Keresés

Részletes keresés

nicko Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1688

digitális és analóg csatornák vannak.

a digitálison belül van az SD és a HD mínőség.

ezeken az új lapos tévéken az analóg egy förtelem, mert az még a CRT tévéknez képződött.

most hirtelen nem tudom volt e szó arról ki a szolgáltatód, ha a digi akkor fogod a koax kábelt bedugod a tévébe, behangolod a csatornákat, hátradőlsz és örülsz a HD-s adásoknak :)

de még az SD is jobb az analógtól ha normális jelet küld a szolgáltatónak a csatorna (képarány)

 

50Hz-es tv két képkocka közé egy fekete kockát szúr

100Hz-es tv két kép kocka közé egy harmadikat szúr be.

 

amivel a gyártók meg a boltok hülyítik az embereket 100,200,400 meg 800Hz-el az a CMR (Clear Motion Rate)valós 100Hz-es tévénél nincs szükség rá szinte.

Előzmény: oimuka (1687)
oimuka Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1687

Jaj isten ments:) Csak közben fórumozok még valahol, és ott ajánlott valaki, hogy 100 Hz alatt semmiképp ne vegyek készüléket. Rákerestem mi is az igazság ezzel a "Hertz" históriával, és gondoltam megosztom itt a fórumon, hátha valakinek még szüksége lehet rá.

Pár perce átmentem egyik szomszédomhoz, akinek LCD tv-je van, annyit tudott megmondani, hogy LG márka , semmi alegység. Ám siralmas a tv-adások  a minősége, pedig digitális adás van a szolgáltatónknál. Ő az antennakábelre fogta, de engem valahogy nem győzött meg. Nálunk hagyományos CRT tv-n (Panasonic, 12 éves modell), minden adó tükörtiszta. Esetleg nem állította át a tv-jét a digitális vételre? Ha megveszem a "méregdrága" led tv-t és még olyan minősége sem lesz, mint a hagyományos tv-nek, akkor minek a HD? Felhívtam a szolgáltatóm és azt válaszolta, hogy a digitális kábelhalózatunkon fogható 65 adóból csak 9 HD. Ahhoz, hogy HD-ben nézhessem valamelyik adót (ami persze HD-ben sugároz) elég egy ilyen DVB-C tunerrel ellátott tv vagy kell még valami tartozék is?

Előzmény: nicko (1686)
nicko Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1686

most engem akarsz oktatni vagy az érdekel, hogy 5000-es vagy 6xxx tévét vegyél?

Előzmény: oimuka (1685)
oimuka Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1685

Egy eléggé tárgyilagos cikk, amit a képfrissítésről tudni érdemes.

 

100 Hz, 200 Hz, 400 Hz, 600 Hz – a gyártók egyre nagyobb értékeket tűntetnek fel az LCD- és plazmatévéken, azt azonban már nem mindig közlik, hogy az adott értékek pontosan mit jelentenek. Pedig, amint azt rövidesen látni fogjuk, képfrissítés és képfrissítés között igen nagy lehet a különbség.

Alapok

Az LCD-és plazmatévék állóképek sorozatát vetítik, s ezt az agyunk mozgóképként érzékeli. Az egy másodpercre jutó képek számát nevezzük képfrissítési frekvenciának – ez eddig tiszta sor. Az viszont már nem, hogy az egy másodpercre jutó képkockák számát miből számítjuk. Ez lehet a bemeneti jel képfrissítési frekvenciája, lehet az a képfrissítés, amit az elektronika számol, lehet az a képfrissítés, amit a panel használ és lehet az a képfrissítés, amit a szemünk lát. Főleg most, hogy a 3D tévék is piacra kerültek, könnyen előfordulhat, hogy mind a négy érték különbözik!

Bemenet, kimenet

A bemeneti képfrissítés értelemszerűen azt a képfrissítést jelenti, amivel a képanyag a forrástól eljut a tévéig. Mindegy, hogy a tévé saját, beépített tunerjét használjuk, vagy a megjelenítőt set-top-boxra, Blu-ray lejátszóra, DVD-lejátszóra, PC-re, játékkonzolra, videokamerára stb. kötjük, legalább egy képfrissítési frekvenciát biztosan találunk, amit a tévé tud értelmezni. Az analóg PAL tévéadás például 50 Hz-es jelet tartalmaz (625 sor, 50i), a DVD-re 720×576 pixeles felbontással és 25p vagy 50i képfrissítéssel kerülnek fel a filmek), a videomebenetek használatával pedig 24, 25, 30, 48, 50, 59 vagy 60 Hz-es képfrissítést választhatunk – tévétől függően. A bemeneti képfrissítésnél igazából egy dologra érdemes figyelni, mégpedig a 24p-re. 24 fps-es (24Hz-es) képfrissítés jellemzi a Blu-ray lemezen lévő filmeket, amit csak akkor tudunk kadenciahelyesen (az eredeti sebességgel és képfrissítési ritmussal egyező módon) megjeleníteni, ha a tévénk támogatja a 24p-t. Működéséről egy korábbi cikkünkben részletesen írtunk. Ami még fontos: 60 Hz-es képfrissítésnél nagyobb értéket a lapostévék többnyire nem képesek értelmezni, még akkor sem, ha a specifikációjukban szerepel 100 Hz-es vagy nagyobb érték - ez ugyanis másra utal. A készülékek azért nem támogatják a magasabb képfrissítési gyakoriságot, mert a gyártók a HDMI szabványok alapján alakítják ki a tévék elektronikáját, és a szabványnak még a legfrissebb, HDMI 1.4a verziója sem írja ezt elő.

Habár logikailag most az következne, hogy megnézzük, mit csinál az elektronika a képpel, könnyebb megérteni a tévék működését, és a különböző képfrissítési gyakoriságok közötti kapcsolatot, ha előbb megnézzük, mit jelent a panel képfrissítési gyakorisága; ez az érték azt adja meg, hogy a tévé képe másodpercenként legfeljebb hányszor frissülhet. Legalábbis többnyire. A 100 Hz-es LCD-tévé másodpercenként akár 100, a 200/400 Hz-es LCD-tévék akár 200/400, a 400/600 Hz-es plazmatévék pedig 400/600 alkalommal képesek frissíteni a kijelző tartalmát, ez azonban NEM azt jelenti, hogy minden alkalommal más információtartalom is jelenik meg! Ha a kép másodpercenként 100 vagy kevesebb alkalommal frissül, akkor a tévén az elektronika által kiszámolt képkockák folyamatosan, egymás után jelennek meg, a 200 Hz-es LCD-tévék esetében viszont már lehet, hogy trükközés van a dologban. Egyes készülékek az elektronika által kiszámolt képkocka közé fekete képkockát is beillesztenek (LED-es háttérvilágítás esetén a gyakorlati megvalósítás részképekkel történik). A 400 Hz-es LCD-k esetében teljesen biztos, hogy 200 képkocka és 200 fekete kép jelenik meg gyors egymásutánban. A magasabb képfrissítési frekvencia előnye az, hogy egyetlen képkockát rövidebb ideig látunk, így az agyunk élesebbnek, tisztábbnak érzékeli a mozgóképet.

Ami a plazmatévéket illeti, a panel képfrissítése jellemzően 400 vagy 600 Hz – de a valós tartalomváltozás ennél jóval kevesebb. A plazmák működési elve teljesen különbözik az LCD-k működésétől; az egyes képpontok feszültség hatására saját fényt állítanak elő – azonban ez a fény csak nagyon rövid ideig látható, ezért a képpontokat újra meg újra fel kell villantani. (Ennek a tulajdonságnak köszönhető egyébként a plazmák enyhe vibrálása.) A plazmatévék típustól és beállítástól függően minden egyes képkockát 4-12 alkalommal is frissíthetnek, tartalmi változtatás nélkül. Egy 600 Hz-es plazmatévé a 60 Hz-es jelet például úgy jeleníti meg, hogy minden egyes képkockát tízszer „villant” fel. Ennek az eljárásnak a neve sub-field drive. A plazmatévék esetében a magasabb képfrissítési frekvencia stabilabb fényerőt biztosít, valamint (kis mértékben) a mozgókép-felbontást is javítja.

Képfeldolgozás

Fentiek alapján már tudjuk, hogy a bemeneti képsebesség és a panel képfrissítési frekvenciája nem biztos, hogy egyezik. Az elektronika feladata adott: a beérkező jelet úgy kell átalakítania, hogy az eredmény passzoljon a panel képfrissítési gyakoriságához. A váltottsoros képből egyrészt progresszív képet kell készíteni, másrészt adott esetben képkockákat ismételni kell, vagy a meglévők közé újakat kell kiszámolni. Ez utóbbiról Így működik az LCD-tévék 100 Hz-es képfrissítése című cikkünkben részletesen írtunk, így a technológiai megoldások részletezésétől most eltekintünk.

Néhány példa arra, hogyan alakítja át az elektronika a képet:

  • Analóg tévéadás (50i) -> 100 Hz: váltottsoros képből progresszív kép kiszámolása, minden meglévő képkocka közé újabbak kiszámolása.
  • Analóg tévéadás (50i) -> 200 Hz: váltottsoros képből progresszív kép kiszámolása, minden meglévő képkocka közé újabbak kiszámolása, vagy 100 Hz-es kép előállítása és fekete képkockák beillesztése.
  • Analóg tévéadás (50i) -> 600 Hz (plazma): váltottsoros képből 100 Hz-es kép számolása, plusz az elektronika a képváltások között hatszor frissíti a panelt (változatlan tartalommal).
  • Blu-ray film (24p) -> 60 Hz: minden első képkocka ismétlése háromszor, minden második képkocka ismétlése kétszer. Ez a 3:2 pulldown eljárás, az eredmény nem tökéletesen folyamatos kép. Ha a tévé nem kezeli a 24p jelet, akkor nem tud képet megjeleníteni. Az egyetlen megoldás az, ha a 3:2 pulldown-t a Blu-ray lejátszóra bízzuk, így a tévé 50 vagy 60 Hz-es jelet kap, amit már tud kezelni.
  • PC/játékkonzol (60 Hz) -> 60 Hz: nincs teendő.
  • PC/játékkonzol (60 Hz) -> 600 Hz (plazma): nincs teendő, de az elektronika képváltások között tízszer frissíti a panelt (változatlan tartalommal).
  • Blu-ray film (24p) -> 72 Hz: minden képkocka ismétlése három alkalommal.
  • Blu-ray film (24p) -> 96/120 Hz: minden képkocka ismétlése négy vagy öt alkalommal, vagy a meglévő képkockák közé három vagy négy újabb kiszámolása.

A listából látható, hogy a forrásanyag, az elektronika által kiszámolt kép és az, ahogyan a panel tartalma frissül, akár teljesen különböző is lehet – sőt, az a gyakoribb eset, hogy legalább az első kettő eltér egymástól.

A 3D is bekavar

Az aktív szemüveggel működő 3D rendszerek esetében egy negyedik tényező is szerepet játszik; eze rendszerek működési elve ugyanis azon alapszik, hogy a tévé a bal és jobb szem számára készített képet felváltva jeleníti meg, a szemüveg pedig (fordított sorrendben) felváltva eltakarja a megfelelő szemünket. Ez azt jelenti természetesen, hogy egy-egy szemünkkel csak a képkockák felét látjuk, így az effektív képfrissítési gyakoriság a felére csökken; egy 200 Hz-es 3D LCD-tévé esetében egy-egy szemre 100 képkocka jut másodpercenként.

Összefoglalás

A tévék specifikációja több, a képfrissítési gyakoriságra vonatkozó adatot is tartalmazhat. Ezek mindegyike fontos információt tartalmaz, ezért jó, ha tisztában vagyunk a jelentésükkel. Azonban értelmezésük csak kiindulási pontot adhat, ezen infók alapján, személyes próba nélkül nem lehet megmondani, hogy adott tévé esetében egy-egy megoldás javítja-e, és ha igen, akkor mennyivel a képminőséget.

 

Előzmény: nicko (1684)
nicko Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1684

egyébként van egy jó cikk ami a nézési távolság/képátlóról szól. érdemes elolvasni vásárlás elött!

 

Milyen messziről nézzünk TV-t?

nicko Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1683
Előzmény: oimuka (1682)
oimuka Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1682
Előzmény: nicko (1681)
nicko Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1681

melyik a másik? :D

ez egy 50Hz-es full alapra lebutított készülék, FHD-t tudja és kevés bemenettel rendelkezik, időseknek megfelelő készülék.

ha van pénzed 6xxx-t vegyél és 40"-tól 6030 vagy 6100 min.

Előzmény: oimuka (1680)
oimuka Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1680



Kedves utolsó! Ha már te vagy itt a mester:) Kérhetnék egy konkrét tanácsot?
Íme a két készülék, ami között őrlődöm.
http://www.arukereso.hu/crt-lcd-plazma-tv-c3164/samsung/ue32..
http://www.arukereso.hu/crt-lcd-plazma-tv-c3164/samsung/ue32..
Pár különbség az áron kívül: az első képfrissítési frekvenciája 50, az utóbbi 100 Hz. Az első látószöge 170 fok, a második pedig 178. A második persze smart tv. Nekem mondjuk ezek az alkalmazások nem lennének annyira fontosak, mint inkább a képminőség. Mennyire számít a képfrissítési frekvencia? A százas az a jobb, azt tudom.

Előzmény: nicko (1679)
nicko Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1679

Alapvetően a tévé nem netezésre való, nicko olvtárs a téma szakértője, ő majd ha ráér nálam biztosan pontosabban fekvázolja ezt,

 

:))

nincs mit hozzáfűznöm teljesen jól írtál mindent :) minden csoda 3 napig tart és utána általában mindenki hamar rájön netezni továbbra is PC vagy laptop vagy más eszközön fog mint eddig tette.

A smart része az valóban jó dolog meg a DLNA! Serviio telepítése után HD-s streameket lehet nézni a tv-n.

 

a D szériában van a 2000-es évek netezési színvonala sebességben a gyenge proci miatt. celeron proci, betárcsázós net :)

az már annyit változott az E szériákban, hogy 6500-tól két magos procit raktak bele. viszont a tv beépített wifi része az maradt 54mbit. kiváncsi vagyok az idei F szériákba hajlandóak lesznek már jobb wifit berakni, mert mezei olcsó androidos telókba is jobb van már berakva.

Előzmény: i perseguitati (1678)
i perseguitati Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1678

A böngészőt és a skype-ot alapesetben a távirányitóval vezérled (egy a képernyőn megjelenő billentyűzetből a távirányítóval lépkedve választod ki a betűket  - elég macerás megoldás), a drágább típusokon van már beépített kamera (mikrofonnal), az általad kiválasztott típuson biztos nincs, ehhez ezt is (ahogy például a direct wifi vezérlőt is) pluszban meg kell venni.

Természetesen a tv többfajta külső egér és billentyűzet típust is felismer, és azokkal lényegesen könnyebb a netezés, böngészés, skypeolás. Nekem például az asztali gépem mezei  vezetékes usb-s Genius egerét is simán felismerte, és azzal is már jóval gördülékenyebb a betűk kiválasztása és az "egerészés" a tévén. De például a legtöbb Samsung (mindegy hogy Badás vagy Androidos) okos telefon mobil qwerty billentyűzete is alkalmas a tv vezérlésére és a tévé böngészőjében a gépelésre.

Alapvetően a tévé nem netezésre való, nicko olvtárs a téma szakértője, ő majd ha ráér nálam biztosan pontosabban fekvázolja ezt, de ezek, főleg az olcsóbb és alacsonyabb sorozatszámú szériás tévék (az 5xxx-esek ilyenek) elég karcsú processzorral(nem akarok hülyeséget mondani de az alacsonyabb kategóriákban talán még a már elavultnak számító celeron procik vannak) vannak ellátva, és hiába szupergyors a neted, emiatt a tévén a netezés is nehézkesebb lassabb. Persze így sem tragikus, de ma már egy közepes okos telefonnal jobb és gyorsabb netezni, mint ezzel...

Mégis azt mondom, van egy jónéhány alkalmazás a Samsungokhoz ami miatt megéri a Smart. ízlések és pofonok, de például a Fuso tv, a Vimeo, a Youtube, vagy a TuneIn rádiós alkalmazás,  de például a DigiSportnak is kiváló letölthető Samsung Smart tv alkalmazása van, és az All Share is nagyon hasznos. Szóval én nem bántam meg hogy ilyet vettem (Samsung UE40 ES 6540).

Előzmény: oimuka (1677)
oimuka Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1677

Köszönöm a választ. Még csak annyit...Szóval például skype-ot vagy a böngészőt hogyan lehet használni az ilyen tv_? Vagyis mit lehet csinálni skype-on, amihez nem kell billentyűzet vagy mikrofon? Esetleg van beépített mikrofon a tv-ben? Vagy ott van a böngésző, hogyan írom be, mire akarok rákeresni? A távirányító gombjaival? Csak azért kérdezem mindezeket, hogy megéri-e smart tv-t venni.

Előzmény: i perseguitati (1676)
i perseguitati Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1676

Olyan nincs hogy smart tv előfizetés. Ha a televíziód alkalmas a smart funkciókra, akkor az a netre kapcsolódva alkalmas a szolgáltatásra. Igen kell hozzá külön net, ezt vagy wifin keresztül kap(hatja) a tv, vagy kábelen.

Előzmény: oimuka (1675)
oimuka Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1675

Smart tv alkalmazásait csak smart tv előfizetéssel lehet használni? Szóval a következő készülékről lenne szó:
http://www.arukereso.hu/crt-lcd-plazma-tv-c3164/samsung/ue32..

Az alkalmazott technológiák mellett fel van sorolva, miket tud: pl. skype, böngésző, youtube stb. Ezeket a beépített alkalmazásokat csak smart tv előfizetéssel lehet használni? Ha például fel akarok menni tv-n keresztül a youtube-ra, a tv csatlakoztatva kell hogy legyen az internethez vagy a kábel tv vezetékén csatlakozik a netre?

Előzmény: brumi_68 (1674)
brumi_68 Creative Commons License 2013.01.25 0 0 1674

Sziasztok

Próbálta valaki usb-s vezeték nélküli billentyüzettel és egérel vezérelni a tv-t. Nekem 6100esem van és az usb -s eszközöket egyből felismeri. Valakinek van ilyen tapasztalata_?

Köszi

Szecsán Creative Commons License 2013.01.24 0 0 1673

megtaláltam, miért is jó a Samsung tv-kben ez a mozgásérzékelő cucc :)

 

nicko Creative Commons License 2013.01.21 0 0 1672

én biztos nem adnék annyit, amennyit elkérnek egy LCD/LED 8000-es tévékhez, ráadásul az is simán tud felhős lenni...egyértelmú plazmát inkább..

Előzmény: Törölt nick (1671)
nicko Creative Commons License 2013.01.20 0 0 1670

miért ne érné meg?

egy ilyet kell csak venni hozzá.

Előzmény: lrnc80 (1669)
lrnc80 Creative Commons License 2013.01.20 0 0 1669

Köszönöm, ez stimmel, de mégsem megoldás, mivel ezek szerint "nem éri meg" ISO-ban tárolni a filmeket...

Úgy tűnik, marad az mkv-ba átkonvertálás...

Előzmény: nicko (1668)
nicko Creative Commons License 2013.01.20 0 0 1668

virtual clone drive-al megnyitod az ISO-t és utána letudod játszani a fájlokat vagy kimásolni vinyóra.

ISO fájlokat csak pár asztali médialejátszó tud kezelni.

Előzmény: lrnc80 (1667)
lrnc80 Creative Commons License 2013.01.19 0 0 1667

Sziasztok!

Samsung UE46ES7000 TV-n szeretnék DLNA-val lejátszani DVD ISO file-okat.

Próbáltam Allshare-t, Serviio-t, de egyik sem ismeri fel az ISO-t.

Van erre normális megoldás?

Előre is köszönöm!

Inhouse Creative Commons License 2013.01.16 0 0 1666

Újra kapható a Hama Uzzano micro, wireless billentyűzet! :) Hajrá 2012 Samsung Smart TV-sek! :)

 

Üdv

Inhouse

nicko Creative Commons License 2013.01.15 0 0 1665

hang és mozgás vezérlés

 

hangvezérléshez még annyit, hogy a 2012 c. film jut eszembe mikor a Bentley-t beindítják a repülőn :D

"mindenki maradjon csöndben" :) kb. ilyen lehet a tévé is ;)

Előzmény: nicko (1664)
nicko Creative Commons License 2013.01.15 0 0 1664

Az E széria bizonyos tipusainál van ez a lehetőség Smart Evolution Kit.

 

De hangvezérlés már volt a 2012-esekben is, nem?:) Csak ezek most már profibbak?

 

igen volt már és csak pr. maszlag..

nem hiszem, hogy ott akarsz ugrálni a tv elött, hogy csatornát válts, mert a távkapcsolónál nincs kényelmesebb..esetleg az androidos mobil :) 

 

De amennyibe egy F8000 fog kerülni én nem adnék semmit inkább plazma kevesebből is kijön és szebb a képe is.

Előzmény: Törölt nick (1663)
nicko Creative Commons License 2013.01.15 0 0 1662

Tudom olcastam a másik fórumon :)

Előzmény: Rocker1 (1661)
Rocker1 Creative Commons License 2013.01.14 0 0 1661

Nem volt semmi más csatlakoztatva.

A router mellé raktam a tévét és ugyan 200 volt a ping,de 6,5 megával jött a net.
Visszarakva ugyanaz mint ami volt 300 ping és 1,3 mega.
Linksys E 1200-as routerem van ami szerintem nem olyan rossz,elötte Tp-Link volt ott még sokkal jobban akadozott a net.

Előzmény: nicko (1654)
nicko Creative Commons License 2013.01.14 0 0 1660

nekem pl. fogalmam sincs, hogy sógóréknál milyen szolgáltatók vannak, melyiket használják DVB-C/T/S tunerből.

Mid van? :) kábel, tányéros? stb-t használni kell?

Előzmény: villanyi7 (1659)
villanyi7 Creative Commons License 2013.01.14 0 0 1659

Sziasztok!

 

Kérdésem a következő: Nemrég vettünk Samsung UE40ES6300 tv-t. Ausztriában élünk, itt is vettük a készüléket. Kerestünk digitális és analóg adásokat, de semmi nem történik, 0 talált csatorna. Valamint azt nem értem még, hogy miért van hogy minden egyes alkalommal hálózatot kell állítani, hogy csatlakozhasson az internetre? Valamint a net is lassú, 20 MB-s net, de nagyon nem annyi a tv-n. 

 

Válaszaitokat várom, s köszönöm előre is.

nicko Creative Commons License 2013.01.14 0 0 1658

oké már képbe vagyok.

nem a hely fogyott el csak a sávszélem :)

Előzmény: Qkorica (1657)
Qkorica Creative Commons License 2013.01.14 0 0 1657

A DHCP résznél

Előzmény: nicko (1656)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!