Én csak egyszerű körtekedvelő vagyok, de nagyon sanyarú a helyzetem, az biztos. Sajnos a fajtanevekkel nem vagyok teljesen tisztában, azonban rettentően hiányzik nekem a piacokról, még a kis eldugottakról is az a csodás körte, amit utoljára úgy 1988-ban ehettem. Nagyon zöld, nagyon jó kemény, eléggé hosszúkás és isteni ízű. A Packham's-t Skóciában kóstoltam, jóízű volt, hasonlított ahhoz a régihez, viszont az alakja másmilyen. Most ősszel a Nagycsarnokban és pár Smatch-ban (vagy hol) hirdettek magyar termelésű Packham's-et, de nagyon gyatrán néztek ki. Foltosak, szabálytalan alakúak voltak. Tavalyelőtt kipróbáltak a Bosc-kobakja nevűt (lehet, hogy nem jól írom a nevét?), nem ízlett. Megpróbálkoztam az Abate-val is, az sem volt számomra meggyőző. Vettem már Nashit is, nem túl élvezetes. A különféle Vilmosok (piros meg hagyományos színben) sem tetszenek nekem, főleg, mert hamar lottyadnak, romlanak. Marad/na az Alexander, de az sem az igazi a legtöbbször. Hoppá: ott van még a vajkörte, abból is régen ettem már jót. A nyári, apró körtéket nem szeretem, hamar szottyosak lesznek.
Legtöbbször pedig - vessen meg, aki akar! - azért nem veszem meg a körtéket, mert már Argentinából hozottat is láttam, de még az olaszországiak is nagyon drágák és _annyira_ nem jók! Sokkal szívesebben vennék magyar körtét.
Lehet, persze, hogy a körtetermesztés nagyon munkaigényes dolog, ezt sajnos nem tudom, de ha lenne hazai, akkor csak-csak tudna olcsóbb is lenni - reményeim szerint. Ha hülyeséget írok, nyugodtan helyesbítsetek, hiszen csak fogyasztó vagyok. |