Keresés

Részletes keresés

L0riana Creative Commons License 2012.04.16 0 0 730

Nézd, mivel a fórumhozzászólókról semmit sem tudunk, hogy hol és mennyire kopott a porca, hány évesek, mit sportolnak stb. ezért nem tartom megfelelő összehasonlítási alapnak. Természetesen elolvastam azt a részt is. Egyébként már leírtam azt is korábban, hogy nincs univerzális megoldás, tehát egyáltalán nem biztos, hogy ami nekik nem használt, az másnak nem fog. Ez szerintem annál mélyebb kérdés, minthogy igennel vagy nemmel lehetne rá felelni. Én jobban megbízom az orvosi szakirodalomban (dr. Lenkei nem tartozik ebbe bele, sőt, kifejeztten irritál a téma...), ahol a vizsgálatot nem 1-2 emberen végzik, hanem akár több százon, és objektíven képesek megítélni a helyzetet, orvosi műszerekkel lemérni a kezelés hatékonyságát. De természetesen szíved joga, hogy mibe mész bele, megéri-e a kockázat. Én reméltem, hogy jobb lesz, és esetleg komolyabb túrákat és nehezebb ferrátát meg egyéb sportokat is bevállalhatok, hát, egyelőre nem ez a helyzet, de legalább megadtam az esélyt, és nem őrlődök rajta, hogy elszalasztottam.

Előzmény: viski12 (728)
heremooka Creative Commons License 2012.04.16 0 0 729

Knoll Zs: A sajátvér-kezelés egy csomó mozgásszervi betegségre JÓ LESZ, csak kutatási tapasztalatot kell szerezni...

 

http://videoklinika.hu/video/knoll_sajatver_kezeles_biomet_

 

A fenti mondattal kezdődik a sajátvér-kezelés részletezése. Ez sokat elmond... Nem is néztem tovább a dolgot :(

viski12 Creative Commons License 2012.04.16 0 0 728

Nem látod a fától az erdőt! A linkben nem a lenkei említése a lényeg, hanem az a 6-7 hozzászóló, akinek a bemetszéstől rosszabb lett a térde!

 

Előzmény: L0riana (727)
L0riana Creative Commons License 2012.04.16 0 0 727

A bemetszés természetesen nem szüntette meg a kopást. Viszont ezt az üléskor jelentkező oldalsó-első fájdalmat lényegesen csökkentette, mivel pont ott történik a bemetszés, ezért logikus is, ha ott tágabb a tok, hogy a térdkalács nem szorul annyira oda. Kopásom persze nem csak ezen a területen van, hanem a csont (femurcondylus) terhelő felszínén, amit ez nem oldott meg természetesen, tehát sokszor fáj. Mindent a helyén kell kezelni, ez sem univerzális csodaszer. Olyan sosem lesz, (ahogy nem lesz univerzális rákgyógyszer sem,) mert minden térd más.
Én inkább a szakirodalmat olvasgatom, és ha találok valami logikusat, azt elfogadom, esetleg kipróbálom, semmint a linken reklámozott, szakmai körökben igencsak lenézett dr. Lenkei tanaiban hinnék...

Előzmény: viski12 (726)
viski12 Creative Commons License 2012.04.16 0 0 726

Neked segített a bemetszés? Hát akkor te egy nagyon ritka kis csoportba tartozol! Az emberek csak egy kisebb részének lesz ettől jobb a térde, a többségnek csak roncsolást okoznak ezzel is. Persze erről mindenki hallgat, az orvosok futószalagon csinálják továbbra is, (a sok rossz tapasztalat ellenére) a bemetszést, igérnek fűt-fát, gyógyulást, közben pedig csak még rosszabbá teszik az amúgy is beteg térdet!

 

http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__egeszsegugyi-ellatasok__2258552-29-vagyok-porkopas-van-a-terdemben-a-kopas-oka-a-tul-feszes-terd-izulet-mute

 

 

 

Előzmény: L0riana (725)
L0riana Creative Commons License 2012.04.15 0 0 725

Még nem tart ott a tudomány, én nem hibáztatom őket, előbb-utóbb majd kitalálnak valamit... A szívátültetés életmentő, a porckopás nem életveszélyes, nyilván ezért nem kutatták annyira. Az tény, hogy ez az eljárás legalább nem árt, mert nem egy drasztikus beavatkozás. Egyébként a tokbemetszést is megcsinálta az 1. alkalommal, amikor vért kaptam. Azt egyértelműen érzem, hogy a hosszú ülés alatt kevésbé fáj, a balban nem csinálták meg, az ilyenkor sokkal rosszabb. A lényeg szerintem a mozgáson van, amíg sportol az ember, addig termelődik a kenőanyag. Én nálad fiatalabb vagyok, úgyhogy szerintem előbb-utóbb számíthatok majd protézisre, hacsak ki nem találnak valamit.

Előzmény: viski12 (724)
viski12 Creative Commons License 2012.04.14 0 0 724

Értem. Köszi a választ. Az a baj, hogy a dokik egymásra mutogatnak, egyesek eljárásokat szidnak, mások ugyanazokat magasztalják, de térdet gyógyítani egyik sem tud! A Szívátültetés rutineljárás, egy egyszerű porkopás pedig gyógyíthatatlan.31 vagyok, életem rémálma ez a probléma, úgy érzem kilátástalan.

Az szól a saját-vér eljárás mellett, hogyha esetleg kiderűl a végén, hogy nem javított a térden, legalább nem roncsolta azt, mint a bemetszés, vagy a porctenyésztés, vagy a tőbbi rémálom. Úghogy idővel mindenki kipróbálja, mert reménykedik.

Előzmény: L0riana (723)
L0riana Creative Commons License 2012.04.14 0 0 723

Viski12, a másodikban volt részem, de azért nem pont így, ahogy leírtad. 3 alkalommal kaptam. Először altatásban volt, artroszkópiával egybekötve, akkor nem vagyok biztos benne, hogy célozta-e az orvos, de sztem nem. 2. alkalommal rá 6 hétre levették a vért, és érzéstelenítés nélkül benyomta injekción, elég fájdalmas volt. Aztán hagytak 4 órát regenerálódni a kórházi ágyon. 3. alkalommal ismét 6 hét múlva artroszkópiásan volt altatásban. Konkrétan nem kaptam porcképzőt, csak ajánlották. De nekem ingyen csinálták meg, nem ott, ahol írod, hanem a honvédban. Azóta orvost váltottam, a mostani dokim a sportban, maradjunk annyiban, hogy egyáltalán nem magasztalta az eljárást.

Előzmény: viski12 (722)
viski12 Creative Commons License 2012.04.14 0 0 722

szia!

 

korábbi hozzászólásodban írtad, hogy kaptál már sajátvérkezelést porckopásra.

Ki csinálta? Knoll dr? Mert Ő elaltat, kitakarítja a sérült porcot, és pontosan injektálja a vért oda ahova kell. Abban bízok, hogy ez tényleg hatásos módszer.

 

Vagy van egy másik eljárás is az Artho Komplex gyógyközpontban,

 

http://www.arthrokomplex.hu/araink/

 

ott csak simán beadják a térdbe a levett vért, mint egy sima injekciót, (altatás nélkül) utána kicsit átmozgatják, meg adnak egy doboz porcvédő készítményt is, hogy nyugodtabb szívvel kérhessenek el (egy injekcióért) 50 ezer forintot, és kész.

Írtad, hogy sokat nem javult tőle a térded. Remélem, hogy a második eljárásban volt részed, mert akkor maradt remény arra, hogy az alaposabb, az talán tényleg jó!

Előzmény: L0riana (718)
heremooka Creative Commons License 2012.04.13 0 0 721

Akkor Te már izzadhatsz :)

 

Lesz mit COMBosítani nekem is. Úgy néz ki a lábam, mint a gólyáé. Szánalmas. De erre számítottam. Majd változik ez is. Most sokkal komolyabban veszem majd a gyógytornát, mint tavaly. Lábemelést eddig is csináltam, (oldaltfekvésben, hanyatt) tanácsolták a hasizmot is. Haspréssel már napi négyszáznál tartok. Ráérek...

Előzmény: Roek (720)
Roek Creative Commons License 2012.04.13 0 0 720

Na lekerült a rögzítő. Gyógytornát is írt ki a doki. Megnézte a térdem, minden rendben, stabil de a comberősítés mehet keményen azt mondta. Itt tartok :)

 

heremooka szerintem ne aggódj, simán fog menni az a 90 fok addigra!

heremooka Creative Commons License 2012.04.13 0 0 719

Most három hete műtöttek. Még négy hét van rögzítőben. Vagy öt. Az össesen hét darab hét. (vagy nyolc) :P

 

A gyógytornát jövő hét végén kezdhetem.

 

Ma vehettem ki a merevítő-pöcköket. Nagyon meg voltam lepve. A legkisebb érzékenység nélkül nyújtom 0 fokig. Semmit nem érzek. A hajlítás 55 fokig megy. Szerintem ez tök jó. Pedig nagyon be voltam sz.rva. Remélem a 6. hétig csak eljutok 90 fogig.

Előzmény: L0riana (712)
L0riana Creative Commons License 2012.04.12 0 0 718

Nem értettelek félre, csak amennyire én tudom (mindenhol ezt hallottam, és nekem is mindig így volt), a gyógytornát el szokták legkésőbb a 3. hét után kezdeni. Valahol azonnal a műtét után már gyógytornát ajánlanak. A lábemelgetés meg hajlintgatás önmagában szerintem már kevés a 6. héten. Persze ha valami spéci érzékeny szalagrögzítésed van, akkor más lehet a szitu. Hajrá!

Előzmény: Roek (717)
Roek Creative Commons License 2012.04.12 0 0 717

Debrecenben. De amúgy lehet félreértettél, gyógytornász által mutatott gyakorlatokat csinálom, csak gondoltam érdeklődök ki miket csinál:) De holnap kérdezősködök még mindenképpen. Én is tekernék már de nagyon :D

L0riana Creative Commons License 2012.04.12 0 0 716

Igen, feltétlenül kérdezz rá a gyógytornára, mert az legalább olyan fontos, mint maga a műtét. Hol műtöttek egyébként? Amit nem írtam, hogy én ma vagyok 12 hetes, szóval már bőven biciklizek egy ideje, nincs hideg egyáltalán hozzá. Jövő héten megyek a 3 hónapos kontrollra :-).

Előzmény: Roek (715)
Roek Creative Commons License 2012.04.12 0 0 715

hát nem tudom, nekem műtét előtt mondták hogy 6 hétig lesz rajtam a rögzítő. Először 30 majd 60 és most 90 fokra van állítva, és elvileg holnaptól elhagyhatom. Gyógytornász mutatott gyakorlatokat a kórházban azt mondta azokat csináljam.. Hát remélem nem lesz semmi gond:S holnap akkor megmondom hogy írjon ki beutalót. köszi a választ!

Előzmény: L0riana (712)
Axióma Creative Commons License 2012.04.12 0 0 714

Ja a 7. honap vegefele vagyok (szept. 19.)

Előzmény: Axióma (713)
Axióma Creative Commons License 2012.04.12 0 0 713

Nos, en ma voltam utoljara gyogytornan. Ugyis jon a tavasz, megyek majd biciklivel munkaba (majd ha reggel mikor menni kell, lesz tobb mint 10-12 foknal, ennyire vigyazni kell a terdemre). Na meg persze a penz is egyre kevesebb:((

L0riana Creative Commons License 2012.04.12 0 0 712

6 hetesen még rögzítőben? És miért nem jársz gyógytornára? Nem akarlak megijeszteni, de ez nem a stádium, amikor otthon kellene egyedül kitalálni, mit szabad csinálni... Szóval szerintem azonnal kérdezz rá az orvosnál, hogy melyik gyógytornászt ajánlja, és adjon beutalót. Napi 3x fél óra az elég, ha megfelelő gyakorlatokat csinálsz, sőt, nem szabad túlterhelni. Ilyenkor nagyon nem mindegy, mit csinálsz, mert ekkor a legsérülékenyebb a szalag. Én 7 hetesen - orvosi engedéllyel - már kint bicajoztam, azzal jártam munkába, bár nem messzire, a szobabicikli eszköz híján kimaradt. Igaz, nekem csak 26 napig volt rögzítés, ilyen hosszú ideig hordani a rögzítőt, mint amit neked előírtak, még senkitől nem hallottam. (Amikor a patellainast csinálták, nekem akkor is csak 4 hét rögzítés volt előírva és kb. 3 nap alatt teljesen megszabadultam tőle.) Szóval biztos, hogy megvan az oka a hosszú rögzítésnek, akkor meg főleg nem adnék semmilyen tanácsot...

Előzmény: Roek (711)
Roek Creative Commons License 2012.04.12 0 0 711

Sziasztok!
Még új vagyok, 6 hete volt keresztszalag pótlásom, patella inas módszerrel. Már félig elolvastam a topicot hogy képben legyek nagyjából:) Igazából minden rendben a térdemmel szerintem jól gyógyul nincs baj. Azt kérdezném hogy ti milyen gyakorlatokat ajánlotok? naponta 3-szor szoktam tornáztatni, kb fél órákat. Nyújtott lábbal emelgetések, meg hajlítás, 90 foknál járok. Nem tudom hogy ez elég e? Mert szeretném minél hamarabb megerősíteni a térdem. Szóval jöhetnek a gyakorlatok:) Szobabiciklizés mehet egyből ha leveszik a rögzítőt? És rendes utcai kerékpár kb. mikortól? Szívesen fogadok minden tanácsot, választ. Köszi előre is.

heremooka Creative Commons License 2012.04.10 0 0 710

Ennek őszintén örülök. Attól tartok a legjobban, hogy elkések és nem sikerül a hatodik hétre elérni a 90 fokot. 13-án kivehetem a stifteket a rögzítőből, tehát hajolhat a térdem. Egy hétre rá kell gyógytornán jelentkezzek, de addig is elmegyek a tavalyi helyi gyógytornászhoz, megkérdezem mit csináljak. Elvileg ha hajolhat, akkor -óvatosan- hajlíthatom is.

Előzmény: L0riana (709)
L0riana Creative Commons License 2012.04.09 0 0 709

Nagyon jó ez a hozzállás :-).

 

Fel a fejjel, most már lejártam 2 hónapot gyógytornán és láttam vagy 5-6 embert rajtam kívül ugyanezzel a 3-4 hetes mozdulatlansági protokollal, és senkinek nem okoz gondot a hajlítás, szóval tényleg ne aggód ezen! Most úgy látom, totál megfelelő ez a protokoll, egyáltalán nem erőltettem egy percig sem. Korábban az volt, hogy a gyógytornász még erővel is nyomta a hajlítást néhány hét után, ami elég szörnyű, most ilyen nem volt, és mégis behajlik teljesen.

Előzmény: heremooka (707)
Axióma Creative Commons License 2012.04.06 0 0 708

Tatan sztem azert nincs ket femcsavaros megoldas, mert a lenyeg hogy a mua. csavar eladasaval csinaljak a boltot... hiaba masik emberke szedi a penzt, egyertelmu hogy arra megy ki a jatek mindenkinel. Nekem is egyik mua. a masik fem, mondjuk fejbol nem tudom melyik melyik, es nekem eddig kopp-kopp semmi bajom vele.

Előzmény: heremooka (707)
heremooka Creative Commons License 2012.04.06 0 0 707

Mindenképp megkérdezem. Hülyeséget nem akarok magamratetováltatni :D Viszek egy alkoholos filcet, megkérem a professzort: rajzolná be szépen a fémcsavar helyét :)

 

Határozottan csavar van felül is. Mondom, szörnyen világított a monitoron. Ezen viszonylag sokat időztünk az első műtét előtt. 65e. forintot fizettem érte. Javasolta, hogy alul (felszívódó) műanyag legyen, felül fém. De lehet felül is műanyag, de akkor az százegynéhányban áll meg. Kérdeztem, hogy: - A maga térdébe mit rakna? azt mondta, hogy bőven elég a fém, tökéletes az. Nem tenne műanyagot felülre. Mondtam ok. Legyen. 

 

Mint később kiderült, jó lett volna oda is a fém. Kapcsozni Tatán meg valamér' nem kapcsoznak. Ez miatt szívok, mert a -még nem teljesen felszívódott- műanyagcsavar helye környékére kellett tegyék most az ácskapcsot. Ezért a 15 fokos kéthetes rögzítettségre ráhúzok még egy hetet :( Így sokkal nehezebb lesz kimozgatni a térdem. 

Előzmény: L0riana (705)
heremooka Creative Commons License 2012.04.06 0 0 706

A sablon miatt -szerintem- ne aggódj! Örülj neki, hogy nem volt komplikáció és nem talátlak semmi rendkívülit. 

 

Én úgy fogom fel, hogy a jó orvos nem ér rá, aki pedig "még nem olyan jó", annak van ideje veled sokat foglalkozni ;) Lehet, hülyeség. Inkább általánosítás...

 

A szemben lévő ágyon egy gyerek aludt, akihez bejött kétszer is az orvosa. Először nem tudott vele beszélni, rázogatta (?!), letett egy üvegcsét, majd elment. Visszajött két óra múlva. Felvette az üvegcsét és megmutatta a gyereknek, hogy akkor íme. Porcdarabok voltak benne, amik a három hónappal azelőtti keresztszalag-műtét alkalmával bennemaradtak, és csúszkáltak a térdében ide-oda. Vissza kellett menjen, hogy kivegye a doki... A gyerek ráadásul legalább kettőt érez, de csak egyet talált a doki...

 

Jobbulást!

Előzmény: mandria (704)
L0riana Creative Commons License 2012.04.05 0 0 705

Most lehet, hülyeség, de fura, a combcsontodba tettek nagy csavart. Alul szoktak, a sípcsontban csavarral rögzíteni, felül pedig csak egy lapocska van, amire ráfűzik a combcsonti csatornán átfűzött graftot. Elég csalóka azért a röntgenkép, ott nekem is nagyobbnak látszik, mint valójában. Persze lehet, hogy tévedek. Inkább kérdezz rá majd tényleg a konkrét típusra és méretre.

Előzmény: heremooka (703)
mandria Creative Commons License 2012.04.05 0 0 704

Sziasztok!

Beszámoló:

Tegnap megtörtént az arthroscopia.A Honvédkórház Podmaniczky utcai telephelyén, a régi MÁV ortopédiai osztályán.

A körülmények jók,háromágyas kórtermek, fürdőszobával.A kaja jó.

Reggel 8-ra mentem.A főnővér lefektetett.Jött a kisruha, a kanül, majd a betegszállító hosszasan fuvarozott a központi műtőblokkba, ahol  más műtéteskékkel várakoztunk...20perc  múlva betoltak az esemény színhelyére.

Jött a maszk...aztán se kép-se hang.

Az ágyban találtam magam, befáslizott lábbal.

Az altatástól pocsékul éreztem magam, hányingerem volt, de ami még  rosszabb volt, hogy nem tudtam  a plénum előtt ágytálba pisilni, igy jött a katéteres néni.....fúúúúú.....de megkönnyebbültem mert 1500 ml retencióm volt.

 

Délután jött a TANÁR...elmondta,hogy  az térdemben a porcok mindenütt jelentősen felpuhultak, a laterális meniscus elvékonyodott,alatta a tibián sajnos nincs porc csak minimális...a szalagok rendben.

Nem jó hír...Monovisc adását javasolta a későbbiekben fél-egy évenként... ha hat.....Sielni lehet,kék pályán....:(((

Drain nincs, varrat nincs, mankó nem kell.

Éjszaka viszonylag eltelt, kaptam egy szurit..fájdalomra.

Reggel a Tanár megtekintette a művet  és  elégedett volt.

Gyógytornász  jöve egy papirral..ezt kellene otthon 3x csinálni....kis ismerkedés a gyakorlatokkal, járkálás, majd megállapitotta, hogy itt minden műkszik....Isten velem!!!

Normális társaság.Igaz a zárón semmi konkrétum...sablon..ez szomorú.....

Reggel kilenc után haza!!

Haziorvoshoz bejelentkeztem és a házi betegápoló gyógytornászhoz is aki leghamarabb kedden jön.

Addig 10 napig szuriparin, 3x tornasor, gyakori jegelés......

 

Üdv mindenkinek, kellemes Húsvétot!!!

 

heremooka Creative Commons License 2012.04.04 0 0 703

Két felvétel készült a lábamról. Kb. öt méterről láttam a monitort. Kivehető volt a csont szépen, tisztán. A csavar majd kiégette a szemem, úgy világított. A csontot keresztben átéri egyik felétől a másikig. Ráadásul kicsit ferdén is áll. Már nem emléxem, hogy alulról felfelé, vagy fordítva. Azt nem tudom, hogy honnan nézve beszélhetek arról, hogy keresztben van. Ha oldalról nézem a combcsontot, vagy ha szemből.

Előzmény: heremooka (702)
heremooka Creative Commons License 2012.04.04 0 0 702

A nagyságán én is elcsodálkoztam, mert azt hittem, kisebb. Megrökönyödve láttam januárban a röntgenen, hogy a combcsontomon keresztben fekszik. Nem tudom, hogy milyen széles a csont ott, de onnan saccolom a méretet, hogy egyik felétől elér a másikig... Sac/kb. négy centi lehet. Horrornagy!

 

Épp ma műtöttek egy éve! Tatán.

Előzmény: L0riana (701)
L0riana Creative Commons License 2012.04.04 0 0 701

Jesszus, mikor csinálták ezt a műtétet, hogy négycentis csavart használtak hozzá??? Meg miért van keresztben? Nekem már 5 éve a 2-3 cm-es ácskapcsot használták a rögzítéshez alul, felül meg a kb. félcentis fémlapocska van... Szóval ez esetben fogalmam sincs és vigyázz a fémdetektorokkal :-).

Előzmény: heremooka (700)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!