Keresés

Részletes keresés

mandria Creative Commons License 2012.04.20 0 0 753

...a jövő heti kontrollra én is viszem a Monovisc injectiót ,ami 60 ezer volt,futár hozta ki....

..megpróbálom....

L0riana Creative Commons License 2012.04.20 0 0 752

Kedves vagy, hogy leírtad, nekem, miután elolvastam, nagyon elment a kedvem tőle. És ez egy FDA szponzorálta vizsgálat, ők nem írnak hülyeségeket... Az injekcióról is írtam, ugye, hogy kb. placebó, azaz, ha fizsót kapsz a térdbe, az ugyanolyan jó. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs hatása, mert a placebóhatás is hatás, meg a fizsó is síkosít, de hát, na, azért 30-60 ezer forint egy ilyen placebóért kissé sok. Kíváncsi vagyok, mit szólna a doki, ha a filléres fizsóinjekciót kérném inkább :-))). Én egyébknét Hyalgant kaptam anno, ennek 10-12 ezer volt darabja 2 éve. Jobbulást mindenkinek, ne feledjétek, nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszíntű enzimmüködés...

Előzmény: heremooka (749)
heremooka Creative Commons License 2012.04.20 0 0 751

Sajna nem emléxem. De nem csak egyféle van abból sem, hanem több. Itt a fórumon is volt korábban említve valamelyik pár hónapja.

Előzmény: viski12 (750)
viski12 Creative Commons License 2012.04.20 0 0 750

mi volt az injekció neve?

Előzmény: heremooka (749)
heremooka Creative Commons License 2012.04.20 0 0 749

Néztem a LOriana által belinkelt oldalt. Nem sok jóval kecsegtet. Kb. az van benne, hogy egy nem szteroidos gyulladáscsökkentő kivételével semminek nincs hatása. Legyen az bármi, amit a porc-témában kitaláltak. Az meg semmit nem regenerál a porcon, "csak fájdalomcsökkent". (Gondolom idővel ezért egyre több kellene belőle.) A kutatásra 1.250.000 dollárt költöttek.

 

Nekem azt mondta annó Tatán a doki (még az első műtét után, mikor hallotta hogy tablettát szedek önszorgalomból (Béres porcerőt)), hogy felejtsem el, mert szépségtapasz. Tudom, Te receptre írtat kaptál, abban nyilván több a hatóanyag, stb. A dokinak két baja volt vele: 1. A hatóanyagban a térded kénytelen osztozni az összes többi ízületeddel a tabletta mivoltából. 2. Erre már homályosan emléxem, de valami olyan volt, hogy a tabletta hatóanyagát a szervezet még át kell alakítsa valami mássá, ami aztán beépülne. Az általa javasolt injekció pedig mindezt készen tartalmazza. Viszont 65e. pénzbe kerül belőle egy kúra.

 

Őszintén kívánok mielőbbi jobbulást, bármit is vagy kénytelen választani. Én szerencsére ott tartok, hogy futni szeretnék még, ha lehet. Elvileg csinálhatnék bármit a teljes gyógyulás után, de inkább kösz nem. Meniszkuszt csak nyomokban tartalmaz a térdem. Lemondok a haverok focimeghívásairól is, bár az igazat megvallva már rég leszoktak arról hogy hívjanak: két éve szívok ezzel a szalagszakadással.

 

Giorgio1976 Creative Commons License 2012.04.20 0 0 748

Köszi a válaszodat! Azt elfelejtettem írni, ahogy vizsgálta a térdeimet, megállapította, lágyabbak a porcaim. Amit felírt: Glukozamin Pharma Nord 400 mg, ezt kell 3 hónapig szednem.

Egy célom van jelenleg, tudjak hosszabb távon sétálni... 

Előzmény: viski12 (746)
viski12 Creative Commons License 2012.04.20 0 0 747
viski12 Creative Commons License 2012.04.20 0 0 746

A Chondromalacia patellae élethosszig tartó probléma, együtt kell vele élni!

Szedj porcerősítőt is, nekem a Dona vált be legjobban, bár ez csak kondroitin-szulfátot tartalmaz. Egyesek szerint ha porcvédőt választunk, akkor 3 összetevő a lényeg, a glükozamin-szulfát, a kondoritin-szulfát, és az msn. Ez a 3 összetevő megvan a Béres porcerőben, és a proenzi3-ban is, nekem mégis a Dona vált be legjobban. 2 db van előirva naponta, én 3at szedek, így sokkal jobb. Szerintem a 2db inkább a megelőzést szolgálja, te azzal már elkéstél. Talán ezért nem túl jó, ha 3 összetevős porcépítőt szedsz, mert kioltják egymást hatását, amelyet az alábbi belinkelt link is alátámaszt.

 

Elengedhetetlen a combizom erősítése, nekem panaszmentessé tette a gyógytornász a porckopást azzal, ha tapaszokat tett fel a térdre, valamint átmenetileg javulást hozott a Syno Crome nevű injekció is. Kuraszerűen kell beadni, térdenként kb 40 ezer forint. Ja, és a mágnesen térdszalag, nagyon jó! Na nem a mágnes miatt, az csak a népbutítás benne, gyógytornász elmagyarázza miért szünteti meg a fájdalmat.

Előzmény: Giorgio1976 (744)
L0riana Creative Commons License 2012.04.19 0 0 745

Ha valaki tud angolul, ez segíthet dönteni: http://nccam.nih.gov/research/results/gait/qa.htm

Én most ezzel az utolsó dobozzal befejezem a "porcképzők" szedését. Az injekciókról is eléggé vegyes a kép, ami megbízható irodalom van, csak annyit ír, hogy kettősvak vizsgálatban nem volt jobb a palcebónál (fizsó), de túl kicsi volt a mintaelemszám. A hit meg egy másik kérdés, az nekem nem ér meg alsó hangon havi 5 ezer forintot.

Előzmény: Roek (743)
Giorgio1976 Creative Commons License 2012.04.19 0 0 744

Sziasztok! Hátha tud valaki tanáccsal szolgálni...elkezdtem futni, igen, betonon, nem futócipőben....a lényeg, pénteken toltam le a szokás 2 km-t, hazaértem, majd mikor már megpihentem, mind a két térdem belső oldalán, valahol a térdkalács alján fájdalmat éreztem. Napról napra rosszabb lett a helyzet, ma már alig bírok járni, a térdkalácsok alatt lévő szalag is fáj, konkrétan a mosdóig kimenni alig bírok...ma utolsó erőmet összeszedve eljutottam az ortopédiára, ahol Chondromalacia patellae-t diagnosztiáltak, ill. készült egy röntgen felvétel is, melynek eredményét az 1 hét múlva esedékes kontroll napján tudom meg. Kaptam Rheosolon tablettát gyulladás/fájdalom csökkentésére, ill. egy levendulás krémet. 

Annyi érdekelne, ha esetleg küszködött valaki hasonló problémával, mi okozott javulást? Hétvégén dolgoznom kéne menni, de fogalmam sincs, két nyomi lábbal hogy tudok bejutni....

Roek Creative Commons License 2012.04.19 0 0 743

szed itt valaki közületek porcerősítőt vagy valamit? zöldkagyló kapszulát ajánlottak többen, csak gondoltam először körbekérdezősködök.

mandria Creative Commons License 2012.04.19 0 0 742

Sziasztok!

Viski12!!Sajnos én is hasonló gondokkal küszködök.Arthroscopia során kiderült  ,nagyfoku chondromalacia van a térdemben.A sipcsontom laterális felszínén "csaknem "teljesen hiányzik az üvegporc.Sokkoló volt, ugyanis egyetlen tünetem, kb.egy éve  a térdem duzzanata volt, reménykedtem, hogy  csak a meniscus okozza a problémát, de  nem erről van szó.(((:

 

A porcpótló szerek közül ( kb.5 félét próbáltam),nekem az Arthroxon segített, mellette  nem duzzadt a térdem annyira,hogy nonsteroidot kelljen szednem, ami egy év alatt bizony a normál fölé tornázta,sikeresen, a májfunkciómat.

 

Itt az ACT  protokollja,ha valakit érdekel,illetve Hangody Prof.beszél a mozaikplasztikáról.

http://www.porcpotlas.hu/hu/index.html...a lehetőségekről...

http://www.porcpotlas.hu/files/downloads/4/ACI%20szakmai%20protokoll.pdf

http://videoklinika.hu/video/prof._dr._hangody_terd_es_csipoizulet_rekonstrukcio

 

Bármilyen információ ,link,érdekelne, ami a protézist kitolná.

 

("Újszülöttnek minden vicc új..")

Előzmény: viski12 (740)
heremooka Creative Commons License 2012.04.18 0 0 741

Mél ment. Sokat sajna nem segít.

Előzmény: viski12 (740)
viski12 Creative Commons License 2012.04.18 0 0 740

szia! Privatban, tudnál nekem küldeni elérhetőségét olyan embernek, aki valaha porckopásos beteg volt, de ma már el is felejtette azt, mert a mozaikplasztika -- mint gyógymód bevált nála? Nagyon sokat segítenél ezzel.

Azért irom, hogy el is felejtette, mert szerintem az a gyógyulás, ha az ember elfelejti az egészet herce hurcát. 2008-ban műtöttek sérvel. Nem is emlékszem már rá, meggyógyultam, elfelejtettem.

Előzmény: heremooka (737)
Roek Creative Commons License 2012.04.18 0 0 739

én 23 éves vagyok, és mikor kiderült hogy elszakadt kérdezték mit tanulok? mondom informatika, hát akkor az ülő munka lesz, nem feltétlen kell műteni.... de aztán végül kinyögték hogy csak ajánlatos mert fiatal vagyok a porcaim el fognak kopni úgy. a comberősítés meg tényleg nem hülyeség, ha kellően megerősíted nagyon sok terhet levesz a térdről, szalagokról. nekem a sérülés meg a műtét között kb. 1,5 év telt el, az utóbbi félévre egész erős lett már a combon, egész bátran mertem vele mozogni. közel se 100%, de sokat javult. szóval a műtétet nem ajánlott elkerülni szerintem még idősebb korban sem, viszont a comberősítés is nagyon fontos szerintem :)

heremooka Creative Commons License 2012.04.18 0 0 738

Igazából azt nem értem -ahogy otthon merengek-  miért mondják-tanácsolják néha azt a keresztszalag-szakadt betegeknek hogy ha nem akarnak műtétet, mert mondjuk irtóznak tőle, vagy nem használják a lábukat annyit (!?) akkor erősítsék meg a combizmukat. (Mert nem használják a lábukat, erősítsenek??!! Ez olyan ellentmondásos volt, már akkor röhögtem.) Ahhoz, hogy te gyorskorcsolyázó-combokat növessz a 10-12 órás IT-HR munkához és/vagy a kerekesszatyros hétvégi bevásárláshoz, igen sokat kell izmozz. Ez keresztszalag nélkül a porcok gyors tönkremeneteléhez vezethet, de lájtos láberősítgetés mellett is kb. pár év. Igaz csak szerintem. Mondjuk ezt így konkrétan még sehol nem olvastam, de a mellettem fekvő sportoló srác mesélt dolgokat, ami alapján lehet ilyenre következtetni. Neki is a második szalagpótlása volt. A szalag nélküli, intenzív megterhelés miatt csontkárosodása is lett, szerencsére nem kritikus helyen. Mivel gyárilag erős volt a combja, nem is vette észre hogy nincs szalagja, csak két nagyobb zanyálás után. Könnyen előfordulhatott volna, hogy csak a drága, ritkán végzett mozaikplasztika, vagy "a gömbcsukló" marad lehetőségnek :(

Ha úgy döntesz, hogy nem műttetsz, de nem is erősítesz, akkor akár egy buszról leszállás alkalmával is ismét kifordulhat a térded.  Vagy ha elromlik a lift, akár minden lépcsőfordulónál kifordulhat, ha nem figyelsz oda. Ez minimum fél nap kényszerpihenő. A sokadiknál már több.

Szóval szerintem csak a műtét az egyetlen jó választás.

 

Nekem még azt se mondták, hogy erősítsek. Két éve -amikor a kiváltó baleset történt- megkérdezték a balesetiben, hogy mit dolgozom. Mondtam, hogy irodait. Nem kérdeztek egyebet, hogy hegyet-mászok-e, nem vagyok-e önkéntes tűzoltó, van e bármi hobbim, esetleg 120 kilós bakkecském (akkor még volt, most már a lábam miatt nincs, lecseréltem őket méhekre). Netán fociznék-e a haverokkal, mert még nem lennék olyan öreg (36).

Vetettek velem egy rögzítőt és azt mondták, abban akár futhatok is, ha elmúlt a fájdalom. Aztán vegyem le hat hét múlva és csá! Én hülye, meg örültem hogy nem volt eltörve... Pedig lehet látta a doki, hogy el van szakadva. Végigszenvedtem egy évet és magamra voltam pipás favágás közben, hogy nyilván én vagyok hisztis, meg kripli, hogy kifordul a térdem és aznap ott kell hagynom mindenkit, akivel kimentem az erdőbe. Én például futni se mertem, annyira rossz volt az állapot. Ezért én azt nem is tanácsolom, max. focipályán, körbe-körbe.

 

Ha nincs -szintén a balesetiben- egy rendes arab doki (M.Mohamed), akkor még most sem tudom, hogy el volt szakadva a keresztszalagom. Apámat vittem be az én balesetem után pont egy évvel a balesetibe bokatöréssel, és akkor gondoltam elmondom a dokinak. Elküldött MR-re és ott derült ki... Ő tanácsolta a műtétet. Ebből most volt a második, mert az első nem jött be/nem sikerült.

 

Még nem állhattam lábra, otthon fexem, tévézek-netezek-olvasok-bosszantom a családot-utasítgatok mindenkit mindenre és itt is telerakom betűkkel a topikot.

 

Pénteken kezdődik a gyógytorna és akkor kezdhetem terhelni is végre a lábam.

 

Írtam már, de nem lehet elégszer ismételni: ha tévedek valamiben, javítsatok ki. Azért írok, hátha segítek valakinek.

 

 

heremooka Creative Commons License 2012.04.18 0 0 737

Gratulálok ! Jó hír, hogy a porcaid rendben vannak!

 

Múltkor hallottam a kórházban, hogy van a porckopásra jó gyógymód -a mozaikplasztika- igaz nagyon kevesen csinálják jól a világon. Nálunk csak egy. (Egy aktív sportoló gyerektől hallottam, akinek ismerősei átestek már rajta.)

 

sunbird3 Creative Commons License 2012.04.17 0 0 736

Köszi!

Előzmény: L0riana (735)
L0riana Creative Commons License 2012.04.17 0 0 735

Nem hallottam róla semmit, de nézz utána, hátha fórumban írnak róla vhol. Sok sikert!

Előzmény: sunbird3 (734)
sunbird3 Creative Commons License 2012.04.17 0 0 734

Szia!

 

Köszi a választ! :)

Én nem Budapesten lakok, így gőzöm sincs, hogy milyenek a kórházak. A reumatológus mondta, hogy keres egy olyan orvost, akire a saját gyerekét is rábízná. Illyés doktorról nem hallottál véletlenül valamit?

Gratulálok az eredményekhez! :) Tök jó, hogy hamarosan futhatsz.

 

Előre is köszi!

Előzmény: L0riana (733)
L0riana Creative Commons License 2012.04.17 0 0 733

Túl vagyok a 3 hónapos kontrollon! És csupa jó hírt kaptam, a pótolt elülső keresztszalagom jól tart. A porc nem annyira kopott állítólag már. Kicsit laza a térdem, ami viszont az ízületi tok lazasága vagy a hátsó ksz. miatt lehet... A röntgenfelvétel vicces, jópár fém ábrázolódik, megkaptam emlékbe. A legfontosabb, hogy nemsokára futhatok! :-)))

L0riana Creative Commons License 2012.04.17 0 0 732

Őszintén szólva első kézből nekem nincs infóm, viszont másodkézből szinte kizárólag rosszat hallottam az ottani ortopédiáról-traumáról, persze, lehetnek kivételek...

 

Előzmény: sunbird3 (731)
sunbird3 Creative Commons License 2012.04.17 0 0 731

Sziasztok!

 

A segítségeteket szeretném kérni. A Szt. János Kórházban lesz térdműtétem. Nem tudjátok, hogy milyenek ott az orvosok?

 

Előre is köszönöm a segítséget!

L0riana Creative Commons License 2012.04.16 0 0 730

Nézd, mivel a fórumhozzászólókról semmit sem tudunk, hogy hol és mennyire kopott a porca, hány évesek, mit sportolnak stb. ezért nem tartom megfelelő összehasonlítási alapnak. Természetesen elolvastam azt a részt is. Egyébként már leírtam azt is korábban, hogy nincs univerzális megoldás, tehát egyáltalán nem biztos, hogy ami nekik nem használt, az másnak nem fog. Ez szerintem annál mélyebb kérdés, minthogy igennel vagy nemmel lehetne rá felelni. Én jobban megbízom az orvosi szakirodalomban (dr. Lenkei nem tartozik ebbe bele, sőt, kifejeztten irritál a téma...), ahol a vizsgálatot nem 1-2 emberen végzik, hanem akár több százon, és objektíven képesek megítélni a helyzetet, orvosi műszerekkel lemérni a kezelés hatékonyságát. De természetesen szíved joga, hogy mibe mész bele, megéri-e a kockázat. Én reméltem, hogy jobb lesz, és esetleg komolyabb túrákat és nehezebb ferrátát meg egyéb sportokat is bevállalhatok, hát, egyelőre nem ez a helyzet, de legalább megadtam az esélyt, és nem őrlődök rajta, hogy elszalasztottam.

Előzmény: viski12 (728)
heremooka Creative Commons License 2012.04.16 0 0 729

Knoll Zs: A sajátvér-kezelés egy csomó mozgásszervi betegségre JÓ LESZ, csak kutatási tapasztalatot kell szerezni...

 

http://videoklinika.hu/video/knoll_sajatver_kezeles_biomet_

 

A fenti mondattal kezdődik a sajátvér-kezelés részletezése. Ez sokat elmond... Nem is néztem tovább a dolgot :(

viski12 Creative Commons License 2012.04.16 0 0 728

Nem látod a fától az erdőt! A linkben nem a lenkei említése a lényeg, hanem az a 6-7 hozzászóló, akinek a bemetszéstől rosszabb lett a térde!

 

Előzmény: L0riana (727)
L0riana Creative Commons License 2012.04.16 0 0 727

A bemetszés természetesen nem szüntette meg a kopást. Viszont ezt az üléskor jelentkező oldalsó-első fájdalmat lényegesen csökkentette, mivel pont ott történik a bemetszés, ezért logikus is, ha ott tágabb a tok, hogy a térdkalács nem szorul annyira oda. Kopásom persze nem csak ezen a területen van, hanem a csont (femurcondylus) terhelő felszínén, amit ez nem oldott meg természetesen, tehát sokszor fáj. Mindent a helyén kell kezelni, ez sem univerzális csodaszer. Olyan sosem lesz, (ahogy nem lesz univerzális rákgyógyszer sem,) mert minden térd más.
Én inkább a szakirodalmat olvasgatom, és ha találok valami logikusat, azt elfogadom, esetleg kipróbálom, semmint a linken reklámozott, szakmai körökben igencsak lenézett dr. Lenkei tanaiban hinnék...

Előzmény: viski12 (726)
viski12 Creative Commons License 2012.04.16 0 0 726

Neked segített a bemetszés? Hát akkor te egy nagyon ritka kis csoportba tartozol! Az emberek csak egy kisebb részének lesz ettől jobb a térde, a többségnek csak roncsolást okoznak ezzel is. Persze erről mindenki hallgat, az orvosok futószalagon csinálják továbbra is, (a sok rossz tapasztalat ellenére) a bemetszést, igérnek fűt-fát, gyógyulást, közben pedig csak még rosszabbá teszik az amúgy is beteg térdet!

 

http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__egeszsegugyi-ellatasok__2258552-29-vagyok-porkopas-van-a-terdemben-a-kopas-oka-a-tul-feszes-terd-izulet-mute

 

 

 

Előzmény: L0riana (725)
L0riana Creative Commons License 2012.04.15 0 0 725

Még nem tart ott a tudomány, én nem hibáztatom őket, előbb-utóbb majd kitalálnak valamit... A szívátültetés életmentő, a porckopás nem életveszélyes, nyilván ezért nem kutatták annyira. Az tény, hogy ez az eljárás legalább nem árt, mert nem egy drasztikus beavatkozás. Egyébként a tokbemetszést is megcsinálta az 1. alkalommal, amikor vért kaptam. Azt egyértelműen érzem, hogy a hosszú ülés alatt kevésbé fáj, a balban nem csinálták meg, az ilyenkor sokkal rosszabb. A lényeg szerintem a mozgáson van, amíg sportol az ember, addig termelődik a kenőanyag. Én nálad fiatalabb vagyok, úgyhogy szerintem előbb-utóbb számíthatok majd protézisre, hacsak ki nem találnak valamit.

Előzmény: viski12 (724)
viski12 Creative Commons License 2012.04.14 0 0 724

Értem. Köszi a választ. Az a baj, hogy a dokik egymásra mutogatnak, egyesek eljárásokat szidnak, mások ugyanazokat magasztalják, de térdet gyógyítani egyik sem tud! A Szívátültetés rutineljárás, egy egyszerű porkopás pedig gyógyíthatatlan.31 vagyok, életem rémálma ez a probléma, úgy érzem kilátástalan.

Az szól a saját-vér eljárás mellett, hogyha esetleg kiderűl a végén, hogy nem javított a térden, legalább nem roncsolta azt, mint a bemetszés, vagy a porctenyésztés, vagy a tőbbi rémálom. Úghogy idővel mindenki kipróbálja, mert reménykedik.

Előzmény: L0riana (723)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!