Szia siileec!
Köszi, a lehetőséget élni fogok, vele a szezonnak gondolom vége, tavasszal érdemes elkezdeni. Sajnos a falusi túrizmusban és a vendéglátásba nincs tapasztalatom mivel eddig egy vegyesboltom volt és ezt üzemeltettem 13 évig, míg a multik ki nem nyírtak. Pár jó tanácsot megköszönnék miként érdemes elkezdeni. Nekem csak boltvezetői végzetségem van, de a feleségemnek vendéglátói is megvan. Programokat is tudnák biztosítani fürdés, horgászat, faluvégén az erdő, 10 kiló méterre a Dombóvári Gunaras –fürdő : http://www.termalfurdo.net/index.php?p=egy_furdo&fid=34, házi koszt három ágy stb.… Van pár képem az oldalamon, ha érdekel http://recsiloz.uw.hu/ KB. EGY éves képek az óta is szépen fejlődik minden növényem.
Előre is köszönöm: Zoli :-)
A tallózás gombbal keresd meg a gépeden a képet, jelöld ki, aztán nyomd meg a feltöltés gombot. Ezzel még nincs elintézve, mert amikor megjelenik a lapon a feltöltött kép, találsz a kép bal oldalán két feliratot pirossal. Beszúrás és törlés. Nyomj a beszúrás feliratra és akkor már biztosan meg fog jelenni a kép. Ha több képet akarsz ismételd meg a leírtakat. Üdv: siileec
Szia recsiloz! Mint előttem szólók, én is gratula a tavadhoz. Ha vendéglátásban gondolkodsz akkor nagyon jó a kemence. Ha eljutottál addig, hogy népszerüsíteni kell, néhány, általam szerkesztett, szálláshelyekkel foglalkozó internetes oldalon ebben szívesen segítek. Üdv: siileec
Trükköt? Felfűtés folyamán kb. fél maréknyi lisztet szórunk a kemence fenekére. A szinéből megállapíthatjuk, hogy mennyire van felfűtve a kemencénk. Ha nagyon világos szinű marad, akkor fűtsünk még. Ha nagyon sötétre pirul, vagy megég akkor hagyjuk szabadon a kemence száját szabadon, kicsit had hüljön. Ha szép karamellszinre vagy aranybarnára pirúl akkor nyúgodtak lehetünk, hogy szépen meg fog sűlni a finomságunk. Ez trüknek számít? Ha igen akkor tessék, itt van ez egynek.
Tavadat látva úgy tűnik nincs számodra lehetetlen! Tehát biztos feljebb tornázod még azt a 160 fokot is! Mindenféle ömlengés banális és közhelyes lenne, így tehát kívánok majd annyi vendéget,hogy azon kelljen gondolkodnod:nem kicsi a kemencém?
Sziasztok! Felfűtés? Az komoly dolog! Mondhatnánk ezen múlik minden. De mit akarunk sütni, ill. mivel akarunk fűteni? Legyen mondjuk kenyér, annak nagy sülés kell. Én a búbos kemencémbe a kenyének legalább 4 nagy kéve csutkát (kb.40cm átmérőjü kévébe szedett kukoricaszár) fütenék be szép takarosan. Morzsolt csutkából 3-4 zsákkal, akác ill. tölgyfából kb. 2 zsákkal. Fenyő ill. olyan gyümölcsfával amivel füstölni szoktak (húst, kolbászt stb.) nem ajénlott fűteni, mert füstös lesz az ételünk és a kemencénk is. Eper, dió, füzfa gallyal, szőlővesszővel nagyon jól fellehet fűteni kemencénket. De egyémként onnan tudjuk meg, hogy kellőképen befűtöttünk, hogy a szívanót lazán ki -be húzgáljuk a kemence fenekén (a samot téglán) és ha szikrát vet, akkor kellőkép át van forrósodva a kemenvénk, kb. 230-250C° lehet benne. No, én mindezt édesapámtól tudom (Neki is van kemencéje) Ő pedig az édesanyjától aki renszaresen sütött kenyeret 86 éves koráig (1995). Remélem tudtam valamicskét segíteni...........
Szia recsiloz! Hát, sajnos én még nem tartok ott, hogy ezt meg tudnám mondani. Építés előtt állok, és többek között innen szívom magamba a sok használható tapasztalatot. Üdv: siileec
Nekem cserép kemencém van, annak a felfűtése gondolom kevesebb fát igényel, mint ha téglakemencében gondolkodsz, de az sem kevés. Mivel erdőben lakom, a szükséges tüzelő (gyakorlatilag rőzse, amit a cserépkályhába nem tennék) összegyűjtése nekem nem probléma, viszont a fa állítólag nem hagyományos kemencébe való. Télire valószínűleg olyan nádat vagy kukorica csutkát fogok szerezni, amit amúgy is csak elégetnének.
Problémáim sajnos vannak, de semmi féle csúcsot nem kívánok bejelenteni!
Próbálok valamit tenni a szűkös lehetőségeim ellenére munkanélküliként négy gyerek mellett nem könnyű elhiheted. Falusi túrizmusban keresném, a kiutat ehhez jól jönne a kemence és az ebben elkészíthető dolgok. A telkem elég nagy és ástam rá tavat halakat nevelek koi és tükörpontyot. Parkosítok a régebben vegyesboltként működő helységemet szálláshellyé alakítanám. Így talán érthetőbb mit miért teszek.
dienie, nanik , 1971rakoczi. Újra végig néztem a topit és sok szép alkotást találtam, de erre vonatkozó adatokat nem. Három egymást követő nap gyújtottam be, hogy kiszárítsam a kemencét. Az első nap 25 foknál nem ment följebb a következő nap 65 majd 160 fokot sikerült elérni. Úgy tűnik kiszáradt, de nagyobb hőfokot nem sikerült elérnem. Próbaként sütöttünk egy pár fonott kalácsot fém tepsiben, aminek az alja megégett kicsit meg egy kuglófot agyag formatálban ez viszont jól sikerült. Nem tudom elég lesz e a kenyérsütéshez ez a hőmérséklet? Az utolsó felfűtéshez 80 kg méterbe vágott akácfát használtam fel. Kérlek, titeket írjátok meg a tapasztalataitokat ide vagy mailben recsiloz kukac freemail.hu. Még nem vagyok teljesen kész minden kritikát szívesen fogadok ami előre viszi a dolgokat.
Nekünk nem búbosunk van, a füst útja nem ugyan az, de tapasztaltam, hogy a sok levegő (amit beengedsz a tűztérbe) okozhat gondot, dől a füst az ajtó tetején.
Szórakoztam vele, és nem az ajtónál kapja a levegőt, hanem a hamuzóajtón keresztűl szabályozom.Nem füstöl.
A kéményhez írnék ill. küldenék pár sort. Érthető, számítás nélküli dolog.
A kémény tető feletti magasságát úgy kell meghatározni, hogy az a környezetet szikrával, pernyével és füsttel ne veszélyezhesse.
A kémény kitorkollása (kémény-fej) legalább olyan magas legyen, hogy a kéményfej fölé függőleges tengellyel és a kitorkollásra illeszkedő, lefelé mutató csúccsal szerkesztett 600-as nyílású kúpot bármilyen építmény (esetleg nagy lombú fa vagy fasor) 70 cm-nél jobban ne közelítse meg. Ez az előírás a tv- és egyéb antennákra nem vonatkozik. A tetőre nem megfelelő körültekintéssel telepített parabolaantenna “leárnyékolhatja” a kéményfejet, ami negatívan befolyásolhatja a kémény működését.
A kémény magasságának a mindenkori tetősík fölötti függőleges mérete 80 cm-nél nem lehet kisebb.