Én úgy olvastam, hogy a tibeti apróbb szemű gombákból áll, kb. 1cm nagyságúak, a kaukázusi pedig diónyi méretű. Én tudok adni tibetit. Keress a belvaroseger@gmail.com címen!
Nekem is sikerült hozzájutnom, (mint az írásaitokból kiderült:-)) a tibeti kefírgombához. Még most kísérletezgetek vele. Finomnak találom. Én is adtam már másnak is. Szeretném kipróbálni a kaukázusi fajtát is, mert eredetileg is azt szerettem volna. Eddig azt hittem, azt iszom. Köszönettel venném, ha tudna valaki ebben segíteni. Egerből írok, de néha feljutok Pestre is.
Sziasztok! Heves megyéből gombászik itt valaki? Én is szeretném kipróbálni, és nem tudom, honnan lehetne kérni, venni, szerezni egy gombát. Postán egyáltalán lehet küldeni? Köszönöm a segítséget.
Szia fincsike! Csak most olvastam vissza. Koszonom az aggodasodat, de folosleges. Jo par eve keszitek igencsak finom kefirt, es jo par embernek adtam kefir gombat az evek alatt. Nagyon finom kefirt lehet kesziteni pasztorozott, homogenizalt tejbol is. Valoban a frissen fejt tej a legjobb, de ha megbizhato forrasbol szarmazik, en nem forralnam fel. Akkor mar inkabb a bolti pasztorozott. Ha neked "megposhadt" akkor valami baj volt a kefir gombaddal. A kesobbi hozzaszolasaidbol kiderult, hogy valoban ez volt a helyzet. Orulok, hogy azota sikerult jo minosegu kefir gombakat beszerezned. A tovabbi kefir kesziteshez sok sikert kivanok!
Szia Fincsike! Meg tudnád adni a győri kefírgombás valamilyen elérhetőségét? Én győri vagyok, nekem pont ideális lenne.... Egy-két éve nekem is volt mindkettő, de aztán végül abbahagytam a kefírgyártást, akiknek meg adományoztam akkor, hát, nem igazán voltak jó gazdák... Szóval most újra szeretnék. Előre is köszi!
Én is beállnék a sorba, ami a kefirgombákat illeti. Szeretnék kérni valakitől, aki tudna felajánlani számomra egy adagot. Budapesten belül érte megyek szívesen. Cserébe japán kristálygombát vagy mongol futóegeret tudok felajánlani. :)
Köszönöm, közben rájöttem, hogy csak a főbbeket szúrtam el:-). Sok tejet adtam neki, és kitettem a hideg, világos ablakpárkányra :-). Azóta már jobban együtt mozgunk, és szépen nőttek is, egész pontosan többen lettek, és már simán megcsinálják a nagyobb befőttesüvegnyi kefírt is 1 nap alatt, de a hűtőig sosem jut el, mert amikor leszűröm, gyorsan meg is iszom:-). És beköltöztettem őket a sötét konyhaszekrénybe:-). Még növesztgetem őket, hogy egyszerre annyit gyártsanak, amennyi családi szinten is elég, és jusson tartalékosba a fagyasztóba is, ha esetleg újra kinyírnám őket:-). A házitejet sokkal jobban szeretik, mint a "műanyagot". ÉS az egyszerűség kedvéért úgy teszem a tejbe, hogy egy régi teáskanna műanyag szűrőbetétjébe költöztetem őket. Így nem kell szűrögetni 60 edénybe, csak simán kiemelem, lezuhanyoznak, aztán mehetnek a dógukra' :-)
Pár évvel ezelőtt volt ilyen gombám, nagyon sokat segített a bőrprolémáimon is. Szeretnék most megint csinálni ilyen kefírt otthon, de az akkori gombáim már nincsenek meg. Ha valakinek lenne feleslegesen, nagyon megköszönném, ha valahogy eljuttatná nekem. Pesti vagyok, emilcímem: cs3pp@citromail.hu. Előre is köszönöm, Anita
Olvastam a kaukázusi kefír jótékony hatásairól, ezért ha valakinek van felesleges kaukázusi kefírgombája, kérem adományozzon számomra. Nagyon szépen köszönöm! :))
Semmit nem baltáztál el, egyáltalán nem baj, ha a savó elválik a sűrűjétől. Szűrés előtt célszerű homogenizálni kicsit, utána az üvegben összerázni, majd behűteni. Kiváló konzisztenciája lesz.
Az viszont biztos, hogy a teáskanálnyi gomba kevés fél liter tejhez: talán másfél decihez passzol. (Persze a hőfok sem mindegy.)
Sziasztok! Tegnap újra kaptam gombát (mert évekkel ezelőtt kinyírtam szegényeket). Lehet, hogy egy kicsit sok tejbe öntöttem, de olyat láttam ma, amit az előző bagázsnál nem. Fél l pasztőrözött házi tejbe tettem őket. Mondjuk 1 teáskanálnyit. Mára 2 réteggé vált a cucc. Az alján lett marha sok savó, a tetején meg szinte túrószerű, sűrű izé. Ha összekeverem, akkor se nagyon akar elkeveredni. Persze nem marad külön a savó, de az eredmény egy nagyon híg, jóízű, valami. Ránézésre olyan, mintha a savót túróval kevertem volna. Egyébként enyhén szénsavas, kefír ízű. Van ötletetek mit baltáztam el?