Az aromában gazdag birsbe nem kizárólag alkohol kihozatal növelése érdekében célszerű cukrot tenni, hanem azért is mert a kevés cukorból keletkező kevés alkohol nem elég ahhoz, hogy az összes aromát kinyerd, cukor nélkül egy részét kiöntöd a moslékkal. Az, hogy így még a pálinkád is több lesz, ráadás. :)
" ki gyorsan gépel, és a billentyűzete nem bírja a tempót "
Próbáld meg asztalin v. laptopon, biztos bírni fogja a tempót. Valamikor a 80-as években volt "szerencsém" a seregben megtanulni gépelni, fénykoromban 240-260 körül ment. Ha az akkori gépek elbírták, akkor a mai technikának is bírni kell. :)
Sok volt rajta, csak kicsik:) öklömnyi volt az átlag, vagy annál kisebb. Birsalmánál silány méret és a cukor tartalma is kevés volt :( életemben nem főzettem be belőle annyit mint akkor :((( Én nem cukrozom... a 400 L es üstből valami 24-28 Liter 50-es a kisütőöl 16 liter 48-46 -os jött le :((( úgyhogy nem ütötte meg a tankönyv 4-6% -os kihozatalát sem... :(((
Szóval drágább volt a főzés mint a nedű. De finom lett :) Ha meg kellet volna venne a 500-600 kiló gyümölcsöt biztos családfát emlegettem volna.
Vannak műanyagok, amit jól nedvesít a víz, sőt vízoldható műanyagok is vannak.
Töltetnek az acélt nem azért nem használják, mert a víz nem nedvesítené, hanem egyéb tulajdonságai nem jók. A pálinkánál a réz katalizátor hatását használják ki, az iparban meg az acél nem elég inert. Ott inkább kerámia anyagú töltetet használnak.
Jól van. Akkor hogy érdemben is kérdezzem "oktatókat".
Ismerve a víz tulajdonságait tudjuk róla hogy, poláris atomszerkezetű, nagy a felületi ellenállása és kevés fém az melyet jól nedvesít. Azaz a hidrogén oldal erősen pozitív töltésű s az Oxigén oldal erősen negatív töltésű, így összeáll azaz nagy a felületi ellenállása).
Gyakorlatban ez annyit jelent? A rozsdamentes KO-s acélon nem, vagy csak nehezen csapódik ki, s ha ezt megteszi akkor gyöngyök formájában nem pedig a teljes felületen. A műanyagokkal szintén ugyan ez a helyzet.
Ezért van az, hogy a KO-s anyag legyen az forgács/ háló fém darabok tömkelege nem felel meg töltő anyagnak a Fractációs/deflegmátor-os/ rektifikációs (ki hogy nevezi) oszlopba, ugyanis kisebb a kicsapódás hatása. Kis "köd" formájában kikerüli elkerül a KO-s anyagot, mert nem tapad illetve gyűlik össze rajta a víz magas felületi ellenállása miatt.
A rézötvözetek és az üvegen kívül valaki tud anyagot melyet a kondenzáció növelése érdekében a Fractációs/deflegmátor-os/ rektifikációs oszlopba lehetne tölteni?
Mielőtt valaki fennakadna a Fractációs/deflegmátor-os/ rektifikációs oszlopon - mindegyik ugyan azt a célt szolgálja csak az elnevezés és kivitelezés más kisebb nagyobb hatékonysággal. Felület növeléssel katalizátor és alkohol koncentráció növelő.
Látod??? Tudsz te odafigyelve is írni,most el tudtam olvasni! A mostani fiatalos chat szöveget ismerem de azt vedd figyelembe hogy ebbe a fórumban nem biztos hogy ezt díjazni fogják! Mert aki a pálinka készítés rejtelmeivel foglalkozik...hát hogy is mondjam...nem éppen a 20-as 30-as korosztályból való mert idő kell a pálinka készítéséhez és azt meg ugye sejthetjük nagy vonalakban kiknek van erre ideje??? Ezt is tiszta jó indulatból írom most le neked az idősebb tapasztaltabb emberek helyett akik ha tudnak valamit és meg is osztják,na ő előttük én így 50 felett is meghajlok ha kell!!! Szép estét neked!
Sértődés az nincs :) Az egészséges kritikát csípem :) örülök hogy, ilyenre sikerült a szöveg. Furcsább dolgokat is művel a billentyűzetem olykor-olykor. A leharapott betűk pedig minimum annál, ki gyorsan gépel, és a billentyűzete nem bírja a tempót.
Aki nem "é®þíáññááÞóñí"pl most.
Aki nem érti annak javaslom a typonese nyelv elsajátítását.
Meg ne sértődjél....de eléggé nehezemre esik kitalálni a hiányzó betűidet a soraidba.Már csak azért is teszem szóvá mert én most járok korrepetálásra ez ügyben....figyeljél jobban oda miket ütsz le akár milyen technikai csodád van! A fa ültetvényeidet meg ki kérdezte? Az egy másik fórum csoport..... Mert bár a kerted négyzetméterét nem írtad le az igaz de ezek után hellyel,közzel én már sejtem is nagyjából a termőfáid életkorából és koronái nagyságából a kerted négyzetméterét-négyszögölét..... De az is egy másik fórum csoport... (Most te is jól berúgtad azt a bizonyos "kocsma ajtót")
Üdv. Ma főztem seprőt. Én nem tudom mi volt benne ,de valamilyen ezüst színű trutyi rakodott le az egész réz csőrendszere. Valakinek van ötlete hogy mi lehet ? A gazda szerint deriton volt benne...
Ne sorolja(d),és nyugodj meg.Mielőtt leütsz egy billentyűt,gondold végig annak hatását.És figyelj oda,mit írsz és hogyan,mert szivatni fognak.Mint most én is.:-)
4 biralma, 4-5 barack (Sárga kajszi, öszi 3 féle) , 4 szilva(nagy kicsi, ringó és fosó szilva) 2 meggy , 1 cserenye ... 3 alma fa, és egy óriási dió ezek közepén ...
Elszórva málna szőlő pöszméte ribizli szamóca és egyebek... Nem krumpli nincs !!!!!!! Se rizs ...
A szomszédnak Eperfélya van :) Nyáron pedig seregélyriogatás .. Mikor mivel. Általában távcsöves mogyoró vesszővel, hogy össze ne tevésszem a seregélyt a fakopáccsal.
3/4-e tiszta birsalma volt egy nagy üst (400L) +1 kisüst (200) egy időben fözve. A másik 2-4 hordó vegyes gyümölcs. Sárgabarack/szilva(4 fajta) őszbarack/nyári alma. Be van ültetve a kiskert :)
O ugyan már ... Hány "Olách" hány "Kis" és hány "Nagy" van eben az országban??
Emellett emlékem szerint vezetéknevet nem is említem :)
Semmi illegális nincs abban amit szeretnék elkészíteni. egy automatizált 2 lépcsős desztillálót max 15 literig.
Vizet úgy tudom korlátlan mennyiségben lehet desztillálni, viszont ha lehet benne később kísérletezni :) .
A cefrénket minden évben állami léfőzőbe visszük.... néha(volt már olyan év ) 800 liter cefrét. nincs kedvem 50-100 literenként lefőzni .... Anno 4 birsalma fáról jött össze ennek a menyiségnek a 4/3-a....
Szóval a cefrét inkább profikra bízom s kulturálódóm a főződében... hamarabb is túl vagyok rajta ...