ma, ha itthon a boltban (barmelyikben) megnezel egy fuszerpaprikat, mindegyik tartalmaz ellenorizetlen helyrol szarmazo hanyadot. nekem ne mondja senki, hogy ez jo. direkt probaltam 100% magyart keresni, nem talaltam. ha valaki tud ilyet, szoljon. illetve mi is ismerosoktol szoktuk beszerezni, szoval a szemelyi ellatas biztositott. bolti paprtikat javaslom, hogy csak vexuseg eseten vegyetek.
Megsutottem a husveti sonkat... nem volt rossz, igaz jo sem. Jovore valtoztatok rajta.
Viszont... a fiam szeletelte a sonkat, es nem szereti a "rugos" reszeket, szoval sebeszi precizseggel lett a sonka talalva... rengeteg "maradekkal". Boros, zsiros maradekok.
Bablevest foztem vele - es micsoda egyszeru, es zamatos lett.
Igy csinaltam:
A szarazbabot lassu fozoben (crock pot) kezdtem fozni, soval, baberlevellel, vizben. Ot orara allitottam be.
Harom ora utan beletettem a maradek cupakokat, maradek sonkat is, mert eleg sok maradt, fokhagyma gerezdekkel, es utana izesitettem kicsit - a sonka nagyon nem sos.
Fel oraval a kesz elott beleszortam torok paprikat, enyhen csiposet - es kesz volt!
Ma a sonkacsontot parolom a crock potban - keves vizen meg fozom addig, hogy konnyebb legyen leszedni a maradekot a csontrol. Sonkas quiche lesz belole.
Itt a tesztanak a receptje - most mar azt hiszem elfogadhato pie crustot tudod csinalni... :)), hiszen gyakorolom mar miota.
Le is forditottam a geppel a receptet - es hat felejthetetlen elmeny a ragaszkodo vaj :))
sajnos nekem az "vesződség", hogy törődni kell vele: uborkát venni hozzá, kirakni, ha rossz az idő, nem működik, és amikor elkészül, nem biztos, hogy van, aki meg akarja enni - a túlérett házi kovászos uborkát meg nagyon nem szeretem...
szóval nekem jobb az "utánzat": megveszem, bedobozolva hűtőbe rakom, és ott elvan egy ideig (nagyon nem lehet nálunk kiszámítani, mikor mennyi étel fogy - akkor járok jól, ha a készételek jó része is a fagyasztóban van, vagy félkész módon valahogy, az egy darab vasárnapi ebéd a tuti, de még ott sem tudom sokszor, hárman, négyen vagy öten eszünk...)
Tudod ez nekem soha nem ment :). Mert... a tojast a hutoben tartom. Ha kiveszem mert fozni szeretnek - nem mindig all ugyanannyi ideig a pulton - nem hiszem hogy a homerseklete mindig ugyanolyan mikor elkezdem a fozest.
Gondolkodtam, lehet hogy hideg vizben kellett volna tartani egy ideig, akkor talan allando homersekleten kezdenem a fozest mindig .
Most, a tojasfozot hasznalom, hutobol bele a tojast, es ez az allando... de mas fozesi modszerhez nem tudom hasonlitani.
Regebben volt ilyenem, hideg vizzel kezdtem - es eleg jo volt az eredmeny...
Valakinek sikerült már? Hogy a megadott perc után pont olyan lett a főtt tojás? Én az 5 perceset szeretem. Hát, úgy a 3 - 7 közötti valahol. Függ még a tojás méretétől, főzés előtti hidegségétől.
A héjával nincs bajom. Jókor mondom, húsvét után. :) Ősöreg gőzölős tojásfőzőm van, van rajta kiszúró is. Onnan egy tál hideg vízbe megy. Még sose volt azóta bajom a pucolással.
Én is így jártam a jóhentes és hagyományos sonkával. Sok órás főzéssel sem puhult meg a bőre, a hús nagyon szálkás, és áztatás ellenére túl sós maradt. A kisáruház húspultjánál vett - legyen még valami tartalék - szenzációs ízű és állagú. Csak ne felejtsem el jövőre.
A nyári, napon érlelt gyorsérlelésű, be van hasogatva, és kenyér vagy nyers krumpli indítja el a tejsavas erjedést.
A télére eltett neve nálunk "sós vizes uborka". Ez is a kovászolni való méretűből és érettségűből uborkából készül, de bevagdosva nincs. A leve is ugyanaz a sós víz, a fűszere a kapor és a torma.
Az erjedés magától indul be. A zajos erjedés végéig alatta tányér van és csak gézzel van lekötve. Ha lecsendesedett a forrás, akkor kell rendesen lekötni, ha kifutott akkor az üveget kívül megmosni és a helyére tenni a speizba.
Felbontás után hűtőben célszerű tartani, mert hamar pimpósodik.
ó, én nyáron sem szoktam mostanában vesződni a kovászos uborkával, és simán megveszem a boltit, amit télen is lehet kapni - nem tökéletes, de be kell valljam, még jobban is szeretem az utánzatot...