Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.03.29 0 0 11
Milyen fajtá/id van/nak ?
Előzmény: taormina1 (1)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.29 0 0 10
Tudod ez ízlés kérdése,azért jó ha minél több fajta van,hogy mindenki megtalálja a neki tetszőt.Lehet,hogy a körték többsége finomabb,de ha azt nézed,hogy házi tárolási lehetőségek között melyik számít igazi télikörtének?...akkor már árnyaltabb a kép.Pl a Bosc sem bírja túl sokáig,viszonylag hamar beérik.
Előzmény: Flanell (9)
Flanell Creative Commons License 2010.03.27 0 0 9
Az Esperen nem nagy durranás. Szerintem a körtefajták 2/3-a jobb nála.
Előzmény: Pokrócz (3)
taormina1 Creative Commons License 2010.03.27 0 0 8
Ha ez még aktuális, olvasd el az elsö hozzászólást!
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.26 0 0 7
Nem hülyeség amit írsz,max a nézőpont más és a tapasztalat kevés.A Bosc-t hívják egyébként-tévesen-Alexandernek .Az íz sok mindentől függ.Más egy bolti és más egy saját ,termelői.Én akkor szedem le amikor fogyasztásra érett ill. a télieket sem szedem le túl korán.Függ a fák terhelésétől,a korona árnyékoltságától,a vízellátástól stb.Az általad felsoroltak sztem mind finom körték-na talán a nashik nem ütik meg a szintet,de az más tészta.Én hobbykertész vagyok,de a felesleget el szoktam adni minden gyümölcsből amit termelek...tőlem elviszik a Boscot is,a Packhamot is.
...ja igen:18 fajtát ültettem eddig ill.2 -t most oltottam.Persze nem mind termett még.Jó lenne több fajtát is szerezni,de csak külföldről lehetne új fajtákat beszerezni...az meg nem egyszerű...sajnos.
Előzmény: Ghanima (2)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.26 0 0 6
Hát igen,ezek is azok közé tartoznak,amelyek hiába szerepelnek a "fehér könyvben" nem szaporítják.Az érdi GYDKF-nél is érdemes érdeklődni,ők azért foglalkoznak több körtével is.
Előzmény: Pokrócz (3)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.26 0 0 5
A környékünkön van olyan falu,ahol szinte minden háznál foglalkoznak vele.Egy másikban meg van egy nagy intenzív ültetvény.
Előzmény: Törölt nick (0)
RékAri Creative Commons License 2010.03.26 0 0 4
Szia!

Ha még érdekel az Esperen Bergamottja,nézd meg ezt:itt
Szép,egészséges növényei vannak.
Előzmény: Pokrócz (3)
Pokrócz Creative Commons License 2010.03.26 0 0 3
Alig várom már, hogy valakitől "Esperen Bergamottja" csemetét tudjak szerezni! És "Favréné körtéje-t is (Madame Favre).
Előzmény: Törölt nick (-)
Ghanima Creative Commons License 2010.03.25 0 0 2
Én csak egyszerű körtekedvelő vagyok, de nagyon sanyarú a helyzetem, az biztos. Sajnos a fajtanevekkel nem vagyok teljesen tisztában, azonban rettentően hiányzik nekem a piacokról, még a kis eldugottakról is az a csodás körte, amit utoljára úgy 1988-ban ehettem. Nagyon zöld, nagyon jó kemény, eléggé hosszúkás és isteni ízű. A Packham's-t Skóciában kóstoltam, jóízű volt, hasonlított ahhoz a régihez, viszont az alakja másmilyen. Most ősszel a Nagycsarnokban és pár Smatch-ban (vagy hol) hirdettek magyar termelésű Packham's-et, de nagyon gyatrán néztek ki. Foltosak, szabálytalan alakúak voltak.
Tavalyelőtt kipróbáltak a Bosc-kobakja nevűt (lehet, hogy nem jól írom a nevét?), nem ízlett. Megpróbálkoztam az Abate-val is, az sem volt számomra meggyőző. Vettem már Nashit is, nem túl élvezetes. A különféle Vilmosok (piros meg hagyományos színben) sem tetszenek nekem, főleg, mert hamar lottyadnak, romlanak. Marad/na az Alexander, de az sem az igazi a legtöbbször.
Hoppá: ott van még a vajkörte, abból is régen ettem már jót. A nyári, apró körtéket nem szeretem, hamar szottyosak lesznek.

Legtöbbször pedig - vessen meg, aki akar! - azért nem veszem meg a körtéket, mert már Argentinából hozottat is láttam, de még az olaszországiak is nagyon drágák és _annyira_ nem jók! Sokkal szívesebben vennék magyar körtét.

Lehet, persze, hogy a körtetermesztés nagyon munkaigényes dolog, ezt sajnos nem tudom, de ha lenne hazai, akkor csak-csak tudna olcsóbb is lenni - reményeim szerint. Ha hülyeséget írok, nyugodtan helyesbítsetek, hiszen csak fogyasztó vagyok.
taormina1 Creative Commons License 2010.03.25 0 0 1
Nekem van!
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.25 0 0 0
0! körtetermesztőt ismerek =)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.25 0 0 topiknyitó
Körtetermesztők figyelem ! :)

Elsősorban az érdekelne,van-e valakinek lehetősége behozni külföldről körte oltványokat,esetleg oltó-ill. szemzőágakat.
Aztán a tapasztalataitok,új,nem hagyományos koronaformák kipróbálása,régi fajták jellemzése stb.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!