Keresés

Részletes keresés

BOB Creative Commons License 2005.07.01 0 0 32238
Mai borélmény, mégha otthoni is: összekóstoltam egy Teleki 2003-as Zweigeltet egy Vylyan 2003-as Zweigelttel. Nem meglepő eredmény született: a teleki a kerben kiöntve végezte az első korty után. Jellegtelen, üres, rövid, semmilyen. A Vylyan ellenben nagyon szép, feketecseresznyés-pirosbogyós illattal, némi fűszeres és vaníliás felhangokkal, méretes testtel, olyan igazi jól iható tétel. Nem mintha ezzel újdonságot mondanék, szerintem már mindenki kóstolta ezt a bort.

Hét végén ellenben Monokon összetalálkoztam egy 1998-as Oremus félédes furminttal, ami egész meggyőző volt, bár nem vagyok egy édesboros alkat, meg 98 nem is volt egy akkora nagy évjárat a Hegyalján. Pörkölt mogyorós, mézes, aszalt sárgabarackos illat némi virágillatokkal. Tartalmas, hosszú, kerekre csiszolt, szép tétel, bár a savak egy kicsit nekem hiányoztak belőle.

Szintén hétvége, szintén Monokon néztünk egy 2001-es Badacsonyi Kéknyelűt (Badacsonyi Borászati Szövetkezet palackozás), ami egy illatra szép, fajtajelleges Kéknyelűnek indult, de vékony és rövid. Azért iható volt ez is.

Aztán találkoztam egy francia alsópolcos Jean D'Aosque Merlot-val is, ami szintén a vékonyság bűnébe esett: illatra szép volt (feketecseresznye, vanília) de vékony, kilógott az alkohol is meg betakarta a fa is. Egy nap után meg szétesett mint porcelánváza a golyósprésben. Klotyó.

Egy hete bontottunk egy Degenfeld 2003-as sárgamukotályt, nekem annyira nem jött be mint itt többeknek, kicsit zavart a cukor. Ellenben asszonykámnak tetszett, ami azért is nagy szó mert ő kifejezetten utálja a bort.

Most így hirtelen ennyi.
Előzmény: Cirfandlia (32237)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.07.01 0 0 32237

Mi ez a nagy pangás?? Senki sem kóstol, vagy járja az országot borélményeket gyűjtve? Hogy megtörjem a csendet; ezt 2 hete fotóztam a Csopaki szőlőhegyről:

 

perlasca Creative Commons License 2005.06.30 0 0 32236

;->

 

Nagyon köszönöm!

 

Előzmény: bor_kedvelő (32235)
bor_kedvelő Creative Commons License 2005.06.30 0 0 32235

"Esetleg más, somlói pincéhez?"

 

Inhauser:

(88)-...

 

csak viccelek!:-)

Előzmény: perlasca (32233)
csite Creative Commons License 2005.06.30 0 0 32234

Györgykovács Imre

(88) 200116

Előzmény: perlasca (32233)
perlasca Creative Commons License 2005.06.30 0 0 32233

S.O.S

 

Tud valaki elérhetőséget Györgykovács Imréhez vagy Fekete Bélához? Esetleg más, somlói pincéhez?

 

Nagy segítség lenne...

 

Köszönöm,

p

bor_kedvelő Creative Commons License 2005.06.30 0 0 32232
persze, és te sem vagy az...:-)
Előzmény: kifli (32231)
kifli Creative Commons License 2005.06.30 0 0 32231
nem kell ilyen kíváncsinak lenni. Ferraiolo tagtárs amúgy sem monarhiás, akarom mondani MMIs - szvsz
Előzmény: bor_kedvelő (32230)
bor_kedvelő Creative Commons License 2005.06.30 0 0 32230

Bocsi, hogy élek:-)

 

Csak az érdekelt volna, hogy alakul az ki, hogy helyetcserélnek a portfólióban....

Előzmény: Ferraiolo (32227)
bor_kedvelő Creative Commons License 2005.06.30 0 0 32229
a 2000es? ;-)
Előzmény: csite (32228)
csite Creative Commons License 2005.06.30 0 0 32228

a kékfrankos amúgy is jobb :)

Előzmény: Ferraiolo (32227)
Ferraiolo Creative Commons License 2005.06.30 0 0 32227
Egy luxusétteremben mindenki annyiért adja el a borait, amennyiért tudja. És persze annyiért, amennyiért ezt meg is veszi a vendég. Így hát szerintem ebben az esetben teljesen mindegy, hogy esetleg a Kékfrankos beszerzési ára a Regnum alatt van, pláne egy olyan országban, ahol sokszor azt sem tudják merre is van az a Hángeri:-) Ha a Regnumot megveszi a vendég 69 usd pézér, miért ne lehetne eladni neki azt a jó kis 2000-es Kékfrankost 70 usd pézér? Ha meg már egyszer megvette, biztos vagyok benne, hogy függő lesz, és ezentúl csak ungarise bort akar inni:-)
Előzmény: bor_kedvelő (32219)
bor_kedvelő Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32226

köszi!

 

ennyit a tudásomról...:-)

 

A Pinotjuk nem kiemlkedő????

Előzmény: shiraz (32225)
shiraz Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32225
Williams Selyem nem egy embert takar. Ma már csak márkanév. A birtok alapítója volt egy Williams nevű és egy Selyem nevű bácsi. Régebben még Williams and Selyemnek hívták magukat, de sok éve eladták már a borászatot. Relatíve megbízható borok futnak a márkanév alatt.
Előzmény: bor_kedvelő (32224)
bor_kedvelő Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32224

az egyik legjobb Pinot Noir termelő az USA-ban. Magyar származású, ha jól tudom!

Előzmény: dezso (32223)
dezso Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32223
Hát ja, az árak...
Egyébként ki/mi az a Williams Selyem?
Előzmény: csite (32221)
kifli Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32222
nem csak a bor készítése, hanem eladása is komoly kihívás! SŐT...
Előzmény: csite (32221)
csite Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32221

azért az irsai ára ...(relatíve)

szóval nem akarom bántón kérdezni, de hogy sikerült ennyire meginniuk a dolgot!?

 

 

Előzmény: Ferraiolo (32210)
shiraz Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32220
segítséged nem adsz?
Előzmény: Ferraiolo (32192)
bor_kedvelő Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32219
az hogy lehet, hogy a Regnum a Kékfrankossal egy szintre van pozícionálva?
Előzmény: Ferraiolo (32210)
bor_kedvelő Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32218

köszi...

 

borokról beszélsz...

melyek ezek?

Előzmény: Cheeseman (32215)
helkamelien Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32217
Unicum? :-)

Hmm... igazad van, kellett volna, de most majd bepótolom, szabadidőmben:-)
Előzmény: Ferraiolo (32194)
helkamelien Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32216
a hungarikum bor meghatározását a

http://v4.agri.hu/food/eredetvedelem.pdf

fájlból vettem, a szűkebb értelemben vett borokat így tanítják a fősulin. Így is megkűzdöttem a konzulensemmel is hogy az olaszrizlinget oda soroltam, de tágabb értelemben vettnek már elfogadta. Zöldveltelini és Chardonnay... igazad van, ezt nem vitatom, de amikor a konzulensnek mondtam hogy a villányi borvidéken a Merlot-ot is hungarikum bornak mondják, kiröhögött. (szerinted ezután ha még a Chardonnay-t is megemlítem, lehet hogy válthattam volna más szakdolgozat témára.) No mindegy:-) Az amit írtam tükrözi a tudásom a témával kapcsolatban, de szeretném továbbfejleszteni, úgyhogy most tőled is tanultam vmit:-)

Zoli: a védés jól ment, 4-est kaptam, de nem a reduktív-oxidatív kérdést tették fel (feltehetőleg azért nem, mert a 3 vizsgáztató közül senki nem ért a borokhoz, így ádámtól és évától kellett volna elkezdenem:-) )
Előzmény: GLEVENTE (32204)
Cheeseman Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32215
Üdv Mindenkinek!

Ha Megengeditek: George Cinqe a párizsi Four Seasons szálloda előkelő étterme Enrico Bernardo pedig Chéf-Sommelier. A magyar borok bekerülése pedig egy nagyon kedves magyar hölgynek köszönhető aki szintén Párizsban dolgozik egy 2 michellin csillagos étterem sommelier-jeként.
- Magyarok a nagyvilágban ekkora a dolog!
Maximilien Riedel pedig a maga 28 évével egy dinamikus ember aki minden konvenciómentes dologra nyitott. Neki jó marketing fogás volt magyar borozni, a magyar bornak jó volt eljutni oda ahová mondjuk a riedel nélkül nem vagy nehezebben ment volna. Szerintem NAGY dolog!
Előzmény: bor_kedvelő (32207)
kifli Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32214

tuti kis borlap...

Előzmény: Ferraiolo (32210)
bor_kedvelő Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32213

csak nem mmi?????????

 

hát elfogulatlan hanggal már itt sem találkozni?:-)

Előzmény: Ferraiolo (32210)
bor_kedvelő Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32212

középsúly.

"A " súlycsoport...:-)

Előzmény: kifli (32211)
kifli Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32211
Enrico Bernardo világbajnok ? és milyen súlycsoportban? :)
Előzmény: bor_kedvelő (32207)
Ferraiolo Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32210
Hogy mekkora dolog?:-) Érdemes lenne átböngészned a New York-i Michael's Restaurant borlapját is. Ott is lesz egy két ungarise szörprájz:-)
http://www.michaelsnewyork.com/wine/mnywinelist.pdf
Előzmény: bor_kedvelő (32209)
bor_kedvelő Creative Commons License 2005.06.29 0 0 32209

ez megerősített forrás, tegnap a TVben is mondták talán...

 

engem tényleg érdekelne, hogy ez mekkora dolog?

Meg a Riedel bemutató?

 

shiraz?

valaki?

Előzmény: Ferraiolo (32208)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!