Kb 2-3cl víz marad a lefolyó sapkában. Ha a nagyok igy gyártják es bevált akkor neked is jo lesz hidd el. Egyébként ha végeztel akkor mosod ugy is mosó fejjel, igy csak víz fog neked benne maradni.
Te abban gondolkozol, hogy egy szifon kerül az ejtőcső aljára, egy nagyobb átmérőjű véglezáró kupak pl.? Ebben az esetben lehet jó a karmantyú, ez megválaszolja az illesztés kérdését is, mert a feltörő gőz nem enged le folyadékot. Viszont ebben az nem tetszik, hogy a szifonban mindig marad folyadék üzemen kívül, én nem akarnám szétszedegetni.
Ha az ejtőcső leér az alatta lévő tálca folyadékszint alá, azt nem célszerű húzogatni, illetve az is gond, hogy nem lehet kiiktatni az alatta lévő tálcát.
Élőben láttam, Nincs semmi tömítés egyedül a precíz illesztés. Ha megfigyeled a külső csövet, abból hiányzik egy darab egészen a tálcáig, és a benne passzentosan állítható cső magassága adja a szintet. Ha rézből akarod akkor 22-es karmanytú és 22-es cső tökéletes. Van ott annyi flegma, hogy nem kell semmilyen egyéb tömítés. Csinláld meg 4-tálcásra és abból bármennyit ki tudsz kapcsolni ha nem kell. Viszont négy tálcával tudsz kisérletezni whisky, vodka irányba is...
Én is gondolkozom, hogy fejlesztek egyet a következő szezonra. 200mm-es üvegcsőbe gondoltam 3 vagy 4 tányéros szereléket beépíteni.
A folyadék szint állítás milyen megoldással működik a Kothe-nél ? Ezt találtam, de nem értem, hogy ez a lötyögősre illesztett hüvely mitől tartaná a szintet?
Üdv: Nem szívesen de válaszolok neked!! Elöljáróban hozzáteszem hogy nem szeretek személyeskedni és alapjában szeretem az embereket! De téged SOHASEM foglak megkedvelni azt már most tudom!!!! Nem bírom magamban tartani mert eléggé nagy az igazságérzetem! Mivel nekem válaszoltál azt amit...én is reagálok rád úgy-ahogy de útóljára mert még arra sem foglak ezek után méltatni hogy észrevegyelek hogy létezel! Számomra egy okoskodó ......a többit nem írom ki majd te kitalálod ha akarod....hiszen találékony himi-humi-nak állítottad be magadat legalább is nálam!!!!!!!!!!!!! Olvasni azért tudsz ugye? (Ha már írni valahogy az intelmemre sikerült) 1.) "Sosem szerettem besorolni és a sorba állni" Válaszom: Pedig jól tennéd és hasznos is lenne ebben a fórumban! 2.) "Ha azt tenném nem itt lennék,és nem kérnék tanácsot,segítséget." Válaszom:Vedd észre hogy már most közutálatnak örvendesz,tökre ki is vívtad magadnak! 3.) "A különbségek tesznek minket egyedivé. Fogadd el,toleráld a diszlexiám(betűfelcserélések),a balkezességem és egyediségem." Válaszom: Én nem fogadom el!!! Az emberek nem egyediek hanem egyéniségek! Egyedi egy trikolor festett autó lehet! A kettő két különböző értelmezést von maga után! De sajnos (És ez az én saját egyéni véleményem!!) te egyikhez sem tartozol. Bomlasztó,túlságosan is okoskodónak,ki oktatónak tartalak,aki itt "fitogtatja" azt amihez szerintem a gyakorlatban lövésed sincsen! Itt örülni kell annak ebben a fórumban hogy vannak olyanok akik a gyakorlati kiforrott pálinka készítési folyamatot a gyümölcs leszedésétől a kész pálinka pihentetéséig,megosszák a közösség és mások előtt és hogy egymástól tanuljunk folyamatosan napi szinten! Hogy ÉN mennyire nem kedvellek már most!!!!!!!!!!!!! A moderátorban meg személy szerint nagyon bízom hogy tudja majd hogy veled mitévő legyen!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
1. Mit ártott neked e fórum, hogy perverz trollkodásodat itt éled ki?
2. Én hülye vagyok kémiából, de magyar vagyok, s akár milyen gyorsan-lassan is sikerül írnom, azért veszem a fáradtságot, és elolvasom, mielőtt elküldöm. Ezzel is tisztelve a többi fórumtársam.
Ha nem említed az alkoholos elegyek lepárlását nem találtam volna meg ezt az oldalt :)
Megvannak a megoldások melyeket olyannyira kerestem.. :) Köszönöm a segítséget.
A vákuumdesztilláció igényeinek kielégítésére ajánlható a kis ellenállású Leva-tányér, amely vázlatosan a 20.24.ábrán látható. Ez a megoldás lényegében a nedvesített falú csövekkel és szabályos töltetekkel analóg tányéros változat; ezt – működésmódjára utalva – szokás filmtányérnak is nevezni. A gőz nem buborékol át ellenállást okozó folyadékrétegen, hanem a két fázis egymás mellett haladva érintkezik egymással. A tányértípus ellenállása kicsi, egy tálca nyomásesése kb. 100 Pa, a tányérok közötti távolság 40…50 mm, a lefolyócsövek átmérője 50…70 mm. Kis folyadékterhelés esetén is hatékony működésű, kompakt elrendezésű, nem nagy gőzkapacitású készülék. Különösen vákuumüzemre javasolják, igen kis nyomásvesztesége miatt.
Itt nagy okosságok vannak :)
vákuumdesztilláló oszlopok jellegzetes tartozéka a vákuum előállító berendezés (20.51.ábra). A fejterméket általában felületi, a vízgőzöket pedig barometrikuskondenzátorban kondenzáltatják. A hűtővíz és a kondenzátum együttesen távozik el a kb. 10 m magas barometrikus ejtőcsövön keresztül. A nem kondenzálódó gázokat gőzsugárejektorokkal vagy vákuumszivattyúkkal (dugattyús, rotációs vagy vízgyűrűs típusok) távolítják el. Agőzsugárejektorok legüzembiztosabbak. A kőolajipari vákuumdesztilláló berendezésekben a megfelelő vákuumot (20…40 torr) általában két sorbakapcsolt ejektorral lehet elérni. A cirkulációs refluxot és az oldalelvételt folyadékzárból vezetik el. Ezt mutatjuk a 20.52.ábrán, egy-, két- és négyáramú tányérok esetében.
Azt hiszem nem állítok fel 10 méteres rudat fölötte pedig a bepárlóval az udvarban, ha már 3 vákuum generátorral rendelkezem :(
Hatékonyság, kapacitás és kolonnaköltség
A tányéros oszlopok hatékonyságát, azaz szétválasztó képességét a hatásfokkal jellemezzük. Ahogy ezt a 18.9 alfejezetben kifejtettük, ez a fogalom három formában is használatos. A kolonnamagasság meghatározásához definiáltuk az egyelméletitányérnakmegfelelőmagasságot(HETP), ami tulajdonképpen a tányértávolság és a kolonnahatásfok hányadosa. Érdekes megemlíteni, hogy tányértávolság növelése általában a hatásfok és a kapacitás növeléséhez vezet, ami a tányérok számát és a kolonna átmérőjét csökkenti. Ugyanakkor viszont a távolság növelheti a teljes kolonnamagasságot, a köpeny árát, az alapozási, vasszerkezeti, szivattyúzási stb. költségeket.
Töltött oszlopok esetében az elméleti tányér helyett, elméletileg megalapozottabb az átviteliegységszám, az NTU(number of transfer units) használata, amelyet a 17.7 alfejezetben ismertettünk. Ebben az esetben az oszlop hatékonyságát az egységnyi magasságra jutó átviteli egységszám tükrözi. Ennek a reciprok értéke az egyátviteliegységnekmegfelelőmagasság(HTU). A hatásfok és az NTU közti egyértelmű összefüggéssel a 18.9 alfejezetben foglalkoztunk.
20.6.ábrán egy ilyen „hármas diagramcsoportot” mutatunk be példaképpen háromféle méretű fém Pall-gyűrűvel töltött oszlopra. [Itt D = 0,5 átmérőjű és Z = 2 m töltetmagasságú oszlopban metanol ~ etanol elegy teljes refluxos (L/V = 1, azaz R = ∞) lepárlását végezték]. Jóllehet a legjobb j-értékkel a kisebb méretű gyűrűk rendelkeznek, a tényleges és az elméleti nyomásveszteségük is a legnagyobb. Ennek megfelelően célszerűbb (különösen vákuumlepárlásnál) a nagyobb gyűrűk használata. Ezt mind a Δp1, mind a Δpelm diagram szemléletesen bizonyítja.
20.6. ábra - „Hármas diagramcsoport” háromféle Pall-gyűrűs töltetes oszlopra (Metanol ~ etanol teljes refluxos lepárlása): a – j-jóságfok, b – 1 m töltet nyomásvesztesége, c – egy elméleti tányérra vonatkoztatott nyomásesés
Nagyon elkanyarodtál. Tanácsokért, tippekért jöttél és baromságokra tanítod a fórumot. Senki nem kérdezett tőled, magadtól beszéltél butaságokat. Mellesleg létezik pálinkánál vákuum desztilláció. Még ezt sem tudod.
Köszönöm a figyelmeztetést. Nem alkohol finomítás a célom. Vákuum desztilláló prototípust szeretnék készíteni készíttetni, s a azért vagyok itt hogy, tanácsokat gyűjtsek desztilláló torony félépítéséről töltetéről, de csak gyerekes buta kérdéseket kapok.
Utána néztem Megnyugtatásként, a vákuum desztillálásnál alkohol nem jöhet szóba, mert veszteséges, a lecsökkentet forráspont és illékonysága miatt. víz esetén is minimum 14 % a veszteség viszonylag kis delt T miatt :(
Igen létezik, de ne terheljük a fórumot, nézz szét más topikokban is. A gyakorlat szerint ebben a topikban inkább a kisüsti lepárlás tapasztalatait beszéljük meg. A tisztaszesz előállítás itt bűn, és nem látnak szívesen.