Mai borélmény, mégha otthoni is: összekóstoltam egy Teleki 2003-as Zweigeltet egy Vylyan 2003-as Zweigelttel. Nem meglepő eredmény született: a teleki a kerben kiöntve végezte az első korty után. Jellegtelen, üres, rövid, semmilyen. A Vylyan ellenben nagyon szép, feketecseresznyés-pirosbogyós illattal, némi fűszeres és vaníliás felhangokkal, méretes testtel, olyan igazi jól iható tétel. Nem mintha ezzel újdonságot mondanék, szerintem már mindenki kóstolta ezt a bort.
Hét végén ellenben Monokon összetalálkoztam egy 1998-as Oremus félédes furminttal, ami egész meggyőző volt, bár nem vagyok egy édesboros alkat, meg 98 nem is volt egy akkora nagy évjárat a Hegyalján. Pörkölt mogyorós, mézes, aszalt sárgabarackos illat némi virágillatokkal. Tartalmas, hosszú, kerekre csiszolt, szép tétel, bár a savak egy kicsit nekem hiányoztak belőle.
Szintén hétvége, szintén Monokon néztünk egy 2001-es Badacsonyi Kéknyelűt (Badacsonyi Borászati Szövetkezet palackozás), ami egy illatra szép, fajtajelleges Kéknyelűnek indult, de vékony és rövid. Azért iható volt ez is.
Aztán találkoztam egy francia alsópolcos Jean D'Aosque Merlot-val is, ami szintén a vékonyság bűnébe esett: illatra szép volt (feketecseresznye, vanília) de vékony, kilógott az alkohol is meg betakarta a fa is. Egy nap után meg szétesett mint porcelánváza a golyósprésben. Klotyó.
Egy hete bontottunk egy Degenfeld 2003-as sárgamukotályt, nekem annyira nem jött be mint itt többeknek, kicsit zavart a cukor. Ellenben asszonykámnak tetszett, ami azért is nagy szó mert ő kifejezetten utálja a bort.
Mi ez a nagy pangás?? Senki sem kóstol, vagy járja az országot borélményeket gyűjtve? Hogy megtörjem a csendet; ezt 2 hete fotóztam a Csopaki szőlőhegyről:
Egy luxusétteremben mindenki annyiért adja el a borait, amennyiért tudja. És persze annyiért, amennyiért ezt meg is veszi a vendég. Így hát szerintem ebben az esetben teljesen mindegy, hogy esetleg a Kékfrankos beszerzési ára a Regnum alatt van, pláne egy olyan országban, ahol sokszor azt sem tudják merre is van az a Hángeri:-) Ha a Regnumot megveszi a vendég 69 usd pézér, miért ne lehetne eladni neki azt a jó kis 2000-es Kékfrankost 70 usd pézér? Ha meg már egyszer megvette, biztos vagyok benne, hogy függő lesz, és ezentúl csak ungarise bort akar inni:-)
Williams Selyem nem egy embert takar. Ma már csak márkanév. A birtok alapítója volt egy Williams nevű és egy Selyem nevű bácsi. Régebben még Williams and Selyemnek hívták magukat, de sok éve eladták már a borászatot. Relatíve megbízható borok futnak a márkanév alatt.
fájlból vettem, a szűkebb értelemben vett borokat így tanítják a fősulin. Így is megkűzdöttem a konzulensemmel is hogy az olaszrizlinget oda soroltam, de tágabb értelemben vettnek már elfogadta. Zöldveltelini és Chardonnay... igazad van, ezt nem vitatom, de amikor a konzulensnek mondtam hogy a villányi borvidéken a Merlot-ot is hungarikum bornak mondják, kiröhögött. (szerinted ezután ha még a Chardonnay-t is megemlítem, lehet hogy válthattam volna más szakdolgozat témára.) No mindegy:-) Az amit írtam tükrözi a tudásom a témával kapcsolatban, de szeretném továbbfejleszteni, úgyhogy most tőled is tanultam vmit:-)
Zoli: a védés jól ment, 4-est kaptam, de nem a reduktív-oxidatív kérdést tették fel (feltehetőleg azért nem, mert a 3 vizsgáztató közül senki nem ért a borokhoz, így ádámtól és évától kellett volna elkezdenem:-) )
Ha Megengeditek: George Cinqe a párizsi Four Seasons szálloda előkelő étterme Enrico Bernardo pedig Chéf-Sommelier. A magyar borok bekerülése pedig egy nagyon kedves magyar hölgynek köszönhető aki szintén Párizsban dolgozik egy 2 michellin csillagos étterem sommelier-jeként. - Magyarok a nagyvilágban ekkora a dolog! Maximilien Riedel pedig a maga 28 évével egy dinamikus ember aki minden konvenciómentes dologra nyitott. Neki jó marketing fogás volt magyar borozni, a magyar bornak jó volt eljutni oda ahová mondjuk a riedel nélkül nem vagy nehezebben ment volna. Szerintem NAGY dolog!
Hogy mekkora dolog?:-) Érdemes lenne átböngészned a New York-i Michael's Restaurant borlapját is. Ott is lesz egy két ungarise szörprájz:-) http://www.michaelsnewyork.com/wine/mnywinelist.pdf