Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2003.03.26 0 0 7522
Akkor én is találóskérdezek:

Lengyel eredetű név, jelentése: békét hirdet.

:-)))

Előzmény: spiroslyra (7517)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.26 0 0 7521
Ha esetleg elfelejtették volna:

peaceful settlement

Törölt nick Creative Commons License 2003.03.26 0 0 7520
pax vobis, pax vobiscum

salom

sólem

szálem alejkum

Előzmény: spiroslyra (7517)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.26 0 0 7519
Gondolom az Eiréné istennő nevéből.
Előzmény: Törölt nick (7518)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.26 0 0 7518
Irén?
Előzmény: spiroslyra (7517)
spiroslyra Creative Commons License 2003.03.26 0 0 7517
Beke Veletek!

Tegnap tortent kerdesunkre a valasz:

Iphigenia, Kedves Alk!

Mint ahogy azt a bolcs Nereusz cselesen elhallgatja.:)

Mai kerdesunk: Egy gorog nevvel koszontottem ratok. Mi a magyar megfeleloje?

Előzmény: Alkmaión (7510)
nereusz Creative Commons License 2003.03.25 0 0 7516
nerus en Aulidi?
Hol van az már?

Előzmény: spiroslyra (7514)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.24 0 0 7515
Gratulálok nereusznak.
spiroslyra Creative Commons License 2003.03.23 0 0 7514
Nereusz a nyertes:) Evge!
Előzmény: nereusz (7513)
nereusz Creative Commons License 2003.03.21 0 0 7513
Fabien Creative Commons License 2003.03.21 0 0 7512
Kedves Spyros,
a témával kapcsolatban található egy-két írás az alábbi helyen:
www.jogiforum.hu/publikaciok
A tartalomszolgáltatás mikénti szabályozása még mindenhol gyerekcipőben jár.
Üdv. F.
Előzmény: spiroslyra (7503)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.21 0 0 7511
Kedves Szpirosz,

Talán nem jól fogalmaztam első levelemben. Nem rád gondoltam, amikor védelemről beszéltem. Téged belső felhasználónak tartalak. A külső hozzáférő a jogosulatlan, aki nincs semmilyen viszonyban a könyvtárral (ez lehet egy vírus is akár). Ettől kívánja megvédeni a könyvtár az adatait. Az én értelmezésemben, aki bemegy a könyvtárba és ott használja a könyvtár szolgáltatásait, nem lehet jogosulatlan, hisz akkor miért engedték be?

Az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy tökéletetes védelem nincs. Illetve van, de akkor Pakson kell a főkapcsolót lekapcsolni. Ez viszont túl drasztikus megoldás. Ugyanez a helyzet most nálatok is: hol lehet azt a határmezsgyét meghúzni, ahol illetéktelenül nem férhetnek adatokhoz, de a rendszer ne váljon használhatatlanná. Kemény dió, mert ez hosszú folyamat eredménye.

Abból, amit leírtál viszont arra tippelek, hogy a tűzfal/proxy nem teljesen korrektül van beállítva, mert mint írod, kiszámíthatatlanul szűri a tartalmakat. Ennek utána kellene járni.

Egyébként én az ilyen megoldásoknál azt hiányolom mindig, hogy nincsenek egyértelmű szabályok lefektetve, hogy mit lehet, és mit nem. Szavaidból azt veszem ki, hogy az email nem engedélyezett neked, de más oldalaknál meg nem egyértelmű. Tisztán kellene látni, hogy mik a szabályok.

Üdv:
Kazi

Előzmény: spiroslyra (7506)
Alkmaión Creative Commons License 2003.03.21 0 0 7510
Maga aztán cseles. A háborús realitások kellôs közepén Euripidész Helénáját adja fel nekünk?

Sajnos csak emlékezetbôl gondolom, most hogy megszabadultam attól a gondolattól, hogy történetíró lehet...

Előzmény: spiroslyra (7509)
spiroslyra Creative Commons License 2003.03.21 0 0 7509

Megint csak Eszaki Sark. Ugy tunik,nagyon szeretitek a telet...:)Azert ne csuggedj,ha megleled a valaszt dupla dicseretben reszesulsz:'euge'!

Sajnos elfogyott az internet kavehazra szant penz, itt most harom napig tuntetnek, unnepelnek,ezert zarva minden. Remelem mire ujra talalkozunk,addigra meglelitek. Ha nem akkor szabad lesz a gazda.:)

Előzmény: Alkmaión (7508)
Alkmaión Creative Commons License 2003.03.21 0 0 7508
Plutarkhosz: Agészilaosz életrajza?
Előzmény: spiroslyra (7501)
spiroslyra Creative Commons License 2003.03.21 0 0 7507
Kedves Kopancsi Uram!

Sajnos hideg, hideg...:) Ezzel persze meg nem estel ki a kuzdelembol, biztatlak keresgelj,probalkozz ujra, jutalmad nem marad el!

Előzmény: Törölt nick (7505)
spiroslyra Creative Commons License 2003.03.21 0 0 7506

Kdves KaziMester!
Laikuskent ugy velem, hogy "ertek" lehet az a konyvtari szolgaltatas, adatbazis, amiert, hogy rendelkezesunkre bocsassa a konyvtar, maga is fizet. Ha tehat en magancelra, vagy kutatasra szeretnem igenybe venni ezt a , akkor azt hiszem, hogy nem kovetek el jogtalansagot. A kerdesem az, hogy ha en mint eddig, az igy megtalalt adatokat, anyagokat a sajat mail cimemre tovabbitom, vagy nem haszonszerzes celjabol, kulonbozo forumokon megvitatom szakertokkel, es erdeklodokkel, ezzel jogsertove valok? De esetemben az interneten mar meglevo anyagok hozzaferhetoseget is korlatozza a tuzfal.Meg altalam meg nem ertett modon szelektal,legyen az google kereses, vagy Perseus. A Petyus altal megadott jogi tanulmany, amennyire megertettem, nagyon sok bizonytalan, tisztazatlan pontot talal.
Mas kerdes. Egy tudomanyos kutatokozpont konyvtara nem kene hogy a kutatok, erdeklodok rendelkezesere bocsasson kommunikacios,-megengedem,bar nem igazan rokonszenves, akar ellenorizve is,- csatornakat? Tolvajok,ahol ertek van, mindig lesznek, de a tolvajok miatt megbuntetni, kizarni a becsuletes hasznalokat, talan tulzas. Egyebkent a konyvtarnak,ha mar tudomanyrol van szo, erzekelnie kene,- akar ajanlolevelet is kerve, biztonsagi okokra hivatkozva - a szolgaltatasait hasznalok "minoseget",segitve az arra erdemeseket, eltanacsolva udvariasan, diplomatikusan, az erdemteleneket.A szellemi tulajdon vedelmeben gyakran vegletes amerikai torvenyek is hasznaljak az olyan fogalmakat ezen kerdesek megitelesenel mint a "johiszemuseg". A tudomanyos kutatas az elotte jarok faradsagos munkajat ajandekba kapja,igy az utodainak, kortarsainak "fizeti" vissza johiszemuen ez a kolcsont. A kozvetlen es kozvetett parbeszed a tudomany lelke,ezt korlatozni nagy hiba. Ennyire eros lehet egy kivulrol erkezo tamadas, hogy nem tudnak tecnnikai vedelmet talalni ellene? Mellesleg, ugy tunik az ittenieket nem is ez aggasztja igazan,hanem az,hogy ezzel elvesz nemi penz,amit a delikvensek a nyomtatasert fizetnek. Ez eleg sapadt erveles, mert nincs kutato,aki az elekronikus forma melle ne nyomtatna ki nyomban amit meglelt. Igazsag szerint,az europai adofizeto penzebol hatalmas osszegekkel tamogatott kutatoprogramok, ha raszorulnak, segithetne akar ajandek nyomtatassal,papirrlal is a tudost, a kutatot,vagy az egyszeru erdeklodo polgart. Ez a legkevesebb.Tapasztalatom szerint, ezen helyeket nem fenyegeti invazio, a konyvtarak,ahol jarok, konganak az uressegtol. A konyvtarosok pedig unalmukban passzinzoznak a szamitogeppel, az oran,mikor en ugyes-bajos zenetudos kerdesekkel szeretnem megkeresni kollegamat az interneten. De ez tilos.
A masik ugyancsak santa erv,hogy a konyvtarba belopodzo diaksag kihasznalva a lehetoseget biliardozik. Megint, lehet hogy naiv vagyok,de a konyvtarak szerepe nemcsak a statisztalas,hanem a fiatalok segitese,hogy megbaratkozzanak az uj technologiaval,akar biliardozva,akar szerelmes levelet irva. Szentgyorgyi professzor elso intezkedese dekankent a szegedi egyetemen egy bar nyitasa volt a diakoknak.En ha lehetne,hogy becsaljam a konyvtarba a fiatalokat,kulon jatek sarkot adnek nekik. Megjegyzendo, hogy kutatointezet a belso kutatogardajanak, tisztviseloinek, biztositja a fenyposta jogot, mig a "kulso" kutatotol megvonja. Velemenyem szerint,legalabb akkora a veszelye egy belso visszaelesnek,mint egy kivulrol jovo tamadasnak.
Előzmény: Törölt nick (7504)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.21 0 0 7505
Hérodotosz: Görög-perzsa háborújából? - kérdezem halkan.
Előzmény: spiroslyra (7501)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.21 0 0 7504
Kedves Szpirosz,

Tűzfal-nak hívják, angolul is: firewall. Az ilyen jellegű szoftverek eredeti rendeltetése az, hogy az adott hálózat (jelen esetben a Nemzeti Adatbázis Központ) védelmét biztosítsa oly módon, hogy a nemkívánatos hozzáféréseket kiszűrje. Ezzel aztán jól megmondtam a dolgot, mi számít nem kívánatosnak? Ez nagyon a konkrét helyzettől függ, innen állást foglalni lehetetlen az ottani hálózat ismeretének hiányában. Az azonban bizonyos, hogy a tűzfal /többnyire, de nem csak/ a "bejövő" forgalmat szűri.

A "kimenő" forgalom szűrésére azért lehet szükség, mert vannak olyan trójai programok, amelyek ha bejutnak egy hálózatra akkor már ők maguk kezdeményeznek kapcsolatot kifelé, és annak irányítója sokmindent megtehet, szomatolhat. Azaz: a trójai programok miatt indokolt a kimenő forgalom szűrése is. /másik példa: email vírusok/

Mindez az egész akkor indokolt, ha az adott hálózaton olyan információ van, ami érték, és nem akarjuk, hogy bárki kezébe kerüljön. Egy példa: egy cég belső hálózatán olyan adatbázisok vannak, mely például az összes ügyfelének címét telefonszámát nyílvántartja. Egy cégnek elsősorban ez a legértékesebb információja.

Első lépésnek tehát azt tartom tisztázandónak, hogy mi lehet az az érték, amit védeni kell. Konkrétan. Vagy van, vagy nincs. Kérdés.

Üdv:
Kazi

Előzmény: spiroslyra (7503)
spiroslyra Creative Commons License 2003.03.21 0 0 7503
Kedves Fabien, Kazi, Nereusz,Lawrence, Kopancsi es a tobbi Tisztelt Topiklako!

Tanancsaitokat, velemenyteket szeretnem kerni egy gondunkban. Itteni baratinkkal megprobalunk osszefogni, az erveket es ellenerveket oszegyujtve azon nehezseg, korlatozas miatt, amit a kutato kozpont vezetett be. Az elektronikus konyvtarban egy 'tuzfal" (nem tudom hogy ez a helyes szo?), szoval egy szuro, 'filtro' beepitesevel meggatoljak az elektronikus levelezest, de a rendszer, nem tudom milyen alapon mashonnan is kizar. Igy nehezen olvashatok, gyujthetok bizonyos zenetudomanyos cikkek, ami nagyon hatraltatja a munkamat. Szeretnem megkerdezni, hogy mi a gyakorlat nalatok, es altalaban a vilagban, mennyire korlatozzak vagy teszik szabadda az ilyesfele kapcsolattartast? Milyen ervek szolnak mellette es ellene?
A Nemzeti Adatbazis Kozpont, EKT/EIE a "Basilis Konstantiou, Karoly Kiraly sugaruton talalhato , a 48. szam alatt(e pillanatban a vele parhuzamos sugaruttal egyutt mintegy ot kilometeres tunteto tomeg zarja el, az amerikai kovetseg fel vonulva).
Iranyitoszama 11635. Athen. Telefonja:7273939 (ezt elenorizni kell, mert azt hiszem valamit hozzatettek az elejehez) A Fax:7252223.
Megadja a fenypostasat is, a "beste":
Helpdesk@ekt.gr
web site:http://wwww.ek.gr
De amikor a konyvtarabol akarunk eszreveteleket tenni, -amire megadva a mail cimet paradox modon felkeri az olvasokat, - a felelos hivatalnok azt mondja cinikusan, hogy eszreveteleinkkel, panaszinkkal menjunk egy "internet kafe-ba'. Elnezest, hogy ezen felfordult vilagban ugyes-bajos dolgainkkal farasztalak. Vannak akik (es joggal) igazuk tudataban a sugaruton tuntetnek, en a magam csendes modjan, a helyemen maradva, a mindennapi munkamat vegezve probalok "tiltakozni". Athent lakoi tegnap ejszaka kivilagitottak.

Petyusnak koszonheto megtalalt oldal:
Elektronikus publikáció és a szerzői jogok

http://www.mek.iif.hu/porta/szint/tarsad/jog/bihari/bihari.htm

Esetleges valaszaitokat, javaslataitokat az ujjonan megnyitott EKT-AKTA-METRA (SZUKSEGALLAPOT)
rovatba varom. A cim ideiglenes, melyet idovel, ha "kitor" a beke, szeretnek Europai Polgarra modositani. A forum celja az "Europai Polgar" fogalommal valo baratkozas.

spiroslyra Creative Commons License 2003.03.21 0 0 7502
Javitas:kihirdetetett
Előzmény: spiroslyra (7501)
spiroslyra Creative Commons License 2003.03.21 0 0 7501
Tegnap tortent. Mai kerdesunk, mely szerzo muvebol idezunk?

A haboru kihirdetett Azsai foldjen. Aulidai nok, remulten, osszegyulnek, hogy sirassak vegzetet a lydiai es phrygiai noknek. Sorra veszik a fajdalmakat ami rajuk var, fohaszkodnak, sem magam, sem a gyermekeid gyermekeihez ne jojjon ez a felelem, melyet majd ereznek szivukben az arannyal ekes nok, a phrygek asszonyai, amint a szovoszekuk mellett,egyik a masikhoz szol ... Ki fog majd minket szepfonatu hajunk megragadva foldre szoritani, levagva furtjeink, hogy idegenbe hurcoljon, elvalasztva foldult hazanktol.

O polemos kirihtike ta meri tis Asias. Ginekesz tis Aulidas, endromes, mazevonde na trinisun tin kaki mira ton ginekon Lydias kai tis Phrygias.Katalogizoun tous ponus pou tha broun, katevhonte, mite se mena , mite ston poedjon mou ta pedia na erthi pote avtos o fovos, pou tha to niotoun stis kardjesz tous i hriszostolisti stolides gines, i ginekes ton phrygon, kathos plai stous ergalious tous, lei mia stin alli, pjos ... omorfes plexides, dentomeni kato, kommeno..., na me xehorisi apo tin rimagmeni mou patrida.

A haboru kihirdetett Azsai foldjen. Aulidai nok, remulten, osszegyulnek hogy sirassak vegzetet a lydiai es phrygiai noknek. Sorra veszik a fajdalmakat ami rajuk var, fohaszkodnak, sem magam, sem a gyereked gyermekeihez ne jojjon ez a felelem, melyet majd ereznek szivukben az arannyal ekes nok, a phrygek asszonyai, amint a szovoszekuk mellett,egyik a masikhoz szol ... Ki fogj majd minket szepfonatu hajunk megragadva foldre szoritani, levagva furtjeink, hogy idegenbe hurcoljon, elvalasztva foldult hazanktol.

Choros
Pergamon de Phrugôn polin
laďnous peri purgous
775
kuklôsas Arei phoniôi,
laimotomou kephalas
spasas
persas katakras polin,
thęsei koras poluklautous
780
damarta te Priamou.
ha de Dios Helena kora
poluklautos hedeitai
posin prolipousa.
męt' emoi
męt' emoisi teknôn teknois
785
elpis hade pot' elthoi,
hoian hai poluchrusoi
Ludai kai Phrugôn alochoi
stęsousi par' histois
mutheusai tad'+ es allęlas+:
790
Tis ara m' euplokamou komas
rhuma dakruoen tanusas
patridos ollumenas apolôtiei;
dia se, tan kuknou dolichauchenos gonon,
ei dę phatis etumos hôs
795
etuchen, [Lęda] ornithi ptamenôi
797
Dios hot' ęllachthę demas, eit'
en deltois Pierisin
muthoi tad' es anthrôpous
800
ęnenkan para kairon allôs.

Chorus

The son of Atreus, encircling Pergamus, the Phrygians' town, with murderous war [775] around her stone-built towers, dragging Paris's head backward to cut his throat and sacking the city from roof to base, shall be a cause of many tears to maids and [780] Priam's wife. And Helen, the daughter of Zeus, shall weep in bitter grief because she left her lord. Never may there appear to me or to my children's children [785] the prospect which the wealthy Lydian ladies and Phrygia's brides will have as at their looms they converse: [790] “Tell me, who will pluck me away from my ruined country, tightening his grasp on lovely tresses till the tears flow? it is all through you, the offspring of the long-necked swan; if indeed it is a true report [795] that Leda bore you to a winged bird, when Zeus transformed himself there, or whether, in the tablets of the poets, fables have carried these tales to men's ears [800] idly, out of season.”

http://www.perseus.tufts.edu/cgi-bin/ptext?doc=Perseus:text:1999.01.0108:line=773

A fenti szoveg egy tegnap esti okorzenerol szolo tudomanyos eloadas bevezetojeben hangzott el. Stelios Psarudakes professzor Ur, "Az okori targedia zeneje "cimu eloadasat a kesobbiekben, az okori zene rovatban majd reszletesen ismertetjuk. Ha valaki megtalalna a magyar forditast, halas lennek erte, mert az enyem sajnos pontatlan.

spiroslyra Creative Commons License 2003.03.19 0 0 7500
Zoltai, A zenematematika utjai

"A musica mundana es a musica instrumentalis szembeallitasa, a racionalisan megkonstrualt kozmikus zene es a hangszereken megszolalo, emberi ful szamara hallhato zene elkulonitese mogott ugyanis az erzeki megismeres, az aisztheszisz diszkreditalasa all. Mar utaltunk a kanonikusok es a harmonikusok ellentetere, a hallasi eszleles eltero ertekelesere. Ez az ellentet mar a puthagoreus alapkoncepciok melyen is ott lappang; kesobb pedig, Philolaosz es a kesoi Platon-muvek ismeretelmeletileg is megalapozzak aisztheszisz es a logosz ellentetet. A musica mundana egyik alapfogalmanak, a szferak harmoniajanak ontologiai vonatkozasairol volt mar szo. A puthagoreus ekepzeles szerint a bolygok - leven mozgo testek - az eterhez surlodva hangot keltenek; mivel pedig palyasugaraik - ugymond - megfelelek a konszonanciat ado hurok hosszanak, forgasuk letrehozza a szferak harmoniajat. A szferikus harmonia marmost zene, de az emberi ful szamara eleve hozzaferhetetle, csupan intellektulisan felfoghato es elvezheto 'vilagzene'. Innen mar csak egy lepes annak a kovetkeztetesnek a levonasa, hogy a zene aritmetikai tokeletessege annal szeplotlenebb, mine inkabb tul van a hallhatosagon, minel inkabb a tisztan intellektualis elvezet targya. Aristeidis Quintilianus az aritmetikai zenemagyarazat immanens nehezsegeire ( peldaul az oktav hangkoz egyenlo reszekre osztasanak lehetetlensegere, a kvintkor fogyatekos zartsagara) utalva jelegzetesen platonizalo modon kijelenti: a hangrendszer nem kepes arra, hogy az idealis szamokat tokeletes formajukban vegye fel es valositsa meg; a szam isteni tisztasaga tehat a foldi, hallhato zeneben nem testesul meg maradektalanul. Ilyen alapon a zenei gyakorlat eleve alacsonyabb rendu, mint a zene elvont matematikai rendjenek filozofiai-konteplativ tudatositasa. A putagoreus zenefilozofia vegul is abban a paradoxonban csucsosodik ki, hogy a zene aritmetikai szemlelete szuksegkeppen megsemmisiti onnon targyat, a hallhato zenet. A Plutarchosznak tulajdonitott, a gorog zene egesz fejlodeset osszefoglalo terjedelmes traktatus felreerthetetlenul fogalmaz:"A fenseges Puthagorasz [...] elvetette a zenenek az erzekeles alapjan valo megiteleset, mert azt mondta, hogy annak jelesseget csak ertelemmel lehet meragadni. Ezert aztan nem is itelte meg a hallas alapjan a zenet, hanem az aranyok harmoniaja alapjan..."26

Pszeudo-Plutarkhosz: A zenerol. 37.,Forrasok.4111-413. old.

Előzmény: spiroslyra (7493)
spiroslyra Creative Commons License 2003.03.18 0 0 7499
Hu,most megcsiptel..., sok csoda van meg foldon s egen, mirol nincs tudomasom! :)
Előzmény: Lawrence01 (7498)
Lawrence01 Creative Commons License 2003.03.18 0 0 7498
Igen. Robert Bresson.
Tömör, csendes és szívszorító.
L.
Előzmény: Alkmaión (7492)
PETYUS Creative Commons License 2003.03.18 0 0 7497
>nem tudtam, hogy van egy mai hangszer ilyen nevvel.

Egy???

Előzmény: spiroslyra (7496)
spiroslyra Creative Commons License 2003.03.18 0 0 7496
A heliokonrol okori forrasok szolnak, igencsak szukszavuan, majd mikroszkop ala teszunk minden rola szolo hiradast. Szegyenlem, de nem tudtam, hogy van egy mai hangszer ilyen nevvel.
Most mar csak a logarleccel kell megtanulnom "jatszani". Van hozza hasznalati utasitas? :)
Előzmény: PETYUS (7495)
PETYUS Creative Commons License 2003.03.18 0 0 7495
Itt van.
A logarléc meg itt.
Előzmény: spiroslyra (7494)
spiroslyra Creative Commons License 2003.03.18 0 0 7494
Koszonjuk, Kedves Kazi!

Megkerem Petyust, hogy mentse el ha lehet a Kabocaba.

Előzmény: Törölt nick (7491)
spiroslyra Creative Commons License 2003.03.18 0 0 7493
Zoltai, A zenematematika utjai

"A monochord allitolagos 'tisztan szellemi" zenejet azonban Aristeides szerint is megelozte a hangmagassagok erzekletes viszonyitasanak gyakorlata. E tradiciot a legpregnansabban a neoplatonikus Iamblikhosz fogalmazta meg. Az o Puthagorasza egyszeruen egy kovacsmuhelyben figyel fel eloszor a kulonbozo sulyu kalapacsok keltette hangok osszhangzasara.
Mindebbol kitunik, hogy a puthagoreus zenefilozofia lenyeget lehetetlen megerteni mindaddig, mig fel nem ismerjuk fokozatos atalakulasat, egyaltalan: az iskola vilagnezeti alapallasanak torteneti valtozasait. A korai es a kesei puthagoreus allaspont kozott, ha nem tatong is akkora szakadek, mint amekkorat egyes filologusok ujabban felteteleznek 21, megis teny, hogy a magikus zenefelfogas irracionalis elemeinek lekuzdeset celzo, a magassagilag tagolt hangrendszer logoszat 22) kutato zenematematika fokozatosan atalakult: eredeti funkciojat megvaltoztatva eltavolodott a valoban hangzo zene visgalatatol: a harmoniat elsosorban mint vilagalkoto elvet kutatta.
E metamorfozis csirai alighanem mar a kiindulasi pontban adottak. Aristeides Quindilianus peldaul a "vilagegyetem triadikus szerkezetere", a legtobb kesei puthagoreus a 'szent tetraktuszra" ( a 10-es szamra mint a szimfon aranyok Platon Timaiosza szerint 'abszolut idealis" szamainak - 1,2,3,4 -osszegere), valamint a bolygok mozgasaban ervenyesulo orok "szferikus harmoniara" hivatkozik. Zene es termeszet azonositasabol mindamellett masfele kovetkeztetesek is adodtak. Ha a szferak harmoniajaval kapcsolatos fantasztikus spekulaciok egyfajta vilagzene, musica mundana feltetelezesen alapultak, akkor ezt a korai puthaoreusoknal, elsosorban a krotoni orvos Alkmaionnal megelozte a musica humana kepzete. Eszerint lenyeget tekintve az ember is harmonia, amennyiben a szervezet es a lelek ellentetes eroinek egyensulyat tukrozi. Az egeszsegben eppen ez az osszhang fejezodik ki, mig a betegseg az esztelen tulzasnak es a mertek elvesztesenek megnyilvanulasa. Ebbol kovetkezik a tovabbi fejlodes szempontjabol messzire mutato konklouzio: a zene hallgatasakor hasonlo hat hasonlora: innen a zene keltete mely hatas, a lelek zene altali befolyasolasanak lehetosege. A mar emliett neoplatonikus Iamblikhosz, egy "Puthagorasz eleterol" szolo mu szerzoje, epenseggel igy fogalmaz: "Ugy gondolta [Puthagorasz], hogy az elso az emberek szamara az erzekeles utjan szerzett tudas - mint pl. ha valaki szep alakzatokat lat, es szep ritmusokat vagy dallamokat hall - es ezert az elso helyre tette a zeneben valo kepzest, bizonyos dallamok es ritmusok reven, melyek segitsegevel emberi jellemek es szenvedelyek gyogyulasa kovetkezik be, s a lelek kepessegeinek harmoniai osszerendezodnek, ugy mint kezdetben voltak. Igy talalt ki modszereket a testi es lelki betegsegek korlatozasara es a beloluk valo gyogyulasra. [...] Ezek reven konnyuszerrel ellenkezore forditotta es vezette at a lelek szenvedelyeit..."23 A zene gyogyito es tisztito erejenek, pszichikai-esztetikai hatekonysaganak ilyen elkepzelese feluton van az osi zenemagia es az arisztoteleszi katarziselmelet kozott. Az idevago Puthagorasz-legendak - peldaul Iamblikosznal a frig jellegu dallam hatasara orjongo ifju meggyogyulasa spondeiakon dallammal - formailag meg kozvetlenul kapcsolodik a zene gyogyito, szellemuzo es megtisztito hatalmara vonatkozo magikus elkepzelesekhez.24 Ami viszont minden bizonnyal eloremutato bennuk, az a szerkezetileg eltero dallamok kulonbozo pszichikai-etika hatasanak felismerese. Ilyen modon a musica humana feltetelezese a lassan kibontakozo ethoszelmelet utjat egyengeti meg akkor is, ha csupan az emberi szervezet harmonikus rendjenek helreallitasat celozza, s a tulajdonkeppeni elo es valoban felangzo megszolaltatott zenevel, a musica instrumentalissal csupan kozvetve tart kapcsolatot.
Ez utobbi mozzanat, a zeneelmelet es a zenei gyakorlat elkulonulese termeszetesen nem kerulheti el figyelmunket. Az, hogy a hangrendszer korszakos jelentosegu szerkezetelemzese a puthagoreizmusban mindvegig tavol marad a zenei gyakorlat erdemi vizsgalatatol,sajatos ellentmondas forrasava valik. Rudolf Schafke hangsulyozza, hogy a zene matematizalo noetikaja lenyegeben intellektualis viszonyt jelent a zenehez, es programmatikusan megveti a zeneles valosagos emberi tarsadalmi gyakorlatat.25 A monochordja fole hajlo Puthagorasz jelkepes alakja jol szemlelteti ezt a sajatosan aszketikus zenefelfogast. Ezen a ponton uj osszefuggesben jelenik meg elottunk a puthagoreizmus elmeleti alapallasa.

21) Erich Frank: Plato und die sogennanten Pythagoreer. Halle a S. 1923. 30.o.
23)Iamblikhosz: Puthagorasz elete, Forrasok. 59-61.
25)Rudolf Schafke: Geschichte der Musikasthetik in Umrisen. Tutzing 1964. 88.o.

Előzmény: spiroslyra (7480)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!