Keresés

Részletes keresés

kivimánia Creative Commons License 2016.01.21 0 0 122299

Kedves rézműves! Most tudtam venni.Sajnos felénk az almán kívül kevés más gyümölcs van.Jó állagú a cefre szak ember csinálta a kihozatalt meg holnap majd meglátjuk.

Előzmény: rézműves1 (122293)
endrepp Creative Commons License 2016.01.21 0 1 122298

Tökéletesen egyetértek. Azért nem árt tisztában lenni vele, hogy egy hatás növelésével milyen irányba megy el a folyamat.

Előzmény: körte51 (122296)
schlumberger Creative Commons License 2016.01.21 0 0 122297

Nicsak, mégegy rádióamatőr! Vy 73!

Előzmény: HA3GX (122281)
körte51 Creative Commons License 2016.01.21 0 1 122296

Összefüggéseket keresünk a deflegmáció és a pálinka minősége között! Már a minőségi pálinka is vita tárgya a baráti körömben is! Van akit zavaz a parfümös ,lehető legtöbb illatot  ,ízt ,gyümölcsösséget tartalmazó pálinka! Számomra pedig ez a minőségi pálinka! Az alkohol elválasztás összefüggésben egyetértünk ,minél nagyobb deflegmáció annál töményebb alkohol!

Viszont az aroma tekintetében ,nekem az a véleményem tapasztalatom,hogy  a túldeflegmált alkohol aromaszegényebb ,mint a kevésbé deflegmálté! Van egy határ, ami alá nem mehetünk ,mert az sem jó ha nem tudunk alkoholt lepárolni! Én hajlandó vagyok egy kis alkoholt feláldozni a minőségi pálinka oltárán ! Akiknek a minőségi pálinkát a szellősebb pálinkák jelentik ,azok deflegmáljanak bátrabban! Javítsatok ki, ha rosszul gondolom!

Előzmény: endrepp (122294)
endrepp Creative Commons License 2016.01.21 -1 0 122295

Biztos így van, sok helyen le van írva szakirodalomban is.

Ez egylépcsősre vonatkozik, de példának jó. A legkisebb aroma kímélő hatás akkor érvényesül, amikor a deflegmátor teljes üzemben van, a buborék sapkák pedig kikapcsolva "a)", ez tulajdonképpen egy kétlépcsős jó nagy deflegmációval.

 

Előzmény: körte51 (122288)
endrepp Creative Commons License 2016.01.21 0 1 122294

Az, hogy a csövön döntök és ízesebb lesz én sem gondolom, próbáltam, nem tudtam kóstolással sem alátámasztani.

Viszont ha a hűtő felé lejt, akkor megszűnik  deflegmátorként működni, az már differencia, ezt mutatja be a rajz is.

Alambic jellegű lepárlókat használnak ezzel a megoldással.

 

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (122289)
rézműves1 Creative Commons License 2016.01.21 0 0 122293

Hol volt eddig az a szilva, amit most főzöl??  Vagy csak finomítod?

Előzmény: kivimánia (122292)
kivimánia Creative Commons License 2016.01.21 0 1 122292

Pálinkás szép napot! Köszönöm válaszotokat, hát igen a gyümölcs aromák biztos egy bonyolult kémiai (fizikai)  folyamat folytán jönnek ki a cefréből.Amiket én ebben a kis időben főztem a DES -100-zal és aki kóstolta a párlatokat meg voltak elégedve az ízzel és az illattal is, na ők nem szak emberek, de szeretik a jó italt, ugye az embert meg csak-csak hajtja a vágy ,hogy minél tökéletesebb készítsen ezért nagyon fontossak nekem ezek az információk.Most egy szilvát főzök és azt szeretném finomra csinálni.

Előzmény: öreg_néne_b (122289)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.01.21 0 1 122291

Nem aroma, hanem illóolaj lepárló készülék.

Előzmény: körte51 (122290)
körte51 Creative Commons License 2016.01.21 0 0 122290

Nézd meg az Alembic főzőket ,azok eredetileg aroma lepárlásra használták ,valahol olvastam! Nagyon egyszerű kipróbálni ,billenteni a csövön és kóstoló.

Előzmény: öreg_néne_b (122289)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.01.21 0 0 122289

Az alkohol egységes anyag, annak a vizsgálata egyszerű. De mi az az íz? Mik okozzák? Melyik pálinkában mik okozzák? Kissé bonyolult, az egzakt vizsgálatra meg senki sem áldoz milliárdokat. Így aztán mindenki tapasztalati úton próbál megoldást találni. Mindenesetre nem olyan egyszerű, hogy ezen a csövön döntök egy kicsit és akkor ízesebb lesz a pálinkám.

Előzmény: körte51 (122288)
körte51 Creative Commons License 2016.01.21 0 0 122288

Alkohol kiválasztásra biztos és szerintem van összefüggés az aroma kiválasztásban is !

Előzmény: kivimánia (122286)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.01.21 0 0 122287

Leginkább egyikre sem.

Előzmény: kivimánia (122286)
kivimánia Creative Commons License 2016.01.21 0 0 122286

Ez igaz mind a két lepárlásra ( cefre,al szesz)?

Előzmény: kaktuszpeti (122278)
László.... Creative Commons License 2016.01.21 0 1 122285

Mivel lehet tisztítani az oxidálódott felületeket? Sisak külső része, páracső tisztítása az oxidrétegtől. 

öreg_néne_b Creative Commons License 2016.01.21 0 0 122284

Nem domestos, hanem régifajta hypo. Az nincs illatosítva, biztosan semmi sem marad vissza belőle.

Előzmény: HA3GX (122281)
sogi01 Creative Commons License 2016.01.21 0 1 122283

                                                                      vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

            

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (122253)
TINTUS Creative Commons License 2016.01.21 0 1 122282

A hordóimat újkoruktól csak cefrézésre használtam, használat után azonnal mindig sima vizze,l kefével kitisztítom lefordítva kicsepegtetem , kiszárad a belseje. Semmi baja nincs.

Előzmény: HA3GX (122281)
HA3GX Creative Commons License 2016.01.21 0 0 122281

Mivel érdemes fertőtleníteni a hordókat, miután kifogyott belőle a cefre?

Valamelyik fórumon többen írták a domestos híg oldatával való átmosást, majd többszöri öblítést. Ez mennyire hatásos?

In Lak'ech Creative Commons License 2016.01.21 0 0 122280

Világos. Teljesen érthető.

Éreztem én már rég, hogy nem mindig célravezető gondolkodni. :-)

Előzmény: norris53 (122276)
endrepp Creative Commons License 2016.01.20 0 0 122279

Ez elég gyorsan kiforrt! :)

Előzmény: Törölt nick (122277)
kaktuszpeti Creative Commons License 2016.01.20 0 1 122278

Látom, megint van egy érdekes kis vita, ezért újra bedobom ezt a már régebben belinkelt ábrát. Hátha jó ide.

Törölt nick Creative Commons License 2016.01.20 0 0 122277

Tépőzáras lesz!

Előzmény: endrepp (122272)
norris53 Creative Commons License 2016.01.20 0 1 122276

A józan ész !:-)

Néha zavaró lehet :-)

 

A tapasztalat sokszor jobban bejön !

A cefrék általában alacsony alkoholtartalmúak - és a cél az hogy az alkohollal együtt átmenjenek az aromák és az ízek - ne maradjon a cefrében - - deflegmáció nélkül meg állsz a főzéssel idő előtt mert már nem jön alkohol (csak nagyon alacsony% ban) Ha növeled a deflegmációt akkor magasabb alkohol % od lesz és vele a többi is jön !

Azután majd az alszeszt ami ugye tele van még sok oda nem illő dologgal szépen a saját berendezésed és tudásod szerint átküldöd - ahogy jónak látod - ( de most akkor hogy is van - ha a cefre főzésnél vissza tartom a nagy deflegmációval az ízeket aromákat - akkor finomításnál meg nem ? )

 

Előzmény: In Lak'ech (122258)
mili70 Creative Commons License 2016.01.20 0 0 122275

Naaa ne! A kis zsemleszínű nem arról híres, hogy jól bírja a telet. :)

Előzmény: Törölt nick (122274)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.20 0 0 122274

Téliesített szaletliban főzök késő ősszel. A kieffer főzésekor komoly mennyiségű fagyálló fogyott,igaz a szomszéd ott tátotta a száját egész nap.Ilyenkorra már minden le van "zsírozva" a májusi első főzésig.Valószínű a kutya alól ki lesz kapva a kabát.:)

Előzmény: öreg_néne_b (122271)
körte51 Creative Commons License 2016.01.20 0 0 122273

Kezdetben 17literes kukta ,sisak nélkül ,rövid kis emelkedésű páracső. Később jött a nagyobb üst,sisak,hosszabb, nagyobb emelkedésü páracső és a várt jótékony hatás elmaradt, illatosabb ,szebb volt a kuktában főzött . Van itt a fórumon ,kinek semmi páracső, azonnal hűtő és van aki telipakolja minden erősítéssel !  Kipróbáltam szigetelni és jónak találtam ! Bent a lakásban főzők!

Minek deflegmáljak túl fölöslegesen egy átlagos cefrét a szakkönyvek alkoholszegény cefrékhez ajánlják!

Előzmény: héjja60 (122255)
endrepp Creative Commons License 2016.01.20 0 0 122272

Szép főződ van, Asszonnyal varrass rá egy csinos steppelt, cipzáros sapkát a sisakra.

Nem viccből írom, én ezt tenném. :)

Előzmény: Törölt nick (122270)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.01.20 0 1 122271

Takarással többre mész.

Előzmény: Törölt nick (122270)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.20 0 0 122270

Köszi.Megpróbálok egy fókuszálható hősugárzóval kísérletezni.

Előzmény: endrepp (122268)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!