Keresés

Részletes keresés

Button Presser Creative Commons License 2016.01.18 0 0 122169

Kedves foxrudi!

 

A pisztóriuszok csak az új szezon előtt lesznek beszerezve Mikitől.

Bocs, a közeli jövő képét tettem be. :)

Hogy 2 vagy 3 kell az egylépcsősséghez, azt rá bízom. :)

A legfelső tányéron lévő forró víz hőmérsékletét figyeli egy termosztátra kötött hőmérő és csak éppen annyi hideg vizet adagol a legfelső tányérra, hogy ott a kívánt hőmérsékletű legyen a víz.

Gondolom, hogy a víz teljesen elfedi a tányért.

 

Ez az egyik megoldás, a másik a "torony".

 

 

Hogy melyik lesz végül, még kérdés.

Egy biztos: hála az ügyes tervezésnek, lesz egylépcsős és kétlépcsős rendszerem is!

 

Előzmény: foxrudi (122156)
mili70 Creative Commons License 2016.01.18 0 1 122168

" .....párlat adójegy 700 forint értéket képvisel, egy liter 42 térfogatszázalékos tényleges alkoholtartalmú párlat adótartalmát figyelembe véve. "

" ....tárgyévben legfeljebb 86 darab párlat adójegyet szerezhet be és legfeljebb ennek megfelelő mennyiségű párlatot állíthat elő."

 

(42X86)/50=72.24

Előzmény: László.... (122162)
snapszmester Creative Commons License 2016.01.18 0 0 122167

Akkor még jobb, mert nem is adnak többet.

Előzmény: László.... (122162)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.01.18 0 1 122166

Nem nagyon van többi. Más módszer, más paraméterekkel. Az alkohol gyakorlatilag lejön az ilyen készüléken addigra.
Igen, változik a divat. Régen az volt a jó pálinka, amit nem köszöntek meg. Azaz olyan erős volt, hogy utána nem lehetett megszólalni. Most meg ezeket az illatos, gyümölcsös lónyálakat isszuk. ;)

Előzmény: BIRSALMADARÁLÓ (122161)
endrepp Creative Commons License 2016.01.18 0 0 122165

Nincs többi. Utána meredeken bezuhan a kifolyó párlat alkoholtartalma. Többet szednek ki mint régen, a gyújtogatós korszakban.

Ez a divat, a hatékonyság. :)

 

Előzmény: BIRSALMADARÁLÓ (122161)
gabor0036 Creative Commons License 2016.01.18 0 3 122164

Vazze azt hittem a fórumra... 😆😆😆

Előzmény: snapszmester (122159)
körte51 Creative Commons License 2016.01.18 0 0 122163

Igen.

 

Előzmény: László.... (122162)
László.... Creative Commons License 2016.01.18 0 0 122162

Nem kell beírni, ez már a párlatjegyes business...

na de tényleg kevesebb lett a legálisan főzhető mennyiség 2016-ra? 

Előzmény: snapszmester (122159)
BIRSALMADARÁLÓ Creative Commons License 2016.01.18 0 0 122161

Mintha valaki írta volna,hogy az egylépcsősnél azért elég érdekes,hogy 87 nél indul és 75 nél váltanak utópárlatra.Ilyenkor mi van a többivel? Több száz évig úgy főzték a pálinkát,hogy a második főzést addig engedték,míg a kanálban meggyulladt a lé.Ilyenkor általában az összegyűjtött mennyiség kb. 52 fokosra állt be. Na de kérem,a divatot azt követni kell.Régen le nem vágattuk a hajunkat, még a szüleinkel, tanárainkal is harcoltunk ezért,most meg megszólják azt aki nem kopasz.

Előzmény: endrepp (122127)
rézműves1 Creative Commons License 2016.01.18 0 0 122160

Rudikám, nem ő csinálja, ő csak nézi...DD...

Előzmény: foxrudi (122156)
snapszmester Creative Commons License 2016.01.18 0 0 122159

Lehetőleg ne írj  be többet.

Előzmény: László.... (122157)
csalitos Creative Commons License 2016.01.18 0 1 122158

   Nem jársz kocsmába??? Rosszul teszed, mert az jobban meglátszana rajtad, mint az iskola.....  :-DDD

  

Előzmény: rézműves1 (122118)
László.... Creative Commons License 2016.01.18 0 0 122157

Jól számolom, hogy idén 50 fokos pálinkából a tavalyi 86 liter helyett "csak" 72 liter főzhető?

foxrudi Creative Commons License 2016.01.18 0 0 122156

Szia.

  Ne vedd kötözködésnek,de pisztóriuszból 2-től nem érdemes többet rakni,mert ez vízhűtéses deflegmátor,nem rektifikáló oszlop.A kettő nem ugyan az.

  A másik,ahogy nézem,ez a készülék(pisztóriusz) nem a legtökéletesebb.A  meleg víznek,teljesen el kell lepnie a tányért,akkor működik jól.

HA JÓL LÁTOM, ezt nem tudja 100%-ban fedni a folyadék.

  Végül nem hideg vizet kell ráfolyatni,hanem meleget,amit a hűtő felső harmadából szoktak.

 Ehhez nem kell elektronika,föltöltöd vízzel,majd az  melegszik,párolog, a feltörő párától.Majd mikor a hűtőd felső harmada is meleg(oda kell egy hőfokmérő) 65°körüli akkor ráengeded a tányérokra vékonyan.

  Túl hideg víz esetén erősebb alkoholfokon jön,viszont az aromáknak odavágsz.

     Ha netán rosszul láttam,akkor elnézést,viszont építőjelleggel írtam mondani valóm,így fogadd.

   Üdv:foxrudi

 

Előzmény: Button Presser (122141)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2016.01.18 0 0 122155

Így van, a felületeket síkba csiszoltam.

Előzmény: rézműves1 (122154)
rézműves1 Creative Commons License 2016.01.18 0 0 122154

Ha párhuzamosak a tömítendő felületek síkjai, akkor még az ilyen vékony anyag is jól tömít és nem kell hozzá "megtépni", mert nincs ott nyomás!

Előzmény: Szkajvolker Lajos (122151)
sogi01 Creative Commons License 2016.01.18 0 0 122153

Szia In Lak !  Ha ok-ét kapok rá akkor megy!

Előzmény: In Lak'ech (122150)
gabor0036 Creative Commons License 2016.01.18 0 0 122152

Mert sokan nem tudják, hogy a szilikon max 20% anyagváltozásig tartja az eredeti méretét, és akkor tömít a legjobban. 5mm vastag szilikont max 4mm-re szabad meghúzni. Sokan azt hiszik, ha teljesen ki van lapitva akkor a legjobb. 

Előzmény: rézműves1 (122147)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2016.01.18 0 0 122151

Már nekem is át van alakítva hollanderesre a csatlakozás, én 1mm vastag szilikon lapbol ütöttem ki lukasztoval tömítést, bármilyen méretet lehet kb. Aztán kis fbs-el felragasztottam a helyére és kézzel huzom meg én is szerszám nélkül, kiválóan tömít.

Előzmény: rézműves1 (122147)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.01.18 0 0 122150

Talán ez is méltó helyen lenne a reggelinkben, amit Szilva már pár napja

belinkelt. Már ha nincs sem jogi, sem bármilyen más akadálya.

Remek összefoglaló olvasható a hatályos szabályozásról.

 

http://maganfozokegyesulete.hu/

Előzmény: sogi01 (122149)
sogi01 Creative Commons License 2016.01.18 0 1 122149

Köszi,hogy szóltál holnap javítom! 

Előzmény: öreg_néne_b (122106)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.01.18 0 0 122148

Remek ötlet. Bár én sem hivatalos kulccsal húztam eddig, mert a birtokon pont ilyen méretű villáskulcsom nem volt. Így hát bevallom, hogy csupán a kulcs hiánya, semmint tudatos belegondolás miatt nem húztam "agyon" a hollandit. Ezért is bírhatott ki 3 évet. Én a metszőolló két fogantyú-szára közé fogtam be a hollandit (már csak azért is, mert amikor kinyitom k..va forró. És ugye ezzel a szükségmegoldással nem lehet nagy nyomatékot átvinni. :-) De első idei főzés előtt én is forrasztok.

Előzmény: rézműves1 (122147)
rézműves1 Creative Commons License 2016.01.18 0 0 122147

...Igen, tényleg jó kis tömülés, de Pesten is alig lehet kapni és ott sem mindig...

 

......1"-os kimeneten, kézzel alig meghúzva a páracső félhollandiját tökéletesen tömít...nekem 4.-ik éve van rajta és még össze sem lapult...van akinek fél év alatt tönkrement, hiába mondtam, hogy ne húzza kulccsal......ezért találtam ki már évekkel ezelőtt, hogy forrasztok egy kis 10-centis keresztrudat a hollandira és azt csak kézzel kell meghúzni... ez a "kulcs" sosem veszik el, nem kell keresni, mindig rajta van...

 

Előzmény: In Lak'ech (122146)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.01.18 0 1 122146

Ezaz. Őrá gondoltam. Olimpijaji ötkarika. :-))

Kb. három éve adtál egyet, eddig bírta. Nagyon jó cucc.

Előzmény: rézműves1 (122145)
rézműves1 Creative Commons License 2016.01.18 0 0 122145

Ezekre gondolsz?  Csak mert ezek igazi ritkaságok és nagyon drágák...DDD... puha szilikonból vannak és 1"-ak.   Na nem baj, majd bartelozunk...::):):)...

Előzmény: In Lak'ech (122139)
otifoti Creative Commons License 2016.01.18 0 0 122144

:-)

 

Előzmény: rézműves1 (122143)
rézműves1 Creative Commons License 2016.01.18 0 2 122143

Komolyra fordítva a szót!!!    Egyvalamire rájöttem. Igényes, magára és a pálinkájára valamit is adó otthonfőző, aki a fórum és persze SNAPSZI útmutatásain "nőtt fel" ehhez a nemes feladathoz, már nem elégszik meg avval, hogy technikailag tökéletes italt készít. (nem elő és nem utópárlatos) Ez egy idő után  már kevésnek tűnik. Ha van ideje, akkor kísérletezik, vagy versenyekre viszi megméretni magát, vagy ehhez hasonlók. Ez az, ami szerintem eddig a ZÚG- időkben nagyon hiányzott és ez a mentalitás fogja az igazi minőség felé lendíteni ezt nemes hobbit.

Előzmény: In Lak'ech (122135)
Button Presser Creative Commons License 2016.01.18 0 1 122142

Előzmény: Button Presser (122141)
Button Presser Creative Commons License 2016.01.18 0 0 122141

Három pisztóriusz-tányért lehet az üstre rátenni. Egy okos kis elektronika vezérli a legfelső tányérra jutó hideg víz mennyiségét.

Előzmény: endrepp (122129)
Button Presser Creative Commons License 2016.01.18 0 0 122140

Mind a kettő a hobbim, kiegészítve az extra erős chilik termesztésével!

:) Távcsövem nincs, mert Újpest nagyon fényszennyezett, páleszfőzővel jobban állok!

:)

A chilimagok épp tegnap kerültek földbe.

Ebből lesz idén a csípős pálinka!

:)

 

Előzmény: In Lak'ech (122128)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!