Keresés

Részletes keresés

Bingen Creative Commons License 2019.04.23 0 0 19518

A segítségeteket kérném. Idegenvezetőt (magyar nyelven) keresek Párizsi városnézéshez.

Előre is köszönöm!

sotolon Creative Commons License 2019.04.15 -2 1 19517

Ég a Notre Dame :(

ibus1990 Creative Commons License 2019.04.03 0 0 19516
Sziasztok!

Asterix parkban volt e már valaki?
kelefi Creative Commons License 2019.04.02 0 0 19515

Igen fényképes az az igazolvány(kemény tok), amibe magát a bérletkártyát teszik. Ez 1 évig érvényes. A bérlet hetii vagy havi.

Mi minden ezzel kapcsolatos tudnivalót az utazunk- nyaralunk blogon szedtünk össze, nagyon részletesen le van írva.

Az első metróállomáson vettük, ami az utunkba került. Szerencsénkre a hölgy mindent elkészített, a fényképet és a pénzt (kártyával is lehet) adtuk.

Előzmény: Tif_01 (19514)
Tif_01 Creative Commons License 2019.04.02 0 0 19514

Kedves Kelefi

 

A közlekedési bérlet a fényképes? Neten vetted vagy Párizsba?

 

Előzmény: kelefi (19513)
kelefi Creative Commons License 2019.03.29 -4 4 19513

Üdvözlet a Fórumlakóknak!

 

 

A napokban jöttünk haza a bő egyhetes párizsi utunkról. Jó ideje nem jártunk Párizsban, ezért újra kezdtük a felfedezést- minden "kötelezőt" igyekeztünk teljesíteni.

Nagyon sok  hasznos információt olvastam itt is előzetesen, valamint meg kell említenem az utazunk-nyaralunk oldalt, ami szintén sok praktikus infót adott a tervezéshez.

 

Vettünk heti közlekedési bérletet és múzeum bérletet is- mindkettő nagy segítség  volt. A Lourve-ba például így nem kellett egész napot (napokat) eltölteni, hanem alkalmanként 3-4 órát és összesen 3 alkalommal mentünk be. Mi reggel 9-10 óra között és az esti nyitva tartást kihasználva 17 óra körül mentünk és a bérlettel 5 perc alatt bent voltunk minden alkalommal.

( Nekem minden ilyen grandiózus gyűjtemény megtekintése több részletben az optimális, mivel  egy idő után képtelen vagyok felfogni, befogadni az újabb és újabb gyönyörűségeket...) Mi nem "pipálni" és "selfit" készíteni járunk a múzeumokba.

Igen a Lourve-ból hiányoznak pl. az impresszionista festők, de hát az Orsay múzeum gyalog sincs messze....

 

Ahová lehetett előre foglaltam időpontot pl. Eiffel-torony, így ott sem kellett 10 percnél tovább várni ( csak két pillér működik, így nagyon hosszú a másik sor!)

 

Ahol nem volt előny a múzeumbérlet az Versailles. Itt bizony kemény  egy órát kellett várni  a bejutásra. Máskor is kivárnám újra....

 

A Rodin múzeum egy csoda volt számunkra, de a Pantheon "komplexum"( ne csak Napóleon sírját nézd meg) is fantasztikus élmény. Az Orsay gyűjteménye nem felfogható egy nap alatt- impresszionista  mániás lévén. A Pompidou központban éppen Vasarely  kiállítás volt. A Notre Dame-ba is gyorsan lehetett bejutni 10-15 perc. Az esti koncert amit ott hallhatunk örök élmény marad. 

 

Közlekedés: Volt heti bérletünk, használtunk buszt, metrót, RER-t. Engem lenyűgözött a szervezettség, a járatsűrűség, az állapot- a budapestihez képest. Ami még feltűnő volt, hogy nincs kellemetlen szag a metróban, pedig nagyon zsúfolt szerelvényeken is utaztunk. Olyan sokk volt, mint a Trenitalia-t használni a MÁV után.

 

 

Szállás: Az Exe Center Paris szállodában laktunk, a Saint Lazare pályaudvar közelében. Ettől tartottam előzetesen, mint kiderült alaptalanul. Biztonságos volt a késő esti órákban is. Két metró állomás is 150 méterre volt, de gyalog is sok minden elérhető.

Maga a szállás a célnak megfelelt, apró  szoba, felújított fürdőszoba, tisztaság, korrekt reggeli. Mi jól tudtunk aludni, nem volt zajos- holott erre többen panaszkodtak  a különböző szállásfoglaló oldalakon.

 

Emberek: Különböző sztereotipiák alakul(n)(t)ak ki  az emberben a franciákról, amik itt szépen sorra ledőlnek. Felületes benyomásaim szerint itt megtanulták az emberek az elfogadást, tolerálják az eltérő bőrszínt, vallást stb. Nagyon jó volt látni, hogy nincs az a hangulat amit mi naponta tapasztalni kényszerülünk. 

Itt sem fenékig tejföl az élet, vannak szép számmal hajléktalanok, koldusok, de nem erőszakosak. A közlekedésben is látni, hogy másként viszonyulnak egymáshoz. Ha gyalogos piroson megy át ( ez itt nagy sport, teljesen jellemző) akkor az érkező autós nem dudál, hanem megáll. Nem szidja az anyját, nem ordibál, hanem megáll. Figyelnek a már-már római nagyságrendű robogósra, kerékpárosra, rolleresre, görkorisra. Vicces volt látni a kerékpársávban futó öltönyös-hátizsákos embereket.

 

Nyelv: Nem beszélek franciául, angolul tudok. Alapelvem, hogy amilyen adjon Isten, olyan lesz a fogadj  Isten. Mielőtt elmegyek valahová veszem a "fáradtságot" és öt-tíz alapmondatot valamint 10-20 alapkifejezést megtanulok az adott ország nyelvén. Tapasztalatom szerint ez mindig segítőkészséget vált ki a megszólítottból.

 

Az élet és az étel nem olcsó Párizsban, de nem ettem vagy ittam rossz minőségű ételt vagy italt. ( igen a csigát, a kagylót is)

 

Sárga mellényesek: Szombaton mi is összefutottunk velük. Reggel lezárták összes Champs Elysées alatti metrót, előtte lévő állomásokon mindenkit leszállítottak. (Pedig ott betiltották a tüntetést) Az állomáson jó pár alkalmazott igyekezett segíteni az utasoknak, hozzánk is kérés nélkül odajöttek, mikor látták, hogy a térképet nézzük és angolul elmagyarázták, hogy hogyan érhetünk el a célunkhoz.

A tüntetők végül az Eiffel toronytól sétáltak utánunk a Montmarte- ra a Sucré Coeur-höz. Annyi rendőrt én még életemben nem láttam. A boltosok egy része megijedt és bezárt- az előző heti randalirozás okán. Mint utóbb kiderült most békés volt minden, mivel a "fekete bukósisakosok", a radikális anarchisták nem csatlakoztak. 

Az egész egy nagy piknik lett, békésen üldögéltek, sörözgettek a bazilika alatti füves domboldalon.

 

Összegezve: nagyon nagy élmény volt hosszú idő után újra Párizsba lenni. Nekem nagyon szervezetten működő, tényleg élhető városnak tűnik Bp. után. A tömegközlekedés pazar(minden menetrendszerinti busz -amit láttam- hibrid volt) 

Különösen tetszik, hogy nem engednek bazárt csinálni a városból, nincs az sok utcai árus, mint Olaszországban. Ha valamelyik leáll az utcán és próbál kipakolni pár percen belül ott a biciklis rendőr.

A rendőri jelenlét nem olyan demonstratív, mint Rómában, Firenzében stb, de ott vannak mindenhol.

Tudom más ott élni mindennap, de akkor is..... Van  ami nem pénzkérdés... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

irreverzibilis Creative Commons License 2019.03.29 -3 3 19512

kiválóan megfogtad a hsz.-om lényegét,ha valaki sötétbőrű akkor boxos,ha roma akkor c., ha szaga van akkor büdös 

Előzmény: sotolon (19511)
sotolon Creative Commons License 2019.03.28 -5 5 19511

A "csigazabáló" és "boxos" jelzőid valamint az egész posztod stílusa visszataszító és primitív.

Előzmény: irreverzibilis (19510)
irreverzibilis Creative Commons License 2019.03.28 -4 0 19510

nem vagyok egy festészetet műértő ember, a képek stílusa nem jött be,de kedvencem az egyiptomi  kiállíts leletanyaga is "silányabb" a vatikáné vagy a Brtish múzeuméhoz képest

 

persze,láttuk a pajzsot,- meg a magyar huszárt is,- pedig nem is volt a felkészülési anyagban,csak az is olyan fura volt,hogy itt is nem volt angol nyelvű feliratozás,csak francia,ok hogy a csigazabálók kivagyi nép,de hát a túristákból élnek,csak 48 millión megyünk a városukba,akkor legalább egy másik nyelven kontaktoljanak már, de az utca népe se szeret megszólalni más nyelven

Előzmény: vélemény (19509)
vélemény Creative Commons License 2019.03.28 0 0 19509

Mi nem tetszett a Louvreban? A tömeg? Az tény, hogy eléggé gyárszerű, ennyi embert csak így tudnak befogadni. Nekem azok a kedvenc helyeim a Louvreban, ahova nem járnak a tömegek. Az iparművészeti részleg, az iszlám cucc, a francia  festmények.

A Hadtörténetiben láttátok Mátyás király halotti pajzsát?

Előzmény: irreverzibilis (19508)
irreverzibilis Creative Commons License 2019.03.28 -1 1 19508

innen is szedtem infót úgyhogy valamennyit vissza is adnék:) kérdés volt mostanában a biztonság, nos azon kívűl hogy múlt hét szombaton a Champs-Élysées-t szétverték a sztrájkolók és majd mindegyik üzlet kirakata sérült,volt amelyik be volt zárva a héten vagy pozdora lappal,esetleg reklám molinóval takarta el a sérüléseket,mi semmi problémát nem észleltünk

 

jártunk fent északon is a Sacré-Coeur-nél,de ott se ettek meg minket,a metrókban volt csak 1-2 rosszarc amikor átszálltunk,ez mindegyikre jellemző volt,de ennyi,a három nap alatt egy árus volt a Louvre-nál aki ránk akart sózni valamit,piócásabbak voltak a biciklis riksások,még az Eiffelnél sem zargattak az árusok,pedig ott este voltunk

 

családon belüli tapasztalat volt,hogy 8-10 éve millió volt a boxos,a metrón mozdulni se lehet,de vagy jó környéken voltunk most:Port de Orleans vagy javult a helyzet,aki így látta akkor,Ő is kellemesen csalódott most

 

Ibisben szálltunk meg a Port de Orleansban,4 éjszaka,3 főre 300 euró idegen forgalmi adóval együtt, szerintem jó ár volt,csendes,felújított szobát kaptunk,pedig bookingon foglaltuk,ok nem egy Hilton, sokaknak zavaró lehet,hogy kvázi a szobában van a wc,zuhanyzó,meg nincs szekrény csak 5 fogasra akasztott vállfa,meg nem lehet nyitni az ablakot ami kánikulában biztos nem jó,de mi ezeket tudtuk, bevállaltuk,nem csalódtunk

 

a szokásos látnivalókat néztük,nem sorolom,csak annyi hogy nekem a Louvre nem jött be a vatikáni-bécsi,firenzei múzeumok után,viszont a Hadtörténeti az igen,pedig az csak tartaléknak volt tervezve az Embertanival 

 

közlekedés teljesen korrekt,nem volt nyomor,metró valami baromi sűrűn jár,most nagy sláger és akinek van rá affinitása az készüljön fel rá,az elektromos roller,le van mindenhol lökve,üzembe helyezik ,

felpattannak rá,- akár ketten is,- és már tűznek is vele,megy mint a golyó,nincs dokkoló állomása mint a bubinak,a Lime szolgáltatónál 1 dollár az alapdíj,plusz időtől függően a többi,akár Tjegy kiváltására is alkalmas lehet,nyomulnak vele a kerékpárútakon,az úttesten és járdán is vérmérséklettől függően

 

kaja ötletet is tudok adni,mi kétszer is Flunch önkiszolgálóban ettünk 7-8-9 euró egy második kaja, nagy adag,köretet magadnak szed,repetázhatsz,nem egy michelin színvonal,de picit különlegesebb ízeket megkóstolni korrekt árért jó, mi ettünk ráját,sertés vesét,sőt a fétisemet:csülköt is 

 

összegezve,nekem tetszett,vidékiként élhetőbb városnak tűnik mint Pest,rendezett,sok park, kutyafuttató van,vannak terek,koncepciók a városkialakításban,annyira nem koszos,nincs annyi lepra ember,bármikor visszamennék

van ilyen Creative Commons License 2019.03.16 0 0 19507

Tavaly mi is ilyen késön érkeztünk,minden gond nélkül bejutottunk a busszal ,késő este is jártak a metrók simán eljutottunk a szállásra,valahol a Montmart  alatt volt a hotel ,igaz mi társasággal voltunk 7-en szerintem ha többen vagytok nem  egyedül vagy semmi para.

Előzmény: mrkasee (19499)
Timby 1 Creative Commons License 2019.03.16 0 0 19506

Sziasztok!

Némi információt szeretnék kérni hiteles forrásból! Nászútra megyünk a nyáron Párizsba. A szállás Clichy-ben lenne. Ismeri -e valaki a környéket? Közbiztonság megfelelő -e? A no-go zóna térkép szerint alatta pár száz méterre a Bd Peripherique be van keretezve no-go zónának. Engem nem zavarna, csak a feleségem szempontjai is fontosak nekem. Köszönettel!

mrkasee Creative Commons License 2019.03.13 0 0 19505

Jó hát a reptéri busztól nem félek :)

És amugy sem :)

 

Azért Róma Termini környéke hajnal 2 óra után nem érhet meglepetés :)

 

 

Előzmény: pandabarát (19504)
pandabarát Creative Commons License 2019.03.13 0 0 19504

"szerintetek ilyenkor mivel a legjobb bejutni a városba , a 13. kerületbe?"

 

Ezért gondoltam. Ugyanis nem bejutni, hanem eljutni kell Párizsba, és utána még a 13. kerületbe is. Én nem vállalnám, főleg nem éjszaka. Nem vagyunk egyformák :D

Persze azt is tudom, hogy Párizs megér egy kis kellemetlenséget. :-) Jó utat!

 

 

Előzmény: mrkasee (19503)
mrkasee Creative Commons License 2019.03.13 0 0 19503

Hello,

De tudom, hogy nem a városba érkezik :)

De annak idején, amikor a jegyet vettem nem gondoltam végig :)

A buszt néztem, hogy 1 óra 15 perc a Porte Maillot.

 

Előzmény: pandabarát (19502)
pandabarát Creative Commons License 2019.03.12 0 0 19502

Nem a 20 EUR-ra gondoltam. Nekem úgy tűnt, a kérdező nem tudja, hogy nem Párizsba érkezik.

Előzmény: Jack35 (19501)
Jack35 Creative Commons License 2019.03.12 0 0 19501

Sokan választják a Beauvaist ,mert az ultra fapadosok oda mennek és olcsóbb a jegy. Még úgy is,hogy a reptéri buszt kifizeti ami megy Párizsba. Főleg ha fiatal és egyedül van,úgy megéri. Én sem választom a Beauvaist ,mert családdal megyek + 2 kisgyermek, nekem a kényelem a fontosabb és 20 EUR különbségért nem buszozok.........Főleg úgy, hogy az Orly-ra kell mennünk......

Előzmény: pandabarát (19500)
pandabarát Creative Commons License 2019.03.12 0 0 19500

Talán rossz szokás, de én először a körülményeket nézem meg, utána veszek repjegyet. Ezért nem megyek ezzel a járattal, mert csak a neve Paris-Beauvais, a valóságban 84 km Párizstól. Jelen esetben nincs legjobb megoldás, csak a reptéri busz. Esetleg taxi, de az nagyon drága lehet.

Előzmény: mrkasee (19499)
mrkasee Creative Commons License 2019.03.11 0 0 19499

Üdv,

 

Pénteken éjszaka 22:00 kor érkezem PÁRIZS BEAUVAIS -ra , szerintetek ilyenkor mivel a legjobb bejutni a városba , a 13. kerületbe?

köszi

boszibanya Creative Commons License 2019.03.09 0 0 19498

Oké,megfogadom a tanácsodat és mégegyszer köszönöm neked a segítséget.

Előzmény: irreverzibilis (19497)
irreverzibilis Creative Commons License 2019.03.09 0 0 19497

használjátok azt a térképet amit az előző,első hozzászólásomhoz csatoltam,nem lesz gond

Előzmény: boszibanya (19496)
boszibanya Creative Commons License 2019.03.09 0 0 19496

Köszönöm szépen,útánna nézek.Legfőbb gondom sajnos nem beszélünk idegen nyelvet😐de biztosan sikerül azért majd eligazodni.Most keresgélek,hogy pár látnivalót milyen útvonalon tudunk megnézni(metró).

Előzmény: irreverzibilis (19495)
irreverzibilis Creative Commons License 2019.03.09 0 0 19495

és este is 20 percenként jár ez a Hév-szerűség

Előzmény: irreverzibilis (19494)
irreverzibilis Creative Commons License 2019.03.09 0 0 19494
Előzmény: boszibanya (19493)
boszibanya Creative Commons License 2019.03.09 0 0 19493

Üdvözletem mindenkinek.Segítséget kérnék kevés utazási rutinnal reldekezem.Febr. vettem meg a jegyeket bécsi indulással ryanair oldalon és Laudamotion járattal mennénk.Indulás idő pontja 12:45 de sajnos kaptam emailt,hogy sokkal későbbi indulásra tették át azaz 18:40-re.Így ha jól számolom majdnem éjfél amire a szállásra érkezünk ha közben nem tévedünk el😱 .Gondoltam nézek másik indulási idő pontot de nagyon drága már a jegy😢 így elvesztettünk fél napnyi időt.Kérdésem:Ilyen helyzetben mi lenne a legjobb megoldás szerintetek?Tud valaki segíteni,hogy hogyan tudnék eljútni leg könnyebben a szállásig?Párizs(Beauvais)reptér szállás címe:Odalys City Páris XVII Rue Héléne et Francois Missoffe.50.szülinapi ajándékom a férjemtől és most kicsit megíjedtünk mivel azt gondoltuk kicsit könnyebb dolgunk lesz.Minden segítséget örömmel fogadok.

Jack35 Creative Commons License 2019.02.28 0 0 19492

Taxi.....

Előzmény: vajdaj (19489)
Carlson88 Creative Commons License 2019.02.28 0 0 19491

Sziasztok,
Ha 03.20 utáni pár napban más is tartózkodik Párizsban, egy-egy ital vagy körséta erejéig örömmel veszem ha csatlakozik:)

szofi762 Creative Commons License 2019.02.28 0 0 19490

Azt esetleg tudja valaki hogy mennyibe kerülhet feladni egy max. 10 kg-os csomagot a francia postán Magyarországra? És mennyire bonyolult... csak bemegyek bármely postahivatalba a kartondobozommal megcímezve és kész?

vajdaj Creative Commons License 2019.02.15 0 0 19489

Alternatív eljutást keresek a Beauvais - Párizs vonalra. A szokásos reptéri transzferrel már többször utaztam, van-e valakinek tapasztalata egyéb megoldásra?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!