A pisztóriuszok csak az új szezon előtt lesznek beszerezve Mikitől.
Bocs, a közeli jövő képét tettem be. :)
Hogy 2 vagy 3 kell az egylépcsősséghez, azt rá bízom. :)
A legfelső tányéron lévő forró víz hőmérsékletét figyeli egy termosztátra kötött hőmérő és csak éppen annyi hideg vizet adagol a legfelső tányérra, hogy ott a kívánt hőmérsékletű legyen a víz.
Gondolom, hogy a víz teljesen elfedi a tányért.
Ez az egyik megoldás, a másik a "torony".
Hogy melyik lesz végül, még kérdés.
Egy biztos: hála az ügyes tervezésnek, lesz egylépcsős és kétlépcsős rendszerem is!
Nem nagyon van többi. Más módszer, más paraméterekkel. Az alkohol gyakorlatilag lejön az ilyen készüléken addigra. Igen, változik a divat. Régen az volt a jó pálinka, amit nem köszöntek meg. Azaz olyan erős volt, hogy utána nem lehetett megszólalni. Most meg ezeket az illatos, gyümölcsös lónyálakat isszuk. ;)
Mintha valaki írta volna,hogy az egylépcsősnél azért elég érdekes,hogy 87 nél indul és 75 nél váltanak utópárlatra.Ilyenkor mi van a többivel? Több száz évig úgy főzték a pálinkát,hogy a második főzést addig engedték,míg a kanálban meggyulladt a lé.Ilyenkor általában az összegyűjtött mennyiség kb. 52 fokosra állt be. Na de kérem,a divatot azt követni kell.Régen le nem vágattuk a hajunkat, még a szüleinkel, tanárainkal is harcoltunk ezért,most meg megszólják azt aki nem kopasz.
Ne vedd kötözködésnek,de pisztóriuszból 2-től nem érdemes többet rakni,mert ez vízhűtéses deflegmátor,nem rektifikáló oszlop.A kettő nem ugyan az.
A másik,ahogy nézem,ez a készülék(pisztóriusz) nem a legtökéletesebb.A meleg víznek,teljesen el kell lepnie a tányért,akkor működik jól.
HA JÓL LÁTOM, ezt nem tudja 100%-ban fedni a folyadék.
Végül nem hideg vizet kell ráfolyatni,hanem meleget,amit a hűtő felső harmadából szoktak.
Ehhez nem kell elektronika,föltöltöd vízzel,majd az melegszik,párolog, a feltörő párától.Majd mikor a hűtőd felső harmada is meleg(oda kell egy hőfokmérő) 65°körüli akkor ráengeded a tányérokra vékonyan.
Túl hideg víz esetén erősebb alkoholfokon jön,viszont az aromáknak odavágsz.
Ha netán rosszul láttam,akkor elnézést,viszont építőjelleggel írtam mondani valóm,így fogadd.
Mert sokan nem tudják, hogy a szilikon max 20% anyagváltozásig tartja az eredeti méretét, és akkor tömít a legjobban. 5mm vastag szilikont max 4mm-re szabad meghúzni. Sokan azt hiszik, ha teljesen ki van lapitva akkor a legjobb.
Már nekem is át van alakítva hollanderesre a csatlakozás, én 1mm vastag szilikon lapbol ütöttem ki lukasztoval tömítést, bármilyen méretet lehet kb. Aztán kis fbs-el felragasztottam a helyére és kézzel huzom meg én is szerszám nélkül, kiválóan tömít.
Remek ötlet. Bár én sem hivatalos kulccsal húztam eddig, mert a birtokon pont ilyen méretű villáskulcsom nem volt. Így hát bevallom, hogy csupán a kulcs hiánya, semmint tudatos belegondolás miatt nem húztam "agyon" a hollandit. Ezért is bírhatott ki 3 évet. Én a metszőolló két fogantyú-szára közé fogtam be a hollandit (már csak azért is, mert amikor kinyitom k..va forró. És ugye ezzel a szükségmegoldással nem lehet nagy nyomatékot átvinni. :-) De első idei főzés előtt én is forrasztok.
...Igen, tényleg jó kis tömülés, de Pesten is alig lehet kapni és ott sem mindig...
......1"-os kimeneten, kézzel alig meghúzva a páracső félhollandiját tökéletesen tömít...nekem 4.-ik éve van rajta és még össze sem lapult...van akinek fél év alatt tönkrement, hiába mondtam, hogy ne húzza kulccsal......ezért találtam ki már évekkel ezelőtt, hogy forrasztok egy kis 10-centis keresztrudat a hollandira és azt csak kézzel kell meghúzni... ez a "kulcs" sosem veszik el, nem kell keresni, mindig rajta van...
Komolyra fordítva a szót!!! Egyvalamire rájöttem. Igényes, magára és a pálinkájára valamit is adó otthonfőző, aki a fórum és persze SNAPSZI útmutatásain "nőtt fel" ehhez a nemes feladathoz, már nem elégszik meg avval, hogy technikailag tökéletes italt készít. (nem elő és nem utópárlatos) Ez egy idő után már kevésnek tűnik. Ha van ideje, akkor kísérletezik, vagy versenyekre viszi megméretni magát, vagy ehhez hasonlók. Ez az, ami szerintem eddig a ZÚG- időkben nagyon hiányzott és ez a mentalitás fogja az igazi minőség felé lendíteni ezt nemes hobbit.