Keresés

Részletes keresés

foxrudi Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122837

Hát az elképzelésem,hogy finomításkor maximális tányérkapacitás ep elvételig,aztán középpárlatnál csak 1,v2,tányér,ésup közeledtével megint az összes tányérral választani a frakciót.

 Persze lehet rossz az elképzelés,mert tornyoshoz nincsen tapasztalatom,no de majd lesz!:-)

Előzmény: endrepp (122835)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122836

Ezt mér tőlem kérded? Én tudom, hogy Tolnától Baranyáig mindenhol ismerik. Felénk még olyan irodalmi hasonlatban is használatos, mint a "visongat, mint ligeti k**va a riglispíren" :-)

Előzmény: snapszmester (122829)
endrepp Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122835

Gondolkodom egy ideje, hogy mozdulok egy lépcsős felé, de attól féltem, hogy vesztem a 2x jellegét.

Körüljártam ezt a kérdést, amennyire lehetett, sajnos magyar nyelvű szakirodalom nincs. Arra jutottam, hogy a két eljárás között a lényegi differenciát a deflegmáció mértékében lehet megfogni, ezt aromás szeszek lepárlásával foglalkozó irodalmakban több helyen kifejtik.

 For aromatic spirits (i.e. brandy, run and whisky): All things being equal, a much lower reflux (i.e. 3 to 50%) will be required during a distilling run. Very low reflux ratios (i.e. 3-6%) will then simulate single distilling runs through an alembic still. Higher reflux rations (i.e. 30-50%) will simulate double distilling runs on alembic stills.

 Ha kézben tartod a deflegmáció mértékét és tudod kapcsolni a tányérokat, szimulálni tudod a kétlépcsőst. Az aroma profilt a nem-alkohol komponensek alakítják ki a lepárlásnál, az alkohol komponensek átmennek, az nem kérdéses.
Minél magasabb deflegmációval mész, annál közelebb kerülsz az 1x stílushoz, egyre tisztul az íz a fő alkohol komponensek körül, egyre jobban kidomborodik a fajtajelleg, jobban definiáltá válik. Ha csökkented és tányért kapcsolsz ki, csökken az alkohol fok, egyre több flegma jut a párlatba, olajosabb vastagabb lesz az íz, a vezéraromák elmaszatolódnak, komplexebb ízek jelennek meg, az aroma tovább tart, a szájban jobban rögzül, a jelleg vaskosabb lesz. Idén próbáltam szélsőséges értékek között variálni a deflegmációt (2x főző), szilvát alacsonyabbal képzeltem el, lekváros jelleggel, almát magasabban éles, vékony, törékeny ízekkel, működik, csak 2x főzőn macerás takargatni, méregetni a pistoriust.

Nem szükséges 2x főznöd, hogy a két stílus közé lődd be, nem is célszerű, mert 2x áthúzni a rendszeren van veszteség, kísérletnek persze jó.

Én erre jutottam.

Előzmény: foxrudi (122824)
endrepp Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122834

Hány literes a hordó? Milyen lett?

Előzmény: Törölt nick (122830)
Jani71 Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122833

Mesélsz egy kicsit erről a hordós pálinkádról? Milyen lett?

Előzmény: Törölt nick (122830)
Jani71 Creative Commons License 2016.02.03 0 1 122832

Sziasztok! Kationcserélő gyantából kb. mi az a helyes mennyiség, ami itthoni használatra reális?

Pálinkához, vízlágyításra, stb. (ugye jól gondolom, hogy a sima vízlágyításhoz is jó?)

A tejes derítésnek mi a fizikája, kémiája?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122831

Te nógrádi vagy?!

Előzmény: foxrudi (122827)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122830

Most vettem mintát a 2014 évi 65% -ra beállított eperfahordós szilvából, cirka másfél éves, és a hétfő este a füstről lekerült kolbászból.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: kopasz szuzukis (122823)
snapszmester Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122829

Vándor etnikum műveli, miért lenne lokális?

Előzmény: In Lak'ech (122828)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122828

....és Pest megyében is, a legészakibb részén. :-)

Előzmény: gabor0036 (122825)
foxrudi Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122827

Nem csak ott!Nógrádban is!:-)

Előzmény: gabor0036 (122825)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.03 0 1 122826

Én 2012 évnél tartok a visszafele olvasgatásaimban de ezidáig nem találkoztam ilyen taggal!!!! Szerintem egyedi eset! Orvosi! Vajon hol volt eddig? Magot kutatott vagy fúziót keresett?

gabor0036 Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122825

Te tuti borsodi vagy! Csak itt ismerik a ringlispírt! :))

Előzmény: kopasz szuzukis (122821)
foxrudi Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122824

Igen azért.Kíváncsi vagyok a kisüsti jelleg,és az egylépcsős közötti ízvilág ötvözetére ily módon.Mi,hogyan változik.

Előzmény: endrepp (122815)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122823

Egyszerűen megfogalmazva a tányéros kolonnák mibenlétét:

Ahány tányér, annyi desztillálóberendezés, annyi "lépcsős" a főzés.

Tehát egy kéttányéros kolonnával szerelt főzőüst olyan, mintha 3x főznéd ki a matériát.

A töltetes kolonnáknál kicsit bonyolultabb az átváltás, de nem is az a cél, hogy tudományoskodjunk. Inkább csináljunk finom gyümölcsből finom páleszt.

Törölt nick Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122822

Fúziós reaktor...és talán magkutató is ráadásul!! SZEGÉNY! Rossz helyre jött ide közénk!

Előzmény: kopasz szuzukis (122821)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2016.02.03 -1 0 122821

Atyaszent ég!

Szegény megboldogult vegyip.tech. tanárom pörög a sírjában, mint a ringlispír!

Pezosa kollega csak böfögi a magáét, félig megemésztve, nagyjából hozzá nem értve. 

Ráadásul keveri a keszont a f...omal.

Nem állok neki kijavítani, mert a többiek kíngörcsöt kapnak.

Maradjunk annyiban, hogy mindenki, akit irritál, nyomja a bann-gombot.

gabor0036 Creative Commons License 2016.02.03 0 1 122820

Elküldtem a két emailt, amit telefonon beszéltünk...

Előzmény: rézműves1 (122810)
gabor0036 Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122819

Az egy plusz túlfolyó, 24mm magas... 

Előzmény: endrepp (122818)
endrepp Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122818

Mi a funkciója a bal hátsó csőnek, ami egy gombában végződik?

Előzmény: gabor0036 (122817)
gabor0036 Creative Commons License 2016.02.03 0 1 122817

Sőt, a lecsurgó flegma egy csővel rá van vezetve az alatta levő sapkára, így hűtve azt...

Előzmény: endrepp (122816)
endrepp Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122816

Azt nem tudtam, hogy gyárilag is így oldják meg, nem egy tragédia valóban, csak a műszaki jóérzésem lázad kicsit.

Előzmény: gabor0036 (122809)
endrepp Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122815

Írtad, hogy a finomítást gondoltad a toronyba végezni. Azért így, hogy a 2x főzés karaktere megmaradjon?

Előzmény: foxrudi (122813)
rézműves1 Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122814

Igen meg. Őszintén megmondom, hogy azóta is próbálom értelmezni, de nem igazán sikerül. Szerintem csak akkor tudnék elmenni rajta, ha letenném a padlóra...DDD...

Előzmény: Pezosa (122812)
foxrudi Creative Commons License 2016.02.03 0 1 122813

Még nincs kész,újratervezés van!:-)

Előzmény: gabor0036 (122802)
Pezosa Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122812

Szia. 

Megkaptad a levelem?

 

Üdv

 

Előzmény: rézműves1 (122810)
gabor0036 Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122811

Fogalmam sincs. Ezer féle kolona létezik. Én nem alarom feltalálni a spanyol viaszt, már készen van csak le kellett másolni...

Előzmény: Pezosa (122808)
rézműves1 Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122810

Szia fel tudsz hívni? Új a telóm és nem lelem a számodat..D...

Előzmény: gabor0036 (122809)
gabor0036 Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122809

Kb 2-3cl víz marad a lefolyó sapkában. Ha a nagyok igy gyártják es bevált akkor neked is jo lesz hidd el. Egyébként ha végeztel akkor mosod ugy is mosó fejjel, igy csak víz fog neked benne maradni. 

Előzmény: endrepp (122806)
Pezosa Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122808

A képen látható kivitelezéséből dupla tányérosra tippelek, ahol minden második van egyenesen összekötve.

Illusztrációban a ferde rosták helyet it a harang van.

Gábor jól gondolom?

Előzmény: Pezosa (122807)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!