Vettem német amazonról egy itt korábban említett Lodge öntöttvas palacsintasütőt. Nagyon frankó a cucc. Kell hozzá egy jó edényfogó kesztyű (én munkavédelmi boltban vettem), mert a gyári szilikon cucc használhatatlan. Első palacsinta a sütés elején kicsit tapadósabb, de másodiktól már perfekt a dolog, olyan mintha teflonos lenne, nem tapad egyáltalán. Gyárilag be van avatva egyébként a sütő. Én sütés után kiégetem, leolajozom, mosogatni nem is kell. Előtte jobbféle tefal volt, azt is szerettem, abban tényleg nagyon könnyű volt sütni, szinte el sem lehetett rontani. Az öntöttvasat jobban ki kell tapasztalni, nehezebb, kicsit macerásabb, viszont ez soha nem megy tönkre, ha nem csinál vele hülyeséget az ember.:) És a tészta is valahogy másabb, zamatosabb benne.
Ami a teflon edenyek ellen szol, ha sutesrol van szo:
"Because nonstick pans are all about preventing any sort of stick at all. Stainless-steel pans–used properly–are all about getting a flavorful crust on the food and just enough to stick to the bottom (that stuff is called fond) to create a base for easy pansauces and such.May 19, 2017"
Vagyis... ami piritas jo izt adna az etelnek, azt nem lehet a teflonban... amit lehet tenni, hogy megpiritani (?) a teflonban es a sutoben sutni kicsit (ha a nyele engedi).
A masik a "deglazing"... hat azt sem lehet teflonban, mert ugye ha nem ragad le semmi, akkor azt nehez feloldani folyadekkal.
Az elso edenyben a "fond" - a masodikban a "deglazing".
Ha a tefal 7000 forintos ára zavar, akkor az öntöttvas serpenyőkkel se nagyon fogsz vigéckedni.
Az, hogy a barátodnál három hónap a kifutási ideje bármilyen teflon serpenyőnek egy konyhán, nem jelent semmit. Ha vigyáz rá az ember, nem nyúlkál bele fémtárgyakkal, nem önti nyakon hideg vízzel a forró serpenyőt stb., évekig kiszolgál.
28-as nyeles serpenyőt akarok venni, mert most dobtam ki egy teflonosat, levált a bevonat, van egy rozsdamentes lidl-s kerámia bevonatos, az első sütés után tapadós lett., kézzel nem érezni de a bundás kenyér betapad, vakarni és áztatni kell.
Amit nézegettem ( tefal, az 7000-től kezdődik ), de legalább van rá 2 év gari.
Egy kollégám üzemeltetett konyhát, azt mondta mindegy milyet vett 3 hónap volt az élettartama. Én azért tovább szeretném használni.
Esetleg van öntöttvas edény beszerzési forrás, vagy nézzek a neten?
Ha tudod, hogy hogy hasznald az ontottvasat, szenacelt, ugyanugy tapadasmentes lesz mint a teflon. A legjobb ha azt is tudod, mit tegyel, ha megis letapad, raeg, hogy tisztitsd.
Fel tennék egy kérdést, mégpedig, hogy mennyire tapadnak az ételek ( a teflon és társait kb ismerem ) ezekbe az öntöttvas edényekbe? Nem a főzés lenne az érdekes , inkább amikor serpenyőt használ a " szakács"
...es rolam mondasz velemenyt, pedig halvany fogalmad sincs rolam, hogy milyen a problemamegoldo kepessegem... sutni-fozni meg biztos sokkal jobban tudok mint te.
Van olyan fozesi-sutesi tudas is, magas szintu, ami nem igenyel technikat (BGE, Zepter, mas bovlik), hanem egy vagodeszkat, jo kest - es jo alapanyagot, egyszeru edenyt...
A technika inkabb a szakacs tudasara vonatkozik, nem arra amit megvesz mert divat, mert villogni akar vele, ettol erzi tobbnek magat.
Ha szerencses vagy, meg fogsz oregedni te is, es remelhetoleg kinovod a vadhajtasaidat.
Reszemrol mindegy - nem hagy nyomot bennem, meg csak 1/10 van... marad is ahogy ismerem magam.. :))