Az általam látogatott hentesek az átlagos kategóriába tartoztak, de ez inkább az előadótól, mint a bolttól függött. Volt olyan, hogy rántott párizsit akartam készíteni, kértem húsz dekát egyben, az eladónő megragadta a jókora párizsirudat, és úgy fogta meg, hogy a megkezdett részét markolgatta. Mondtam, hogy köszönöm, meggondoltam magamat. Szerencsére nemsokára elment onnan, az utódja -akitől kísérleti jelleggel ugyanazt kértem - már nem követte el ezt a hibát.
No ez finom volt... igaz, par eve mikor vettem meg majdnem a fele volt az ara - de megerte, mert a nagy tarsasag boven evett belole, finom volt, es meg vittek is magukkal... de most mar olyan draga, hogy nem is gondolok ra mint lehetosegre.
En is szivesen jarok olyan boltba, ahol lehet beszelgetni az eladokkal... meg is probalom a piacossal is - a heten visszamegyek hozzajuk.
Emlekszem eletem elso hentes-csalodasara... akkoriban meg kimerve lehetett venni a zsirt, az Anyu szerint az jobb volt mint az elore csomagolt tegla alaku.
Szoval... otthon kinyitottam, es tele volt az egyik oldala fureszporral... leesthetett, es azert becsomagoltak.
Visszavittem - meg fiatalka voltam a veszekedeshez - szo nelkul visszavettek, adtak helyette masikat... nem emlekszer arra, hogy kesobb gondom volt ott. Jo ha nem veszekedessel nyitunk, akkor sem ha lenne ra okunk...
A mi boltjainkban csak az elore kimert/csomagolt hus van olyan arban amit hajlando vagyok megfizenti... pl a daralt marha 1 lb 1.99-2.49, ennel tobbet nem, es a pultal ez 3.99-7.99... no ez tulzas nekem...
rossz vásárló vagyok ilyen szempontból: inkább olyan helyen vásárolok, ahol jók a tapasztalataim, és pl. piacon csak nagyon ritkán, néhányszor jártam már rosszul
vicces, de a helyi tescóban a hentespultnál amolyan klasszikus hentesfickók vannak, többségével akár még a hétvégi menüt is meg lehet tárgyalni, ha nincsenek túl sokan - pedig tudom, hogy pl. a darabolást nem ők csinálják
akkora a forgalom, hogy a friss áruknál eddig még nem csalódtam, darált húst is szoktam náluk venni sokszor
(gyerekkorom megkeserítője volt anyám, aki szerint a hentessel csak csúnyán lehet beszélni, és vissza kell adni a húst, ha csak a legkisebb gyanú van bármi problémára - megértem, miért így állt a kérdéshez, de én utáltam az egész szituációt tizenévesként - és 6 éves koromtól sokszor kellett vásárolni menni, igaz, henteshez csak kicsit nagyobb koromban)
Nem akarok eszt osztani... de en megszagolok minden hust, meg ha a boltban is veszem... igaz ennek ellenere vettem a piacon budos kenomajast a mult heten... ha legkozelebb megyek megemlitem nekik. Az en hibam az volt, hogy nem szagoltam meg... de nekik tudni kell, mi a jo, mi nem. Olyan helyen vettem kedden, ahol nem volt forgalom! Hiba volt...
Ennyi jó példa után azt hiszem, legközelebb erőt veszek magamon. Annak azért jobban örülnék, ha nem lenne legközelebb, és azt hiszem, sokan vagyunk így.
Nekem is jol sikerult a tojas fozes - a kesz tojasokat en jeges vizbe szoktam tenni, jo sok jeggel, es mire az elolvad a tojas is meg a viz is hideg. Most az uvegben razos modszert probaltam.
Egy befottes uvegbe tettem ket tojast, kb ket ujjnyi vizet ra - es lezartam. Jo erosem raztam az uveget, utodtek a tojasok az uveghez, egymashoz. Kinyitottam az uveget es kivettem a tiszta tojasokat...
Egy tojas ment szet - fozesnel meg volt repedve, ezzel nem mukodik, de az ep, kemenyre fott tojasokkal csodalatosan dolgozik!
Azt hiszem, ugyanazon a piacon jártam hasonlóan. Az volt a szerencsém, hogy hétköznap volt. Ugyanis gyönyörű marhalábszár alá dugott be egy erősen szagló mócsing darabot. Munka és piac után alig vártam hogy hazaérjek, kánikula volt, hazaértem, átöltöztem, álltam volna neki főzni... Nagy erő kellett ahhoz, hogy újra felöltözzek, buszra szálljak, de megtettem, és mentem egyenesen a piacfelügyelőhöz. Számlám nekem sem volt, ennek ellenére odajött velem és helyben kivizsgálta az esetet, mérés után még pluszban súlycsonkítást is megállapított. Fél év múlva kaptam egy határozatot, hogy komoly összegre megbírságolták az ürgét.
Mindig ugyanannál a hentesnél (a kolbászoson vmikor írtam az elérhetőségét, Váci úton az Árpád hídi felüljáró után) szerezzük be a hűsvéti sonkát, korrekt anyag. áztatás nélkül is pont annyira sós a végeredmény, amennyire kell.
Köszönöm, megvigasztaltál. Akkor nem is jártam annyira rosszul, mert legalább felerészben nem csak ehető, de ízletes is volt a füstölt hús. Igaz, én is nagyjából tizenhat órán keresztül áztattam, a tarja pont jó lett, a sonka így is kicsit sós volt.
Nyilvánvaló, hogy aki ott él, jobban meg tudja ítélni a dolgokat. Én mindkét ételt szeretem, a krumplistésztát nagyon, ezért aztán egyik ellen sincs és nem is lehet kifogásom.
Lehet, hogy a fentiektől ihletve megpróbálod a krumplistésztát?
Megint foztem tojast mert nem volt eleg. Most tudatosan hagytam a vizben es csak akkor nyultam hozza amikor meg jo meleg volt a viz rajta. Nem oblitettem a csapnal csak utana, azonnal hamoztam. Mindnek a heja gyonyoruen lejott.
Ez mar csak nem lehet veletlen. Ezentul csak igy fozom.
Már tavaly is és az idén is elhatároztam, hogy alaposan utánajárok, hol, milyen sonkát érdemes venni. Én sem akartam áruházit, gyorspácoltat, füstaromásat, stb. Mindkétszer hagyományos eljárással készültet vettem "jó hentestől" a mált évben kettőtől is. Tavaly egész éjszakát áztattam váltott vízben, idén egy egész napot. Mindkétszer olyan sós maradt, hogy lényegében ehetetlen volt. Íze a són kívül más nem nagyon volt...
Most azt mondom, hogy soha többé "hagyományos" sonkát, soha többé "jó hentest". Legyen inkább áruházi, gyorspácolt, enyhén füstölt. Az legalább ehető. És azt sem hiszem, hogy a rengeteg só egészségesebb lenne, mint a gyorspác.
En aki itt elek egy cseppet sem tartom furcsanak. Hust itt eszunk eleget, joval tobbet mint amit szabadna, barmit megveszunk es fozunk, meg mindig olcso az elelmiszer.
A fozeleknek valok viszont otthon joval izesebbek, az az igazi feher fozelek tok szinte nincs es azt bizony en is megenem, elobb mint barmi drahga husfelet. Es ahhoz fasirt dukal. A krumplistesztat pedig megfozhenenk valahogy nem tesszuk, el is van felejtve, nem ettem 30 eve vagy meg tobb. Pedig egy igazan jo kaja esetes uborkaval vagy paprikaval.