Keresés

Részletes keresés

tuuuutuuuu Creative Commons License 2015.04.11 0 0 93865

Üdv!

Nem tudtam még életre lehelni a 73 ezres nickemet, akit valamiért visszacsináltak.

 

De majd megkérdezem a modikat, mit csináljak ( az évek során elfelejtettem a jelszót, nem tudok belépni.

 

tu4

Előzmény: joy (93860)
ZsuR Creative Commons License 2015.04.10 0 0 93864

Igy igaz... bar volt olyan "termeloi" paprika, ami teglaporral volt "dusitva"...

Előzmény: homerx (93863)
homerx Creative Commons License 2015.04.10 0 0 93863

ma, ha itthon a boltban (barmelyikben) megnezel egy fuszerpaprikat, mindegyik tartalmaz ellenorizetlen helyrol szarmazo hanyadot. nekem ne mondja senki, hogy ez jo. direkt probaltam 100% magyart keresni, nem talaltam. ha valaki tud ilyet, szoljon. illetve mi is ismerosoktol szoktuk beszerezni, szoval a szemelyi ellatas biztositott. bolti paprtikat javaslom, hogy csak vexuseg eseten vegyetek.

Előzmény: ZsuR (93858)
H_G Creative Commons License 2015.04.10 0 0 93862

Új számú u  betű, új élet :)

 

Előzmény: joy (93860)
ZsuR Creative Commons License 2015.04.10 0 0 93861

HAt nem kell nagyon aprora vagni!  Igy szoktam - es nem tart sokaig...  bogni lehet, de mas :)).

Előzmény: tuuuutuuuu (93859)
joy Creative Commons License 2015.04.10 0 0 93860

Te miért vagy "negyedéves'?
:o)

Előzmény: tuuuutuuuu (93859)
tuuuutuuuu Creative Commons License 2015.04.10 0 0 93859

Üdv! 

Emlegettem itt a múltkor a sáncmunkát, meg a hagymalevest.

A sáncmunka a qrva sok hagyma pucolása, és aprogatása volt, ráadásul a frissen műtött szememnek a hagymacsípés,ugye...:}}

Két konyhatrükkre jöttem rá ( lehet, spanyolviasz-íze van):

1. A hagyma héja a gyökér felől tisztítva ( pláne a nagyját eltávolítva, víz alá lógatva, pikpakk lejön.

2. Én minden fél hagyma előtt csap alá rakom a deszkát, és nem csíp nem a deszka...:}}

Ha mégis akarna, enyhe fújással elhajtom...:}}

 

Ha 3 kiló hagymát nem pucoltam/aprítottam, akkor semmit, de csípés...

 

Szóval ha mindenki tudta, bocs.

 

tu4

ZsuR Creative Commons License 2015.04.09 0 0 93858

Mikor Szekszardon eltem, megtanultam szeretni a hazi paprikat... 

Aztan jott a spanyol - meg az indiai...

 

A legujabb paprika szerelem: torok: maras biberi

 

Szeretem ezt a kicsit darabos fajtat, olajos, illatos, es az eros csak annyira eros, hogy erezni a csodalatos paprika izt is mellette...

ZsuR Creative Commons License 2015.04.09 0 0 93857

Előzmény: ZsuR (93856)
ZsuR Creative Commons License 2015.04.09 0 0 93856

Megsutottem a husveti sonkat... nem volt rossz, igaz jo sem.  Jovore valtoztatok rajta.

Viszont... a fiam szeletelte a sonkat, es nem szereti a "rugos" reszeket, szoval sebeszi precizseggel lett a sonka talalva... rengeteg "maradekkal".  Boros, zsiros maradekok.

Bablevest foztem vele - es micsoda egyszeru, es zamatos lett.

Igy csinaltam:

A szarazbabot lassu fozoben (crock pot) kezdtem fozni, soval, baberlevellel, vizben. Ot orara allitottam be.

Harom ora utan beletettem a maradek cupakokat, maradek sonkat is, mert eleg sok maradt,  fokhagyma gerezdekkel, es utana izesitettem kicsit - a sonka nagyon nem sos.

Fel oraval a kesz elott beleszortam torok paprikat, enyhen csiposet - es kesz volt!

 

 

Ma a sonkacsontot parolom a crock potban - keves vizen meg fozom addig, hogy konnyebb legyen leszedni a maradekot a csontrol.  Sonkas quiche lesz belole.

 

Itt a tesztanak a receptje - most mar azt hiszem elfogadhato pie crustot tudod csinalni... :)), hiszen gyakorolom mar miota.

 

Le is forditottam a geppel a receptet - es hat felejthetetlen elmeny a ragaszkodo vaj :))

 

 

 

 

Bubo.Bubo. Creative Commons License 2015.04.08 0 0 93855

sajnos nekem az "vesződség", hogy törődni kell vele: uborkát venni hozzá, kirakni, ha rossz az idő, nem működik, és amikor elkészül, nem biztos, hogy van, aki meg akarja enni - a túlérett házi kovászos uborkát meg nagyon nem szeretem...

 

szóval nekem jobb az "utánzat": megveszem, bedobozolva hűtőbe rakom, és ott elvan egy ideig (nagyon nem lehet nálunk kiszámítani, mikor mennyi étel fogy - akkor járok jól, ha a készételek jó része is a fagyasztóban van, vagy félkész módon valahogy, az egy darab vasárnapi ebéd a tuti, de még ott sem tudom sokszor, hárman, négyen vagy öten eszünk...)

Előzmény: szálkaaszemben (93847)
ZsuR Creative Commons License 2015.04.08 0 0 93854

Azt hiszem, ugyanarrol beszeltunk... :)

 

Ami a tojas hejat illeti... azt hiszem a friss tanyasi tojasrol nem tudtam soha rendesen lehozni a hejat.

A bolti tojassal is elo szokott fordulni - de nem mindig.  Az kell, hogy azonnal jeges vizbe tegyem.

Előzmény: dulci (93851)
ZsuR Creative Commons License 2015.04.08 0 0 93853

Tudod ez nekem soha nem ment :).  Mert... a tojast a hutoben tartom.  Ha kiveszem mert fozni szeretnek - nem mindig all ugyanannyi ideig a pulton - nem hiszem hogy a homerseklete mindig ugyanolyan mikor elkezdem a fozest.

Gondolkodtam, lehet hogy hideg vizben kellett volna tartani egy ideig, akkor talan allando homersekleten kezdenem a fozest mindig .

 

Most, a tojasfozot hasznalom, hutobol bele a tojast, es ez az allando... de mas fozesi modszerhez nem tudom hasonlitani.

 

Regebben volt ilyenem, hideg vizzel kezdtem - es eleg jo volt az eredmeny...

Előzmény: dulci (93851)
beetee Creative Commons License 2015.04.08 0 0 93852

Hartai.

Előzmény: beetee (93822)
dulci Creative Commons License 2015.04.08 0 0 93851

Valakinek sikerült már? Hogy a megadott perc után pont olyan lett a főtt tojás? Én az 5 perceset szeretem. Hát, úgy a 3 - 7 közötti valahol. Függ még a tojás méretétől, főzés előtti hidegségétől. 

 

A héjával nincs bajom. Jókor mondom, húsvét után. :) Ősöreg gőzölős tojásfőzőm van, van rajta kiszúró is. Onnan egy tál hideg vízbe megy. Még sose volt azóta bajom a pucolással. 

Előzmény: ZsuR (93790)
dulci Creative Commons License 2015.04.08 0 0 93850

Én is így jártam a jóhentes és hagyományos sonkával. Sok órás főzéssel sem puhult meg a bőre, a hús nagyon szálkás, és áztatás ellenére túl sós maradt. A kisáruház húspultjánál vett - legyen még valami tartalék - szenzációs ízű és állagú. Csak ne felejtsem el jövőre. 

Előzmény: GPF (93807)
nagypapi51 Creative Commons License 2015.04.08 0 0 93849

Tudom, hogy létezik, de maradok a nyárinál.

Előzmény: ke_fe (93848)
ke_fe Creative Commons License 2015.04.08 0 0 93848

Létezik télére eltett kovászolt uborka is.

A nyári, napon érlelt gyorsérlelésű, be van hasogatva, és kenyér vagy nyers krumpli indítja el a tejsavas erjedést.

A télére eltett neve nálunk "sós vizes uborka". Ez is a kovászolni való méretűből és érettségűből uborkából készül, de bevagdosva nincs. A leve is ugyanaz a sós víz, a fűszere a kapor és a torma.

Az erjedés magától indul be. A zajos erjedés végéig alatta tányér van és csak gézzel van lekötve. Ha lecsendesedett a forrás, akkor kell rendesen lekötni, ha kifutott akkor az üveget kívül megmosni és a helyére tenni a speizba.

Felbontás után hűtőben célszerű tartani, mert hamar pimpósodik.

Előzmény: nagypapi51 (93845)
szálkaaszemben Creative Commons License 2015.04.08 0 0 93847

Mit kell azzal "vesződni"?

A Nap ingyen elvégzi a dolgát.

Vagy neked kell fűteni? :-)

Előzmény: Bubo.Bubo. (93846)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93846

ó, én nyáron sem szoktam mostanában vesződni a kovászos uborkával, és simán megveszem a boltit, amit télen is lehet kapni - nem tökéletes, de be kell valljam, még jobban is szeretem az utánzatot...

Előzmény: nagypapi51 (93845)
nagypapi51 Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93845

Nem kutya, de évszakban nem jönnek össze.

A kovászos uborka nyári savanya,  ilyenkor eszem ágában sincs krumplistésztát főzni. :)

Viszont egy jó lecsó mellé fenséges!

Előzmény: szálkaaszemben (93844)
szálkaaszemben Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93844

" Pedig egy igazan jo kaja esetes uborkaval vagy paprikaval."

Kovászos uborka talán kutya? :-)

Előzmény: islamorada (93806)
Csimpolya Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93843

Sonkás palacsinta,  sonkát tejföllel elkeverve, majd a kész palacsintákat azzal bevonva és átsütve. A tésztába is csak nagyon kevés só ajánlatos.

Előzmény: GPF (93837)
Csimpolya Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93842

Így van. Enyhén szólva is visszatetsző, ha a "fehér" kötényt már három hete hordják.

Előzmény: ZsuR (93836)
GPF Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93841

Köszi. Valamit majd próbálunk...

Előzmény: nagypapi51 (93839)
nagypapi51 Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93840

Ja, és persze ne sózd az ételt! :)

Előzmény: nagypapi51 (93839)
nagypapi51 Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93839

Liofilizáld, és használd füstös só helyett :)

Őröld egész finomra, és készíts belőle sonkás gombócot, v. gombás-zöldséges fasírtot, v.

keverd besamelbe (Mornay), vonj be vele párolt brokkolit/karfiolt, majd süsd meg.

hirtelen ennyi.

 

Előzmény: GPF (93837)
ZsuR Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93838

Belefozol egy krumplit...

Előzmény: GPF (93837)
GPF Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93837

Apropó sós sonka...

 

Valami utófelhasználásra van ötletetek? Ami esetleg a sós ízt is csökkenti?

ZsuR Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93836

Igaz, nagyon sokat szamit... sokszor csak a megjelenese is... 

Előzmény: Csimpolya (93835)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!