Keresés

Részletes keresés

Pezosa Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122792

Azért halás is vagyok neked.

Ha nem említed az  alkoholos elegyek lepárlását nem találtam volna meg ezt az oldalt :)

 

Megvannak a megoldások melyeket olyannyira kerestem.. :) Köszönöm a segítséget.

A vákuumdesztilláció igényeinek kielégítésére ajánlható a kis ellenállású Leva-tányér, amely vázlatosan a 20.24.ábrán látható. Ez a megoldás lényegében a nedvesített falú csövekkel és szabályos töltetekkel analóg tányéros változat; ezt – működésmódjára utalva – szokás filmtányérnak is nevezni. A gőz nem buborékol át ellenállást okozó folyadékrétegen, hanem a két fázis egymás mellett haladva érintkezik egymással. A tányértípus ellenállása kicsi, egy tálca nyomásesése kb. 100 Pa, a tányérok közötti távolság 40…50 mm, a lefolyócsövek átmérője 50…70 mm. Kis folyadékterhelés esetén is hatékony működésű, kompakt elrendezésű, nem nagy gőzkapacitású készülék. Különösen vákuumüzemre javasolják, igen kis nyomásvesztesége miatt.

Itt nagy okosságok vannak :)

 vákuumdesztilláló oszlopok jellegzetes tartozéka a vákuum előállító berendezés (20.51.ábra). A fejterméket általában felületi, a vízgőzöket pedig barometrikuskondenzátorban kondenzáltatják. A hűtővíz és a kondenzátum együttesen távozik el a kb. 10 m magas barometrikus ejtőcsövön keresztül. A nem kondenzálódó gázokat gőzsugárejektorokkal vagy vákuumszivattyúkkal (dugattyús, rotációs vagy vízgyűrűs típusok) távolítják el. Agőzsugárejektorok legüzembiztosabbak. A kőolajipari vákuumdesztilláló berendezésekben a megfelelő vákuumot (20…40 torr) általában két sorbakapcsolt ejektorral lehet elérni. A cirkulációs refluxot és az oldalelvételt folyadékzárból vezetik el. Ezt mutatjuk a 20.52.ábrán, egy-, két- és négyáramú tányérok esetében.

Azt hiszem nem állítok fel 10 méteres rudat fölötte pedig a bepárlóval az udvarban, ha már 3 vákuum generátorral rendelkezem :(

Hatékonyság, kapacitás és kolonnaköltség

A tányéros oszlopok hatékonyságát, azaz szétválasztó képességét a hatásfokkal jellemezzük. Ahogy ezt a 18.9 alfejezetben kifejtettük, ez a fogalom három formában is használatos. A kolonnamagasság meghatározásához definiáltuk az egyelméletitányérnakmegfelelőmagasságot(HETP), ami tulajdonképpen a tányértávolság és a kolonnahatásfok hányadosa. Érdekes megemlíteni, hogy tányértávolság növelése általában a hatásfok és a kapacitás növeléséhez vezet, ami a tányérok számát és a kolonna átmérőjét csökkenti. Ugyanakkor viszont a távolság növelheti a teljes kolonnamagasságot, a köpeny árát, az alapozási, vasszerkezeti, szivattyúzási stb. költségeket.

Töltött oszlopok esetében az elméleti tányér helyett, elméletileg megalapozottabb az átviteliegységszám, az NTU(number of transfer units) használata, amelyet a 17.7 alfejezetben ismertettünk. Ebben az esetben az oszlop hatékonyságát az egységnyi magasságra jutó átviteli egységszám tükrözi. Ennek a reciprok értéke az egyátviteliegységnekmegfelelőmagasság(HTU). A hatásfok és az NTU közti egyértelmű összefüggéssel a 18.9 alfejezetben foglalkoztunk.

 

 

 

Előzmény: snapszmester (122789)
Pezosa Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122791

Hát persze hogy kijavítottál ...

 

De rájöttél hol a hiba ebben az állításodban?

Kérlek oszd meg velünk megvilágosodásod.

 

Előzmény: snapszmester (122789)
Pezosa Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122790

by the book:

 

Egylépcsős lepárlás.

 

 20.6.ábrán egy ilyen „hármas diagramcsoportot” mutatunk be példaképpen háromféle méretű fém Pall-gyűrűvel töltött oszlopra. [Itt D = 0,5 átmérőjű és Z = 2 m töltetmagasságú oszlopban metanol ~ etanol elegy teljes refluxos (L/V = 1, azaz R = ∞) lepárlását végezték]. Jóllehet a legjobb j-értékkel a kisebb méretű gyűrűk rendelkeznek, a tényleges és az elméleti nyomásveszteségük is a legnagyobb. Ennek megfelelően célszerűbb (különösen vákuumlepárlásnál) a nagyobb gyűrűk használata. Ezt mind a Δp1, mind a Δpelm diagram szemléletesen bizonyítja.

 

20.6. ábra - „Hármas diagramcsoport” háromféle Pall-gyűrűs töltetes oszlopra (Metanol ~ etanol teljes refluxos lepárlása): a – j-jóságfok, b – 1 m töltet nyomásvesztesége, c – egy elméleti tányérra vonatkoztatott nyomásesés

snapszmester Creative Commons License 2016.02.03 0 1 122789

Megtettem, kijavítottalak, beszóltál. Ehhez a fórumhoz kevés vagy mint mackó sajtban a brummogás.

Előzmény: Pezosa (122788)
Pezosa Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122788

Nem állítottam hogy nem létezik. Azt írtam nem jöhet szóba mert nem nyereséges.

Nem beszélek rébuszokban, így nincs mit a sorok között olvasnod. Ha nem publikus a közlendőm  megírom privátban.

Hol írtam hülyeséget? Kérlek javíts ki ha azt tetem.

alkoholos elegyek lepárlásáról még várom a wiki oldalt akár a következő nyelveken is az angol mellet, német lengyel és Jómagyarul.

Ha rovatírással van az se gond előbb utóbb azt is meg kellene tanulni.

 

foxrudi

Fórumtárs :) nem, nem tudhatnám mert aránylag új tag vagyok. Ha említetted is, előzőleg itt a fórumon, akkor azon átsiklottam.

Lakva ismeri meg az egyik ember a másikat  mondta a Mama..

Nem vagyok francia párti söt. Akiket megismertem mind fennhordta az orrát. remélem nem közzejük tartozol.

1 van kit kedvelek, De az is magyar ki kiköltözködött Franciaországba .. Igy gondolom az nem számít.

 

 

 

Viszont ráfutottam egy oldalra ..

Vegyipari művelettani alapismeretek azon belül : Többkomponensű elegyek rektifikálása

 

Valaki tudna segíteni a Kolona mennyiség illetve torony méret számításban?

Valakinek van benne tapasztalata?

 

 

 

 

 

 

Előzmény: snapszmester (122786)
foxrudi Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122787

A Luxembourgi határ mellett,ahol jelenleg tartózkodom,mit ad isten mit látok a gazdánál??150l-es,és mekkora oszlop van rajta?250-es átmérőjű.

  No!Enyém sem lesz 200-astól kisebb!

   Bár a tervem, megpróbálom 2 lépcsőben,az alszeszt így finomítani,pisztóriusz helyett.Érdekel a különbség,milyen lehet.:-)

snapszmester Creative Commons License 2016.02.03 0 3 122786

Nagyon elkanyarodtál. Tanácsokért, tippekért jöttél és baromságokra tanítod a fórumot. Senki nem kérdezett tőled, magadtól beszéltél butaságokat. Mellesleg létezik pálinkánál vákuum desztilláció. Még ezt sem tudod. 

Előzmény: Pezosa (122783)
foxrudi Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122785

Hiába való fáradozás,egy másik fajta!Az örömszerzés fajtái határtalanok!

Előzmény: snapszmester (122780)
foxrudi Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122784

Tanárbácsi!

  Eme mondás is saját kútfőből keletkezett gondolom,és a kép csak illusztráció.

Persze tudhatná tanárbácsi hogy a Germán nyelvcsaládból a másikat hallgatom,no meg azok szomszédait!

   Sinon, vous comportement irrationnel , .a un cynisme stupéfiant.

 

Előzmény: Pezosa (122776)
Pezosa Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122783

Köszönöm a figyelmeztetést. Nem alkohol finomítás a célom. Vákuum desztilláló prototípust szeretnék készíteni készíttetni, s a azért vagyok itt hogy, tanácsokat gyűjtsek desztilláló torony félépítéséről töltetéről, de csak gyerekes buta kérdéseket kapok.

 

Utána néztem Megnyugtatásként, a vákuum desztillálásnál alkohol nem jöhet szóba, mert veszteséges, a lecsökkentet forráspont és illékonysága miatt. víz esetén is minimum 14 % a veszteség viszonylag kis delt T miatt :(

 

Előzmény: Törölt nick (122782)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.03 0 1 122782

Igen létezik, de ne terheljük a fórumot, nézz szét más topikokban is. A gyakorlat szerint ebben a topikban inkább a kisüsti lepárlás tapasztalatait beszéljük meg. A tisztaszesz előállítás itt bűn, és nem látnak szívesen.

 

Előzmény: Pezosa (122774)
Pezosa Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122781

Ha Tudsz dobni egy linket annak örülnék, a tudás nem árt.

 

 

 

 

Előzmény: snapszmester (122780)
snapszmester Creative Commons License 2016.02.03 0 2 122780

Kösz a tippet, de te is ígérd meg hogy átnézel a wikipédiára az alkoholos elegyek lepárlása címszóhoz és ott is maradsz.

Előzmény: Pezosa (122778)
Pezosa Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122779

Végül is, az is megteszi. Az ezüst eléggé ellenálló kivéve a kénnel szemben, de arra a réz is allergiás :)

Hálás vagyok a tippért.

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (122777)
Pezosa Creative Commons License 2016.02.02 -1 0 122778

Ezt hol olvastad hogy nem tudok cefréből pálinkát desztillálni, majd etilalkoholt finomítani?

Azt írtam hogy nem főzők. Gyakorlod még az írás értelmezést.

Előzmény: snapszmester (122775)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122777

Az keményforrasz volt.

Előzmény: Pezosa (122771)
Pezosa Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122776

Nem vagyok Tanár,  csak sajnálatosan INTJ :( 

 

Előzmény: foxrudi (122773)
snapszmester Creative Commons License 2016.02.02 0 2 122775

Rendben is lenne, de hogy magyarázod meg az új betévedőknek a mai napot? Még néhány beírás és megtanít bennünket pálinkát főzni. Igaz saját bevallása alapján, hogy nem tud de magyarázni azt igen.

Előzmény: In Lak'ech (122768)
Pezosa Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122774

A diszus keverőszár alkalmas PB hez is?

Előzmény: Törölt nick (122769)
foxrudi Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122773

Tanárbácsi!

   Az apukámnak van pb-palack,meg oxigén is.Azzal szokott vasat vágni.Van hozzá nyomáscsökkentő óra,és keverőszár markolat.

 De acetilén is van neki.

  Tanárbácsi!Maga olyan okos!Van olyan amihez nem ért?

 

Előzmény: Pezosa (122765)
Pezosa Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122772

Ismerősnek Karbidos van. Azt szoktam vinni ha hegeszteni kell házzal.

Előzmény: Pezosa (122771)
Pezosa Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122771

köszönöm a tippet. 

Én annó még diszuval tanultam a réz hegesztést.

lehet ilyet kéne venni és megoldódik a desztillátor gondom.

 

Előzmény: Törölt nick (122769)
Pezosa Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122770

most tényleg tőlem várod a választ ?

A sapka nincs rajtam vagy rágóm nincs?

Előzmény: körte51 (122766)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122769

Toldi  2000 vágópisztoly  Pb. 523mm

 

 

Előzmény: Pezosa (122765)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.02.02 0 1 122768

Találtam egy olyat, hogy adott felhasználó hozzászólásainak elrejtése.

Egy idő után magában fog beszélgetni itt a fórumon. :-)

Amúgy ezeken én már nem tudok röhögni, inkább sírni.

Előzmény: snapszmester (122753)
Pezosa Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122767

Köszönöm a felvilágosítást.

 

 

 

 

 

Előzmény: Pezosa (122765)
körte51 Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122766

A levegő, biztos Te is tudod csak kevés oxigént tartalmaz!

Előzmény: Pezosa (122765)
Pezosa Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122765

Az a diszu kedves barátom acetonban oldott acetilén. az acetilén/oxigén 1/1 es arány 3092 fokon ég.

A Pb-t is keveredik oxigénnel:)

A perzselőn miért vannak a furatok?

Az öngyújtón a nyílások miért vannak ? Hogy Pb gáz keveredni tudjon az levegővel az az oxigénnel.

 

 

 

 

Előzmény: körte51 (122763)
csalitos Creative Commons License 2016.02.02 0 3 122764

Szeretném felhívni szíves figyelmedet, hogy amit te itt művelsz, annak semmi köze sincs a pálinkafőzéshez. Az egyszerűen topikrombolás. Érzésem szerint, ha tovább folytatod nagyon hamar lapátra kerülsz.

Előzmény: Pezosa (122761)
körte51 Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122763

Oxigénnel kevert pb-vel acélt vágnak ,ne használja senki cefre fűtésre!  Nem tudom követni mit szeretnél !

" Lassú tűzön folyamatos keverés közben, élesen megfigyelhetők az átmeneti pontok. Viszont a víz hőmérséklet növekedésével fordítottan arányosan párolog. (Ugy hiszem ez minden folyadékra igaz. Höleadás)"

 

Hibás ez is ,mint a lepárlással kapcsolatos elképzelésed!

Előzmény: Pezosa (122761)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!