Keresés

Részletes keresés

bor_kedvelő Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32224

az egyik legjobb Pinot Noir termelő az USA-ban. Magyar származású, ha jól tudom!

Előzmény: dezso (32223)
dezso Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32223
Hát ja, az árak...
Egyébként ki/mi az a Williams Selyem?
Előzmény: csite (32221)
kifli Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32222
nem csak a bor készítése, hanem eladása is komoly kihívás! SŐT...
Előzmény: csite (32221)
csite Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32221

azért az irsai ára ...(relatíve)

szóval nem akarom bántón kérdezni, de hogy sikerült ennyire meginniuk a dolgot!?

 

 

Előzmény: Ferraiolo (32210)
shiraz Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32220
segítséged nem adsz?
Előzmény: Ferraiolo (32192)
bor_kedvelő Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32219
az hogy lehet, hogy a Regnum a Kékfrankossal egy szintre van pozícionálva?
Előzmény: Ferraiolo (32210)
bor_kedvelő Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32218

köszi...

 

borokról beszélsz...

melyek ezek?

Előzmény: Cheeseman (32215)
helkamelien Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32217
Unicum? :-)

Hmm... igazad van, kellett volna, de most majd bepótolom, szabadidőmben:-)
Előzmény: Ferraiolo (32194)
helkamelien Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32216
a hungarikum bor meghatározását a

http://v4.agri.hu/food/eredetvedelem.pdf

fájlból vettem, a szűkebb értelemben vett borokat így tanítják a fősulin. Így is megkűzdöttem a konzulensemmel is hogy az olaszrizlinget oda soroltam, de tágabb értelemben vettnek már elfogadta. Zöldveltelini és Chardonnay... igazad van, ezt nem vitatom, de amikor a konzulensnek mondtam hogy a villányi borvidéken a Merlot-ot is hungarikum bornak mondják, kiröhögött. (szerinted ezután ha még a Chardonnay-t is megemlítem, lehet hogy válthattam volna más szakdolgozat témára.) No mindegy:-) Az amit írtam tükrözi a tudásom a témával kapcsolatban, de szeretném továbbfejleszteni, úgyhogy most tőled is tanultam vmit:-)

Zoli: a védés jól ment, 4-est kaptam, de nem a reduktív-oxidatív kérdést tették fel (feltehetőleg azért nem, mert a 3 vizsgáztató közül senki nem ért a borokhoz, így ádámtól és évától kellett volna elkezdenem:-) )
Előzmény: GLEVENTE (32204)
Cheeseman Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32215
Üdv Mindenkinek!

Ha Megengeditek: George Cinqe a párizsi Four Seasons szálloda előkelő étterme Enrico Bernardo pedig Chéf-Sommelier. A magyar borok bekerülése pedig egy nagyon kedves magyar hölgynek köszönhető aki szintén Párizsban dolgozik egy 2 michellin csillagos étterem sommelier-jeként.
- Magyarok a nagyvilágban ekkora a dolog!
Maximilien Riedel pedig a maga 28 évével egy dinamikus ember aki minden konvenciómentes dologra nyitott. Neki jó marketing fogás volt magyar borozni, a magyar bornak jó volt eljutni oda ahová mondjuk a riedel nélkül nem vagy nehezebben ment volna. Szerintem NAGY dolog!
Előzmény: bor_kedvelő (32207)
kifli Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32214

tuti kis borlap...

Előzmény: Ferraiolo (32210)
bor_kedvelő Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32213

csak nem mmi?????????

 

hát elfogulatlan hanggal már itt sem találkozni?:-)

Előzmény: Ferraiolo (32210)
bor_kedvelő Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32212

középsúly.

"A " súlycsoport...:-)

Előzmény: kifli (32211)
kifli Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32211
Enrico Bernardo világbajnok ? és milyen súlycsoportban? :)
Előzmény: bor_kedvelő (32207)
Ferraiolo Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32210
Hogy mekkora dolog?:-) Érdemes lenne átböngészned a New York-i Michael's Restaurant borlapját is. Ott is lesz egy két ungarise szörprájz:-)
http://www.michaelsnewyork.com/wine/mnywinelist.pdf
Előzmény: bor_kedvelő (32209)
bor_kedvelő Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32209

ez megerősített forrás, tegnap a TVben is mondták talán...

 

engem tényleg érdekelne, hogy ez mekkora dolog?

Meg a Riedel bemutató?

 

shiraz?

valaki?

Előzmény: Ferraiolo (32208)
Ferraiolo Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32208
Jól tudod. A Four Seasons szállodalánc tagja és Párizs legelegánsabb szállodája.
Bernardo fiú pedig (megnemerősített forrás) jól beválasztotta Malatinszkyék 2003-as Cabernet Franc-ját a borlapra. Jó nekik:-)
Előzmény: bor_kedvelő (32207)
bor_kedvelő Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32207
Ha jól tudom az V. György Párizs egyik legpatinánsabb szállodája. A sommelier pedig az idei világbajnok Enrico Bernardo.
Előzmény: Cirfandlia (32203)
GLEVENTE Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32206
Van ilyen nevű szálloda Párizsban is! Melyik borról van szó?
Előzmény: Cirfandlia (32203)
Ferraiolo Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32205
Malatinszky igen optimista:-) Az tény, hogy a magyar - leginkább az itthon csúcsbornak nevezett- borok egyre népszerűbbek a nagyvilágban. Ha ezek a borok megmérettetnek a világ nagy boraival és beágyazódnak a külföldi borkedvelők tudatába, akkor már sokkal könnyebb lesz eladnunk a jó borokat készítő, ám még a határainkon túl nem ismert termelők borait.
Előzmény: csite (32196)
GLEVENTE Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32204

Nos, megemlítettél több szőlőfajtát is, ezeket a hungarikumok között említetted. Közkeletű az a besorolás, amelyik hungaricum-nak tekinti azokat a szőlőfajtákat, amelyek (vélhetően) a Kárpát-medencében alakultak ki. Ezek fajtaköre elég szűkös, de a listád még kiegészíthető néhány további fajtával is. A hungarikumok közé szokták sorolni a nem helyben kialakult, de jelenleg nagyobb mértékben csak itt termesztett fajtákat is.

Van viszont olyan nézet is, amely szerint a bor hungarikum jellegét nem szerencsés leszűkíteni a fajtára. "Ahol van kialakult tájkarakter és ez a fajtajelleget meghatározóan felülírja, egyediesíti, ott a szintézis teszi a bort ”magyarrá”. Azaz pl. a Chardonnay vagy a Grüner Veltliner is tud "hungaricum" lenni (Kereklevelű, Zöldveltelíni), amennyiben nem a fajta nemzetközi sztenderdek szerinti "tiszta" íze, hanem sokkal inkább a különleges termőhely (és esetleges speciális termesztési-feldolgozási módszerek) adnak egyedi karaktert a bornak.(Lásd pl. szőlő 7650-es hsz-t).

Azt írod: "A terméknek pontosan olyannak kell lennie, ahogy azt évtizedeken keresztül előállították, kedvelték, használták és fogyasztották." A bor esetében fontos, hogy mit tekintünk viszonyítási alapnak, meddig megyünk vissza az időben. Mondjuk a tokaji bor esetében nem csak az elmúlt ötven évre gondolok (követendő mintának tekintsük-e pl. az 1975-ben a Kombinátban "készített" 6 puttonyos aszúbort?), sokkal inkább arra, hogy sok esetben újra kell fogalmazni és meg kell tanulni az egyes szőlőfajták, egyes régi klónok, dűlők értékét. Alig több, mint tíz éve kezdik vissszahódítani azokat a régi termőhelyeket, amikek a művelésével már réges-régen felhagytak, manapság kezdik felkutatni az egyes fajták régi, kisebb szemű, lazább szerkezetű klónjait. Arról már nem is beszélek, hogy a filoxéra-vész előtti aszúboror alapanyagát még nem amerikai alanyról szüretelték, feltételezhetően kicsit más karakterű bort adott. Ja, és akkor még nem is érintettük a dolgozatod opponense által felvetett oxidatív-reduktív problematikát. Tényleg, hogy ment a védés?        

Előzmény: helkamelien (32193)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32203

V. György a Londoni Gresham? Honnan vagy te ilyen jólértesült?

 

Azért kiváncsi lennék mennyi fogy belőle, inkább presztízs mint valós profit, persze itthon rögtön lehet 20k-ért adni.

Érdekes a hazai 03as Cf-ek (Takler , Mala) külföldi "sikere", úgy tűnik ideális volt az év...   

 

Más, hétvégi pécsi gasztofeszten igen jó Cf-et kóstoltam a Keller pincétől, (2002) üdítő kivétel volt a gyenge felhozatalban. Viszont sajnos megint nem találtam jó Cirfandlit a kinálatban...

Előzmény: bor_kedvelő (32201)
BZoltan Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32202
Oszt ki az a végyuri? A mi lépcsőházunkban lakik?

Amúgy szerintem mindig jó ha pozitív értelemben szó van a magyar borról. Kell a jó reklám nagyon.

z
Előzmény: bor_kedvelő (32201)
bor_kedvelő Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32201

egyébként komolyan kérdezem:

 

Az mennyire nagy dolog, hogy pl egy bor felkerül az V. György borlapjára?

 

Vagy hogy az új Riedel Bordeaux Grand crut magyar borral mutatják be?

Előzmény: bor_kedvelő (32200)
bor_kedvelő Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32200
hát pl.: a szűretlen CF:-)
Előzmény: csite (32198)
BZoltan Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32199
"A terméknek pontosan olyannak kell lennie, ahogy azt évtizedeken keresztül előállították, kedvelték, használták és fogyasztották."

Ezek szerint a "hungarikumak" fejlődnie sem szabad? Szerintem azokból a fajtákból amiket te hungarikumnak írsz még messze nem hozták ki a borászaink a maximumot... ha valaki próbálkozik, kisérletezik meg keresi a rejtett potenciákat akkor az árulója a magyar ügynek?

Szerintem ez a múzeumi polcra való hegesztés nem jó megközelítés és veszélyes is. Gyakorlatilag ezt a "minőség" és stíluskonzerválást emlegetik sokan amikor egy elmaradott, korszerűtlen és kevésbé minőséget szolgáló bort termelnek.

z
Előzmény: helkamelien (32193)
csite Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32198

igen, de nem mondott pl-t :)

Előzmény: bor_kedvelő (32197)
bor_kedvelő Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32197

Arról volt szó, hogy bizonyos márkák...

 

OFF!

 

ma hányig vagy mobilis? dobj egy mélt az itteni emilemre!

 

ON!

Előzmény: csite (32196)
csite Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32196

4-5 év és a magyar borok betörnek a külföldi (nem csak szakma) fogyasztók asztalára

 

mondta tegnap Malatinszky az mtv1,2-n futó kulturház című műsorban, ja és ment a depargyiős médiaattak is

 

kifli Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32195
túró rudi
Előzmény: Ferraiolo (32194)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!