szükség van "beavatási szertartásra",ha visszáb olvasol megtalálod a modját is .Röviden,vékonyan kendd be olajjal,tedd fel a tüzhelyre és hevítsd néhány percig az edényt.Elmosni utána csak forró vizzel kell.A Késöbbiek folyamán ha mondjuk rozsda folt jelenik meg ismételd meg a szertartást.Mosogatásnál kerüld a vegyszer használatot mert leoldja a patinát.Jól forralld föl benne a vizet és meglátod még a lesült dolgok is könnyedén lejönnek. Szárazon rakkd a helyére és akkor nem igényel ujab beavatást sokáig.Valaki irta ,hogy Ő csak soval tisztitja,Én még nem probáltam.Az edény pörkölt és egyéb husfélk készítésére kiváló.Sok sikert a használatához:)))))))
korábban én is mindenhez TEFAL edényeket használtam, de olvasgattam itt és máshol is, hogy húst sütni öntöttvas edényben a legjobb... ezért én is vettem a METRÓBAn 2 db-osat... és tényleg... valahogy egészen másként sül benne minden..
talán jobban vezeti a hőt... még a sültkrumpli is finomabb benne:-)
Éppen azért kérdeztem, mert szemre nekem is pont ilyen van (anyagra viszont teflonos, tehát offtopic, jó drága Tefal egyébként) -- de sehogy se sikerül kihasználnálnom, mindig vagy félnyers marad benne a hús, vagy úgy összekeni az égett korom, h. meg se merem enni! Az egyetlen, ami finom lesz benne, az a mirelit sárvári csirkemell-saslik; ezért gondolom, h. mégsem reménytelen a helyzet, csak vmi előttem ismeretlen pácolási trükkön múlhat...
Nekem olyan szeletsütőm van, mint az 56hsz-on látsz, az a rovátkolt aljú.
Azért is írtam az előzőekben azt, hogy a hagymát kotord le, hogy ne égjen az mindjárt oda. Esetleg akkor lehet ilyen fekete mocsok, ha ez a mustáros pác vastagon marad a husin. Ezt papírtörlővel le tudod törölni. (Márhogy sütés előtt a húsról.)
Hogy meddig sütöm? Hát nem mértem még le az időt, de kb. 3-4 perc oldalanként, szóval hamar kész. Először én is aggódtam hogy nem sűl át. Azt is érdemes csinálni, hogy amikor ráteszed a husit a sütőre jól odanyomkodod, minnél jobban tapadjon oda a felülethez. Ha már sűl, úgy is "elengedi". Ne villával, csipesszel (húsfogóval) forgasd, hogy még csak véletlen se szúrjál bele a húsba.
Tegnap végül én pulyka comb filét pácoltam be, kíváncsi leszek rá.
Persze szívesen. Ma nekem is el kell készítenem a hétvégére szánt adagot. Szóval:
3-4 csirkemell filénél kevesebbel nem indítok :)
Az egész csirkemellet középen kettévágom és a két darabból pedig nagyságtól függően "lapjával" 2-3 szeletet vágok.
Keverek egy pácmasszát a következő képpen:
egy tálkába teszek 3 evőkanál mustárt, frissen őrölt borsot, és olyan szűken mért 1 dl olajjal egyneműre keverem.(ne öntsük az olajat egyszerre bele!) Ebbe kerül még 1 evőkanál méz, 1 fej vöröshagyma összekockázva, és 3-4 gerezd fokhagyma reszelve. Ebbe forgatom meg a husikat, és jól zárható edényben a hűtőben 2-3 napig érlelem.
Sütés előtt a hagymadarabokat lekotrom (odaragad, odaég) és a husikat megsózom.
Nekem is ilyen a szeletsütőm, most is sütésre vár jó pár szelet pipimell bepácolva.
A fiam csak vasas húsnak hívja, neki nagyon ízlik. Próbálkoztam pulykamellel is, az is finom, és tarjával is, az már kissé zsírosnak, nyomósnak bizonyult.
Rettentően szeretnék egy serpenyőt is, egyszer csak sikerül valahol rálelnem!
Ezek tényleg győnyörüek.Ilyeneket én is szivesen vennék.Sokkal szebbek mint a manapság favorizált nemes acél edények.Én is kiváncsi vagyok a magyarországi lelőhelyükre ha van egyáltalán ilyen.
Természetesen megbocsájtva,hisz nem is volt harag.:))) Az én készletem még nem ilyen nagy, hisz csak egy kb 4 lábas,1 nagyobb tepsi és egy öv.wok van használatban.Most probálnak román földön felhajtani egy nagyobb lábast.A grill lapokon én is gondolkoztam de még nem döntöttem róla.Ha van jó tapasztalat ezzel kapcsolatban akkor beruházok rá.Nyáron a mezőgazdaságban használatos tárcsán szoktunk sütni a kertben.Hm csudajóó:))).A beszerzése kicsit macerás volt de végül a Cservenka utcában kaptam.A szép az volt az egészben,hogy anno ilyen gépekkel dolgoztam.A szabad fütőszálas rezsotol mindig tartottam,attol féltem hogy kifut valami és megcsap az áram,hál istennek hogy eltüntek a világból.A bográcsodért irigyellek,klassz lehet benne a főzés.
Jelentem kb 25 eve fozok rendszeresen, mivel rammaradt eleinte a hazimunka, kesobb a gyerekekrol valo torodes is.
tobbfele ontottvas edenyt hasznalok:
3db serpenyu, ebbol ketto natur feluletu volt, egy festett.
3 db labas, ketto zomancos, egy festett
2 db fazek, mindketto zomancos.
Az egyik fazek 8-9 literes, a fedoje nincs meg, (talan nem is volt). Ebben mindig tyukhuslevest ill. kocsonyat szoktam fozni. a kissebbik labas masfel lieteres, ez egy 2 adagos leveshez, vagy melegiteshez kivalo.
Termeszetesen ezek a terfogatok korulbeloliek, soha nem mertem meg pontosan.
ezen kivul vannak grillapjaim es grillracsaim is ontottvasbol. Sot! ontottvas bogracsom is van. A natur feluletu edenyeket magam egettem ki zsirral, nem volt vele semmi gondom.
Volt meg ezenkivul egy nagy, de elegge lapos ketfules ov-labas, ami a nagymamamtol maradt ram, az aluminuim parja a hugome lett. Az aluminium azota elveszett. Na ebben a vaslabasban keszult a legjobb rantotthus, amit eletem eddig ettem. A nagymamamnal, aztan edesanyamnal. Az ido mulasaval ez a labas az enyem lett. Foleg porkolteket es egyben sutott husokat csinaltam benne langon es sutoben is. (fedoje nem volt). Egyszer egy sulyos hibat kovettem el ezzel a labassal, kifogyott gazpalack miatt elovettem a rezsot A rezso nem kerek futolapos volt, hanem nagyjabol U alaku szabadon allo futoszalja volt. legerosebbre kapcsolva feltettem ra az ov labast, zsirt is tettem bele. Azonnal voros lett a futoszal es rovid ido mulva a megolvadt zsir ellenere a labas elrepedt.
Tanulsagul irtam le ezt. Az ontottvas rossz hovezeto, a gyors helyi felfotesbol eredo homersekletkulonbseget nem toleralja. De ezt tudnom kellett volna. Amikor a lekaptam a rezsorol es kivagtam az udvarra, hiszen folyt belole ki a zsir, akkor meg a fule kezzel foghato volt. A zsir viszont sistergett a fuvon. Tanultam az esetbol, rezsora azota sem ettem fel ov edenyt. Igaz ritkan hasznalok rezsot azota.
Mindenkinek ajanlom az ontottvas labasokat. Bar nehezkesek, sulyosak, emiatt izommunkat is igenyelnek, de nagyon jo bennuk fozni. nehezen melegszenek fel, de azutan mar a hot jol tartjak. az oldalukra az etel hajlamos odapirulni, ez hasonlit a szabadtuzon fozeshez. Valoszinu emiatt izletesebbek az ebben keszult sultek es porkoltek. Ehhez hozzajarulhat az is, hogy a gaztuzhelyemen az egyik rozsa nagyon erosre van szabalyozva, ezen szoktam a porkolt jellegu eteket kesziteni. De az ontottvas bogracsabn is ezen a langon szoktam fozni akkor, ha kinn az ido nem a legkellemesebb a szabadteri fozeshez. Pl telen, vagy esos idoben Ha valakinek kerdese van, akkor sajat fozesi tapasztalatomat szivesen megosztom veletek. Ha szakmai kerdesetek van, akkor is szivesen valaszolok, mert egy vasontodeben dolgozom.
Topik nyitóként csak kapkodom a fejem,nem hittem volna,hogy ilyen bonyolult edényben szeretnék egy jó pörköltet főzni.Nem gondoltam hogy széntartalomról és acél korroziól fogok itt olvasni.Mivel ez nekem magas mint nyuszinak a farzseb, nem is szóltam mostanában semmit hozzá.Vártam és most is várom a tapasztalatokat az edény használatával kapcsolatban.