Tegnap ezt a mailt küldte az önkormánytat nekem és még további 10 címzettnek.
Tisztelt Címzettek!
Menta valószínűleg Önök Előtt az ismert, a magánfőzéssel kapcsolatos Szabályok változtak 2016 január 1-jével, mellyel kapcsolatban a NAV AZ alábbi tájékoztatást nyújtotta önkormányzati adóhatóságunk irányában. Kerem magánfőző tevékenységük folytatása Soran egy módosult szabályokra van legyenek figyelemmel.
"A jövedéki adóról és a jövedéki Termékek forgalmazásának szabályairól Különös Szóló 2003. évi CXXVII. Törvény (a továbbiakban: jottányit.) 5. § (2) bekezdése alapján a magánfőző desztillálóberendezésének bejelentésével kapcsolatban és a magánfőzés szabályai betartásának ellenőrzésével kapcsolatban - kivéve AZ előállított termék jogszabálysértő értékesítését - AZ önkormányzati adóhatóság JÁR el.
Jottányit sem. 64.§ (7) bekezdése értelmében Egy tárgyéven belül a Természetes Személy Vagy bérfőzetőként Vagy magánfőzőként jogosult párlatot előállíttatni, illetve előállítani, és Egy háztartáson belül Vagy szerint csak bérfőzetőként Vagy szerint csak magánfőzőként Lehel előállíttatni, illetve előállítani párlatot.
Fentieken Túl tájékoztatom, Hogy 2016. január 01-től egy jot. bevezette a párlat adójegy fogalmát, Mely lényegesebb elemeit AZ alábbiakban foglalom össze:
1. A párlat adójegy Egy olyan magánfőző nevére kiállított, sorszámozott, papír alapú, Vagy Elektronikus vámhatósági igazoló szelvény, AMI 1 liter magánfőzött párlat UTÁN 700 forint jövedéki adó megfizetését, and ellenőrzéskor darabonként 1 liter párlat eredetét igazolja. Formailag, illetve felhasználását tekintve Nem azonos a zárjeggyel, adójeggyel.
2. Párlat adójegyet Csak az a magánfőző igényelhet, Aki a desztillálóberendezés megszerzését egy tulajdonszerzéstől számított 15 NAPON belül előzetesen bejelentette a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatóság RÉSZÉRE.
3. A párlat adójegy UTÁN fizetendő jövedéki adót (adójegyenként 700 forint) a NAV Egyéb termékek jövedéki adója elnevezésű 10032000-01037313-00000000 Számú bevételi számlára Kell egy magánfőzőnek befizetni. A magánfőzőnek a 2016. évi Első igényléskor legalább 3.500, - forintot Kell megfizetnie (tárgyévben Első alkalommal legalább 5 db adójegyet Kell igényelni).
4. A párlat adójegy igénylést a "NAV_J27 - Magánfőzők párlat adójegy megrendelése" formanyomtatvány felhasználásával a magánfőző a lakóhelye szerint illetékes megyei / fővárosi adó- és vámigazgatóság RÉSZÉRE Kell benyújtani elektronikusan (ügyfélkapun Keresztül) Vagy papír alapon.
5. A párlat adójegy megrendelő beszerezhető a megyei / fővárosi adó- és vámigazgatóságainál papír alapon, továbbá Letölthető a NAV Internetes honlapjáról Elektronikus, illetve pdf formátumban is.
Mellékelten rendelkezésére bocsátom a párlat adójegy igénylésére vonatkozó nyomtatványt, and a magánfőzők RÉSZÉRE készített tájékoztató anyagot. "
Alapvetően háromféle pH-elektróda van kereskedelmi forgalomban.
1. klasszikus diafragmás kombinált elektróda. Ez az, amelyiknél az üveggömb fölött, az egyenes falú részen egy kis "szemecske" van. Ez egy porózus kerámiadugó. Ezen keresztül egy sóhíd képződött az elektróda belseje és a külső folyadék között. Ezen kis diafragmán keresztül az elektróda belsejéből az oldat ki tud szivárogni, és kívülről be is tud jutni. Mivel ezekben az elektródákban a belső oldat rendszerint (szinte kizárólag) 2 vagy 3 mól/liter koncentrációjú kálium klorid oldat van ( 3M KCl), így ezeket 3 mól/liter koncentrációjú kálium klorid oldatban KELL tárolni. Szállításhoz ezekre az elektródavégekre egy olyan sapkát húznak, amelyikben KCl oldat van. Nagy pontosságú mérésre alkalmasak, jól reprodukálható a mérés eredménye. 0,001 pH pontosságúak.
2. féligáteresztő membrános eletródák. A diafragma helyett valamilyen, elektrokémialilag féligáteresztő anyag van beépítve. Rendszerint mikropórusos teflon, vagy fluorosziloxán. Ezeket az elektródákat már nem kell KCl-oldatban tárolni. Ha rövid időn belül mérünk, akkor elegendő desztillált vízzel nedvesen tartani. Hosszabb idejű száraz tárolás után 4-5 órára desztillált vízbe kell áztatni. Kevésbé pontosak, és jóval lassabbak, mint a kerámia diafragmás elektródák, de kisebb pontossági igény, vagy erősen szennyezett körülmények esetén tökéletesen megfelel.0,01-0,02 pH pontosságúak.
3. félvezető elektródák. Ezek az úgynevezett "száraz" elektródák. Két, egymástól 2-3 mm-re lévő félvezető lapka a mérőfej. Közöttük a mérendő oldat biztosítja a vezetőképességet. Ezeket az elektródákat viszont szárazon KELL tárolni. Mérés után vízzel öblíteni, majd finom papírral, vagy pamittextillel szárazra törölni. Nagyon gyors a mérésük, de erősen hőmérsékletfüggő. Pontosságuk inkább csak közelítő mérésre teszik alkalmassá. 0,1-0,2 pH pontosságúak.
Az olcsóbb kivitelű elektródák között van olyan, amelyiken a mérőfej utáni rész egyúttal diafragma is, így látszólag nincs "szeme". A nyakdiafragma lehet porózus és féligáteresztő is. Ma már inkább féligáteresztő anyagokat használnak.
Így van, a pH elektródot desztvízben vagy esetleg híg sósavban szokás tartani. Az üveget nem szabad hagyni nagyon kiszáradni, ha kiszáradt, akkor egy pár órát híg sósavban kell áztatni. Ami viszont komolyabb, az a pici üvegfritt az elektród oldalán, ami mellett el szokott siklani a tekintet. Azon keresztül csatlakozik a referencia elektród. Ha ennek a belső tere kiszárad, vagy a fritt eltömődik, akkor nem működik a pH mérő. (Ugye, mert feszültséget mindig csak két elektród között lehet mérni.)
Itt van pl. egy rövid leírás a (kombinált) pH elektródról:
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A sárga színű occsós PH mérővel kapcsolatban kérdeznék. Egyes vélemények szerint 1-2 centis deszt. vizbe kellene tartani....nagyon nem látom be miért hisz ahol árulják ziher, hogy nincs vízbe. Ti, hogy tároljátok ilyenkor "üzemen kívül" ?
Vettem olyat is. Azzal nem vagyok kibékülve. Ua., amit Te is rendeltél, 12V-os, de ez 800Cfokig mér, nagyon furán követi a hőmérséklet emelkedést, nem mozdult, aztán belódul.
A tűztérbe készülök beszerelni, annyira beépítettem az égőt, hogy nem látom a lángot, a közelébe teszem kontrollnak. Most hangra állítom, nem túl felhasználó barát.
Nekem is van kettő ilyen, azzal kezdem, hogy leforráztam..pontosak.
Az idegesít, hogy kikapcsol kb. 10-15perc után, de logikus, védi az elemet, szeretem használni, kacsamell sütéshez is bevetettem karácsonykor, maghőmérsékletet mérni.