Keresés

Részletes keresés

arpy Creative Commons License 2004.08.09 0 0 13

Én tudok, de vagy azonnal, vagy csak jövöre, mert kezd túlérni.

Van kerek bogyós, de inkább hosszúkás.

 

Thor Creative Commons License 2004.07.25 0 0 12

http://www.google.co.hu/search?q=cache:hFYJEQiQezQJ:www.bacsmagrarkamara.hu/hirek/homokhatsag/homokhatsag/html/homoktovis.htm+homokt%C3%B6vis&hl=hu&lr=lang_hu

 

Úgy tűnik, működhet a dolog. A dézsás növényeknél kritikus a tél szokott lenni, mert a dézsa átfagy, sokkal jobban, mint a takart szabadföldi talaj. De itt azt írja, -40 fokig is bírja. Azért ha veszel, kérdezd meg a kertészetben is.

Előzmény: Levendula (9)
Thor Creative Commons License 2004.07.25 0 0 11

Sajna nem tudom, még nem volt nekem, szeptemberre terveztem a telepítést.

Nyár végén-ősz elején nálunk is lehet kapni homoktövist a zöldségesnél, de nem tálcán, hanem ágakat árulnak tele bogyóval, már nem emlékszem milyen áron, de onnan jött az ötlet, hogy szeretnék a kertbe bokrot.

Előzmény: Levendula (9)
Levendula Creative Commons License 2004.07.21 0 0 10
Ha valakit érdekel, a Marcibányi téri biopiacon már lehet kapni homoktövist. Mondjuk arcátlan áron. Kis tálca 500 Ft.
Levendula Creative Commons License 2004.07.21 0 0 9

Kedves Thor!

Lehet homoktövist nagyméretű dézsában nevelni erkélyen? Ha esetleg tudod. LEV

Előzmény: Thor (8)
Thor Creative Commons License 2004.07.20 0 0 8
Gödöllő City, a HÉV-sorompó után rögtön jobbra, noname (de roppant népszerű) kertészet. Nem összetévesztendő a Sieberz-cel (az amúgyis másfelé van), mer az egy kaka.
Előzmény: endru (7)
endru Creative Commons License 2004.07.20 0 0 7

Hol van az a kertészet?

Fogpiszkáló az idei magonc, 10 cm-es cserépben

Hurkapálca, tavalyi dugvány, 2 literes koténerben

Előzmény: Thor (6)
Thor Creative Commons License 2004.07.20 0 0 6
Nálunk a kertészetben olyan 1 méteresek vannak. Mit nevezel fogpiszkálónak?
Előzmény: endru (3)
arpy Creative Commons License 2004.07.16 0 0 5
Ha kell irj az aramis27@freestart.hu -ra!
Frint Creative Commons License 2004.05.27 0 0 4
Szia :) Nincs sajnos, úgy tudom, hogy Dánszentmiklóson termesztették nagyban. Még keresgetek, ha tudok vmit, szólok.
Előzmény: Levendula (1)
endru Creative Commons License 2004.05.26 0 0 3
Szeretnék venni valamilyen idősebb homoktövist, nem a kertészetekben látható fogpiszkálókat. Tudtok-e arról, hogy az újpesti (ezüstlevelü)homoktövist szaporitja-e valaki?
Levendula Creative Commons License 2004.05.26 0 0 2

Levendula Creative Commons License 2004.05.26 0 0 1
A homoktövis (Hippophae rhamnoides) vadon termő változata több mint ezer éve őshonos nemcsak Ázsia északi részén, hanem Európában a Duna deltától - Finnországig, így Magyarországon is. Már a VIII. században klasszikus Tibeti gyógyszerként jegyezték fel, de igazi jelentőségre a 40 éves növénynemesítési munka és intenzív klinikai vizsgálat után tett szert Oroszországban és Kínában. A nemesített fajták vitamin és esszenciális nyomelem tartalma nagyságrendekkel magasabb, mint a vadon termőé. A 2-4 méter magasra növő tövises ágú cserje lédús bogyószerű termése, számos értékes hatóanyagot tartalmaz. A homoktövis, (latin neve: Hippophae rhamnoides) az egyik legrégebben használt gyógynövény, az egészség- tárának is hívják. Népszerűségét illetően elterjedtebb a ginzeng gyökérnél. Az iránta való érdeklődés annyira megnőtt, hogy nemcsak a vadon termő gyógynövényt szedik, hanem magánkertekben, sőt a lakásokban is termelik. Ami az aszkorbinsav mennyiségét illeti, a homoktövislé többet tartalmaz, mint a zöldségek és gyümölcsök többsége. E- vitamin és karotin tartalmát tekintve, az első helyet foglalja el. Száznál több biológiailag aktív komponense különösen népszerű és eredményes a gyógyászatban. Az utolsó évtizedben ebből kifolyólag a homoktövis olajt keleten hivatalos gyógyszerként ismerik el, míg nyugaton napjainkig egészségvédő, betegség megelőző, általános erősítő a szervezet ellenállását fokozó szerként ismerik. Nincs ismert mellékhatása, betegségmegelőző szerepe miatt a keleti országokban a homoktövis olajt szisztematikusan alkalmazzák gombásodás és a megfázás által könnyen fellobbanó gyulladásos folyamatok, gyakori vizelési ingerek megelőzésére, különösen a hidegre túlérzékeny betegeknél. A homoktövis olaj táplálja és erősíti a hámsejteket, ezáltal gyorsítja a regenerációs folyamatokat. Antibakteriális tulajdonságai, gyulladás gátló hatása javító hatással van a szövetekre, feltehetően a véredényekre gyakorolt pozitív hatás által. Nem elhanyagolható antidepresszív hatása, a központi idegrendszer erősítéséből és gátlási, egyensúly létrehozásából fakad. A homoktövis bogyóból előállított készítmények javítják a szervezet védekezőképességét, gyógyítják a gyomor- és nyombélfekélyt, az égési- és fagyási sebeket, a bőrfertőzéseket és a fogínygyulladást, gátolják a kezdődő hajhullást és bizonyos rosszindulatú daganatok növekedését, enyhítik a sugárterápia, okozta károsodásokat, segítenek a szív- és érrendszeri betegségek orvoslásában, s csökkentik a röntgen, és radioaktív sugárzás okozta károsodásokat. Ezeket a gyógyhatású szereket önmagukban vagy egyéb terápiával kiegészítve lehet alkalmazni.
Levendula Creative Commons License 2004.05.26 0 0 0
Valaki termel? Valaki fogyaszt? Amig volt a biopiacon vettem fagyasztott kivonatot. Én nagyon szeretem, de ménkü savanyú. Frint neked van? LEV
Levendula Creative Commons License 2004.05.26 0 0 topiknyitó
.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!