Honnan szeded ezeket a képeket ? és siilec (743) is ezt az érdekes megoldást? Nem kellene ezeket+ a fórumosokat összegyűjteni? Van hogy barátokkal beszélunk róla és úgy kell megkeresni amit meg akarok mutatni!
A kedves Naniknak is van rengeteg képe--ha nem akarja---"könyvben kiadni" egyet-egyet kérni kellene tőle! Piszok szerencsések lennének az utánunk jövők!!!!
Axióma és kisszszoros köszönöm az észrevételeteket. Amit tervezek abban szvsz. a csekély 1,5 m-es füstcsatornában ami egy 6 m. magas kéménybe vezet nem tud a harmatpontig lehülni a füst. A füstjárat alja a kemence boltozatának téglái amik elsőnek melegednek át a kemencében és egy kis hőt átadnak felfelé is.
A "szakirodalom" szerint a füstöléshez hideg füst kell, valószínűleg azért, hogy ne kezdjen el a füstöltáru zsírja kiolvadni....
Hogyan használtátok a füstölőt, amikor a kemencében begyújtottatok sütéshez?
A takarék tűzhelynél valszleg elbeszélünk egymás mellett. Én nem a te képeden látott ojjektumra hivatkouok, hanem amit a Sabján könyvben láttam, füstölővel egybeépített kemence megjelöléssel. Ez a kémény mellett egy kb 50*50*70-es kis tűztér ajtóval, a kéménybe a kemenceajtó magasságánál valahol bekötve...
Valahogy így intézték az anyagtakarékos füstöt, gondolom bükk, cseresznye, vagy almafa fűrészporából...
A legtöbb füstölőben keméfa forgácsot, vagy fűrészport használnak. Lassú égetéssel, kevés oxigén mellett, folyamatos füstöt biztosít.... A kemencében is lehet olyat csinálni, de elődeink, gondolom anyagtakarékossági szempontokból csináltak egy kis tűzteret a kémény lábánál....
:-)) Nem cica, de jól gondolod a gyerekek imádják. Néha hívják ördögfüles kemencének is. A sárhurkás építés egyébként a legrégebbiek közé tartozik. A szokolyai Kacár tanyán prímául meg lehet tanulni a hurkás módszer csínnyát-bínnyát.
Hoppppááááá! Ezeket most találtam a neten. Na valami ilyenre gondoltam! A sütőrész mögött lenne a kemence, csak nem búbos, hanem a dunántúlra jobban jellemző boltíves. Ez jó grillezni is, bográcsnak is és kemencének is.