Keresés

Részletes keresés

Mezőföldi 2 Creative Commons License 2013.03.15 0 0 11238

 Nem tiltja azt senki, csak egyszerűen értelemetlen !!

 

Lefagy,  leesik bármilyen valkolat,  bármilyen csempe !!

 Mint írtad a héjaláson kivűli kéményrész - nevezzük kémény fejnek, fugázni kell ! Jó minőségű , tehát cementes vakolattal kikenjük a fúgákat a maradékot ledörzsöljük majd  tovább dörzsöljül zsák vászonnal !

 Ha valakinek még több ideje van bekeni lenolajjal/parafinnal, szép fényes lesz !!

Előzmény: citcat 18-16v (11234)
cat5409 Creative Commons License 2013.03.14 0 0 11237

köszönöm....

Előzmény: citcat 18-16v (11236)
citcat 18-16v Creative Commons License 2013.03.14 0 0 11236

Jó az is csak nehéz vele dolgozni mert lefolyik, ha meg sűrúbbre kevered akkor meg nem akar ott maradni ezért ha kevered a vakolóanyaggal akkor gyorsabban lehet megcsinálni.

Előzmény: cat5409 (11235)
cat5409 Creative Commons License 2013.03.14 0 0 11235

malter helyett fagyálló csemperagasztóval fugáznék ha jobb idő lesz - az jó ??

Előzmény: citcat 18-16v (11234)
citcat 18-16v Creative Commons License 2013.03.13 0 0 11234

A tetőn kívüli részt szabály szerint nem lenne szabad vakolni,dísztéglázni stb, annak kisméretű tömör kémény téglából kell lennie.A téglák között egyszerű malter van ezt szokta hiányolni,ha kipotyogott közüle. A fedkő állapotát is nézi a vidéki stílusú mc donalds kupolát meg ki szokták irtani leginkább a gáz kéményeknél szoktak elporladni és ráborulni a járatra.

Előzmény: szulejmanszultan (11233)
szulejmanszultan Creative Commons License 2013.03.13 0 0 11233

Átolvastam a papírokat és úgy értem, hogy a kéményeimről van szó. Mindkét kémény a padlástérben be van vakolva, csak a rövidebbiknél a tetőn felüli részen nincs vakolat. A magasabbik kémény be van vakolva, de akkor lehet, hogy ez nem elég, vagy nem tetszett neki az állapota.

 

Ez a fuga javítás egy kémény esetében miből áll? Mennyiben különbözik pl. egy tűzfal fugáinak javításától?

Előzmény: citcat 18-16v (11229)
tunderlala-3 Creative Commons License 2013.03.13 0 0 11232

ja, hogy ezek új építésű kályhák, amikre most kellene engedélyt kérni, a rákötésre... így más a helyzet valószínűleg sajnos. MIndenképpen tűzkév és ott mondjanak valami okosat, ha már a kéményseprő nem mondott.

Előzmény: szulejmanszultan (11231)
szulejmanszultan Creative Commons License 2013.03.13 0 0 11231

Mi szeptemberben költöztünk ide, a kályhákat is akkor építtettük. Két kivitelező szaki is azt mondta akkor, hogy cserépkályhát minden további nélkül rá lehet kötni a kéményre.

Előzmény: tunderlala-3 (11228)
szulejmanszultan Creative Commons License 2013.03.13 0 0 11230

"Fordulj az illetékes felügyeleti szervehez panassszal !"

 

Igen, aludtam rá egyet és végül én is erre jutottam. :) Itt van közel a kerületi kirendeltségük, meg fogom látogatni őket.

 

Tisztító nyílás: meg fogom csináltatni, ez tervbe is volt véve. Nem tudod egyet, vagy kettőt kell építtetni kéményenként?  (A kémény aljánál és a padláson)

 

Tavaly ősszel költöztünk ide egy lakótelepi lakásból. Mindenképpen szeretnénk, ha megcsinálnák a kéményseprést, én úgy tudtam ezt elvégzik a kéményseprők. Ha nem csinálják meg ők, akkor majd én állok neki. Ezt elég egy évente egyszer? Van ennek valami trükkje, amit csak ők tudnak, vagy csak egyszerűen végig kell sikálni és alul a kormot kiszedni?

 

"ill. a kémény fal vakolatát rendbe kell hozni. Magyarul egy jóminőségű új vakolat nem árt rá." Köszönöm, ezt jó, hogy mondtad! A nagyobbik kémény teljes hosszában be van vakolva, a kisebbik a tetőn felüli részén nincs, de maga a kémény nincs rossz állapotban (téglák a helyükön, habarcs nem hiányos, stb)

 

"Cserépkályhát miértne lehetne normál kéménybe bekötni ?" De nem? Na, majd megmondják a tutit a kirendeltségen.

 

"Persze ha nem megfelelően tüzelsz és rossz fűtőanyagot használsz kellemetlen meglepetések lehetnek, de lehet, hogy a kátrányszagor ti direkte kedvelitek." Túlnyomóan brikit használunk. Az első lakrészben csak gyújtósnak aprófát, papírt alágyújtóssal együtt, nálam a begyújtás elősegítésére aprófát, mindenféle deszkalapot, bútort, de max két- három darabot, hogy könnyen begyulladjon a brikettet. Szigorúan semmi mást, csak fát használunk, vizeset sohasem, csak szárazat. Kátrányosodás nem jelentkezett a falakon és a kéményeken sem.

 

A tömörség: nem lakik felettünk senki, ez egy kertesház két lakrésszel, padlással. Hogyan fogom a használatbavételi engedélyt megkapni a tüzeléshez? Kihez forduljak? Annyit már megtudtam, hogy a kéménnyel nem foglalkozik minden kőműves. Jó lenne egy megbízható szaki, aki nem akar megvágni. Van olyen külön szakma, ami csak kéményépítéssel foglalkozik? Bocs' a faék kérdésekérte, de teljesen tájékozatlan vagyok ezekben a kérdésekben. Aláiratott velem és adott nekem a kéményseprő két papírt, tele hibakódokkal és elment, itthagyott minden tanács és tájékoztatás nélkül. Én próbáltam vele kommunikálni, de nem volt egy szószátyár gyerek.

 

Köszönöm a választ!

Előzmény: Alapi42 (11227)
citcat 18-16v Creative Commons License 2013.03.13 0 0 11229

A kéményed tömörségével volt gondja vagy a kályháéval?

Ha a kéménnyel akkor vakold körbe a padlástérben, a tetőn kívül nem engedi!!!ott fugát kell javítani.

Ha a cserépkályhával volt baja akkor vegyél jó minőségű flexibilis csempe fugázót és a csempék között azzal javíthatsz a tetejét meg egyszerűen meg nedvesíted és szétkened rajta az agyagot a repedésekre is tehetsz fugázót (ezek után általában lenyugszik a kotró).

A kéményt meg kérdezd meg tőle,hogy ha ez a kályha nem most lett építve akkor miféle szabály szerint akarja a meglévő rendszered kibéleltetni, de olyat mondjon amit a bíróságon is meg tud ismételni!

Előzmény: szulejmanszultan (11226)
tunderlala-3 Creative Commons License 2013.03.13 0 0 11228

Barátnőmék is csak "sima" téglakéményben használják a cserépkályhájukat.

Mivel nem új bekötés, hanem már "szerzett jogon", évek óta használják így, ezért a kéményseprő nem is emelhet kifogást.

Ha mondjuk most akarnának rákötni egy cs. kályhát egy sima téglakéményre, azt nem engedélyeznék, de ami már évek óta így működik, azzal kapcsolatban már nem kötekedhetnek, én legalábbis így tudom, ennek járj utána pontosan.

Előzmény: szulejmanszultan (11226)
Alapi42 Creative Commons License 2013.03.13 0 0 11227

 Fordulj az illetékes felügyeleti szervehez panassszal !

 Persze nálad sincs minden rendben !

 A tisztító nyilás elvileg kell, igaz ha nem tisztitja,  akkor minek. De azért ti  ha nem is évente , de minden második évben csak kitisztítjátok a kamint ? Ha nem,  előbb utóbb megtelik és akkor kampec !

 A  tömörségről : ha felettetek laknak,  akkor komolyan kell venni, ha nem akkor se jó dolog, de felfújni nem szabad.

 Ha a mester nem is ment fel a padlásra neked viszont illik felmenni és megnézni van e ott is tisztító ajtó, ill. a kémény fal vakolatát rendbe kell hozni. Magyarul egy jóminőségű új vakolat nem árt rá.

 

 

 Cserépkályhát miértne  lehetne  normál kéménybe bekötni ? Persze ha nem megfelelően tüzelsz és rossz fűtőanyagot használsz kellemetlen meglepetések lehetnek, de lehet, hogy a kátrányszagor ti direkte kedvelitek.

 

 

 Egy kéményt karban kell tartani !

 Azt viszont nemtudhatjuk, hogy a seprő segítőszándékkal tette az észrevételeit vagy  a nem létező hatalmát fitogtatva adta elő a dolgokat !!

Előzmény: szulejmanszultan (11226)
szulejmanszultan Creative Commons License 2013.03.12 0 0 11226

 Üdv Szakik!

 

Ezen a fórumon új vagyok még, kérem a tanácsaitokat! Ma járt nálunk a kéményseprő és megállapította, hogy a kéményeinkkel súlyos gondok vannak. Legelőször is és legjobban azon lepődött meg, hogy cserépkályhával tüzelünk és hagyományos kéményt használunk. Szerinte az tilos, csakis bélelt kéménnyel lehet cserépkályhát üzemeltetni. Aztán megállapította, hogy a tömörségük nem megfelelő. Mappával és fényképezőgéppel járkált a lakásban, semmi műszer nem volt nála.

 A tisztítási lehetőség nincs biztosítva szerinte. Az egyik lakrészben lévő kéményen van tisztítónyílás lent, a másikban nincs. A padlástérben nem tudom mi a helyzet, oda föl sem ment megnézni. Ezen kívül a kitorkollási magasság is rossz az egyik kéménynél.

  A tüzelőberendezések használatát megtiltotta, kaptunk 30 napot a hibák elhárításáig. Ha ez nem történik meg értesítik az illetékes hatóságokat.

 

 Mi a véleményetek erről? Vágom, hogy sokba fog ez fájni, csak nem vagyunk éppen abban a helyzetben, hogy dobálózzunk a százezrekkel (új kémény v. kéménybélelés két kéményen, stb).

 

Minden választ előre is köszönök!

 

Szulejmán a szultán

citcat 18-16v Creative Commons License 2013.03.12 0 0 11225

Ha hegyoldalba, vagy völgybe építek kéményt akkor mindíg hosszabbra szoktam csinálni,mert a hegyről a hideg levegő leáramlás miatt sokszor alakul ki ellen nyomás a kéményben. A mértéke a lejtés szögétől és a völgy aljától való táv és a napsütés-hőmérséklet külonbözetétől és légnyomástól is függ, de inkább legyen kicsit  hosszabb mert az olcsóbb mint a temetés.

Seekaid Creative Commons License 2013.03.12 0 0 11224

Csak pár olyan gondolat amit talán érdemes megfontolni:

 

Én nem hiszem, hogy a várható használatok száma befolyásoló tényező az adott helyzetben szükséges kéményt illetően. Hiszen a szükséges huzat illetve a kéménytűzre való méretezés így is úgy is adott.

 

Azaz:

- csak egy melegebb téli nap kell amikor a külső hőmérséklet valamivel magasabb és emiatt a huzat már ne legyen elég (egyetlen ilyen eset is lehet fatális)

- amennyiben felhasználói oldaról (pár év múltán, mondjuk a következő generáció) nincs kellő körültekintés, akkor a kéménytűz kialakulásának kedvezőtlen feltételei is kialakulhatnak. Ez valóban függ a mindenkori használati gyakoriságtól, de vajon tűzbe tenném ma a kezem a jövő használati gyakoriságát illetően(?).

 

Előzmény: Fütyülős (11223)
Fütyülős Creative Commons License 2013.03.12 0 0 11223

bizony ám, az is van :)

na viszont akkor ennek fényében! elég lenne akkor ezek szerint  egy 13cm-es (asszem a kis kályháknak, 5-6kw-osaknak ez a standard füstcsömérete) füstcsö rácsatlakozva a kályhára és az menne ki egyenesen felfele, belül, és simán a tetön át kijönne? nyilván a plafonnál meg a tetönél beburkolnám valami alus közetgyapotba vagy nem tudom, mivel szokták és ennyi. jó lenne ez így? esetleg rakni a csöbe egy kanyart, hogy ne csak egyenesen menjen felfelé, hanem kicsit "járkáljon" a füst (hátha ennek van valami jobb hatása, nem értek hozzá :) )? plusz rakni rá egy kis sapkát, hogy ne essen bele az esö

 

 

végülis ez így biztonságos lenne erre a telkes használatra? lenne így jó huzat? (engedélyektöl most tekintsünk el :) )

mennyire fontos, hogy a gerinctöl magasabb legyen? (déli mecsekoldal, elég szeles tud lenni az idök 70%-ában)

Előzmény: Korundos (11222)
Korundos Creative Commons License 2013.03.12 0 0 11222

 Azért ha tényleg csak ennyit lesz használva a fűtés, akkor ideiglenesen megteszi egy  a falonkivüli füstcső is.

 Az üstházaknál sincs hosszú kémény - max. 1,5 m, mégis finom disznótoros dolgokat lehet  abban csinálni.

 A házadat azért nehogy felgyújsd !!!

Előzmény: Fütyülős (11221)
Fütyülős Creative Commons License 2013.03.12 0 0 11221

köszönöm a válaszokat. egyébként ez a kémény egy évben csak kb 10-20-szor üzemelne, csak így hüvös tavasszal meg esetleg hüvös összel lenne begyújtva, amikor még jó az idö és ott lehete még maradni pihenni több napokat. Telkes faház (25m2 kb) hidegben úgyse vagyunk ott. jó lesz szerintem ez a szerelt kémény, csak lehet, hogy majd jövöre csináljuk meg, ahogy pénz lesz. az is lehet, hogy találok majd használtan, régebben láttam eladókat.

Lá Kreacione Creative Commons License 2013.03.12 0 0 11220

 Azért ha véletlen összegyűlik 18 kg korom, lehet az több is  !

Előzmény: citcat 18-16v (11214)
Lá Kreacione Creative Commons License 2013.03.12 0 0 11219

 Mint írtá-k ne sajnáld a hosszát , mivel nem lesz elegendő huzatod. Lehet akár még 5 m feletti is.

 Viszont ahol bejön a kémény   a födémen és  a tetőn ott legalább 10 cm -re ne égető anyag legyen ! Fém, azbesztcement stb.

 Kéménytűz ?

 Hát ha rendesen takarítod /takarítatod, akkor nem lesz ,  nincs ami égjen !!

 Tény az ilyen szigetelt kémények nem melegednek át jelentősen, de az ördög sosem alszik !!

 

 Ja és ha nem tudod a megoldást :  ahol a kémény keresztűl megy majd a födémen, ott csinálsz egy jó nagy jukat.

 mondjuk  ha  200 mm-es  a kémény külső akkor egy  300 mm -es lukat. Nos itt még  kilátsz az égre/padlásra.

 Aztán elmész egy lakatoshoz, kivágatsz egy  kb. 400 x400 lemezt mezei acélből 3 - 4mm -es vtg., aminek a közepén van a kémény külsőnek megfelelő lik ( 200 mm)  ezt valahogy alulról  felfűzöd a kéményre , fecsavarozod a mennyezetre, majd felülről a kéménykörüli lukat valami könnyű betonnal kitőltőd. Alulról meg a csúnya vasat lefeded valami csicsás tapétával .

 Megoldás még számtalan !!

 Viszont lehet engedély köteles az egész móka, akkor sok pénz lesz !!

Előzmény: Fütyülős (11210)
Totya3 Creative Commons License 2013.03.12 0 0 11218

Szia! Szerintem citcat 18-16v úgy értette, hogy mindenképpen kiesik a paszta, akkor minek 4 furat(amit nem olyan egyszerű befúrni, ha jó az anyag!) amikor 1 is elég, hogy a hőtágulás miatt ne csússzon szét a cső. A szegecs egyértelműen zárt és saválló kell legyen, egyébként mit érne!?

Előzmény: joevagyok68 (11215)
Totya3 Creative Commons License 2013.03.12 0 0 11217

Szia! Igen ezt értettem, de nincs olyan, ami flexi marad? Gondolom nincs, mert akkor írtad volna! Köszi, akkor nem teszek bele, mert szélmalomharcnak tűnik! :)

Előzmény: citcat 18-16v (11213)
krisztian98 Creative Commons License 2013.03.11 0 0 11216

Köszi az iránymutatást mindenkitől.

 

Szerintem kémény csere lesz belőle, de majd csak jövőre...

joevagyok68 Creative Commons License 2013.03.11 0 0 11215

"a csőre meg fúrtál egy csomó lyukat a szegecseknek."

ezért kell zárt rozsdamentes popszegecset használni !  :-)

Előzmény: citcat 18-16v (11213)
citcat 18-16v Creative Commons License 2013.03.11 0 0 11214

A sparhelthoz minimum 5m-es kéményt kell felrakni 130/200 méretben ez nem melegíti fel a kéménytűz esetén sem 80foknál melegebbre a külsejét. Ezt kb 130000ft-ért lehet kapni és kb 45kg én faházakra ilyet szoktam rakni kb4 óra alatt kész.

Előzmény: Fütyülős (11210)
citcat 18-16v Creative Commons License 2013.03.11 0 0 11213

A tömítő pasztát betenni akkor felesleges ha utólag bélelsz, de ha kivésed az oldalát és úgy rakod be akkor jó csak akkor 3-4 szegecset tegyél bele mert akkor talán benne is marad a pasztából egy darabig valami. A probléma az,hogy a hőálló paszta nem rugalmas és a hőtágulás miatt idővel kipotyog,ami meg bent marad az porrá törik,és a csőre meg fúrtál egy csomó lyukat a szegecseknek.

Előzmény: Totya3 (11211)
gmkiev Creative Commons License 2013.03.11 0 0 11212

Az a helyzet, hogy most egy darabig, nem kellene senkinek sem fitogtatni a tájékozatlanságát kémény ügyben. Nekem sem, így nem is teszem egy darabig.

Majd ha kikristályosodik az új rend, utána. Addig kérdezzük a helyi kéményseprőt!

Előzmény: Zöldövezeti (11207)
Totya3 Creative Commons License 2013.03.11 0 0 11211

Szia!

Korábban futólag említetted, hogy nem érdemes tömítő pasztát tenni a kéménycsövek összeillesztéséhez. Biztosan nincs olyan paszta, amit érdemes használni? A cső gyártója megemlítette, hogy ők ugyan nem árulnak pasztát, de javasolják az összeszereléhez...

Köszi!

Előzmény: citcat 18-16v (11206)
Fütyülős Creative Commons License 2013.03.11 0 0 11210

sziasztok,

szükségem lenne egy kis segítségre. adott egy kis faház, (telkes házikó). Ehhez szeretnénk kéményt, egy késöbbi kis sparhelt vagy kályha müködéséhez. (nem lakóház, csak a hüvös tavaszhoz, öszhöz)

Szerelt kéményre gondoltunk. Az lenne végülis a fö kérdés, hogy ez a szerelt kémény benyúlik kívülröl a házba, ahol rá lehet csatlakoztatni a füstcsövet? És az nem engedi át a höt nagy mértékben, ugye? Mert végülis az a lényeg, hogy a ház falát (OSB-szerü lap + szigetelés, vakolat) ne érje, és ne károsítsa nagy hö. Jó lenne, ha simán benyúlna ez a szigetelt szerelt kémény csö és nem melegedne át vészesen a külsö fala.

És ezt csak fel kell fogatni és kész? Durván 4m magas a tetögerinc, de böven elég lenne egy 3m-es kémény is (1-1,5m-rel lehetne a földtöl a falon, konzolon) A lényeg, hogy minél egyszerübb és olcsóbb legyen.

Zöldövezeti Creative Commons License 2013.03.11 0 0 11209

 Fogadd meg az előttem szóló tanácsait !!

Előzmény: krisztian98 (11197)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!