Keresés

Részletes keresés

endrepp Creative Commons License 2016.02.02 0 3 122737

Az aromában gazdag birsbe nem kizárólag alkohol kihozatal növelése érdekében célszerű cukrot tenni, hanem azért is mert a kevés cukorból keletkező kevés alkohol nem elég ahhoz, hogy az összes aromát kinyerd, cukor nélkül egy részét kiöntöd a moslékkal. Az, hogy így még a pálinkád is több lesz, ráadás. :)

Előzmény: Pezosa (122733)
Pezosa Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122736

örülök, hogy valaki figyel, kisegít a pontos megnevezésekben és kis kémiai háttértudása is van.

 

A kerámiás megoldásnál az akvarisztikában használható habosított kerámia gyürü, illetve a lávakő villant be megoldásnak.

Ezekről mi a véleményed? Az elválasztásra kerülő folyadékok forráspont különbsége csupán 5-8 Celsius fok.

 

Tudnál nekem a jól nedvesítő műanyagokról és kerámiás megoldásról tanácsot tippet adni illetve mondani?

 

Előre is köszönöm.

 

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (122732)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122735

Maximálisan egyetértek veled!!!!!!

Előzmény: Törölt nick (122731)
mili70 Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122734

" ki gyorsan gépel, és a billentyűzete nem bírja a tempót "

Próbáld meg asztalin v. laptopon, biztos bírni fogja a tempót. Valamikor a 80-as években volt "szerencsém" a seregben megtanulni gépelni, fénykoromban 240-260 körül ment. Ha az akkori gépek elbírták, akkor a mai technikának is bírni kell. :)

Előzmény: Pezosa (122725)
Pezosa Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122733

Sok volt rajta, csak kicsik:) öklömnyi volt az átlag, vagy annál kisebb.  Birsalmánál silány méret és a cukor tartalma is kevés volt :( életemben nem főzettem be belőle annyit mint akkor :((( Én nem cukrozom... a 400 L es üstből valami  24-28 Liter 50-es a kisütőöl 16 liter 48-46 -os jött le :((( úgyhogy nem ütötte meg a tankönyv 4-6% -os  kihozatalát sem... :(((

Szóval drágább volt a főzés mint a nedű. De finom lett :) Ha meg kellet volna venne a 500-600 kiló gyümölcsöt biztos családfát emlegettem volna.

 

 

Előzmény: stapika (122728)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.02.02 0 1 122732

poláris atomszerkezetű

molekula

nagy a felületi ellenállása

felületi feszültsége

Vannak műanyagok, amit jól nedvesít a víz, sőt vízoldható műanyagok is vannak.

Töltetnek az acélt nem azért nem használják, mert a víz nem nedvesítené, hanem egyéb tulajdonságai nem jók. A pálinkánál a réz katalizátor hatását használják ki, az iparban meg az acél nem elég inert. Ott inkább kerámia anyagú töltetet használnak.

Előzmény: Pezosa (122730)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.02 0 1 122731

Azt hittem hüjjén kell meghalnom.

Előzmény: Pezosa (122730)
Pezosa Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122730

Jól van.  Akkor hogy érdemben is kérdezzem "oktatókat".

 

Ismerve a víz tulajdonságait tudjuk róla hogy, poláris atomszerkezetű, nagy a felületi ellenállása és kevés fém az melyet jól nedvesít.  Azaz  a hidrogén oldal erősen pozitív töltésű s az Oxigén oldal erősen negatív töltésű, így összeáll azaz nagy a felületi ellenállása).

Gyakorlatban ez annyit jelent? A rozsdamentes KO-s acélon nem, vagy csak nehezen csapódik ki, s ha ezt megteszi akkor gyöngyök formájában nem pedig a teljes felületen. A műanyagokkal szintén ugyan ez a helyzet.

Ezért van az, hogy a KO-s anyag legyen az forgács/ háló fém darabok tömkelege nem felel meg töltő anyagnak a Fractációs/deflegmátor-os/ rektifikációs (ki hogy nevezi) oszlopba, ugyanis kisebb a kicsapódás hatása. Kis "köd" formájában kikerüli elkerül a KO-s anyagot, mert nem tapad illetve gyűlik össze rajta a víz magas felületi ellenállása miatt.

 

A rézötvözetek és az üvegen kívül valaki tud anyagot melyet a kondenzáció növelése érdekében a Fractációs/deflegmátor-os/ rektifikációs oszlopba lehetne tölteni? 

 

 

Mielőtt valaki fennakadna a Fractációs/deflegmátor-os/ rektifikációs oszlopon -  mindegyik ugyan azt a célt szolgálja csak az elnevezés és kivitelezés más kisebb nagyobb hatékonysággal.  Felület növeléssel katalizátor és alkohol koncentráció növelő. 

 

 

Előzmény: Törölt nick (122729)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.02 0 3 122729

Látod??? Tudsz te odafigyelve is írni,most el tudtam olvasni! A mostani fiatalos chat szöveget ismerem de azt vedd figyelembe hogy ebbe a fórumban nem biztos hogy ezt díjazni fogják! Mert aki a pálinka készítés rejtelmeivel foglalkozik...hát hogy is mondjam...nem éppen a 20-as 30-as korosztályból való mert idő kell a pálinka készítéséhez és azt meg ugye sejthetjük nagy vonalakban kiknek van erre ideje??? Ezt is tiszta jó indulatból írom most le neked az idősebb tapasztaltabb emberek helyett akik ha tudnak valamit és meg is osztják,na ő előttük én így 50 felett is meghajlok ha kell!!! Szép estét neked!

Előzmény: Pezosa (122725)
stapika Creative Commons License 2016.02.02 0 1 122728

"Anno 4 birsalma fáról jött össze ennek a menyiségnek  a 4/3-a.... "

 

    Jó termés lehetett.:-)

Előzmény: Pezosa (122711)
endrepp Creative Commons License 2016.02.02 0 2 122727

Félek, hogy túlterhellek ezzel, de a hangulatfestő illusztrációkat is hanyagolhatnád. :)

Előzmény: Pezosa (122725)
Pezosa Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122726

Elment a rövidnek nem mondható levele :)

Előzmény: rézműves1 (122714)
Pezosa Creative Commons License 2016.02.02 -2 0 122725

Sértődés az nincs :) Az egészséges kritikát csípem :) örülök hogy, ilyenre sikerült a szöveg. Furcsább dolgokat is művel a billentyűzetem olykor-olykor. A leharapott betűk pedig minimum annál, ki gyorsan gépel, és a billentyűzete nem bírja a tempót.

Aki nem "é®þíáññááÞóñí"pl most.

 

Aki nem érti annak javaslom a typonese nyelv elsajátítását. 

 

 

Előzmény: Törölt nick (122723)
körte51 Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122724

Itt fogom publikálni először, csak egy kis türelmet kérek! :-)

Előzmény: In Lak'ech (122722)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.02 0 1 122723

Meg ne sértődjél....de eléggé nehezemre esik kitalálni a hiányzó betűidet a soraidba.Már csak azért is teszem szóvá mert én most járok korrepetálásra ez ügyben....figyeljél jobban oda miket ütsz le akár milyen technikai csodád van! A fa ültetvényeidet meg ki kérdezte? Az egy másik fórum csoport..... Mert bár a kerted négyzetméterét nem írtad le az igaz de ezek után hellyel,közzel én már sejtem is nagyjából a termőfáid életkorából és koronái nagyságából a kerted négyzetméterét-négyszögölét..... De az is egy másik fórum csoport... (Most te is jól berúgtad azt a bizonyos "kocsma ajtót")

Előzmény: Pezosa (122717)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.02.02 0 1 122722

No itt kezdődik az alkímia. Rögtön szólj, ha arany színűre változna a színe! :-)

Előzmény: körte51 (122721)
körte51 Creative Commons License 2016.02.02 0 1 122721

NEkem a körténél volt  a legtöbb, mint a kályhaezüst! Nem tudom mi ,de rendszeresen előfordul,hol kevesebb ,hol több!

Előzmény: Firga73 (122720)
Firga73 Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122720

Üdv.  Ma főztem seprőt. Én nem tudom mi volt benne ,de valamilyen ezüst színű trutyi rakodott le az egész réz csőrendszere.  Valakinek van ötlete hogy mi lehet ? A gazda szerint deriton volt benne...

obsitos3 Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122719

Ne sorolja(d),és nyugodj meg.Mielőtt leütsz egy billentyűt,gondold végig annak hatását.És figyelj oda,mit írsz és hogyan,mert szivatni fognak.Mint most én is.:-)

Előzmény: Pezosa (122717)
Bárk_i Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122718

???

 

Pezosa Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122717

sorolja?

4 biralma, 4-5 barack (Sárga kajszi, öszi 3 féle) , 4 szilva(nagy kicsi,  ringó és fosó szilva)  2 meggy , 1 cserenye ... 3 alma fa,  és egy óriási dió ezek közepén ...

Elszórva málna szőlő  pöszméte  ribizli szamóca és egyebek... Nem krumpli nincs !!!!!!! Se rizs ... 

A szomszédnak Eperfélya van  :) Nyáron pedig seregélyriogatás .. Mikor mivel. Általában távcsöves mogyoró vesszővel, hogy össze ne tevésszem a seregélyt a fakopáccsal.

 

Előzmény: obsitos3 (122715)
Pezosa Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122716

 

 

3/4-e tiszta birsalma volt egy nagy üst (400L) +1 kisüst (200) egy időben fözve. A másik 2-4 hordó vegyes gyümölcs. Sárgabarack/szilva(4 fajta) őszbarack/nyári alma.  Be van ültetve  a kiskert :) 

Előzmény: rézműves1 (122714)
obsitos3 Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122715

A fennmaradó résszel mit csináltál?Mert ha jól értem,az egészet elvitted a "léfőzőbe".Ez 3/3.:-)

Előzmény: Pezosa (122711)
rézműves1 Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122714

Tudod mit mondott az egyszerű vasutas!?   A szabály az szabály!!...:):))))...

Előzmény: Pezosa (122711)
rézműves1 Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122713

Mielőtt valaki fölhördülne, tudja ő jól, hogy ilyet nem szabad csinálni, de hát van az a pénz (vagy pálesz), amiért mi meg tudunk hallgatni...DDD... 

Előzmény: rézműves1 (122712)
rézműves1 Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122712

Igen, a füge, a szilva és a birs. Mivel még nincs cucca, a barátja főzte ki neki. Ezért csak a cefrézésért tudjuk megdicsérni..D..jó úton halad...

Előzmény: In Lak'ech (122710)
Pezosa Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122711

O ugyan már ... Hány "Olách" hány "Kis" és hány "Nagy" van eben az országban??

 

Emellett emlékem szerint  vezetéknevet nem is említem :)

 

Semmi illegális nincs abban amit szeretnék elkészíteni. egy automatizált 2 lépcsős desztillálót max 15 literig.

Vizet úgy tudom korlátlan mennyiségben lehet desztillálni, viszont ha lehet benne később kísérletezni :) .

A cefrénket minden évben állami léfőzőbe visszük.... néha(volt már olyan év ) 800 liter cefrét. nincs kedvem 50-100 literenként lefőzni .... Anno 4 birsalma fáról jött össze ennek a menyiségnek  a 4/3-a.... 

 

Szóval a cefrét inkább profikra bízom s kulturálódóm a főződében...  hamarabb is túl vagyok rajta ...

 

Elkanyarodtam..

 

Rézműves összedobom ma levelet és átküldözöm.

 

Üdv

Előzmény: In Lak'ech (122710)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.02.02 0 1 122710

Ja, akkor az ő mintái jártak körbe hétvégén??? Sajnos én nem kóstoltam.

Előzmény: rézműves1 (122703)
rézműves1 Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122709

Egyébként foglalkozom, de csak amivel szabad.

Előzmény: Pezosa (122704)
rézműves1 Creative Commons License 2016.02.02 0 0 122708

Bocs, de itt a fórumon nem "nevesítünk" senkit, ezt már tudhatnád. Írj privátba, köszi. Publikus.

Előzmény: Pezosa (122704)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!