Természetesen nem a tapasztalat késztet, mert olyanról nem beszélhetünk... :-)
Csak az olvasmányaim alapján kezd kialakulni egy gondolatom a 'nedűt' kóstolgatva.
Az az érzésem, hogy sok a deflegmáció, ezért némileg kevés aroma kerül a párlatba.
Elcsúszott a dolog egy kissé az (üres) alkoholosság felé.
Az 1×1 szerint az üst és fedő helyes aránya kb. 1/3. Sajnos az enyém nem ilyen.
Akkor lenne jó, ha lecserélném az üstöt (lábas) egy 36 literesre.
Rajta voltam, de több ok miatt egyelőre sajnos nem megy.
És ez még nem elég, szerintem a páracső is hosszabb a kelleténél (legalábbis az imént említett
nem alkalmas rossz arányra pluszként). De ennek külön oka van, nyárra mindenképpen felezem.
Bár a külső hőmérséklet is más lesz, talán nem kell, mert kellően meleg lesz,
de a cső (és talán a fedő) takarásán/szigetelésén is elgondolkozom.
A páracső dőlésszöge nagyjából 20°.
A lényeg, hogy a jelenlegi 'tudásom' alapján valahogy a deflegmációt tervezem csökkenteni.
Arra volt jó ez a téli főzés, hogy lássam ezeket a dolgokat, és tudjam, mit kell változtatni esetleg.
Aztán a többit meglátom, mi, hogy alakul.