Üvegekkel én is jól állok, sőt az egyik vendéglős ismerősöm egy időben az összes üres pálinkás üvegét mindig nekem adta. (Zsindelyes) Egy ideig csak a dugót tartottam fontosnak, mert idegenkedtem a barna-színes üvegtől, azért mert nem látni hogy mi van benne.
De nem dobáltam ki őket, és mára már belátom - jól tettem. Valahol olvastam hogy a fény is árt (árthat) a pálinkának idővel, bár én eddig még nem tapasztaltam különbséget a színes, illetve az átlátszó üvegekben tartottak között. Mindenesetre az átlátszó üvegeket jobban szeretem, esztétikusabbnak tartom.
A tejes derítés ,csak a réznél jusson eszünkbe! Kékes zöldes színű pálinka fémes íz! Ott is nagyon körültekintően ! Eszünkbe se jusson zsíros házitejjel ! Minden esetben lefölözött zsírszegény tejet használjunk és a Sólyom bibliában leírt mennyiségben! Szépen kiszedi a rezet ,ha kicsapódik ,mert van ,hogy egy tejes oldat lesz ,amit nagyon nehéz átszűrni! Szépen bekékül a kiszűrt alvadék ,kiszedve a rezet , amikor is selymesebb fémes íztől szabadult pálinka az ajándékunk a sok pancsolás után. Itt indul az a gondolatmenet ,hogy az kiszűrt alvadékhoz mennyi fontos aroma tapadt ,ami eddig a pálinkám élvezeti értékét emelte? Mit fog okozni a benmaradt tejzsír ,milyen nem kívánatos folyamat fog lezajlani a következő években ennek hatására? Tehát én csak nagyon indokolt esetben fogok rakni tejet a pálinkámba és ez az indok a rezes pálinka, pedig régebben ,használtam ,csak mert selymesebb lett az íze! A kozmaolajos opálosság könnyen orvosolható, egyszerűen békénhagyva lepedékessé válhat,leülepedve szépen lefejthető ,átszűrhető egy kávéfilteren vagy a fogyasztási hőmérsékletnél hidegebb ital leszűrése! Én a fagyasztós módszerrel sem azonosulok , ne szedjünk ki többet a kelleténél!
Köszi. Én csak az elképzeléseimet vázoltam fel, egy profi programot jól kezelő kislánynak és többit együtt csináltuk. Öntapadós fólia, digitális nyomdából, felvágva.
Az üvegekkel meg szerencsém van, mert az egyik vejem "sommelier" és gyűjti nekem. Néha olyanokat is hoz, amik sehol másutt nem kaphatók.
Egy éjszakás állás után a fagyasztóban. Alig volt a tetején térkép. Leitattam zsepivel. Kint hagyva az asztalon ahogy melegszik folyamatosan jön elő újabb térkép melyet folyamatosan itatok fel. Sajnos az opálosodás továbbra is fennáll.
Két fajta megközelítés lehetséges, az egyik a feneket kapirgálja leégés ellen alacsonyabb fordulatszámmal, a másik átmozgatja (150-200 1/perc, hajócsavar szerű lapát) az üstöt elősegítve ezzel a hőátadást, elosztást, mint az egylépcsősöknél láthatod. Én az utóbbit használom, szimpla fal 45-50perc a sűrű birs, megtáltosodott tőle az üst.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Biztos,hogy nem változott meg a mandarin és a narancs,de sajnos a tudatlanság okozhat problémát mind kettővel.Nálam a héj okozhatta mivel mire odaértem már felénél több le volt darálva héjastól és a többit megpucoltuk és rá raktuk, nem kellet volna.Biztos meg próbálkozom,ha adódik olyan alkalom,hogy olcsó mandarint tudok szerezni.Ez tanuló pénz volt.
Elnézést a homályos képért.Nem nyomtattam,hanem vásároltam (öntapadós) egy amfora diszkontban 10-es kiszerelésben van 300ft,ha érdekel és esetleg felétek nem lehet kapni küldhetek is.165ft az üveg,65ft a dugó és 18ft a kapszula már régóta így csomagolom.
Teljesen fölösleges, hogy gyorsan forogjon, akár percenként egyet is elég volna .Az én keverőm 12 voltos lexus ablaktörlő motor és egy 50 éves cccp akkutöltővel hajtom 6 volttal és állítható amperszámú potméter legalacsonyabb értékével.Gondold el 3-4 óra alatt ez hányszor forgatja kőrbe a lapátot.Még azon is törtem a fejem hogyan tudnám megoldani,hogy 2 percenként kapcsoljon be, és csak fél percig forogjon, mert ez is elég volna,és nem melegedne annyira a motor,mert ez a legnagyobb probléma.Az én főzőm 40 centis rozsdamentes fazék ,a keverőlapát 36 cm hosszú,és kb 3 centi széles ,a lapát tengely középpontban forog egy vezető csőben, a lapát leér az üst aljára,a tengely végére egy 2 milliméteres réz kúp van hegesztve nehogy kifúrja a szendvics talpat .Igaz,hogy én főzés előtt mindég kb 5 liter vízzel felöntöm és utána 40 liter cefre.A dómom több mint 30 liter így soha nem habzik fel.
Igazad van , de a kérdés is. Nem tudjuk milyen a lapát , üstfenék kidomborítás vagy homorú az üst sarkos vagy rádiuszos, fenékkeverős, páros- páratlan lapát, lapát dőlésszög . A hígítatlan körte cefre, a legragadósabb amivel találkoztam.