Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2003.04.10 0 0 7553
Kerényinek minap megjelent egy könyve, Örök Antigoné címmel, az ára kissé borsosra sikerült, mert 5.800 Ft-ot kóstál. De gondolom megéri.
spiroslyra Creative Commons License 2003.04.09 0 0 7552
Kiabalj csak, fonaxe, Agapite Nereusz! Szabad a gazda...:) Kazinak, utolagos engedelmevel ( ha nem akarja, toroljuk), keszitettem egy 'lathatatlan' dossziet, ahova gyujtom a segitsegevel megszerkesztett zene/matematika/geometria/algebra abrakat, bizonyitasokat, levezeteseket, valamint az internet es a szamitogep hasznalatarol szolo, adattar, honlap stb. kesziteserol szolo ertekes tanacsait. Ezek mindmaig elszortan, nehezen ujrakereshetoen rejtozkodtek a levelaradatban. Alkalomadtan felkernem, tartson majd nekunk egy kis eloadast a Lyra-muhelyben. Nereusznak is szeretnek nyitni egy dossziet a vers mertek-ritmus peldairol ha nincs ellenere. Musat mar nem is kerdem, ove a Wagner topic, Petyuse a zenei logarlec es mas tettingx/dzidzikas/tucsok-zenei haz. Ezen helyek, Kazinak hala, csondesek, nem forgalmasak, lathatatlanok, muhelymunkara alkalmasak, ahol nyugodtan targyalhatok,- ha kell 'alrelkeszeket' nyitva, nem idegesitve a topic felugyeloket - a nagykozonseget nem erdeklo finom reszletkerdesek, az alabbi kulcsokkal:
Musa
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9092264
Kazi
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9092266
Petyus
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9092265
Előzmény: nereusz (7547)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.09 0 0 7551
Ja, amúgy meg folyik Babilon ostroma. Az ősi város, Bászra.
Előzmény: Törölt nick (7550)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.09 0 0 7550
Amúgy Munkács - Trója kérdésre a válasz egy(!) női keresztnév, mégpedig:

Heléna - Ilona

Az Ilona a Heléna magyarosított változata.

Törölt nick Creative Commons License 2003.04.08 0 0 7549
Ez a cikk nagyon jó Kedves Szpirosz, nagyon tetszik, a fizika csúcs-időszakáról szól. Köszi.
Előzmény: spiroslyra (7545)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.08 0 0 7548
Kazi passzt mond Kedves Néreusz.
Előzmény: nereusz (7547)
nereusz Creative Commons License 2003.04.08 0 0 7547
Szabad a gazda?
Vagy alusztok? Mert akkor nem kiabálok ámm...
:-))
Előzmény: nereusz (7546)
nereusz Creative Commons License 2003.04.04 0 0 7546
És az athéni konnektorokba visszaköltözött az élet.
"Élem az életemet" - ezt egy újgörög költő írta, és ki is zenésítette meg?
:-))
Előzmény: spiroslyra (7545)
spiroslyra Creative Commons License 2003.04.04 0 0 7545
Teller Ede: Szép új világ
http://www.pikk.hu/ujhorizont/2002_4/1.html
nereusz Creative Commons License 2003.04.04 0 0 7544
Kedves Kazi, nem tudom, mit jelent, hogy beleszól a moderátor.
Az Index alkalmazottja.
Az a silány távolmaradás minden igazságtól, amit a médiumok - és köztük a "nemzeti index" is - gyakorolnak, eleve fölmentheti őket a belső (és tartalmi) indexálástól. A hitleristák és kommunisták is versenyt hivatkoztak - in illo tempore - , hogy azért nem mindent cenzúráztak, nem mindenkit küldtek KZ-be, Gulágra.
A lelkiismereti tartalék.:-))
Erről ne feledkezz meg.
Szeretettel: nereusz.
Előzmény: Törölt nick (7541)
spiroslyra Creative Commons License 2003.04.04 0 0 7543
Na lam, Kedves Kazi, vaksagomban milyen szep szemet talaltam. :) Koszonom.
Előzmény: Törölt nick (7541)
nereusz Creative Commons License 2003.04.04 0 0 7542
:-))
Megbeszéljük.
Hazafelé Bagdadból.
:-))
Előzmény: spiroslyra (7540)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.04 0 0 7541
Kedves Szpirosz,

Az nem egy új topic, hanem egy új fórum. Lényeges különbség. Az új fórum azonban teljesen láthatatlan, mert sem a kedvencekbe nem lehet felvenni, sem a be nem avatottak nem találják meg egykönnyen. A "felhasználók összes hozzászólásaiban" látszik csak.

Csak az érdekesség kedvéért nyitottam ezt a fórumot, hátha érdekel. Az ilyen rejtett fórumok száma elég nagy, mert a lehetséges fórumok száma itt a forum.index.hu-n 65535 (2 byte), ebből az index jelenleg kb csak 40-et használ. Így akár Szpirosz fórumot is létre lehet hozni:

http://forum.index.hu/forum.cgi?a=f&f=27381

Így kell rá minden esetben hivatkozni. A rejtett fórum előnye lehet még, hogy tetszőleges számú topic-ot létre lehet hozni, és nem szól ránk moderátor.

Üdv:
Kazi

Előzmény: spiroslyra (7540)
spiroslyra Creative Commons License 2003.04.04 0 0 7540
Kedves Nereusz!

Kazi megnyitotta az Akademiat. :) Nagy tervek vannak szuletoben, ha jol sejtem...

2003-03-27 16:03:56 (7553)

"Hhmmmm?"

spiroslyra Creative Commons License 2003.04.02 0 0 7539
Kedves Barataim!

Elkoszon a Platon rovattol az ozenematematika. Koszonom turelmetek es segitsegtek. Matol fogva ezen temakat atiranyitjuk az ujonan inditott Okori zenematematika rovatba, helyet hagyva a kozvetlenebb platonikus temaknak. Ha azonban nincs ellenere Kazinak, ahol Platont erinto zenei kerdeseket talalunk, elnenk az Akademia topic vendegszeretetevel. Talan nem idegen a szellemetol, az Akademian kulonbozo tudomanyteruletek jeles muveloi talalkoztak.

Előzmény: spiroslyra (7538)
spiroslyra Creative Commons License 2003.04.01 0 0 7538
Zoltai, A zenematematika utjai

Teljesebb kepet kapunk a puthagoreizmus fejlodeserol es tarsadalmi meghatarozottsagarol, ha pillantast vetunk az antik gorog zenemagyarazat keleti forrasvidekeire, az okori zeneesztetika keleti tipusu rendszerenek a gorogoketol eltero alakulasara. A megegyezo vonasokra mar utaltunk. A hangrendszer szerkezetelemzese olyan torekves, amely szoros parhuzamot teremt a korai gorog esztetika es az egyiptomi, babiloniai, indiai es kinai zenefilozofiai gondolkodas kozott. Mivel mindketto a termeszetileg adott alaptorvenyszerusegek megallapitasara iranyul, nem meglepo, hogy az egymassal sem kozvetlen, sem kozvetett erintkezesbe nem juto ket gondolatrendszer sokszor egeszen szoros egyezeseket mutat. A kvintrendszer peldaul fo vonasaiban megegyezo modon jelenik meg az okori Kinaban es az ogorog poliszokban; a zenei nomosz -a torvenyszeru rendet koveto zenei dallammodel - elvenek szinte szo szerint megfelel a szabalyozott lu kinai elmelete stb. [valoban? S. megj.] De ahogyan lenyeges kulonbseg alakul ki a rabszolgatarto tarsadalom keleti es antik formai kozott, ugy a zenei gyakorlatban es az ezt kozvetve tukrozo zeneelmeletben is kimutathatok a hatarozott elkulonules tendenciai.
Csupan az okori Kina zenefilozofiajara utalunk, ahogyan az mar a Csou-korszak teoretikusainal megjelenik. Kozismert, hogy a kinai zeneesztetikat kezdettol fogva a legszigorubb szabalyozottsag eszmeje jellemzi. A merev kanonizaciora valo torekves egesz sor kerdesben 'elolegezi" a puthagoreizmust. Az elmelet, a rendszeralkotas hangsulyai azonban korantsem azonosak. Mig a korai puthagoreizmus a hangrendszer matematikai szerkezetelemzeset allitja figyelme kozeppontjaba, a kinai zenefilozofiat mindenekelott az alaphang feltetlen rogzitese foglalkoztatja. Emellett az argumentacio is eltereseket mutat: az okori kinai zeneelmelet kevesbe tudott elszakadni a magikus kepzetektol, ervelesmodja legtobbszor a mitikus eredetelmelet szinvonalan marad.
[...meg egy oldal, es Z. lezarja a zenematematika fejezetet, Kinaba erve, ahova nem kovetjuk a tovabbiakban. Visszakanyarodunk a fejezet elejere, a gorogokhoz, most mar a tanulast segito kerdeseket keresve, megprobalva megerteni gondolatmenetet, vazlatokat, jegyzeteket keszitve.]

Előzmény: spiroslyra (7537)
spiroslyra Creative Commons License 2003.03.28 0 0 7537
Zoltai, A zenematematika utjai

...a fenseges Pythaghorasz ... nem is itelte meg hallas utan a zenet, hanem az aranyok harmoniaja alapjan.
" Ezt a paradoxont nem lehet negligalni. Meg az arra valo hivatkozassal sem, hogy az eredeti Puthagoreus koncepcio nem a valosagos - mert hallhato - zene, hanem a vilagmindenseg lenyegi, "metafizikai" torvenyeinek megragadasara iranyult. A paradoxon gyokere ugyanis abban rejlik, hogy a zene -akar antik, akar modern - fogalma nem merul ki az aisztheszisz altali befogadas tenyeben; a zenenek olyan melysegdimenzioja is van, amelynek a megertese a logosz illetekessegi korebe tartozik. Mas szoval: az erzekiseg-hiany, az aszkezishajlam a hallas szamara magat felfedo zeneben konstitutiv mozzanat. Alighanem ezzel fugg ossze az a teny, hogy a zene valosagos torteneteben ujra es ujra eletre kel es elotor a megcafolt es tulhaladottnak hitt puthagoreus zeneertelmezes. A musica instrumentalisban a logosz-oldal - joszerivel az antik kezdetektol a schoenbergi dodekafoniaig es tovabb - ki nem iktathato, lenyegbe vago elem. Az antik gorog zeneesztetika torteneti ujanak megertese ugyanakkor elofeltetelezi a fejlodes egyenlotlensegenek es ellentmondasossaganak megerteset is. Forrasaink egy resze elegge egyertelmuen szol arrol, hogy a puthagoraszi iskola egyben vallasi es politikai szekta is volt, vagy igen gyorsan ilyenne valt. Aszketikus jellegu etikajuk, arisztokratikusan zart kozossegeszmenyuk is azt jelzi, hogy ellenzekben voltak az i.e 5. szazad elejen kiformalodo atheni polisz demokratikus rendjevel. Politikai konzervativizmusuk hozzajarulhatott ahhoz, hogy fokozatosan elidegenedtek a polisz atalakulo muveszeti gyakorlatatol, egyaltalan a muveszeti nyilvanossagtol. Azok a reggeli es esti, felig kultikus, felig pszichoterapeutikus - a lelek egeszsegenek helyreallitasara iranyulo - kozos enekgyakorlatok, amelyekrol a renelkezesunkre allo forrasok beszamolnak, hangsulyozottan ezoterikus zenei gyakorlatra vallanak. Nem kizart tehat, hogy a logosz kutatasa es az aisztheszisz diszkreditalasa osszefuggesben volt az ezoterikus-aszketikus eleteszmennyel."

Előzmény: spiroslyra (7500)
spiroslyra Creative Commons License 2003.03.28 0 0 7536
Mintha csak tegnap tortent volna, Kedves Kazi! Mi mindent jutatsz az eszunkbe nekunk feledekeny halandoknak? :) Ma kerdesunk: Ki a Python-olo isten, es hol vezekel a verontasert?
Előzmény: Törölt nick (7535)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.27 0 0 7535
Kadmosz - Agénór és Télephassza fia. Amikor Zeusz elrabolta nővérét Európét, anyjával és fivéreivel, Phoinoxszal és Külixszel Kadmosz is elindult a lány felkutatására. Anyja halála s fivéreitől való elszakadása után Delphoiba ment, ahol azt a tanácsot kapta, hogy ne keresse többé Európét, hanem alapítson várost ott, ahova egy tehén vezeti. Így jutott el Boiótiába, ahol megalapította Théba városát. Kadmosz fel akarta áldozni a tehenet az isteneknek, s társait vízért küldte, de valamennyit megölte a forrást őrző sárkány. Akkor ő utánuk ment és megölte a sárkányt, majd Athéné tanácsára a sárkányfogakat elvetette. A fogakból kikelt harcosok egymást leöldösték, csak öten maradtak életben. Csakhogy a sárkány Árészé volt, s Kadmosznak vezekelnie kellett a vérontásért: nyolc évig szolgálta Árészt, hogy bűnét jóvátegye. A vezeklés után az isten feleségül adta hozzá lányát, Harmoniát. Lakodalmukon megjelentek az istenek, és sok szép ajándékkal kedveskedtek nekik. Kadmosz és Harmonia házasságából született - többek között - Inó, Szemelé és Illüriosz.

Szabó György: Mitológiai kislexikon I. - II.

Emlékeztek Európé-ra? Volt már szó róla ezen a topicon. Kadmosz Európé öccse. Hmmmm.

Az Államban ez a mítosz 414c-415d rész alatt szerepel, a III. könyvben. Remélem a hétvégén be tudom pötyögni.

Előzmény: Törölt nick (7531)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.27 0 0 7534
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.27 0 0 7533
Rémlik, Vörösmartynál tanultuk.
Előzmény: Törölt nick (7532)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.27 0 0 7532
Sőt egy versben is szó van erről, ha jól emlékszem, úgy mondtuk, a " mi az ember?, sárkányfogvetemény"-, de hézagos, elfeledtem már sajnos azt is.
Előzmény: Törölt nick (7531)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.27 0 0 7531
Én úgy emlékszem, hogy ez még Hamvasnál is szerepel, persze nem dokumentatív jelleggel. Adam Kadmosz az első ember.

Az Államban is benne van a sárkányfog vetemény, mint a Phoinikiaiak átveendő hagyománya. Erre mondja egyébként Platón (ha emlékem nem csal), hogy megengedhető "hazugság", ugyanis az állam polgárainak azt hazudjuk, hogy "testvérei" egymásnak. Előkeresem.

Előzmény: spiroslyra (7527)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.27 0 0 7530
Pardon, majdnem mindegyikben.
Előzmény: Törölt nick (7529)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.27 0 0 7529
Kedves Kopáncsi, eddig minden feladványban hölgyekről volt szó. :-)))
Előzmény: Törölt nick (7526)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.27 0 0 7528
Talán Héraklésznél keressem? Heszperidák kertjében megöli a százfejű sárkányt, hogy az aranyalmákhoz jusson? Innen? Vagy ez is hideg?
Előzmény: spiroslyra (7527)
spiroslyra Creative Commons License 2003.03.27 0 0 7527
Jo kerdes, Kedves Kazi!:) Hozatesszuk a mai feladvannyhoz. Csalni szabad, egyebkent igyekszem minden feladvanyhoz a kerdesben elrejteni a valaszt. A jo puskazo kulon dicseretet kap nalunk. Ezt egy gimnaziumi tanatol lestuk el, aki puskazason kapva a diakot, azonnal elvagta. De masnap visszajott a puskaval, es ha jo volt, a diak akar jelest is kaphatott az egyes melle. Ma kerdesunk: mi a sarkanyfog vetemeny?
Előzmény: Törölt nick (7524)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.27 0 0 7526
Ez aztán a meglepő kérdés Kazi! :-)
Előzmény: Törölt nick (7525)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.27 0 0 7525
Másik kérdés: mi a kapcsolat Munkács és Trója között?
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.27 0 0 7524
Kedves Szpirosz,

Fogós volt eddig mind, nem is megy fejből ez nekem. Az Iphigenia feladványon nagyon csaltam, mert megnéztem a Perseuson.

Árész és Aphrodité lánya az, aki Kadmosz felesége lett?

Üdv:
Kazi

Előzmény: spiroslyra (7523)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!