Szia Jatti! Ezer éve nem hallottam felőled. Te még emlékszel a "lakótelepi 20-as"-ra? Az első emeleti "csőkonyhában"? Hatodik éve már, hogy hárman szorongtunk ott "ampervadász" barátunkkal és vártuk az első csurgás megindulását...azóta ő Svájcban kergeti az amperokat..DD...
De arra már nem emlékeztem, hogy az mi volt. Azt hiszem, hogy az valami jófajta olasz csemegeszőlő volt még a zöldséges havertól. Azt hiszem a mandarin, meg a narancs az később volt. Lehet, hogy abból vittem neked, amikor nagyon megvoltál fázva?
A keverős üsttel rendelkezőktől kérdezném, hogy a tapasztalatuk szerint mi az ideális forgási sebesség?
Először az Lada ablaktörlő motorban gondolkodtam, az itt leírt tapasztalatok alapján.
Azonban most úgy néz ki, hogy kicsipézé hozzá tudnék jutni hajtóműves villanymotorhoz. Az egyik fordulata 20-30 a másiké 50 körüli lenne percenként. Melyiket válasszam, miért?
Nem sok a 100db... 5 fajtából szoktam 20-25db-ot, és az évszám valamint a v/v helye üresen van hagyva. Oda alkoholos tollal írom be, így egy adag cimkét évekig tudok használni...
Már ezen is túl vagyok, de nekem nem jött be. Addig OK, hogy photoshop-al megtervezem a címkét. Viszont innentől kezdve elakadok. Próbáltam öntapadósra tintasugarassal. Ha hidegről bevittem meleg helyre, elkezdett izzadni és szétfolyt. Elkoboztam az asszony lakkját és lefújtam, ez javított valamelyest a helyzeten. Aztán volt öntapadós lézerrel, de ettől sem voltam elájulva. Utoljára az öntapadós fóliát próbáltam, ez lett a legjobb. Itt csak egy probléma volt, mégpedig az, hogy a fólia alapból átlátszó. Fehér színt meg otthon nem tudunk nyomtatni. Szóval, ha valahol találnék fehér alapszínű öntapadós fóliát, akkor elégedett lennék.
Gyerekek! Hacsak nem változott meg gyökeresen a mandarin, meg a narancs az utóbbi évek alatt, nem kéne ennyire elriasztani a kísérletezőket. Már vagy öt éve csináltam én is közönséges párlatot mindkettőből és nagyon kellemes ital lett belőlük. Pedig közönséges, már kissé penészesedésnek induló, zöldséges havertól kapott áru volt. Szerencsére még épp, hogy megjelent a penész a héjakon, így tökéletesen meghámozva, fehér hártya leszedve, festékkeverővel zúzva, 3%-os kabai napfénnyel tuningolva, gyönyörűen kiforrtak. Persze a cefrefőzéskor én csak lestem, mert mintha Úzót főztem volna, olyan tejes volt az alszesz, de a továbbiakban semmi gond nem volt vele. Persze szorgosan szedegettem a fagyisdobozból készült (első-generációs) kozmaolajszűrőm tetejéről a megjelenő olajat, de a végén semmi gondom nem volt a 40%-ra hígított párlattal. Arra már nem emlékszem, hogy itt használtam-e először, a Nabiti-től tanult "tejes derítést", de nem kellett sokat mosogatnom utána.
Szerintem a nem megfelelő gondosságú előkészítés + a héj okozza a gondot. Szerintem aki megteheti, nyugodtan "kalandra" fel...DDD...
Én anno kb. két évvel ezelőtt kaptam egy raklapnyi kifacsart narancsot egy narancsitalt készítő automatás cégtől, hogy majd majd készítek párlatot belőle. Úgy örültem neki hogy csak na - hogy lesz finom italom. Lett...Igaz hogy finom lett, de mind a tej. Arról nem is beszélve hogy az üst még utána hetekig "olajos" volt. Soha többet...Narancsból és effélékből még úgy is rizikós ha meghámozzuk. Még a héj alatti - bár mennyi kis fehér rész is marad a húson - még az is tartalmaz olajat.
Én is poénnak gondoltam, csak lemaradt a szmájli. Tanulni ugyanúgy lehet egy veterántól, mint egy két hete regisztrált felhasználótól. De legtöbbünk a saját kárán tanul a legtöbbet. :-)
Én csak azt láttam, hogy szegény Füredi pánikba esett az olaj miatt.
Bocsánat hogy belekotyogok!Ritkán szólok hozzá, inkább olvasom a fórumot.Én is az almáimat rekeszekben utóérlelem hogy kásásabb legyen és csak utána cefrézem.Szerintem is jobb ízű pálinka lesz még a starking almából is.
Sajnos én is azt tudom mondani,hogy nem sok mindent lehet vele csinálni,ha héjastól volt cefrézve.Pár napja én is kérdeztem ugyan ezt mivel én is mandarint pároltam és kaptam egy gyönyörű mandarin olaj párlatot egy nagyon erős mandarin illattal és egy nagyon keserű ízzel, szomszédaim átkoznak,hogy miért kóstoltattam meg velük, azóta is keserű a szájuk.Az edényben amiben volt a tetején kb 2 cm átlátszó folyadék a többi tejszerű.Szerintem még alkohol sincs benne,habár a fokoló mutat,de szerintem az olaj sűrűsége miatt.Amivel dolgoztam mindent át kellet 5 x mosnom,de még mindig mandarin szaga van mindennek.