Keresés

Részletes keresés

otifoti Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122241

Aha!

Előzmény: körte51 (122239)
otifoti Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122240

Ezek szerint a nagyobb deflegmáció visszatartja az aromákat.

Előzmény: körte51 (122236)
körte51 Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122239

Le van szigetelve az enyém is !

Előzmény: otifoti (122238)
otifoti Creative Commons License 2016.01.19 0 1 122238

Filmen olyannal én is találkoztam, hogy az egész páracső le volt szigetelve.

Előzmény: körte51 (122234)
körte51 Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122237

Igen.

 

Előzmény: otifoti (122235)
körte51 Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122236

Nekem az a véleményem , hogy a lehető legkissebb deflegmáció ,hogy az alkoholt kinyerjük , nincs szükség rá ! Ha növelni akarom ,csökkentem a fűtást!

Előzmény: otifoti (122233)
otifoti Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122235

Akkor te variáltad a szöget és a hosszt?

Előzmény: körte51 (122234)
körte51 Creative Commons License 2016.01.19 0 1 122234

Nekem ami a legfinomabban jött az 10 fok és 70 cm hossz ! :-) Ahol hosszú ott én biztos leszigetelném!

Előzmény: otifoti (122231)
otifoti Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122233

A pistorius csökkenti az ízeket és az illatokat?

Előzmény: körte51 (122229)
otifoti Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122232

Tehát akkor inkább az elő- és az utópárlat elvételénél kell üzemeltetni, a középpárlatnán nem nagyon?

Előzmény: endrepp (122227)
otifoti Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122231

A szakirodalom 10 és 30 fok közé tezi a meredekségét. De mennyi az ideális hossz? Ahol nekem főznek ott a helyiség egyi végéből a másikba ér. Az egyik végén vannak az üstök, a másik végén a hűtők.

Előzmény: körte51 (122228)
otifoti Creative Commons License 2016.01.19 0 2 122230

Évek alatt nem voltam rest és megkóstoltam sok, nagynevű főző pálinkáját. Sok páleszt vacaknak éreztem. Mivel nem vagyok főzésben járatos, nem vagyok pálinkabíró ezért csak arra tudok hagyatkozni, hogy izlik-e nekem vagy sem. Most is van nálam egy híres pálinkaház szilvája, hát számomra bűn rossz.

 

Sokszor rágódok azon, hogy lehet nekem van avitt, a kor szellemének nem megfelelő ízlésem. Pedig nem vagyok idős ember.

 

Kóstoltam olyan, garázsban készült, látszólag antik főzőn lepárolt páleszt, hogy soronként magam alá omlottam az gyönyörtől. Az állaga olyan sűrű volt mintha olaj lenne, az íze fenséges volt, jobb volt mint a gyümölcs, töményebb, koncentráltabb. Az íze olyan volt mint amilyennek elképzel az ember egy csodálatos gyümölcsöt. Az utóíze édeskés volt, S utólag olyan ízeket is fölfedeztem ami nem is jellemző a gyümölcsre. A kezemre tettem egy kicsit és percek múlva is lehetett érezni az illatokat, olyan volt mintha aszaltgyümölcsöt szagolnék.

 

Vele sokat beszélgettem a főzésről, ezer éve főz de nem tudja igazán, hogy mi miért olyan amilyen.

körte51 Creative Commons License 2016.01.19 0 2 122229

Nem használok pisztoriuszt, ugyanis a legjobb párlat erősítő feltét nélkül készül! :-)

Előzmény: otifoti (122222)
körte51 Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122228

Páracső szükséges ,mert a el kell jutni a hűtőig!  Szög emelkedéssel növeled a deflegmációt ! Ne legyen a szükségesnél hosszabb és túl meredek se!

Előzmény: otifoti (122224)
endrepp Creative Commons License 2016.01.19 0 1 122227

Amikor EP vagy UP határát kell megkeresni jól jön, ha magas a deflegmáció, de amikor a jó ízek jönnek középen, akkor nem kell erőltetni, szegényednek az aromák ha túlzott.

Egy tányérral még meg tudod csinálni, hogy nem engedsz bele vizet, ha úgy gondolod, de kettő már vízcsere nélkül is több, mint jelentős.

Tehát sztem. emelni könnyű a deflegmációt, pl hűvösebb vizet a tányérba, de ha túl van méretezve, nem tudod lecsökkenteni, én vastag pulóvert adok rá..:)

Előzmény: Button Presser (122219)
körte51 Creative Commons License 2016.01.19 0 1 122226

Sokkal üresebb pálinkának érzem a tornyost ,szép tiszta de rövid illat és az  sem tart sokáig a pohárban! Nem igaz, hogy kevésbé illatos a kétlépcsős ,amit jól csinálsz az álom és egy óra eltelte után is félrészegen, minden poharárban megismerhető a szép gyümölcsös illat! Az íz szép a tornyosnak is ,csak gyorsan felépül a torkodban és gyorsan el is tűnik!  A  kisüsti valami csoda. Szépen lassan épül és még mindig csak élvezed a torkodba ,hogy mekkora csúcs alakul és percekig élvezed ,mert nem omlik össze ! Mi a magyarázat ,hát a  visszahűtés mértékének kiválasztása ! Természetesen előfeltétel a kifogástalan cefre! Persze ez csak az én véleményem!

Nem a kisüsti módszerrel van gond hanem a sok szar cefrével! A hétvégén voltunk egy kóstolón 10 pálinka közül 2  volt jó és nem főzési hiba okán!

 

 

Előzmény: otifoti (122221)
otifoti Creative Commons License 2016.01.19 0 1 122225

Mára ennyi.

otifoti Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122224

Milyen összefüggés van a páracső emelkesési szöge és a pálinka íze , illata között?

Előzmény: körte51 (122220)
otifoti Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122223

Ha csökkentem a pisztóriusz vizének hőfokát, növelnem kell a fűtés intenzitását, hogy a párlat kifolyásának sebességét megtartsam. Ez után hogyan változik a pálesz ízvilága?

Előzmény: körte51 (122220)
otifoti Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122222

"Miben változik a párlat, ha kicsit nagyobb a pisztóriusz-tányér?"

Előzmény: körte51 (122220)
otifoti Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122221

OK!  A tornyos miért illatosabb,  kétszer főzött miért ízesebb.

Előzmény: körte51 (122220)
körte51 Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122220

Túl sokat kérdeztél ! :-) Kezd egyesével!

Előzmény: otifoti (122213)
Button Presser Creative Commons License 2016.01.19 0 1 122219

Köszi  a jó tanácsot!

:)

Mit értettél azon hogy "nekem egy izmos van, ezt is túlzásnak érzem néha"?

Miben változik a párlat, ha kicsit nagyobb a pisztóriusz-tányér?

Előzmény: endrepp (122198)
rézműves1 Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122218

..."De első idei főzés előtt én is forrasztok"...

 

Mutatom, hogy én hogy forrasztom...10-centi 5x1-es sr.-cső lágyforrasztva...

 

 

............és annak ellenére, hogy

 

"csak" lágyforrasztással van, kézzel le sem tudod törni...

Előzmény: In Lak'ech (122148)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122217

Ő hiszi annak...

Előzmény: körte51 (122215)
otifoti Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122216

álláspontját :-(

Előzmény: otifoti (122208)
körte51 Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122215

A testes pálinka más. Amiről te beszélsz az sz@r!

Előzmény: öreg_néne_b (122210)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.01.19 0 1 122214

Van konyak, van brandy és van borpárlat. Mindegyik borból készül, de valahogy mégsem egyformák.

Előzmény: otifoti (122211)
otifoti Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122213

Pici maró gúnyt érzek a szavaidban, de a föltett kérdéseimre még nem nagyon kaptam választ.

Előzmény: öreg_néne_b (122210)
körte51 Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122212

Úgy bizony és még hozzátenném a végéhez,hogy erősítő feltét nélkül!  Ezt teszem én is!

Előzmény: otifoti (122204)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!