Keresés

Részletes keresés

angac Creative Commons License 2012.03.08 0 0 670

Az a 3 igazán 4, mert okt. 28-án volt egy arthroscopos műtét, hazajöttem 2 nap múlva és itthon sikeresen elestem, rá az operált térdemre. Elszakadt a patellaszalag, vissza a kórházba, nagyműtét, (10 nap bent), gipsz 7 hét, utána járni tanultam, gyógytorna, stb., stb.

Na, ez volt az igazi Murphy törvénye. :)

 Figyu: a Surgam ok, hogy tíz nap, de: szedjél hozzá gyomorvédőt!!!! ( pl. Quamatel). Ha utána sem megy le a gyulladás , még tovább kéne szedni a non-steroid gyull. csökkentőt, de a dokid biztos ezért hívott vissza.

L0riana Creative Commons License 2012.03.08 0 0 669

Surgamot még 8 napig, 10 napos a kúra. Aztán le kell jelentenem a dokinak, hogy hatott-e.

Hogyhogy ilyen sokáig nem dolgozhatsz? LCA-pótlás után 4-6 héttel már lehet irodait. Hát én is behülyülnék 3 hónap kényszerpihenőtől...

Előzmény: angac (668)
angac Creative Commons License 2012.03.08 0 0 668

Gratulálok!! Ezek nagyon jó hírek.  :):) A Surgamot meddig  kell még szedned?

Nekem is van jó hírem: végre voltam úszni, isteni volt. Tegnap volt az utolsó gyógytorna, gyógyulttá lettem nyilvánítva!!!!! 19-én mehetek dolgozni, ha az üzemorvos is rábólint, de miért ne tenné. Hú, ez már nagyon jó, mert csendesen behülyülök itthon.

L0riana Creative Commons License 2012.03.07 0 0 667

Volt szerencsém már hétszer a drainhez, és elhiheted, hogy a passzírozás sokkal brutálisabb élmény. Főleg úgy, hogy nem is fájt már előtte, tehát fájdalomcsillapítót sem kértem reggel, így vágtunk neki a drainkivételnek... A doki csak annyit mondott szó szerint, hogy "ez most szar lesz", aztán hogy szóltam kb. 5 perc után, mostmár elég lesz, akkor meg, hogy bírjam még ki, mert nem hagyhatja benne... A fejemben ilyen rövid idő leforgása alatt még sosem termett annyi szalonképtelen kifejezés ;-))).
Apropó, a tegnapi kontroll: 100 fokig hajlik, kaptam Surgamot a (remélhetőleg csak) gyulladásra. És kerékpároznom is lehet már :-).

Előzmény: angac (666)
angac Creative Commons License 2012.03.06 0 0 666

Lehet, hogy a te dokid ilyen volt, nem vitatom, pláne, hogy elég gáz, amit leírsz. A drain megnyitása különben sem kellemes, mondhatni a nagyonnál is jobban fáj. Az enyém szuper volt!! ( csak a draint ne nyitotta volna ki  :):)  ) Igazad van abban amit írsz,  hogy fizetéstől függetlenül tisztességesen kell dolgozni, de sajnos, ez inteligencia kérdése, amit ugye nem adnak se a diplomával, se a nővér oklevéllel. Én mindig azt mondom, hogyha már be kell menni dolgozni, érezzük jól magunkat és ehhez ugye hozzátartozik az is, hogy tegyünk jót a beteggel, mert az tényleg nem kerül semmibe, maximum muindkettőnk közérzete jó lesz.

 Olyan sz---r a helyzet az eü-ben, hogy tényleg már csak a hivatástudat és az emberség marad. Én úgfy veszem észre, hogy ezzel azért az orvosk ésd a nővérek zöme is így van, ha nem így lenne, már sehol sem lenne semmilyen ellátás.

 

Az biztos, hogy 3 hónapja vagyok itthon, 1 hét múlva már végre megyek dolgozni. Szerinted kik hívogottak telefonon? A kollégák?( ők nerm értek rá érdeklődni, hiszen helyettem is dolgoztak) Neeem! A betegek!!! És ez bitang nagy erőt ad és veszettül jól esik.

L0riana Creative Commons License 2012.03.06 0 0 665

Számomra nem misztikum, vagyunk így jópáran, azért a tudomány könyvbekbe, cikkekbe van foglalva, tanulható...

Amit leírtál, nagyrészt egyetértek vele. Csak annyi, hogy az ÁEK-ban legalább 2 van akkor, aki nem jó, mert engem nem az orosz műtött. Akihez volt amúgy szerencsém, amikor a sajátom nem tudott jönni, volt olyan kedves 2 db injekciót felírni 2 doboz helyett, emiatt futottunk mégegy kört a saját dokimnál.

A nővérek közt volt 2 legalább, akik egyáltalán nem valók beteg közelébe, annyira taplók. Az viszont általános volt, hogy a csengetésre csak fél órával-órával később reagáltak, volt, hogy még később, ez sztem nem elfogadható.

Az orvosok fizetése kevés, ez is tény. De kevés még sokmindenkinek, pl. tanároknak is. Attól, hogy vki keveset keres, még a munkáját el kell látnia tisztességesen. Az én ÁEK-s dokimmal szakmailag nem vagyok megelégedve, emberileg nem volt bajom vele, talán pont emiatt eszméltem csak későn, hogy váltani kell. 2 szalagpótlás után volt 2 meniscusszakadásom, majd az utolsóra 2 hétre kiderült, hogy a doki benne hagyott egy centis porcdarabot - ezt elismerte, újabb műtét, miután szerinte elég stabil volt a térdem. Hát, szerintem nagyon nem volt az, amit másik 3 független doki alátámasztott. Az egyik műtétnél nem nyitották ki a draincsövet, majd miután kihúzta a doki másnap, eszmélt, hogy ja ez az ízületből vérzik, hát vissza már nem lehetett dugni, úgyhogy a frissen műtött térdemből kézimunkával passzírozta ki a vért. Nemkicsit voltam ideges... Szóval azt el tudom fogadni, ha valaki nem kedves, de a nem egyszeri szakmai hibát már nem.

A fórumnak nem az a funkciója, hogy szidjuk az orvosokat, de ez is hozzátartozik, aki ide eljut, az sokszor már megjárt jópárat, és biztosra akar menni, ehhez segítséget jelenthet egy másik beteg tapasztalata. Sok orvosról írtak itt jókat a fórumon, azt se felejtsd el.

Előzmény: angac (664)
angac Creative Commons License 2012.03.06 0 0 664

Az orvosi pálya misztikum, az volt és az is lesz. Ilyen a társadalom. Az orvosok többsége jó szakember és rendes ember. Persze, itt is vannak olyanok, akik nem oda valók, mint minden szakmában, de ezekről mindenki tudja, hogy milyenek ( a betegek és a kollégák is). Szerintem a probléma ennél összetettebb. Jöhetnénk itt a fizetéssel, a paraszolvenciával,  ez mind igaz. A fő probléme az, hogy hiába rossz egy orvos, hiába sz....r  alak, a beteg odamegy és hasraesik előtte. Utána a folyosón szidja.

A magyar orvosi egyetemeken világszínvonalú az oktatás, nem véletlen, hogy tárt karokkal várják az itt végzetteket mindenhol. Kevés az olyan diák, aki minden tantárgyból jól vizsgázik, ebből nem lehet általánosítani, nem ettől lesz jó, vagy rossz orvos.

Az ÁEK-ban  jók az orvosok, egy van, aki nem, ő sem magyar, hanem orosz. Mondjuk, azt nem értem, hogy miért van még itt, szerintem tombolán nyerte a diplomáját. Régen a MÁV-ban volt az ortopédia, már akkor is ott dolgozott, akkor is pocsék volt. A nővérekkel sem volt baj, volt amelyik kedvesebb, volt amelyik fapofa, de a munkájukat becsülettel elvégezték. 

Az biztos, hogy ma Mo.-n nincs mégegy ilyen ágazat, ahol ekkora lenne a terhelés és ilyen ócska a fizetés. Itt is emberek dolgoznak, ugyanolyan problémákkal, mint más. Az inteligensebbje félre tudja rakni, a primitívebbje nem, ezért mosolytalan, morcos, de azért a munkáját elvégzi.

L0riana Creative Commons License 2012.03.05 0 0 663

(Az előbb volt pár elütés, bocs.)

Ja és annyit még szeretnék hozzáfűni, hogy természetesen az egészségügy is egy szolgáltatás. A boltban is akkor veszed meg az árut, ha megbizonyosodtál róla, hogy jó, vagy ismered a hibáit és elfogadod. A tanítónő sem zsákbamacska, ahhoz járatod a gyereket, akiben megbízol, mert látod, hogy fejlődik a gyerek. Miért kéne ennek másképpen lennie az orvoslással kapcsolatban? Leírtam, hogy van jó orvos, van rossz orvos. Az ember ne kórházat, hanem inkább orvost válasszon szerintem. Eldönteni, hogy jó-e vagy rossz-e pedig csak úgy lehet, ha utánajársz, azért ne legyen már ekkora misztikum ez az orvoslás!

Előzmény: angac (661)
L0riana Creative Commons License 2012.03.05 0 0 662

:-)))

Szerintem te nem olvastál vissza. Ha elolvastad volna, látnád, hogy a legtöbbször a saját tapasztalatomat írtam le, és hozzátettem, hogy érdemes megnézetni másik orvossal, mert itt szinte mindeki problémás eset, aki járt már többnél, és még mindig nem jó. Senkinek nem válaszoltam úgy, hogy annyit írt volna csak: fáj a lábam, és csak szalagosoknak írtam. 6 éve benne vagyok ebben a szalag+meniscus+porckérdésben, úgyhogy valamennyit azért már tudok róla.

És képzeld, nem mondtam meg a nővéreknek a tutit, tulképp nem is kommunikáltam velük, az max köszönömig terjedt. A nővéreknek nem volt sok dolguk velem, amikor kellett volna a fájdalomcsillapító, akkor egyszerűen órákig rám se bagóztak, persze, lehet mondani, hogy szegények elfoglaltak. Ehhez képest a Sportban anélkül, hogy jeleztem volna, fél óránként benéztek, és kérdezték, és hozták rögtön, amire szükség volt, már nekem volt kellemetlen. És közben mosolyogtak. Na persze itt sem volt sok dolguk velem, mert nem szeretek ugráltatni másokat, szóval a minimálisra szorítkoztam. Ennyit rólam.

 

Az orvostanhallgatók van persze jó is, ez sztem a 20%-a, a maradék meg úgy lesz szakorvos, hogy más szakterülethez tartozó szigorlaton épphogy átment sokadszorra kettessel. Nyilván elfogadható, hogy akkor csak a saját szakterületéhez értsen, de sajnos még ahhoz sem szoktak, mert haladnak a tudománnyal. És azzal, hogy azt mondja, ő orvos, az ilyen nemorvos nemkutató ember meghajol a fehér köpeny előtt, na ezt a saját érdekemben nem tenném a helyedben. Inkább nézz utána több helyen, hidd el, hogy sok kört meg lehet azzal spórolni.

 

Nem, nem kéne a mundér becsületét védeni, mert ő fog minket állítólag gyógyítani, és nem bíznám rá az életem a többségére. És hidd el, szídják a tanárokat és a hivatalnokokat is eleget, de ez egy egészségügyi témájú fórum, ezért itt az orvosok a célpont.

Előzmény: angac (661)
angac Creative Commons License 2012.03.05 0 0 661

Attól, hogy kutató biológus vagy és tanítottál orvostanhallgatókat még halvány gőzöd sincs se a traumatológiáról, se az ortopédiáról. Azt neked is tudnod kell, hogy a térd és a váll a legösszetettebb ízület. Ami nálad probléma volt, nem biztos, hogy a másiknál is az. Nem lehet felelőtlenül tanácsokat osztogatni úgy, hogy nem ismered a másik panaszát, állapotát, a betegség lefolyását, egyáltalán a beteg anamnesisét és statusát. Ez felelőtlenség, többet árthatsz vele, mint használsz.

Ha rosszmájú akarnék lenni, ( nem vagyok, csak most mérges vagyok), azt mondhatnám, hogyha a nővéreknek is megmondtad a tutit, nem biztos, hogy kedvesek voltak veled.

Egyébként, pont az olyan embereknek kéne védeni a mundér becsületét, akik  pl. tanítottak az orvosin. Ma az a divat, hogy fikázzuk az egészségügyet és az ott dolgozókat.Miért nem fikázzuk pl. a hozzá nem értő, dilettáns tanárokat, hivatalnokokat, stb.? Lenne mi miatt, csak ezt már mindenki természetesnek veszi.

L0riana Creative Commons License 2012.03.05 0 0 660

Egyébként azt is többször leírtam, hogy nem vagyok orvos. De természetesen orvosi szakirodalomból tájékozódom, nem az internetről vagy fórumokból, és jópár térdspecialistával átbeszéltük a témát a térdemmel kapcsolatban.

Előzmény: angac (658)
L0riana Creative Commons License 2012.03.05 0 0 659

Amit leírtam, tartom, én 4x feküdtem az ÁEK-ban, még mindig nem volt jó a térdem, ugyanaz a doki műtötte előtte még 2x máshol. Ezután nézettem meg másik 3 térdspecialistával, és az egybehangzó véleményük alapján döntöttem az újabb pótlás mellett. Nyilván vannak jobb és kevésbé jó orvosok mindenhol. A vezető orvosnak azonban látnia kell a beosztottai munkáját, felelősséggel tartozik ő is. A különbség csak akkor tudatosult bennem a nővérek tekintetében, amikor átkerültem a Sportkórházba.

 

OFF

Magamról annyit, hogy mondhatni alaposan utánanézek a dolgoknak, ha leírok valamit, kutatóbiológus vagyok egyébként, tanítottam orvostanhallgatókat. Másik, hogy ha azt írnám, igen, orvos vagyok, legyek bár bőrgyógyász, az számodra jobban elfogadható lenne? Hidd el, hogy a legtöbb orvos még a saját szakterületéhez sem ért, nem hogy másikhoz, mert azt elfelejtik megtanítani nekik, hogy folyamatosan képezzék magukat, és ne fogadják el a 20 évvel ezelőtt tankönyv anyagát gold standardnek. Szomorú, hogy gyakran milyen embereket kell átengednünk szigorlaton... a jobb eset, ha külföldi az illető, mert az legalább nem fog itt (félre)gyógyítani.

Előzmény: angac (658)
angac Creative Commons License 2012.03.05 0 0 658

Lorina! Te orvos vagy? Mert olyan vehemenciával adod a tanácsokat, hogy azt hiszem. megvan a szaktudásod ehhez?

angac Creative Commons License 2012.03.05 0 0 657

Én csak a saját tapasztalatomat írtam le. Édesanyám 3x feküdt a baleseti sebészeten, akkor is meg voltunk elégedve. Mindenhol vannak jók és rosszak, itt is volt olyan nővér, aki nem volt ok, de ha a többséget  nézem, messze a legjobb hely.

L0riana Creative Commons License 2012.03.05 0 0 656

Ezzel vitatkoznék, olvass vissza, ha érdekel a sztori. A szobák tényleg a legjobbak az állami kórházak közül, de a személyzet ennél sokkal fontosabb lenne...

Előzmény: angac (655)
angac Creative Commons License 2012.03.05 0 0 655

nekem csak pozitív tapasztalataim vannak. A Honvéd kórházban voltam, fantasztikusak az orvosok és a nővérek is. Az is jó, hogy 4 ágyas, fürdőszobás szobák vannak.

 

 

szilvike1111 Creative Commons License 2012.03.04 0 0 654

Sziasztok!

Keresztszalag szakadt vagyok (vagyis csak voltam:) )

Gondoltam leírom Én is a tapasztalataimat,Én is sokat olvastam a műtét előtt!

Tehát,első keresztszalag műtétem volt,Székesfehérváron, Dr.Gyarmati Erik végezte a műtétet akiről csak jót tudok mondani!

Mindenkinek nyugodt szívvel tudom ajánlani,korrekt,kedves és tapasztalataim szerint "vér profi"!

A kórházi ellátással már voltak problémáim,de ez "magyar szokás"lehet!

Aki műtét előtt áll,javaslom,fájdalomcsillapítót vigyen magával és az ápolónőktől ne várjon csodát!

Mindenkinek sok sikert kívánok és elhihetitek,nem olyan szörnyű,túl lehet élni!!

 

angac Creative Commons License 2012.03.04 0 0 653

Bocsi! nem blog, fórum :)

angac Creative Commons License 2012.03.04 0 0 652

Sziasztok! Most léptem be először a blogra.

A véleményetekre vagyok kíváncsi. Novemberben  elszakadt a jobb patella szalagom. Műtét, gyógytorna, minden ment a maga útján. Az a gondom, hogy kb. 2 hete itthon már bot nélkül járok, 1 hete autót vezetek. Ez ok , de  a lakáson kívül nagyon bizonytalanul járok. Muszáj mindig kapaszkodni, vagy bottal kéne menni, de azt nem akarom. Azt mondják a hozzáértők, hogy ez a bizonytalanság érzés normális, el fog múlni. Biztos így van, de én el vagyok keseredve, mert 2 hét múlva már mennék dolgozni, csak nem tudom, hogyan fog sikerülni. Másnak is volt ( van) ilyen problémája?

L0riana Creative Commons License 2012.03.01 0 0 651

Hangodyról eddig én is csak jót hallottam, a többi felsorolt dokiról azonban itt a fórumon is vegyesek a vélemények, olvass vissza. Én továbbra a Sportkórházat javaslom, azon belül is Tállayt, Berkes már nem dolgozik ott (valami összezördülés volt, hogy a beteg tudta nélkül nem ő műtött, hanem átadta másnak a műtétet, de a neve alatt futott, így őt kitúrta a többk doki végül asszem), és róla nekem is elég negatív a tapasztalatom.. A másik, hogy ha valaki térdprotkóban otthon van, az nem jelenti azt, hogy a szalagban is profi lenne.

Előzmény: Liliannn82 (649)
mandria Creative Commons License 2012.03.01 0 0 650

Szia!

Először  én is  a Knoll Zsoltnál  voltam...sajnos  szintén  ezt tapasztaltam.....kis szerencsétlen lúzernek éreztem magam.

A Kastélyparkklinika honlapját tanulmányozva  fedeztem fel dr Böröcz Istvánt.A Honvédkórház ( Podmaniczky részleg) osztályának vezetőjét. Nagyon szimpatikus volt, emberi.Korábban az ORFI-ban és az Ortopéd Klinikán dolgozott. Sok térd és  csípőprotézist csinál.

Magánrendelése is van a Móricz Zsigmond körtéren.Nézd meg a googlében!

Áprilisra vagyok előjegyezve hozzá artroscopiára.

Remélem a legjobbakat....neked is  azt kívánom!

Üdv:m.

Előzmény: Liliannn82 (649)
Liliannn82 Creative Commons License 2012.02.29 0 0 649

most egy masik szarnyeseged fog ramnezni jovo heten de most azon gondolkozom hogy juniusban amikor hazamegyek elnezek egy otthoni terd zsenihez. nezegetem a neten... A Knoll Zsoltnal voltam mar,baromi lekezelo volt (tobbet foglalkozott azzal hany kilot szedtem fel miota nem vagyok valogatott es a sportkorhazas doki szidasaval aki mutott, mint a terdeimmel - 15 ezer HUF-ert cserebe. hiaba a double boundle tudasa, nekem most nem az kell, meg nem a pokhendi stilus. Beres Gyorgyon gondolkozom, mindenki isteniti, valaki irta Hangody Laszlo,t meg Abrakovicsrol is hallottam mar... Esetleg mas otlet? (Sportkorhazban majdnem mindnel jartam, 2 dokival joban is vagyok-egy mutott mindig, Berkest meg pls ne is mondjatok, szoval a Sportkorisok kilove)

Előzmény: L0riana (648)
L0riana Creative Commons License 2012.02.22 0 0 648

Ja bocs, hiába nem járt benned ez a doki előtte, attól még nem független, hiszen a másik "szárnysegédje".

Előzmény: L0riana (647)
L0riana Creative Commons License 2012.02.22 0 0 647

Hehe, éves bérlet ez tetszik, nekem is bejátszik, én már 8-nál járok... Fenntartom, hogy érdemes megnézetned egy független térdspecialistával, mert ez a mostani már túl sokszor járt benned, hogy objektíven meg tudná ítélni. Nekem is 3x szakadt a meniszkuszom a 2. pótlás után, és az akkori dokim szerint mégis elég stabil volt a térdem, majd voltam három másiknál, akik szerint meg nagyon nem volt az. Így pótolták most harmadjára janurában. Ha gond van, te érzed, nem a doki térde, hanem a tied...

Előzmény: Liliannn82 (646)
Liliannn82 Creative Commons License 2012.02.22 0 0 646

Koszi szepen a valaszt! A bal terdemrol MRi nincs az utolso mutet ota, epp most tervezek egyet kerni, mert engem is erdekel mi van momentan odabent. Itt Angliaban nem feltetlen az az orvos mut akivel eredetileg konzultal az ember, sokszor kisebb mutetekhez a "szarnysegedet" kuldik. O, ha ugy veszem, fuggetlen, mert elotte sosem latta a terdem se kivulrol, se belulrol. Augusztusban a  porc mutetkor ranezett a 2003-ban potolt szalagra is  es ugy fogalmazott: olyan mint egy oreg auto, el van hasznalodva de meg mukodik. Ha nem muszaj meg egy bal szalag mutetet mar nem vallalnek, igy 4 mutettel a hatam mogott. Ha megint megmutik a leszakadt porcot, azt meg vallalom, de mar lassan eves berletem lesz a mutobe. en ertem ha mar meg volt mutve a szalag, meg a porc egyszer, (plane haromszor) mar nem szabad csodakat varni, de azert megis azt gondolom hogy nem normalis hogy gyogytornazok hogy a jobb laban helyre jojjon (sot, ujabban minden gyakorlatot a bal labra is csinalok) es kozben ugyanez a gyogytorna tonkreteszi ujra a bal med. meniscusom... Jo, azt hozza sem teszem hogy egyik nagymamamnak szeptemberben volt terdprotezis mutetje, anyukamnak tavaly juniusban porc, es a masik mamanak is kinezoben a protezis. Szoval genetika is es tudom azt is hogy a nok a szalagszakadasra hajlamosabbak (az egyik gyogytornasz szerint azert mert a nok nem hasznaljak a comhajlito izmaikat annyira amennyire kene, illetve hogy nekik gyengebb, de az itteni gyogytornaszoknak azt sem hiszem el amit kerdeznek, a magyarorszagi gyogytornaszokhoz kepest ezek nagyon kepzetlenek). de hat ez engem nem vigasztal :( Mar nem is azon gondlokodom hogy visszamenjek versenyszeruen sportolni, az utoim is eladtam, de gondoltam talan evezni fogok tudni, de most mar ezt a tervem is kezdem feladni. Ma mar annak is orulnek ha valaki megigeri hogy fogok meg ebben az elteben tudni futni..

Előzmény: L0riana (645)
L0riana Creative Commons License 2012.02.22 0 0 645

Na úgy látszik, ebben a fórumban mindenki szabira ment, én meg valahogy pont akkor tévedek mindig ide, amikor újra ír valaki :-))).

 

Elképzelhető, sőt, a többszöri porcleválás (általában ez meniszkuszszakadás orvosi terminus technikusszal élve, ez nem igazi porc) után nagyon valószínű, hogy a bal térdedben a pótolt szalag nem jó már, megnyúlt vagy kilazult, ettől nem elég stabil a térded. Ezt meg kéne nézetni valami független térdspecialistával, aki eddig nem nyúlt hozzád, mert úgy talán objektívebben lehet megítélni a helyzetet. Készült MRI a bal térdedről az utolsó porcműtét óta? A pótolt szalag sosem ad már olyan stabilitást, mint az eredeti volt, elég gyakori a meniscuszszakadás utána. Ha úgy látják az orvosok, lehet pótolni megint a szalagot, de ha ettől elzárkózol (amit megértenék), egy idő után már nem lesz benne meniscus, ami tovább szakadhatna, ami egyrészről megnyutató, másrészről viszont onnantól tényleg csak az üvegporc tud kopni, ami szintén nem jó belépő így a 4. évtized X elején... Ha tornával sikerül nagyon megerősíteni a stabilizáló izmokat, akkor talán elkerülhető a további porckárosodás. A porcerősítő a stabilitáson nem segít, a meniscus(porc)szakadást nem akadályozza meg, csak az üvegporcot regenerálja. A meniscust nem szokták beültetni itthon, olvastam, hogy történtek próbálkozások az USA-ban disznóból vagy halottból kivett meniscusszal pótlásra, de nem jártak sikerrel. Visszavarrni csak akkor tudják, ha jó vérellátású a leszakadt rész, és friss a szakadás, ez általában nem igaz. Az üvegporc kopását, ha kis területre terjed ki, akkor mozaikplasztikával tudják kezelni, ha nagyobb, diffúz a kopás, akkor pedig microfractura kezeléssel. Illetve mostanában kezd divatba jönni a sajátvér-kezelés.

Előzmény: Liliannn82 (644)
Liliannn82 Creative Commons License 2012.02.22 0 0 644

Sziasztok,

En csak most talaltam ra erre a forumra. Orulok, mert eddig azt hittem csak en vagyok ilyen szerencsetlen aki 30 eves korara mindket terdvel komolyan bajlodik. Osszefoglalva leirnam az en tortenetem, minden otletnek es velemenynek orulok!

 

- (11 ev versenyszeru sport utan)  21 evesen bal terd szalagszakadas, porclevalas (medialis mensicus), mutet, sportkorhaz

- 1 ev rehab utan vissza sportolni

- 6 evvel kesobb (december, 2010), jobb terd szalag szakadas plusz bal terd porclevalas (med. meniscus). az utobbit mutottek, mert annak a rehabja gyorsabb, sportkorhaz

- 2011 Augusztus bal terd porclevalas (ergo a decemberi mutet semmit nem ert),porc mutet, London

-2011 November, jobb terd szalagmutet, London

 

tehat most a jobb terddel gyogytornazok, ami azt mondhatom jol halad, de a hetvegen a bal terdem ujra beakadt. Szokasos, eles fajdalom a terd belso reszen,se hajlitas, se nyuijtas egy orara kb. es max biceges.

A kerdesem egyszeru: ha 2010 decembere ota nem sportoltam, ha honapok ota nem futottam csak a gyogytornat csinaltam (mindket labra) es ettol a jobb terd gyogyul, a balban miert valik le folyamatosan a porc?

En azt tudom ha egyszer hozzanyultak az mar nem lesz ugyanolyan, de porcerositot szedek es csak uszom, biciklizem es gyogytornazom, ettol meg nem kellene levalnia.

Tobb mutetet nem szeretnek, mert az csak tuneti kezeles. Az okat szeretnem megtudni, hogy mitol valik le felevente a porcom a bal terdemben?

30 evesen terdportezist meg nem csinalnak, de hallott valaki mar arrol hogy esetleg porcot beultetnek? (visszavarrast hallottam, de nekem egyszer sem lehetett visszavarrni)

 

L0riana Creative Commons License 2012.02.20 0 0 643

Ja és a kopott porcfelület nem nő vissza, ezek a porjavítók csak a szerkezetét képesek erősíteni. Mintha betömnék az ementáli sajt lyukait, de nem lesz vastagabb.

Előzmény: L0riana (642)
L0riana Creative Commons License 2012.02.20 0 0 642

A porckopás az nem fekély! Arról nem akarok nyilatkozni, mert max szakcikkekből tudnék, szerencsére abban nincs tapasztalatom kivételesen... Ha a műtét alatt nem bántotta, lehet, hogy begyógyul magától, és "csak" a meniscus miatt került ilyen izgalmi állapotba, de ha nem gyógyul, akkor kikaparják, és jó esetben begyógyul a lyuk magától. A térdem most kevésbé kopott állítólag, ez vagy azért van, mert akkor sem volt annyira kopott, vagy pedig azért, mert mégiscsak hatott valamelyes a PRP kezelés (sajátvér-sűrítmény). A korábbi orvosom mondta rá, hogy III. fokú, és akkor szedték ki a meniscust darabjaiban, akkor kaptam ezt a PRP kezelést, és eltelt 1 év, volt idő regenerálódni. De az is lehet, hogy nem volt ilyen fokú. A mostani dokim meglepődött, hogy nincs is olyan rossz állapotban, de ő nem írta le, hogy hányast ad rá. Közben szedtem porcjavítókat (kondroitin-, glükózamin-szulfát, MSM) többfélét is, most is kell orvosi javaslatra, szóval nem százas.

Előzmény: Zolkovacs (641)
Zolkovacs Creative Commons License 2012.02.20 0 0 641

Kedves LOriana!

 

Azt írod, hogy porckopásod III. fokú volt, de mostanra ez jobb lett. Múlt héten volt artroszkópos térdműtétem. Eltávolítottak egy kiterjedtebb meniscus darabot (kosárfül szakadás), de megrázó az volt, hogy a műtétet végző orvosom azt mondta, hogy a terhelő felületen megkezdődött egy porcfekélyesedés. Azt nem tudod, hogy a porcfekély az hányadik porckopási fok és szerinted porcfekélyből van gyógyulás. Azt írod, hogy neked jobb lett a porckopás foka. Ez azt jelenti, hogy a kopott porcfelület helyreállt? Mit tettél a kopott porc javítása érdekében?

Előzmény: L0riana (640)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!