Keresés

Részletes keresés

olahtamas Creative Commons License 2005.05.03 0 0 10198
A Biharugrai szállás az halandóknak is elérhető ? És ha igen akkor kinél és milyen tel. számon lehet érdeklődni ?
Előzmény: Joeyline (10197)
Joeyline Creative Commons License 2005.05.03 0 0 10197
A 80 napos expedíción az alábbi szállásaim voltak az idézett szakaszon:

Szekszárd: nővérszálló a megyei kórházban, a TMTSz szervezte
Ósükösd: Kulcsosház, a Bajai Természetjáró SE üzemelteti
Hajós: a plébánián aludtam, egy a környékről származó ismerős intézte
Jánoshalma (nincs az AK-n): kollégium, a fent említett személy ajánlotta
Öttömös: a helyi önkormányzat által biztosított vendégház-szálláshely, az egyik képviselő tulajdona
Bordány: a közösségi házban szállás, egy szegedi ismerős szervezte
Ópusztaszer: szintén az előbbi ismerős szervezésében egy egyházi ifjúsági szálláshely
Ördöngőspuszta: egy helyi önkormányzati képviselő saját házában, nagy ház, nagy birtok, igazi puszta fíling kerti grillezéssel!
Gádoros: az önkormányzat biztosította szintén, a helyi nyugdíjas otthonban.
Szarvas: az önkormányzat üdülőházában a Holt-Sebes-Körös partján.
Mezőtúr: az önkormányzat biztosította egy exkluzív vadászházban
Ecsegfalva: az önkormányzat biztosította a helyi nyugdíjas otthonban
Körösladány: magánszálláshely, szintén a helyi önkormányzat szervezésében
Okány: az önkormányzat biztosította a helyi gondozóközpontban (kastély)
Biharugra: a BMTB szervezte, a Nemzeti Park pihenőházában volt
Berettyóújfalu: ismerősömnél.

Veszélyek: Békés megyében gyakorlatilag nincs jelzés, KVTE oldala nélkülözhetetlen. A többi szerintem OK. Csongrád megyében a tanyavilágban számítani kell kutyákra.

Güsziológus topiktárs komplett tapasztalati beszámolót írt, írása kering a neten. Nekem megvan, ha kell, el tudom küldeni egy megadott emilre.
Előzmény: km. (10190)
kyuss1 Creative Commons License 2005.05.03 0 0 10196

T. Topikolók!

Börzsöny OKT végigjárása során a Kisinóci th-t néztem ki szállásnak. Próbáltam felhívni őket, de az atlaszos telefonszám(27/385-537) már nem él. Van esetleg valakinek frissebb telefonszáma? Egyéb infók (ár/fő/éj, ágyak/szoba) is jól jönnének.

Előre is köszi.

 

Víz Creative Commons License 2005.05.03 0 0 10195

Előre is bocs OFF, de a ti tapasztalatotok sokat segítene:

Egy Mecsek túrán láttam egy helyes babahordó "hátizsákot", árnyékolóval, sőt úgy vettem ki, mintha kereke is lett volna kis védőhuzat alatt. Tán kocsivá is alakítható.

Nagyon ötletesnek tartottam. Apuka vitte a legkisebb gyereket, anyuka a nagyobbikat terelgette.

Ha valaki megértette miről regélek, kérem írja meg ha tudja, hol lehet ilyent beszerezni!

 

Köszönöm!

 

Üdv: Víz

olahtamas Creative Commons License 2005.05.03 0 0 10193

Ahol mi megszálltunk azt mind feltettem a http://www.geocaching.hu/poi.geo?type=szallas oldalra.

A leírások meg a http://www.turistautak.hu/tracks.php?region=Alf%F6ldi+k%E9k oldalon találhatóak meg.

Sok hasznos információt nyerhetsz még KVTE oldalán a http://www.c3.hu/~kvte/kvk/kvk.htm helyen.

 

Előzmény: km. (10190)
ktaxxyxx Creative Commons License 2005.05.03 0 0 10192

gethe

Majdnem velük. Ua. busszal érkeztünk Váctól, ők leszálltak Ősagárdon, mi F.petényben (nejemmel), de a Naszály előtt értek utol bennünket, mert elkevertek közben. Fél 3 stimmt.

 

SK

A szabályzatban, ha jól emléxem, márpedig valószínűleg jól, közös alap szerepel. Oka: A jelzés lényege a jelzéskép (sáv, kereszt, barlang, stb.). Eredetileg, ha fehér törzsű fák nőnének, elég lenne ezt festeni, de mivel általában nem fehér a fa, ezért kell alap, márpedig közös alap, mert a lényeg a jelzéskép, nem az alap. (Nem is néz ki szépen egy fán össze-vissza elhelyezett "alapcsomag". :-) )

Előzmény: gethe (10175)
Vaskalap kartárs Creative Commons License 2005.05.03 0 0 10191

Az Olajos körút nagyon tuti! Kicsit sok benne az aszfalt -Gosztola környékén mág az erdei ösvény is aszfaltozott- de nekem nagyon tetszett. Különösen szép a Vétyemi ősbükkös. A jelzésről most érdemben nem tudok nyilatkozni, mert kb. 4-5 éve jártam be és azóta sok minden változhatott.

Most hétvégén Zalaszetgrót térségében túráztam (ropogósra égtem) és a Vergyálom gerinc déli végét mindenkinek ajánlom a csodás panorámával. Magát a gerincet már kevésbé mert bozótos, elhanyagolt az ösvény (Z sáv). Érdemes az ettől nyugatrta fekvő gerincen is végigmenni és a Zalabér fölötti kápolna hársfái alatt a fedett pihenőben ücsörögni. A másik kápolna, amit érintettem a Kemendollárt-Pókaszepetkel összekötő (nem létező!) P háromszög "jelzés" mentén van. Aki vonattal megy arrafelé és felnéz a dombhátra, annak kedve támad felmenni oda. Ez is megéri. Egyébként estére díszkivilágítást is kap, legalábbis erre utalt a két nagy reflektor a kápolna tövében.

Előzmény: Güsziológus (10154)
km. Creative Commons License 2005.05.03 0 0 10190

Sziasztok!

Hasznos információkat szeretnék kapni az AKT. Szekszárd-(kb.)Berettyóújfalu szakaszával kapcsolatban, főleg a szálláslehetőségeket ( 1 főnek) és az esetleges "veszélyeket" érintően.

Bármiféle jó tanácsot és részletes útibeszámolót előre is köszönök: km. (km.@vipmail.hu)  

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2005.05.03 0 0 10189
Provokálunk, provokálunk? :-)
Előzmény: Güsziológus (10185)
Joeyline Creative Commons License 2005.05.03 0 0 10188
Nem tévedsz :)
Előzmény: olahtamas (10187)
olahtamas Creative Commons License 2005.05.03 0 0 10187
A nyilacskás abból a szempontból is jobbnak tűnik, hogy nem kell két sablon, hanem egyszerűen csak kihagyni a festéskor a normál jeleknél.
Vagy tévedek ?

Előzmény: kvte (10177)
Optika Creative Commons License 2005.05.03 0 0 10186

:-)))))))

 

/ Ugyanezen túra beszámolója még a héten tőlem is, csak legyen rá időm. /

Előzmény: Güsziológus (10185)
Güsziológus Creative Commons License 2005.05.03 0 0 10185

PILISI PARKERDŐ ÚTJAIN

(7. sz. túra, Pilismarót - Dömös)

 

Ritkán jutok el a Szakó-hegyen túlra, pedig még az is PILIS. Sőt!

Olyan ez a "hegyen túl", mint az Óperenciás tenger, állítólag az is onnan kapta nevét, hogy Enzen túl van. (Németül 'ober Enz'.)

 

Optikával vágtunk neki, részben azzal a céllal, hogy az Enciánosok pecsétjét is beszerezzük Mexikói-réten.

Dömösön hagytuk az autót, innen busszal Pilismarótra mentünk.

Bemelegítésként felmásztunk a dombra, a vár felkutatásának céljából. Nem könnyű megtalálni a felvezető utat, de lehetetlenség nincs, csak tehetetlenség. Jó nagy vár lehetett a dombon!

Pecsét a váras "füzetbe", pecsét a könyvecskébe, kávé a hasba, majd irány a völgy.

 

Kezdetben aszfalt, de a völgy fokozatosan tágult, szép rétek mellett haladtunk, hallottuk a patak csörgedezését, megbámultuk a kopjafát, az erdészházat, míg végül elkanyarodtunk, irány az erdő.

Optika azt ígérte, hogy tíz méter pontossággal megtalálja a forrást. Letértünk az útról, irány a patakmeder. Itt megkérdeztem, hogy melyik oldalon, majd átkeltünk. Már csak az irányt kellett eldönteni. Folyás irányba mentünk, és 10 méterre valóban ott volt a forrás. Patinás. Többet nem írhatok.

 

A forrástól végre földút, kezdetben még szekérút, majd ahogy kapaszkodtunk felfelé, ösvénnyé keskenyedett a jelzettt út. A végén kemény mászás. Asztal, padokkal, ragyogó napsütés, panoráma. Elfogyasztottuk az első csúcs-csokoládét. Ha nem mondtam volna, a Hirsch-orom tetején volt az első pihenő. Hat kilométer Pilismaróttól. Völgytúra, rövid, de intenzív mászással kombinálva.

 

Innen igazi pilisi tölgyerdőben, gerinctúra a következő csúcsig (Felső-Ecset hegy). A fák törzsén jól látszik, hogy vannak inséges évek, és a szél sem kedvez. Szegényes lehet a talaj. Én ezt az erdőt szeretem. Szerencsére még ép, irtás nyomait nem láttuk.

A gerincút végén balra folytatódik a túra, jobbról jön a Z- jelzés, és együtt haladnak az Égett-hárs nevű turista csomópontig. Szemben a nagy hegy tömbje, a völgyben Pilisszentlélek. Innen még nem közelítettem a Pilis "közepét".

Az útelágazáshoz érve nem a Z+ jelzéseket követtük, ezt már ismertük (Eötvös 50). Irány a Z-. Megtaláltuk a szekérutat, majd a nagy fát, rajta a felirat: PILIS 50. Rég jártam erre!

Innen még egy kicsi a kerítés mentén, majd sorompó. A Mexikói réten voltunk. Sok-sok bungalló, forrás, na és a lényeg, az asztal, az egyszemélyes fogadó "bizottsággal". Bónusz pecsét a füzetbe. A könyvecskénkben is "igazoltuk", hogy arra jártunk május elsején, vasárnap.

Az étteremben kaja-pia, a sör 380 pénz. Messze volt Dömös, egy sör belefért.

 

A visszautat Optika "tervezte", elindultunk ellenkező irányba, fel a vezeték pásztájában a műútig. Innen a biztonságos műúton mentünk. Ott értük el a Z- jelű utat, ahonnan már látszott az étteremnek helyet adó épület. A térképen is volt szekérút, de a kb. 1 kilométeres kitérő után nagy élmény volt felfedezni, hogy odafelé is lett volna rövidebb út:o)

Nagy bölcsen megállapítottuk, hogy két pont között valóban az egyenes a legrövidebb.

 

Innen még egy rövid szakasz a Z- jelű úton, majd a már említett nagy fánál irány a Znégyzet jelű út.

A fiatalosban nem szabványos, de hasznos jelek segítenek, anno Feidiga Károlyék festették, mert sok volt a "panasz" a PILIS túrán erre a szakaszra. Biztonsággal értük el a Hoffmann-kutat. Gyors "könyvelés", majd irány a Z+ jelű út, melyen S- jeleket látni. Ezt VadMalactól tudom. Sikeresen elértük a jobbról érkező széles dózerutat, itt van az egyetlen Z+ jel egy hatalmas bükkfán.

Már-már természetes, de az ösvény sincs jelezve. Rutinból tértük le a dózerútról. Az első jel a nyeregben volt, a távolság kb. 500 méter. "Ideális" állapotok.

 

Innen lehetett volna egyszerűen is menni, de mi a forrás felé vettük az irányt (Z-). Feltankoltunk, és mivel elértük a túra legmagasabb pontját, ismét csúcs-csokoládéval jutalmaztuk magunkat. Akkor még nem tudtam, hogy Optikának mindig van ötlete. Eszébe jutott Árpád-vár.

Nekem is eszembe jutott a vicc, egy nekem, egy neked, egy a zenekarnak. Egy forrás nekem, egy vár Optikának. Így igazságos. Sőt! Optika bebizonyította, hogy a Fényes-forrás megközelítésének legegyszerűbb módja, ha átkelünk a Lukács-árkon. De ne siessünk a történésekkel.

Megmásztunk egy hegyoldalt, és láss csodát, visszatértünk arra a szekérútra, melyről letértünk, hogy rövidítsünk. Ösvény nyomait nem találtuk, és a hegy nyopmasztóan magasnak tűnt. Alternatíva hiányában megindultunk, mindig felfelé. Szerpentinezni kellett a meredekség miatt, de haladtunk. Felfelé még csak-csak, gondoltam de mi lesz lefelé?

A csúcson hatalmas vár alapjai, sáncok, és egy sziklaüreg. Remélem, nem hasad ketté a hegy egyhamar!

 

Kerestük a lefelé vezető alternatívát, és úgy döntöttünk, a másik oldallal próbálkozunk. Optika elemében volt. Megindult, természetesen keleti irányba, lefelé. A forrás nyugatra volt, de állította, hogy erre vezet az út. Ilyenkor nem érdemes vitatkozni, irány a lejtő. Se út, se jel, de pontosan egy útkanyarhoz értünk. Itt én nyugat felé mentem volna, de az igazi a tovább keletre, majd az éles visszakanyar után, füves úton, végre nyugati irányba mentünk. Egy furcsa hordó, keskenyedő ösvény, hajdani kerítés oszlopai, majd S- jelzés. A Lukács-ároknál jártunk, alattunk a félelmetes katlan.

Már nem csodálkoztam, mikor visszafelé indultunk. Optika egy kanyarban eltűnt, mire odaértem, már a völgy alján kereste az átjárót. Nagyon élt!

Követtem a túravezetőt, üggyel-bajjal átkeltem a patakon, majd irány a meredek oldal. Keresztben hatalmas fák nehezíteték a haladást. Optika hatalmas tempóban haladt, nyoma sem volt már a szombati túra miatti fáradságának. Az elején még erre hivatkozott:o(

Élvezte a navigálást. Tutira mentünk, hisz pár perc múlva megállt, itt a Fényes-forrás, mondta. Nem gondoltam volna, hogy innen is megközelíthető, de a tény az tény. Asztal, padok, ivóvíz. Lerogytunk. Az idő valahol a várban megállt, a megtett pár kilométer lidércnyomása oldódni kezdett. Eltűntettük a maradék csokoládét, vizet vételeztünk, próbáltam pihenni, de menni kellett! Egy forrás, egy vár volt a "penzum":o)

 

A forrás környékén találtunk jeleket, de ott, ahol kellett volna, semmi. Aki tudja, tudja, aki nem az keressen! Végre P- jelek!

Akkor még azt gondoltam hogy pár kilométer, és beülhetek az autóba. De nem.

A rétnél padok, jel sehol. Mentünk tovább, jó 200 méter után, a rét másik "végénél", pihenő maradványok környékén egy nagy fán van az EET jel. Erre azért volt szükségünk, mert a Mexikói-rét - Dömös szakasz (PT-4 túra) önállóan is teljesíthető. Sok kicsi sokra megy!

Még két keresztező völgy, majd szép erdei út, temetőkapu, balra objektum. 10 perccel előtte zárták be:o(

Hátra volt még egy forrás, mely menet közben megszaporodott. Megtaláltuk a Csaja-kutat is, igaz, ezért mászni kellett, nem is keveset. De ezt Optika se ismerte!

 

Pecsételés a sarkon, cola (bizony-bizony), majd irány az autó.

 

Nincs még vége, hisz a sok forrást "ellentételezni" kellett:o)

Római vár Gizella-majornál (impozáns), őrtorony Lepencénél, és Visegrádon. A füzetben volt még egy negyedik is, de azt nem találtuk meg.

Időnk lejárt (18:00 volt a terv), nekem már nagyon elég volt. Egy kicsit Optikán is látszott a fáradság, de azt hiszem, még ment volna!

Úgy "döntöttünk", hogy Pilisszentlászló fele megyünk, kihagyjuk Dunabogdányt. Pedig ott is várt ránk ez-az. De elég volt!

Ja, odafelé még Gyula-forrás is volt.

 

Viszonylag hamar hazaértünk.

Csodálatos nap volt!

PILIS forever!

 

Ui.:

Köszönöm Optikának a túrát. Volt néhány kitérő, de végeredményben Pilismaróttól Dömösig mentünk, és érintettük az összes "fontos" pontot. Többet menni nem tilos!

Még 10 túra vár rám, ez volt az eddigi legszebb.

kvte Creative Commons License 2005.05.03 0 0 10184

Kanyarodó tansövény nincs? :-)

 

SK!

Mellékesen igazad van, jogos a felvetés, ott a ZIP, ennek ellenére ne csodálkozz, ha egyszer lefestelek egy 10x12-es alapú, kanyarodó - szabálytalanul, de a többletinformáció hordozása végett és okán kisnyíllal ellátott - északi zöld tanösvény jellel, amit egy északi zöld törlőjelzés érvénytelenít azon melegében. Na. :-)

 

kvte

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (10178)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2005.05.02 0 0 10183
És, ha nem túl bizalmas, azt is elárulod, hogy pontosan hol vagy a képen?
Előzmény: vaterló (10182)
vaterló Creative Commons License 2005.05.02 0 0 10182

Rajta bizony! Kösz, hogy szóltál. Tudtam, hogy készült a kép, csak azt nem, hogy fel is került a honlapra.

 

v

Előzmény: (budai-)H.G. (10181)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2005.05.02 0 0 10181

Szia! Esetleg ezen a tanfolyamon voltál?

http://www.turavezetes.hu/alapfokutfk.htm

 

Akkor talán a fényképen is rajta vagy.

Előzmény: vaterló (10180)
vaterló Creative Commons License 2005.05.02 0 0 10180

Sziasztok!

 

Én most voltam egy "Általános tájékozódási és térképolvasási ismeretek" tanfolyamon, melynek jegyzetében a 3 főjelzés: sáv, háromszög és kereszt.

 

vaterló

efemm Creative Commons License 2005.05.02 0 0 10179
Nekem a klasszikus, tehát a kisnyíl nélküli jelzések tetszenek jobban. Számomra valahogy zavaró, hogyha más "jel" is van a jelzésalapra festve a jelzés mellett. Igazából nem látom be, hogy mennyiben ad többlet információt a nyíl. Az irány egyértelműen -a nyíl esetében is- a helyesen felfestett jelzésalap határozza meg.
Szerintem.
efemm.
Előzmény: kvte (10177)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2005.05.02 0 0 10178
Kanyarodó tansövény nincs? :-) De vittzen kívül: ha már ilyen kedvesen felajánlottad őket, nem lehetne kirakni egy tömörített verziót, hogy csak egy letöltést kelljen csinálni?
Előzmény: kvte (10177)
kvte Creative Commons License 2005.05.02 0 0 10177

Bevallom, hogy én a "kisnyilas" verziót jobban szeretem, egész egyszerűen sokkal jobban tetszik, mint a kihosszabbított színt használó. Sablon lévén a többi kisnyíl ellen úgy lehet védekezni, hogy a júzer nem vágja ki azt a részt. Én használom.

 

Amin csodálkoztam hogy senki nem kötött bele, pedig ez aztán tényleg a magyar turistatársadalom következő évtizedeinek jelentős sportszakmai sorskérdése: miért megy balra a biciklis, ha jobbra megy? (utolsó előtti sor, 2. oszlop). Babgulyást evett, vagy csak érdemes lenne tükrözni?

 

kvte

Előzmény: ktaxxyxx (10172)
ssimi Creative Commons License 2005.05.02 0 0 10176
Az, hogy a túramozgalom igazolófüzete átszerkesztés alatt áll, még nem jelenti azt, hogy maga a túramozgalom szünetel.
Előzmény: Joeyline (10155)
gethe Creative Commons License 2005.05.02 0 0 10175

Tényleg botrányosan rondára sikerült az a körséta jelzés a Naszályon, láttam én is (A fel a Naszályra! keretében).

 

Véletlenül nem azzal a csapattal voltál, akik du. f3 körül értek föl a Naszályra a Török-rét felöl és utána Vác felé vették az irányt?

Előzmény: ktaxxyxx (10173)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2005.05.02 0 0 10174
Már nem először emlegeted ezt a közös alapot, de tudtommal ilyen előírás nincs, max. lehetőség. Én azt gondolom, hogy könnyebb egy sablonnal két jelzésalapot festeni egymás fölé a két színnek, mint közöset, és teljesen egyértelmű.
Előzmény: ktaxxyxx (10173)
ktaxxyxx Creative Commons License 2005.05.02 0 0 10173

Folyik a vita t. topictársak között:

-szép jelzés legyen-e

-vagy egyáltalán bármilyen jelzés legyen, csak legyen.

Tegnap láttunk egy elrettentő példát! A Naszály gerincútjának keleti végétől (valószínűleg Kosdról indulóan) fel a csúcsig, az OKT szép szabványos jelzése alá-fölé(!), hová sikerült, valaki felfestett egy körút-jelzést, méretben is eltérve a szabványtól. Véletlenül sem közös alapra helyezve a kékkel. Kár volt! Más munkáját is tönkretette vele.

Így nagyon erőszakos módon történő reklámozása ez egy turistaháznak! 

 

Más! Voltunk az OKT Felsőpetény-Ősagárd szakaszán. Nagyon régiek és hézagosak a jelzések, kellett hozzá tereprutin, valamint a kéktúra-fórumon található leírás is jól jött. A gerincútról Ősagárd felé nem tértünk le az ösvényen, mert nem akartam elhinni, hogy ezen a rőzsével telepakolt ösvényen megy le a kék! Inkább megkerültük a völgyet, majd az erdőszéli úton, a volt ősagárdi tsz-telepnél értünk be a faluba (ott, ahová a kék is kiér).

Útvonalleírást a fórumba írtam.

ktaxxyxx Creative Commons License 2005.05.02 0 0 10172
...mint ahogy azt a 3. oszlopban tetted is. (Bocs, vak voltam!) De az 1. sor 2. oszlopának tartalmát törölni kellene.
Előzmény: kvte (10164)
ktaxxyxx Creative Commons License 2005.05.02 0 0 10171

SK

A zöld törlőkereszt rajta van v.melyik képen a tt topikban. Törtem egy ideig, hogy mi az! Aztán rájöttem, hogy csak f*s. Legalább vitte volna ki a négyszög széléig a törlőkeresztet!

 

kvte

Köszi a jelzésmintákat, de el kell szomorítsalak! A letérést az alap nyilazásával kell jelezni, tehát - a szabvány szerint - nincs az a kis nyíl. Ettől függetlenül nem néz ki rosszul, és TÖBBLETINFORMÁCIÓT AD, tehát véleményem szerint, ha nem is szabványos, maradhat. KIVÉVE: a sáv jelzéseket! Ezeknél feltétlen szedd ki azt a kis nyilat, és vidd ki nyílban a színt az alap széléig, légy szíves! 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (10145)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.02 0 0 10169

Ja lehet, hogy csak két éve épült meg.

 

Előzmény: Törölt nick (10168)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.02 0 0 10168

Az egyik autósatlaszban (szintén cartographia) igen hamar szerepeltették a Pécsen történt változásokat, amik kb. egy-másfél évvel ezelőtt történtek. Ám nincs rajta a kb. 3 évvel ezelőtt megépült, Kaposvárt elkerülő autóút.

 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (10167)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2005.05.02 0 0 10167
Azt már rég nem veszem természetesnek, hogy ugyanannak a cégnek (nevezzük egyszerűen csak Cartographiának) a szomszédos tájegységi térképeit össze lehessen illeszteni. Azt se, hogy kövessék a változásokat, azt se, hogy a térkép pontos legyen.
Na de hogy egyetlen térképen belül a fő- és a melléktérkép ennyire csak távoli köszönő viszonyban legyen egymással...
(Hasonlítsátok össze a Kis-Gerecse és a Gerecse üdülő közötti részt a fő- és a melléktérképen.)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!