Sok bodzavirág ,kutyaféső,napfény,élesztő, víz ! :-) Tucso69 leírta annó, én az alapján készítetem! Első , szedd a virágot ,de sokat ! A többit elmondom,ha megvan a virág!:-)
Azt tudni kellene hogy csak utópárlatos vagy esetleg ecetes cefréből készült. Ha a savanyú mellett sósborszeszre jellemző íze is van ecetes volt a cefre.
10% csapvizet javaslok és egy kevés szódabikarbónát beletenni épp hogy csak savanykás maradjon a pálinka. Előpárlat nélkül csak a végét figyelni a lepárlásnál.
Szeretnék egy korábban még bérfőzdében előállított párlatot újra lepárolni. Van rajta egy savanyú íz ami szerintem az utópárlat miatt van. Csinált már valaki ilyet?
Gondolatom szerint egyszer párolnám le, előtte felhígítom 25 % -ra . Azt szeretném megkérdezni, hogy elő-párlatra itt is kell-e számítani, vagy már nem?
Két réteg szövetes szúnyogháló,mert egy réteg keveset szűr! Arról az erős szövetesről beszélek.Persze lehet bármi, ami átszűri és tudsz erővel ,hogy az olajok is kipréselődjenek és hogy ne legyen veszteség.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Per pillanat homorú, de akár lehetne domború is. A lényeg, hogy felveszi az üst alakját. Mivel a szóban forgó üst a közepe felé lejt a szélénél - remélhetőleg - nem fog leragadni a cefre. Főleg mert a láncos keverő elér odáig.
1 liter pálinka valami semlegesebb ,vagy kicsit ki lehet szenezni az ízét, hogy ne kiabáljon.
25dkg mák porrá őrölve beleteszed, pár napig áztatod és egy dupla szúnyoghálóba piszkosul kicsavarod! Ízlés szerint méz ! Nem kell nagyon átszűrni ,fogyasztás előtt összerázni ! Én a 8 dl -hez adtam 2dl mézet! Működik dióval is ,finom ,de nagyon ! Hatás az van ,hogy az ópium ,vagy az alkohol nem tudom, de vigyorog a fejünk rendesen! Dió lehet 30 dkg is! Érdekes ,mikor kóstolod a mák gyönyörűen jön ,de a diónál egy darabig semmi ,aztán robban egy nagyot a dió íz! Karácsonykor csináltam diósat! Az eredeti mákum az semmi ehez képest az inkább hasonlít valami konyakmeggyre!Most hogy szóba került fogok csinálni! :-)
Valamint a sárgás, külső héj. Az az aromaolaj, amitől narancs a narancs, a külső sárgás héjban, zárványocskák formájában van jelen.
Én már többször készítettem úgy narancsos ágyast, hogy a lehámozott narancshéjat szőlőpálinkába áztattam. Szinte átlátszatlan sárga-szőke lett - narancsúzó. A legfinnyásabb sógorom szerint is igazi kontyalávaló.
Az én emlékeimben is szőlő maradt meg. A szűrésnél azért említettem mind a kettőnket mert sogitól én is kaptam mandarint, de nem kellett utólag deríten vagy fagyasztani. Olajszűrőt használva nem volt azzal semmi gond, de a pucolására még mindig emlékszem.
Nem tudom, de a préseléssel esetleg a héjból is kinyomhatjuk az olajat. Meg az is valószínű, hogy a más gyümölcsökhöz hasonlóan, nem csak a lé, hanem a gyümölcshús is kell a jó aromákhoz.
Már írtam előbb, hogy nincs vele különösebb gond. Ahogy a mandarinnal sincs, ha rendesen meg van pucolva. A narancsnál lehetőleg, azokat a fehér hártyákat is célszerű leszedni, mert attól lesz egy kicsit kesernyés. De semmi faxni. Amikor az asszonnyal pucoltuk, azért a gerezdeket nem szedtük szét.
Csak amit a pucoláskor láttunk azt leszedtük. Később már nemigen lehetett a párlatban érezni és nagyon kellemes volt az íze. Igazi különlegesség. Csak a héj ne kerüljön bele. Anélkül is fehér az alszesz, de a finomításkor már tiszta. Nem érdemes nagyon erősre hagyni, mert 42% körül a legjobb.
Köszi, a pálinkát és a sajtot ismerem, viszont lekvárt eddig nem hallottam, feltétlen kipróbálom. Kajszis-nyárialmát, szoktunk csinálni .
Most a narancs pálinka érdekel, hogy a rossz íz miatt kell agyon szűrni vagy az erős aroma miatt.
És felesbe almával cefrézni milyen lenne. Régen voltam bérfőzetni, a főzőmesterrel beszélgettünk mondta mikor narancsot főzött utána aznap mindenki pálinkája narancsos lett, de senki sem panaszkodott.
Dabason az Agrocentrum lerakatban voltál már hallottál róluk valamit? Mert náluk is van mindenféle üveg,kupak,dugó stb.. legalább is a honlapjuk szerint. Még oda gondoltam hogy elmegyek,most van rá időm utána járni.