Mindig ugyanannál a hentesnél (a kolbászoson vmikor írtam az elérhetőségét, Váci úton az Árpád hídi felüljáró után) szerezzük be a hűsvéti sonkát, korrekt anyag. áztatás nélkül is pont annyira sós a végeredmény, amennyire kell.
Köszönöm, megvigasztaltál. Akkor nem is jártam annyira rosszul, mert legalább felerészben nem csak ehető, de ízletes is volt a füstölt hús. Igaz, én is nagyjából tizenhat órán keresztül áztattam, a tarja pont jó lett, a sonka így is kicsit sós volt.
Nyilvánvaló, hogy aki ott él, jobban meg tudja ítélni a dolgokat. Én mindkét ételt szeretem, a krumplistésztát nagyon, ezért aztán egyik ellen sincs és nem is lehet kifogásom.
Lehet, hogy a fentiektől ihletve megpróbálod a krumplistésztát?
Megint foztem tojast mert nem volt eleg. Most tudatosan hagytam a vizben es csak akkor nyultam hozza amikor meg jo meleg volt a viz rajta. Nem oblitettem a csapnal csak utana, azonnal hamoztam. Mindnek a heja gyonyoruen lejott.
Ez mar csak nem lehet veletlen. Ezentul csak igy fozom.
Már tavaly is és az idén is elhatároztam, hogy alaposan utánajárok, hol, milyen sonkát érdemes venni. Én sem akartam áruházit, gyorspácoltat, füstaromásat, stb. Mindkétszer hagyományos eljárással készültet vettem "jó hentestől" a mált évben kettőtől is. Tavaly egész éjszakát áztattam váltott vízben, idén egy egész napot. Mindkétszer olyan sós maradt, hogy lényegében ehetetlen volt. Íze a són kívül más nem nagyon volt...
Most azt mondom, hogy soha többé "hagyományos" sonkát, soha többé "jó hentest". Legyen inkább áruházi, gyorspácolt, enyhén füstölt. Az legalább ehető. És azt sem hiszem, hogy a rengeteg só egészségesebb lenne, mint a gyorspác.
En aki itt elek egy cseppet sem tartom furcsanak. Hust itt eszunk eleget, joval tobbet mint amit szabadna, barmit megveszunk es fozunk, meg mindig olcso az elelmiszer.
A fozeleknek valok viszont otthon joval izesebbek, az az igazi feher fozelek tok szinte nincs es azt bizony en is megenem, elobb mint barmi drahga husfelet. Es ahhoz fasirt dukal. A krumplistesztat pedig megfozhenenk valahogy nem tesszuk, el is van felejtve, nem ettem 30 eve vagy meg tobb. Pedig egy igazan jo kaja esetes uborkaval vagy paprikaval.
Hát, ha csak húsvét ürügyén sózta el a gyenge portékáját, akkor tényleg esélytelen, de ha állandó árús, akkor legalább az orra alá dörgölheted, hogy átvert, és mindenkit eltanácsolsz a standjától. Ennyit megérdemelne. Gondolom, nem két fillér volt... :(
Nem áruházban vettem, hanem piacon, nincs blokkom, mert ők állítólagos őstermelők. Ráadásul nem úgy szimplán dobtam ki, hanem felajánlottam egy arrafelé járó hajléktalan kutyájának. Remélem, a derék ebnek nem lesz kifogása ellene.
Ami a krumplistésztát illeti, lehet, hogy tényleg német eredetű, erre vall a grenadírmars név is. Viszont ha valaki Angliából vagy a tengeren túlról érkezik, lehet, hogy mindkettőt méltányolja.
Kukázd ki. Vedd a fáradságot, és holnap vidd vissza!
Lajos Marit félfüllel én is hallgattam. Attól függ, honnan jöttek a külhoniak, pl. német nyelvterületen figyelemre méltóan jó krumplistésztát főznek (hozzánk is onnan jött be)
A tökfőzelék OK, ilyet csak nálunk készítenek (direkt nem írom, hogy hungarikum, utálom azt a "szakkifejezést")
Kérdés eldöntve, kidobtam. Nem akaródzott olyat enni, főleg nem ünnepen, amitől viszolygok.
Szombaton hallottam egy rádiós beszélgetést, amiben Lajos Marival beszélgettek, stílszerűen a szakácskönyveiről. Ő megfőzi a finom ételeket, a férje pedig csodásan lefényképezi. Nos, ő mesélte, hogy a külföldről hazatért rokonai és barátai általában két étel megfőzését kérték tőle, éspedig a tökfőzelékét (általában fasirttal) és a krumplistésztáét. Érdekesnek találtam ezt az észrevételt.
Tanácsot szeretnék kérni. Amikor rászántam magam a húsvéti sonka megvásárlására, arra gondoltam, na most nem áruházit veszek. Kimentem a piacra, vettem egy szép darab lapockát és egy kisebb darab füstölt tarját. Ez utóbbival nem is volt baj, de a sonkának kifejezetten avas íze van. Megoldható-e, hogy némi fűszerezéssel semlegesítsem, és így fel tudja használni pl. sonkástésztához, vagy jobb, ha maradok az eredeti ötletemnél, és néhány szívből jövő jókívánság kíséretében kidobom? Még szerencse, hogy emlékszem, hol vettem, oda nem megyek többet.
Tobb mint ket eve indult a sorozat - en igazibol csak most fedezem fel... nem minden jon at hozzank, talan a kontinensen jobb a lehetoseg arra, hogy nezni lehessen.
Nagyon szeretek fozni tole - pontos, preciz, sok esszeru dolgot tanit, es rengeteg ismeretet ad at. Annak ellenere, hogy mocskos a szaja (jajj de nem szeretem a karomkodast), szivesen nezem az o fozeset... a tobbi musorat nem annyira, tul egy kaptafa, tul sok mocsok.
Evekig mertem az idot... nem mertem otthagyni, aztan vettem egy tojasfozot... azota nem gond, de csak 7-et foz egyszerre. Igaz, csak husvetkor kellene tobb.
Van amikor lejon szepen, van amikor nem - mar feladtam, nem akarom tudni, mikor mi a jo! :))
Fozes utan azonnal jeges vizbe tesszuk - es mostanaban meg is szoktam kicsit nyomorgatni oket, hogy a viz segitsen. A gozben fozes nagyon sokat segit.
Most foztem az elobb tojast es mivel nem volt rogton idom lehajazni ott maradt a vizben. Amikor odajutottam a meg meleg vizben kezdtem leszedni a hejat es egytol egyig, mind 11 darab, epsegben lejott, hideggel csak utana oblitettem. Ez lenne a titka? Hagyni kihulni a fozovizben? Vagy csak veletlen volt?