Keresés

Részletes keresés

gabor0036 Creative Commons License 2016.01.28 0 0 122563

Előzmény: gabor0036 (122562)
gabor0036 Creative Commons License 2016.01.28 0 0 122562

Ilyenkor mi van? Mert nálam minden kép jól jelenik meg :o

Előzmény: öreg_néne_b (122561)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.01.28 0 0 122561

Előzmény: gabor0036 (122557)
körte51 Creative Commons License 2016.01.28 0 0 122560

Szép munka, le a kalappal!

Előzmény: gabor0036 (122553)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.28 0 1 122559

Tegnap ezt a mailt küldte az önkormánytat nekem és még további 10 címzettnek.

 

Tisztelt Címzettek!

 

Menta valószínűleg Önök Előtt az ismert, a magánfőzéssel kapcsolatos Szabályok változtak 2016 január 1-jével, mellyel kapcsolatban a NAV AZ alábbi tájékoztatást nyújtotta önkormányzati adóhatóságunk irányában. Kerem magánfőző tevékenységük folytatása Soran egy módosult szabályokra van legyenek figyelemmel.

  

"A jövedéki adóról és a jövedéki Termékek forgalmazásának szabályairól Különös Szóló 2003. évi CXXVII. Törvény (a továbbiakban: jottányit.) 5. § (2) bekezdése alapján a magánfőző desztillálóberendezésének bejelentésével kapcsolatban és a magánfőzés szabályai betartásának ellenőrzésével kapcsolatban - kivéve AZ előállított termék jogszabálysértő értékesítését - AZ önkormányzati adóhatóság JÁR el.

 

Jottányit sem. 64.§ (7) bekezdése értelmében Egy tárgyéven belül a Természetes Személy Vagy bérfőzetőként Vagy magánfőzőként jogosult párlatot előállíttatni, illetve előállítani, és Egy háztartáson belül Vagy szerint csak bérfőzetőként Vagy szerint csak magánfőzőként Lehel előállíttatni, illetve előállítani párlatot.

 

Fentieken Túl tájékoztatom, Hogy 2016. január 01-től egy jot. bevezette a párlat adójegy fogalmát, Mely lényegesebb elemeit AZ alábbiakban foglalom össze:

 

1.          A párlat adójegy Egy olyan magánfőző nevére kiállított, sorszámozott, papír alapú, Vagy Elektronikus vámhatósági igazoló szelvény, AMI 1 liter magánfőzött párlat UTÁN 700 forint jövedéki adó megfizetését, and ellenőrzéskor darabonként 1 liter párlat eredetét igazolja. Formailag, illetve felhasználását tekintve Nem azonos a zárjeggyel, adójeggyel.

2.         Párlat adójegyet Csak az a magánfőző igényelhet, Aki a desztillálóberendezés megszerzését egy tulajdonszerzéstől számított 15 NAPON belül előzetesen bejelentette a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatóság RÉSZÉRE.

3.         A párlat adójegy UTÁN fizetendő jövedéki adót (adójegyenként 700 forint) a NAV Egyéb termékek jövedéki adója elnevezésű 10032000-01037313-00000000 Számú bevételi számlára Kell egy magánfőzőnek befizetni. A magánfőzőnek a 2016. évi Első igényléskor legalább 3.500, - forintot Kell megfizetnie (tárgyévben Első alkalommal legalább 5 db adójegyet Kell igényelni).

4.         A párlat adójegy igénylést a "NAV_J27 - Magánfőzők párlat adójegy megrendelése" formanyomtatvány felhasználásával a magánfőző a lakóhelye szerint illetékes megyei / fővárosi adó- és vámigazgatóság RÉSZÉRE Kell benyújtani elektronikusan (ügyfélkapun Keresztül) Vagy papír alapon.

5.         A párlat adójegy megrendelő beszerezhető a megyei / fővárosi adó- és vámigazgatóságainál papír alapon, továbbá Letölthető a NAV Internetes honlapjáról Elektronikus, illetve pdf formátumban is.

 

Mellékelten rendelkezésére bocsátom a párlat adójegy igénylésére vonatkozó nyomtatványt, and a magánfőzők RÉSZÉRE készített tájékoztató anyagot. "

 

Üdvözlettel

dr. Sléder Tamás

aljegyző, igazgatási Irodavezető

Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatal

 Tel: 0036 52/557 352Fax:     0036 52/273 587e-mail: dr.sleder.tamas@hajduszob.hu

 

 

 

Előzmény: vinik táltos (121705)
gabor0036 Creative Commons License 2016.01.28 0 0 122558

Most nézem asszony gépén, azon is jól jelenik meg. :O

Előzmény: gabor0036 (122557)
gabor0036 Creative Commons License 2016.01.28 0 0 122557

Nem tudom nálad hogy jelenik meg, nálam rendesen vizszintes a padló... :O

Előzmény: öreg_néne_b (122556)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.01.28 0 1 122556

A képeiden a padló függőleges. Nem hiszem, hogy ti a falon jártok, szóval mégis a képet kellene beforgatni...

Előzmény: gabor0036 (122555)
gabor0036 Creative Commons License 2016.01.28 0 1 122555

A kamera egyenesen van! A daráló van szándékosan döntve...

Előzmény: rézműves1 (122554)
rézműves1 Creative Commons License 2016.01.28 0 1 122554

Gáborkám tartsd egyenesen azt a kamerát fotózáskor, mert a nyakam már "balos" görcsöt kapott...DDD...

Egyébként ügyes munka, gratula...

Előzmény: gabor0036 (122553)
gabor0036 Creative Commons License 2016.01.28 0 0 122553

Paszátám elfogyott, villanyoltam addig... 

barkócza Creative Commons License 2016.01.28 0 1 122552

Igazad van. A kénsav azért már nem bántja.

Előzmény: kopasz szuzukis (122551)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2016.01.28 0 0 122551

Híg sósavban SEMMILYEN pH elektródát nem tárolunk!!! Garantáltan hazavágja 1-2 héten belül.

Előzmény: barkócza (122549)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2016.01.28 0 0 122550

Alapvetően háromféle pH-elektróda van kereskedelmi forgalomban.

1. klasszikus diafragmás kombinált elektróda. Ez az, amelyiknél az üveggömb fölött, az egyenes falú részen egy kis "szemecske" van. Ez egy porózus kerámiadugó. Ezen keresztül egy sóhíd képződött az elektróda belseje és a külső folyadék között. Ezen kis diafragmán keresztül az elektróda belsejéből az oldat ki tud szivárogni, és kívülről be is tud jutni. Mivel ezekben az elektródákban a belső oldat rendszerint (szinte kizárólag) 2 vagy 3 mól/liter koncentrációjú kálium klorid oldat van ( 3M KCl), így ezeket 3 mól/liter koncentrációjú kálium klorid oldatban KELL tárolni. Szállításhoz ezekre az elektródavégekre egy olyan sapkát húznak, amelyikben KCl oldat van. Nagy pontosságú mérésre alkalmasak, jól reprodukálható a mérés eredménye. 0,001 pH pontosságúak.

 

2. féligáteresztő membrános eletródák. A diafragma helyett valamilyen, elektrokémialilag féligáteresztő anyag van beépítve. Rendszerint mikropórusos teflon, vagy fluorosziloxán. Ezeket az elektródákat már nem kell KCl-oldatban tárolni. Ha rövid időn belül mérünk, akkor elegendő desztillált vízzel nedvesen tartani. Hosszabb idejű száraz tárolás után 4-5 órára desztillált vízbe kell áztatni. Kevésbé pontosak, és jóval lassabbak, mint a kerámia diafragmás elektródák, de kisebb pontossági igény, vagy erősen szennyezett körülmények esetén tökéletesen megfelel.0,01-0,02 pH pontosságúak.

 

3. félvezető elektródák. Ezek az úgynevezett "száraz" elektródák. Két, egymástól 2-3 mm-re lévő félvezető lapka a mérőfej. Közöttük a mérendő oldat biztosítja a vezetőképességet. Ezeket az elektródákat viszont szárazon KELL tárolni. Mérés után vízzel öblíteni, majd finom papírral, vagy pamittextillel szárazra törölni. Nagyon gyors a mérésük, de erősen hőmérsékletfüggő. Pontosságuk inkább csak közelítő mérésre teszik alkalmassá. 0,1-0,2 pH pontosságúak.

 

Az olcsóbb kivitelű elektródák között van olyan, amelyiken a mérőfej utáni rész egyúttal diafragma is, így látszólag nincs "szeme". A nyakdiafragma lehet porózus és féligáteresztő is. Ma már inkább féligáteresztő anyagokat használnak.

barkócza Creative Commons License 2016.01.28 0 1 122549

Így van, a pH elektródot desztvízben vagy esetleg híg sósavban szokás tartani. Az üveget nem szabad hagyni nagyon kiszáradni, ha kiszáradt, akkor egy pár órát híg sósavban kell áztatni. Ami viszont komolyabb, az a pici üvegfritt az elektród oldalán, ami mellett el szokott siklani a tekintet. Azon keresztül csatlakozik a referencia elektród. Ha ennek a belső tere kiszárad, vagy a fritt eltömődik, akkor nem működik a pH mérő. (Ugye, mert feszültséget mindig csak két elektród között lehet mérni.)

 

Itt van pl. egy rövid leírás a (kombinált) pH elektródról:

 

http://phmeres.premium.shp.hu/kombin%C3%A1lt-pH-elektr%C3%B3da

Előzmény: TINTUS (122544)
sogi01 Creative Commons License 2016.01.28 0 1 122548

                                                         vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (122504)
Tucso69 Creative Commons License 2016.01.27 0 0 122547

Jól tudod! Később megy tönkre, ha nem szárazon van tartva.

Előzmény: TINTUS (122544)
Button Presser Creative Commons License 2016.01.27 0 1 122546

Én csak simán elöblítem, és szárazon megy a dobozába. 

Előzmény: TINTUS (122544)
endrepp Creative Commons License 2016.01.27 0 0 122545

Hőmérőnek használni? Nem rossz ötlet.

Előzmény: gabor0036 (122542)
TINTUS Creative Commons License 2016.01.27 0 0 122544

A sárga színű occsós PH mérővel kapcsolatban kérdeznék. Egyes vélemények szerint 1-2 centis deszt. vizbe kellene tartani....nagyon nem látom be miért hisz ahol árulják ziher, hogy nincs vízbe. Ti, hogy tároljátok ilyenkor "üzemen kívül" ?

 

firekiller Creative Commons License 2016.01.27 0 1 122543

Olvasnád az 1x1-et akkor megtalálnál az alsó sorban ;)

Előzmény: zsuzska60 (122510)
gabor0036 Creative Commons License 2016.01.27 0 0 122542

Arra egy jobb pid kellene nem?

Előzmény: endrepp (122541)
endrepp Creative Commons License 2016.01.27 0 1 122541

Ok. Persze. :)

Vettem olyat is. Azzal nem vagyok kibékülve. Ua., amit Te is rendeltél, 12V-os, de ez 800Cfokig mér, nagyon furán követi a hőmérséklet emelkedést, nem mozdult, aztán belódul.

A tűztérbe készülök beszerelni, annyira beépítettem az égőt, hogy nem látom a lángot, a közelébe teszem kontrollnak. Most hangra állítom, nem túl felhasználó barát.

Előzmény: gabor0036 (122540)
gabor0036 Creative Commons License 2016.01.27 0 0 122540

800Ft-ért mit akarsz? :) Gombelem van benne. Nem mehet nonstop. Ha olyan kellene, akkor picit többért már van világítós ledes hálózati...

Előzmény: endrepp (122539)
endrepp Creative Commons License 2016.01.27 0 1 122539

Nekem is van kettő ilyen, azzal kezdem, hogy leforráztam..pontosak.

Az idegesít, hogy kikapcsol kb. 10-15perc után, de logikus, védi az elemet, szeretem használni, kacsamell sütéshez is bevetettem karácsonykor, maghőmérsékletet mérni.

 

 

Előzmény: gabor0036 (122537)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.01.27 0 0 122538

A Dunán az kevés.

Előzmény: Törölt nick (122530)
gabor0036 Creative Commons License 2016.01.27 0 1 122537

 

Eredeti kínai, még pontos is...

 

A töltött káposzta is jól érzi magát -18°-on. :))

 

Előzmény: öreg_néne_b (122519)
Jani71 Creative Commons License 2016.01.27 0 0 122536

Ha az alszesz és a finomított párlat alkoholtartalmát szeretném gyorsan, direktben mérni hagyományos hőmérős fokoló nélkül, akkor erre van szükségem?

Mielőtt valami hülyeséget csinálok... :-) És nem azt veszem, amit kell...

gyugyu. Creative Commons License 2016.01.27 0 0 122535

OK

 

Előzmény: Törölt nick (122529)
gabor0036 Creative Commons License 2016.01.27 0 0 122534

Ma vettem, 3db 450Ft volt. :)

Előzmény: Törölt nick (122532)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!