Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2015.04.10 0 0 93861

HAt nem kell nagyon aprora vagni!  Igy szoktam - es nem tart sokaig...  bogni lehet, de mas :)).

Előzmény: tuuuutuuuu (93859)
joy Creative Commons License 2015.04.10 0 0 93860

Te miért vagy "negyedéves'?
:o)

Előzmény: tuuuutuuuu (93859)
tuuuutuuuu Creative Commons License 2015.04.10 0 0 93859

Üdv! 

Emlegettem itt a múltkor a sáncmunkát, meg a hagymalevest.

A sáncmunka a qrva sok hagyma pucolása, és aprogatása volt, ráadásul a frissen műtött szememnek a hagymacsípés,ugye...:}}

Két konyhatrükkre jöttem rá ( lehet, spanyolviasz-íze van):

1. A hagyma héja a gyökér felől tisztítva ( pláne a nagyját eltávolítva, víz alá lógatva, pikpakk lejön.

2. Én minden fél hagyma előtt csap alá rakom a deszkát, és nem csíp nem a deszka...:}}

Ha mégis akarna, enyhe fújással elhajtom...:}}

 

Ha 3 kiló hagymát nem pucoltam/aprítottam, akkor semmit, de csípés...

 

Szóval ha mindenki tudta, bocs.

 

tu4

ZsuR Creative Commons License 2015.04.09 0 0 93858

Mikor Szekszardon eltem, megtanultam szeretni a hazi paprikat... 

Aztan jott a spanyol - meg az indiai...

 

A legujabb paprika szerelem: torok: maras biberi

 

Szeretem ezt a kicsit darabos fajtat, olajos, illatos, es az eros csak annyira eros, hogy erezni a csodalatos paprika izt is mellette...

ZsuR Creative Commons License 2015.04.09 0 0 93857

Előzmény: ZsuR (93856)
ZsuR Creative Commons License 2015.04.09 0 0 93856

Megsutottem a husveti sonkat... nem volt rossz, igaz jo sem.  Jovore valtoztatok rajta.

Viszont... a fiam szeletelte a sonkat, es nem szereti a "rugos" reszeket, szoval sebeszi precizseggel lett a sonka talalva... rengeteg "maradekkal".  Boros, zsiros maradekok.

Bablevest foztem vele - es micsoda egyszeru, es zamatos lett.

Igy csinaltam:

A szarazbabot lassu fozoben (crock pot) kezdtem fozni, soval, baberlevellel, vizben. Ot orara allitottam be.

Harom ora utan beletettem a maradek cupakokat, maradek sonkat is, mert eleg sok maradt,  fokhagyma gerezdekkel, es utana izesitettem kicsit - a sonka nagyon nem sos.

Fel oraval a kesz elott beleszortam torok paprikat, enyhen csiposet - es kesz volt!

 

 

Ma a sonkacsontot parolom a crock potban - keves vizen meg fozom addig, hogy konnyebb legyen leszedni a maradekot a csontrol.  Sonkas quiche lesz belole.

 

Itt a tesztanak a receptje - most mar azt hiszem elfogadhato pie crustot tudod csinalni... :)), hiszen gyakorolom mar miota.

 

Le is forditottam a geppel a receptet - es hat felejthetetlen elmeny a ragaszkodo vaj :))

 

 

 

 

Bubo.Bubo. Creative Commons License 2015.04.08 0 0 93855

sajnos nekem az "vesződség", hogy törődni kell vele: uborkát venni hozzá, kirakni, ha rossz az idő, nem működik, és amikor elkészül, nem biztos, hogy van, aki meg akarja enni - a túlérett házi kovászos uborkát meg nagyon nem szeretem...

 

szóval nekem jobb az "utánzat": megveszem, bedobozolva hűtőbe rakom, és ott elvan egy ideig (nagyon nem lehet nálunk kiszámítani, mikor mennyi étel fogy - akkor járok jól, ha a készételek jó része is a fagyasztóban van, vagy félkész módon valahogy, az egy darab vasárnapi ebéd a tuti, de még ott sem tudom sokszor, hárman, négyen vagy öten eszünk...)

Előzmény: szálkaaszemben (93847)
ZsuR Creative Commons License 2015.04.08 0 0 93854

Azt hiszem, ugyanarrol beszeltunk... :)

 

Ami a tojas hejat illeti... azt hiszem a friss tanyasi tojasrol nem tudtam soha rendesen lehozni a hejat.

A bolti tojassal is elo szokott fordulni - de nem mindig.  Az kell, hogy azonnal jeges vizbe tegyem.

Előzmény: dulci (93851)
ZsuR Creative Commons License 2015.04.08 0 0 93853

Tudod ez nekem soha nem ment :).  Mert... a tojast a hutoben tartom.  Ha kiveszem mert fozni szeretnek - nem mindig all ugyanannyi ideig a pulton - nem hiszem hogy a homerseklete mindig ugyanolyan mikor elkezdem a fozest.

Gondolkodtam, lehet hogy hideg vizben kellett volna tartani egy ideig, akkor talan allando homersekleten kezdenem a fozest mindig .

 

Most, a tojasfozot hasznalom, hutobol bele a tojast, es ez az allando... de mas fozesi modszerhez nem tudom hasonlitani.

 

Regebben volt ilyenem, hideg vizzel kezdtem - es eleg jo volt az eredmeny...

Előzmény: dulci (93851)
beetee Creative Commons License 2015.04.08 0 0 93852

Hartai.

Előzmény: beetee (93822)
dulci Creative Commons License 2015.04.08 0 0 93851

Valakinek sikerült már? Hogy a megadott perc után pont olyan lett a főtt tojás? Én az 5 perceset szeretem. Hát, úgy a 3 - 7 közötti valahol. Függ még a tojás méretétől, főzés előtti hidegségétől. 

 

A héjával nincs bajom. Jókor mondom, húsvét után. :) Ősöreg gőzölős tojásfőzőm van, van rajta kiszúró is. Onnan egy tál hideg vízbe megy. Még sose volt azóta bajom a pucolással. 

Előzmény: ZsuR (93790)
dulci Creative Commons License 2015.04.08 0 0 93850

Én is így jártam a jóhentes és hagyományos sonkával. Sok órás főzéssel sem puhult meg a bőre, a hús nagyon szálkás, és áztatás ellenére túl sós maradt. A kisáruház húspultjánál vett - legyen még valami tartalék - szenzációs ízű és állagú. Csak ne felejtsem el jövőre. 

Előzmény: GPF (93807)
nagypapi51 Creative Commons License 2015.04.08 0 0 93849

Tudom, hogy létezik, de maradok a nyárinál.

Előzmény: ke_fe (93848)
ke_fe Creative Commons License 2015.04.08 0 0 93848

Létezik télére eltett kovászolt uborka is.

A nyári, napon érlelt gyorsérlelésű, be van hasogatva, és kenyér vagy nyers krumpli indítja el a tejsavas erjedést.

A télére eltett neve nálunk "sós vizes uborka". Ez is a kovászolni való méretűből és érettségűből uborkából készül, de bevagdosva nincs. A leve is ugyanaz a sós víz, a fűszere a kapor és a torma.

Az erjedés magától indul be. A zajos erjedés végéig alatta tányér van és csak gézzel van lekötve. Ha lecsendesedett a forrás, akkor kell rendesen lekötni, ha kifutott akkor az üveget kívül megmosni és a helyére tenni a speizba.

Felbontás után hűtőben célszerű tartani, mert hamar pimpósodik.

Előzmény: nagypapi51 (93845)
szálkaaszemben Creative Commons License 2015.04.08 0 0 93847

Mit kell azzal "vesződni"?

A Nap ingyen elvégzi a dolgát.

Vagy neked kell fűteni? :-)

Előzmény: Bubo.Bubo. (93846)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93846

ó, én nyáron sem szoktam mostanában vesződni a kovászos uborkával, és simán megveszem a boltit, amit télen is lehet kapni - nem tökéletes, de be kell valljam, még jobban is szeretem az utánzatot...

Előzmény: nagypapi51 (93845)
nagypapi51 Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93845

Nem kutya, de évszakban nem jönnek össze.

A kovászos uborka nyári savanya,  ilyenkor eszem ágában sincs krumplistésztát főzni. :)

Viszont egy jó lecsó mellé fenséges!

Előzmény: szálkaaszemben (93844)
szálkaaszemben Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93844

" Pedig egy igazan jo kaja esetes uborkaval vagy paprikaval."

Kovászos uborka talán kutya? :-)

Előzmény: islamorada (93806)
Csimpolya Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93843

Sonkás palacsinta,  sonkát tejföllel elkeverve, majd a kész palacsintákat azzal bevonva és átsütve. A tésztába is csak nagyon kevés só ajánlatos.

Előzmény: GPF (93837)
Csimpolya Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93842

Így van. Enyhén szólva is visszatetsző, ha a "fehér" kötényt már három hete hordják.

Előzmény: ZsuR (93836)
GPF Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93841

Köszi. Valamit majd próbálunk...

Előzmény: nagypapi51 (93839)
nagypapi51 Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93840

Ja, és persze ne sózd az ételt! :)

Előzmény: nagypapi51 (93839)
nagypapi51 Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93839

Liofilizáld, és használd füstös só helyett :)

Őröld egész finomra, és készíts belőle sonkás gombócot, v. gombás-zöldséges fasírtot, v.

keverd besamelbe (Mornay), vonj be vele párolt brokkolit/karfiolt, majd süsd meg.

hirtelen ennyi.

 

Előzmény: GPF (93837)
ZsuR Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93838

Belefozol egy krumplit...

Előzmény: GPF (93837)
GPF Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93837

Apropó sós sonka...

 

Valami utófelhasználásra van ötletetek? Ami esetleg a sós ízt is csökkenti?

ZsuR Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93836

Igaz, nagyon sokat szamit... sokszor csak a megjelenese is... 

Előzmény: Csimpolya (93835)
Csimpolya Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93835

Az általam látogatott hentesek az átlagos kategóriába tartoztak, de ez inkább az előadótól, mint a bolttól függött. Volt olyan, hogy rántott párizsit akartam készíteni, kértem húsz dekát egyben, az eladónő megragadta a jókora párizsirudat, és úgy fogta meg, hogy a megkezdett részét markolgatta. Mondtam, hogy köszönöm, meggondoltam magamat. Szerencsére nemsokára elment onnan, az utódja -akitől kísérleti jelleggel ugyanazt kértem - már nem követte el ezt a hibát. 

Előzmény: ZsuR (93831)
Csimpolya Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93834

Elvileg igen, gyakorlatilag eddig nem voltak rossz tapasztalataim.

Előzmény: Boszorka (93828)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2015.04.06 0 0 93833

errefelé is lehet kapni pl. Pick füstölt sonkát, hagyományos módon pácolva, füstölve, de 2-3000/kg az ára - a minőséget mindig meg kell fizetni...

Előzmény: ZsuR (93832)
ZsuR Creative Commons License 2015.04.06 0 0 93832

No ez finom volt... igaz, par eve mikor vettem meg majdnem a fele volt az ara - de megerte, mert a nagy tarsasag boven evett belole, finom volt, es meg vittek is magukkal... de most mar olyan draga, hogy nem is gondolok ra mint lehetosegre.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!