Keresés

Részletes keresés

foxrudi Creative Commons License 2016.01.19 0 1 122196

Ne haragudj,de nem érted.Hideg vizet nem szabad ráengedni,a tányérokra.

 Illetve nem szabad,de lehet.

 Más.Amit jómagam gondolok,és hiszek!

  A sok kütyű megbabonázza az embert.

   Ha elfogadsz egy tanácsot,mielőtt beruházol ,járd jól körbe ezt a dolgot,később ne legyen kidobott pénz a vásárfia.

  Szóval:Ha van már egy üstöd,és szeretnél vele mind a két változatban főzni,akkor inkább egy le-fel szerelhető szita,vagy buboréksapkás oszlopot vennék rá,mint 3 pisztóriuszt.Ha csak 2 lépcsőben gondolkodsz,(és ragaszkodsz valamiféle erősítéshez),akkor 1,vagy 2 pisztóriuszt.Semmiféleképpen 3-at.

  A halálra erősített deflegmáció nem rektifikáció.A pisztóriusz tányér pedig egy vízhűtéses deflegmátor.

   De azért hallgasd meg mások tanácsát is.

  Üdv:foxrudi

 

Előzmény: Button Presser (122169)
mili70 Creative Commons License 2016.01.19 0 1 122195

" ezért kedvezményesebb az otthonfőzött a bérfőzöthöz képest "

Nem a 42 vs. 50 miatt lett kevesebb nekünk az adó, hanem attól, hogy nem kell elszámolni az előző években főzött párlattal. Hiszen te is azt írtad, hogy: "megrendeltem a minimum adag párlatjegyet 2016-ra". Ezzel akár le is tudhatod az évet. Na, ez az igazi kedvezmény! :)

Előzmény: bujukcekmece (122187)
otifoti Creative Commons License 2016.01.19 0 1 122194

:-)))))

 

Főzettem már, 2011-től minden évben. Szilvát, bírset, vegyest. A cefrézést tudományosan oldottam meg, annyi kivétellel, hogy háztartási élesztő ment bele. A környékünkön több főzős is van de én mindíg egyhez járok. az apja még zugfőző volt, tőle leste el a mesterséget. Kétszeres lefőzéssel készíti a páleszt.

 

A fórumot rendszeresen olvasom, sok pálinkával, lepárlással és pálinkafőzővel kapcsolatos könyvet kiolvastatam -többször is- beszélgettem több főzőssel, beszélgettem Corvinuson tanult pálinkaipari szakmérnökökkel, Panyikné -számomra föllelhető- minden a pálesszal kapcsolatos írását elolvastam, jó ismeretséget ápolok egy pálinkafőző készítésével foglalkozó cég tulajdonosaival, a német tornyos masinák részleteit is a neten tanulmányozgattam, a youtubeon-on sok desztillálással kapcsolatos videót megnéztem, a schnaps, a rakija, a brandy az úzó, a rum készítéséről is olvasgattam, és még ezek után is azt szűröm le, hogy a főzés még nincs tudományos alapokra helyezve.

 

Előzmény: bujukcekmece (122189)
obsitos3 Creative Commons License 2016.01.19 -1 0 122193

Szivike.Mit csináltál az utolsó négy évben?Még mindig nem sikerült túllépni ezen az UP elválasztáson?

Előzmény: djrobbyd (122185)
bujukcekmece Creative Commons License 2016.01.19 0 1 122192

nagyon helyes, és amúgy kezdetben én is így gondoltam aztán megkérdeztem a törvény alkotóját, és azokat aki ezt hivatottak ellenőrizni. Ezekután írtam amit írtam, de amúgy ha rám hallgatok azt csináltok amit akartok, én is ezt teszem már megrendeltem a minimum adag párlatjegyet 2016-ra

Előzmény: körte51 (122190)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.01.19 0 3 122191

Kicsit fingreszelésnek tűnik ezen rugózni. Nincs se 70 se 80 liter pálinkám, de ha az év során főznék 86 liter pálinkát, akkor sem lenne egyetlen pillanatban sem több pálinkám 72 liternél...

Előzmény: körte51 (122190)
körte51 Creative Commons License 2016.01.19 0 1 122190

Ezt én nagyon másképp gondokom és senkinek nem tanácsolnám ,hogy 68/ 42 túl lépje , de nem terhelném az oldalt,mert már kitárgyalták!

Előzmény: bujukcekmece (122187)
bujukcekmece Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122189

Láttál már cefrét? És ha igen jót vagy rosszat? Meg tudod állapítani?

 

Van főződ? Ha nincs milyet szeretnél?

 

Főztél már? Vagy főzettél már (bár akkor láttál cefrét..)

 

...annyi kérdésem lenne!

Előzmény: otifoti (122182)
bujukcekmece Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122188

Csakis az íz illat határozza meg!

Előzmény: djrobbyd (122185)
bujukcekmece Creative Commons License 2016.01.19 0 2 122187

Nem lett kevesebb! 86 liter! Valaki írta hogy a 42% az tényleges, de ez tévedés!

1 párlatjegy 1 liter pálinkára vonatkozik (melyet a magyar gazda 42-re csinál, fogyaszt) Ezt nyomtuk le Brüsszel torkán, ezért kedvezményesebb az otthonfőzött a bérfőzöthöz képest, ellenben a magánfőzőnek nem kell rendelkeznie hitelesített mérővel, hogy kötelezzék a tényleges kérésre, és ha akarnál se tudnál a 46%-os pálinkádnak 1,09 jegyet venni...ennyi. A párlat mennyiségével kell elszámolni, nem a hektoliterfokban mint más esetben.

A 42% azért van (Mégegyszer mondom) hogy kedvezményesebb legyen a magánfőző adója. Senki nem fogja a szeszfokot csesztetni ha az 52 vagy éppen 40. Persze bele lehet kötni hogy ha 70 akkor mivan, de ezt itt csak a jogászkodók szokták...akik nem biztos hogy főztek is valaha...

Előzmény: László.... (122162)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122186

Felénk lófingatónak hívják.:)Kóstoltam,de az macskapöcsével volt felturbózva.Nem tudom mennyi a scovillie-e a macskapöcsűnek,de kihozta belőlem a lórúgást...Nem mertem még a Carolina Reaper-t erre használni,de ki fogom próbálni.A holnapi nap beletuszkolok egyet a vegyes-pálinkás üvegbe.Ki tudod érezni a pálinka gyümölcs fajtáját,vagy csak tudod,hogy mibe keverted?

Előzmény: Button Presser (122173)
djrobbyd Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122185

Sziasztok

egy kérdés tanács lenne hozzátok szerintetek tornyos főzőüstel (tányéros) 80 % nál indul a párlat meddig engedjem le a fokolót 50-55-60-65 %-nál azaz mikor váltsak utópárlatra??? tudom az íz illat határozza meg de szerintetek???? Példák is jöhetnek bátran Köszike 😊

öreg_néne_b Creative Commons License 2016.01.19 0 1 122184

Ne fűts jobban az elején, mert az előpárlat éles elválasztásához nagy deflegmáció kell.

Miért ne lehetne jó pálinkát főzni töltetes toronnyal?

Előzmény: otifoti (122182)
otifoti Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122183

hőmérséklet :-(

Előzmény: otifoti (122182)
otifoti Creative Commons License 2016.01.19 0 1 122182

Hát ez az!

 

Mi van ha jobban fűtök az elején, mi van ha jobban hűtök az elején, mi van ha jobban fűtök az végén, mi van ha jobban hűtök a végén? Van aki az elején betakarja a páracsövet, van a ki a végén fedi be. Van a ki a pistorius vizének hőmérségletét szabályozza. Az elején nem enged rá vizet, csak a középpárlat indulásakor.

 

Olvasom hogy az íz és illatok az elején jönnek. Közben azt is olvasom, hogy a kajszi aromái a közép végén és az utó elején érkezik.

 

A kétszeri lepárlás ízesebb, de Csallóéknak a tisztázó üst felett rasching gyűrűk vannak betéve egy tartályba, fölötte meg egy deflegmátor van, mikozben mindenki azt mondja, hogy jó pálinkát töltetes toronnyal nem lehet főzni.  Ezzel -azt mondják- illatosabb a pálinka. És az íz nem vész el?

 

.....

Előzmény: barkócza (122180)
gabor0036 Creative Commons License 2016.01.19 0 1 122181

"Hogy 2 vagy 3 kell az egylépcsősséghez, azt rá bízom. :)"

Ha rábízod, akkor tizet! :) mivel neki ez bisznyisz. De mint lentebb is írták, nem ettől lesz egylépcsős a főzés...

Előzmény: Button Presser (122169)
barkócza Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122180

Azt kell megérteni, hogy nem a főző főz, hanem az ember főz. Minden főzőt különböző beállításokkal lehet használni, és a különböző beállítások különböző pálinkát adnak. Az embernek kell kitalálnia, hogy a saját főzője milyen beállításokkal milyen pálinkát csinál. Inkább azt lehet mondani, hogy tornyosnál könnyebb megtalálni azt a beállítást, ami illatos pálinkát csinál, a kisüstinél meg azt, ami ízeset eredményez.

 

A különböző erősítő feltétek közt olyan nagy különbség nincs, ezeket általában túlmisztifikálják. Az a lényeg, hogy le kell csapni a flegmát, és az a felszálló gőzzel nagy felületen érintkezve, ellenáramban, lassan folyjon vissza az üstbe. Ezt utóbbit el lehet érni tányérral, spirállal, töltettel, stb., de mind ugyanazt csinálja.

 

Állítani elsősorban a flegma mennyiségét kell, másodsorban azt, hogy milyen gyorsan folyjon vissza az üstbe.

Előzmény: otifoti (122174)
otifoti Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122179

Minden cefrénél vagy csak a bírsnél?

Előzmény: BIRSALMADARÁLÓ (122177)
otifoti Creative Commons License 2016.01.19 0 1 122178

bocsi

Előzmény: endrepp (122175)
BIRSALMADARÁLÓ Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122177

Engem jobban az érdekelne,hogy a keserű íz mikor jön, az elején, vagy a végén .Vagy az élesztő csavarja ki a cefréből? De a friss főzésnél mindég jelen van.Aztán hónapok múlva szinte eltűnik.

Előzmény: otifoti (122174)
BIRSALMADARÁLÓ Creative Commons License 2016.01.19 0 1 122176

Én haldoklok néha tőle ,de nem tudok nélküle élni.Úgy vagyok ezzel mint a PÁLINKÁVAL,meg a nőkkel.(csak a feleségem bele ne olvasson)

Előzmény: Button Presser (122173)
endrepp Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122175

Nem szerencsés, hogy korán reggel ilyen nagy betűvel szeded, majdnem hátra estem. :)

 

Előzmény: otifoti (122174)
otifoti Creative Commons License 2016.01.19 0 1 122174

De miért?

Hol vannak az illat és hol vannak az íz anyagok a lepárláskor?

Miért főz az egyik illatosabb a másik ízesebb pálinkát?

A tornyos főző az olyan mintha egymás fölé tettek volna több kisüsti főzőt. Akkor miért főz másképp?

Több fajta fölépítésű tornyos van. Melyik milyen pálinkát főz?

És még sok kérdésem lenne….

Előzmény: Tucso69 (122170)
Button Presser Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122173

A saját készítésű tüzesvizem. (Csípős birs)

 

Szia!

 

Mivel a múlt évet túl későn kezdtem(április), a Carolina Reapernek(2 millio SHU) nem volt ideje időben termést hozni. Most bokorként telel. Az igaz, hogy a Trinidad Moruga Chocolate nem módosít az aromán, csak hozzáadja a csípősséget. No ez az igazi "tüzes víz". Uff! 😀

 

 

Előzmény: BIRSALMADARÁLÓ (122171)
sogi01 Creative Commons License 2016.01.19 0 1 122172

                                                       vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (120668)
BIRSALMADARÁLÓ Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122171

Most melyik a legerősebb paprikád?Nekem 3 évvel ezelőtt a mouruga redem volt (2000 kapszaicin ), meg vagy 5 másik fajta de kegyetlen, és nagyon habanérós mellékízűek.Azóta én már csak a csokolédot ültettem, ez nem viszi el más irányba az ízt.Én is január végén szoktam kezdeni.

Előzmény: Button Presser (122140)
Tucso69 Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122170

Mivel két különböző elválasztású készüléken főzték, ezért az egyik illatban volt erősebb, a másik ízben.

Előzmény: otifoti (122137)
Button Presser Creative Commons License 2016.01.18 0 0 122169

Kedves foxrudi!

 

A pisztóriuszok csak az új szezon előtt lesznek beszerezve Mikitől.

Bocs, a közeli jövő képét tettem be. :)

Hogy 2 vagy 3 kell az egylépcsősséghez, azt rá bízom. :)

A legfelső tányéron lévő forró víz hőmérsékletét figyeli egy termosztátra kötött hőmérő és csak éppen annyi hideg vizet adagol a legfelső tányérra, hogy ott a kívánt hőmérsékletű legyen a víz.

Gondolom, hogy a víz teljesen elfedi a tányért.

 

Ez az egyik megoldás, a másik a "torony".

 

 

Hogy melyik lesz végül, még kérdés.

Egy biztos: hála az ügyes tervezésnek, lesz egylépcsős és kétlépcsős rendszerem is!

 

Előzmény: foxrudi (122156)
mili70 Creative Commons License 2016.01.18 0 1 122168

" .....párlat adójegy 700 forint értéket képvisel, egy liter 42 térfogatszázalékos tényleges alkoholtartalmú párlat adótartalmát figyelembe véve. "

" ....tárgyévben legfeljebb 86 darab párlat adójegyet szerezhet be és legfeljebb ennek megfelelő mennyiségű párlatot állíthat elő."

 

(42X86)/50=72.24

Előzmény: László.... (122162)
snapszmester Creative Commons License 2016.01.18 0 0 122167

Akkor még jobb, mert nem is adnak többet.

Előzmény: László.... (122162)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!