A kéményseprőket már ledumáltam,nem mindennapos de remélem sűrű használat . Igazából a terveztetésen még nem gondolkodtam . Lehet az a terv marad hogy : kívül csak az ajtók . Kémény , búbos a teraszon , körbe padkával . a hőt benttartanám amennyire lehet , mert lehet hogy a teraszt beüvegezzük. Bár akkor lehet hogy veszítene a varázsából . A kérdés nyitott , mint a terasz . :)
Ha olyan helyen laksz, ahol nem b@sztattyák az embert, akkor simán megcsinálhatod engedély nélkül, azt tíz év múltán kérsz rá fennmaradási engedélyt.
Ha a kémény nem üzemszerűen használt, akkor a kéményseprőket is le lehet rázni :-)
Másrészt, nem érdemes két ajtót építeni a kemencére, csak egészen extrém kényszer hatására, nem olyan nagy gáz, ha kintről kell betenni a sütnivalót, hacsak nem mindennapos használatra készül az kemence.
Gondolom a kémény a fal előtt lesz, és nem a falban...
szia! nem értem, miért akarsz két ajtót? ha bentről akarod etetni tepsivel, akkor már onnan tüzelheted is, felesleges a két ajtó. a kéménynek mindenképpen a tető fölé kell nyúlni, pontos cm-t nem tudok.
Kövesi Szabolcs vagyok , Berettyóújfaluból , és bár nem vág szakmámba (autójavítás) magam szeretném megépíteni a saját búbosomat.(rengeteg kérdésem lessz)
Olyan kemencére gondoltam , a teraszra amit kivülről etetnék fával , viszont belülről is lenne 1 ajtó rajta onnan meg tepsivel etetném . ez nem befolyásolja károsan a kemence hőjének egyenletességét ?
Milyen magas kéményt kell vajon rakni ebben az aránylag magas fallal , tetővel körülvett környezetben ?
Arra gondoltam, azt fogom csinálni, hogy megrakom a boltívet kötésbe, és utána a hátsó és első falat a boltív alá. A két szerkezet találkozását pedig cserépdarabokkal kipótolom. A boltívet homokmaggal gondoltam, esetleg egy nagyon vékony lemezt ráhajtok, hogy a belső felület viszonylag normális legyen.
Hát igen, ez még barátibb ár! A kemencében is kipróbálom majd, a "zöldségek" ízére vagyok kiváncsi. Most arra használnám, hogy a kikapart, grillbe tett piszok jó parázsban köreteket sütögessen. A fóliabatyut-fordítani kell-kiszakadhat...stb.
a kemencénél pedig volt rá példa,hogy a hús már kész volt, a krumplira meg várni kellett.----Nincs új recepted?
Köszönöm szépen, ezek mégiscsak barátibb árak! A "cserepek" viszont brutálisak!!!!! mármint az áruk! vettem egy tetős óriásit 2900ft.-ért, egy piaci bioboltban-hétvégén töltött paprika rotyogott benne-holnap utánajárok,hogy honnan van-ki készítette. Öt literes, kívül-belül mázas, fedős.
Kössz a tippet és a képeket, de én úgy gondoltam, hogy a 70 cm-es szélességhez csak egy 50 cm-es ajtót csinálnék. Bár az is megoldható, hogy a hátsó fal és a boltív egyszerre az első fal az ajtóval pedik utána készül el, amikor a ramonádot már kivettem. Meg az is előfordulhat,hogy a Te példádat követve ugyan olyan széles ajtót csinálok mint a boltív.
Köszi, erre tényleg nem gondoltam, hogy esetleg egy fazék is be kell hogy férjen. Mégegyszer köszi! Abban pedig teljesen igazad van, hogy a téglákat kötésbe kellene rakni. Szerintem erre jó a homokmagos módszer, akkor a teljes boltozatot egyben meg lehet építeni. Az igaz, hogy nem biztos, hogy olyan szép felület lesz mint egy merev sablonnal, de valószínű, csak odafigyelés kérdése.
Nézegettem a különböző kemenceépítésekről készült képes beszámolókat és egy valami nagyon nem tetszet. A legtöbben rengeteg munkával szép kemencéket építettek DE a boltozatokat külön külön soronként falazták. Szerintem ez nem a legjobb megoldás, mert ha a fűtés közben keletkezett kis repedésekhez még hozzáadódik egy kis földmözgás - talajvíz változás, tömörödés vagy egy hosszan tartó nagy fagy és hirtelen olvadás - a sorok szétválhatnak. Szélesebb sablon használatával kötésbe rakott téglákkal ez megelőzhető lenne és nem is lenne nagyobb munka. A tégláknak nem mindegy, hogyan rakjuk össze őket. :)) Szerintem mindenki olyan kemencét akar készíteni amiben még az unokája is tud majd sütögetni.
Köszönöm Neked is az információt, igazából azon nem sokat gondolkodtam, hogy mondjuk egyszerre hány kenyeret vagy pizzát akarok sütni, bár azon igen, hogy mondjuk 4 pizza azért beférjen. Ebből következően úgy gondoltam, hogy 70 cm széles és 80-90 cm hosszúra csinálnám a magassága pedig olyan 45 cm lenne. Így egy 25 - 30 cm-es ajtónyílással megfelelne a Te általad megfogalmazott kritériumnak is. Tegnap álltam neki a hossz-metszetet lerajzolni, ha meglesznek a rajzok felteszem őket ide, hátha a javaslatotok alapján módosítani kell, illetve akinek teteszik építse meg.
A kemence méretét a készítendő kenyér, pizza és egyéb finomságok mennyisége szerint számolhatod. Csak 1 kenyeret akarsz vagy egyszerre 5-t sütni. Szvsz. az ajtónyilás feletti magasság az ajtónyílás fele legyen, de lehet sokkal magasabb is, pld a búbosokban. Igy a kemence légterének min. felső 1/3-a az ahol a füst megreked egy kicsit és felfűti a boltozatot.