Joeyline (9837)
Joeyline Creative Commons License 2005.04.07 0 0 9837

Van e információja valakinek arról, hogy letölthető e valahonnan a netről a Cserehát Turistája igazolófüzetének oldalai, esetleg be van e szkennelve valakinek? Ha igen, akkor érdekelne. Ha nem, akkor kapható e az MTSZ-ben jelenleg a füzet?

Güsziológus Creative Commons License 2005.04.07 0 0 9836

Nem mindegy, bár nincsenek messze egymástól.

Nem 50, csak 40 kilométer.

Előzmény: asciimo (9835)
asciimo Creative Commons License 2005.04.07 0 0 9835
Igen, de a nyaralo valamifele Kistotfalu, vagy valami ilyesmi helyen volt.

Na utanakerestem:

http://www.ecforum.hu/dravazug/

Totujfalu.

Igazad van, most mar Sinszögvadasz...
Előzmény: Güsziológus (9834)
Güsziológus Creative Commons License 2005.04.07 0 0 9834

Szerintem is, de ha jól emlékszem, Ő Drávatamásiban lakik.

Ez kb. 50 kilométer nyugatra, egészen közel Darányhoz.

Gondoltam is, hogy benézünk, de nagyon ki volt centizve az idő.

Rég nem járt már erre, és most már Sínszögvadász, ha jól tudom.

Előzmény: asciimo (9833)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!