Sajnos a tervezett Cascade IPA-m főzése kicsit csúszni fog. A felszerelés már mind megvan meg az árpa, élesztő, komló is, remélhetőleg most vagy jövő szombaton beindul az ipar.
A cefrézésnél nagyon nagy baj, ha nem rozsdamentes acél fazekat használok? Mit ajánlotok helyette/mi az, amit abszolút nem ajánlotok?
Nálam helyből van 90mg/l a csapvízben, ami szomorúbb, hogy hidrogén-karbonátból meg közel 500mg/l úgyhogy nincs ember aki ebből rendes sört főzzön (bár vannak sajnos akik megpróbálják és még pénzt is kérnek érte) mindenféle tüzes karikákon való átugrálás nélkül.
Ezt a kalcium dolgot én is hallottam. Valami olyasmit olvastam, hogy a kalcium szint az élesztő miatt legyen legalább 50ppm. Kalcium-szulfáttal (gipsz) vagy kalcium-kloriddal lehet növelni a kalcium mennyiségét. Az első inkább a sör komlósságát az utóbbi pedig a malátásságát emeli ki.
Én általában használom egyiket vagy másikat. Nem szokott problémám lenni az élesztő ülepedéssel. Egy próbát megér. Egyébként nem kell nagyon sok belőle. 1-2 kiskanálnyi 20 liter sörbe.
Nálam eléggé tapad az US05 de Fermentis szerint ez függ attól, hogy mennyire érzi jól magát az élesztő. Pl. láttam egyszer egy táblázatot valahol náluk ahol a jó tapadáshoz előírtak minimum kalcium mennyiséget a sörlöttybe meg ilyesmik.
Általában 1 hét elsődleges 2 hét másodlagos erjesztés követően palackozok.
Palackozás előtt még egyszer átfejtem, így elég kevés élesztő kerül a sörbe, ennek az a hátránya, hogy kell 2-3 hét a szénsavasodáshoz. Az átfejtést óvatosan végzem minél kevesebbet érintkezzen a levegővel.
A fent említett élesztőkkel és eljárással nagyon vékony élesztő réteg alakul ki és az is jól letapad az üveg aljára.
Ha csak fel nem rázod akkor veszteség nélkül ki tudod önteni a finom nedűt. :)
Én most a legutóbbi főzetemnél lehűtöttem a sört az erjesztőben 10 °C-ra, öntöttem bele kb. 200ml vízben feloldott 2 tk zselatint, majd lehűtöttem az egészet 2 °C-ra és utána palackoztam (30L sörléről beszélünk). Annyira jó eredményt sikerült elérni, hogy tegnap bontottam egyet és élesztő alig van az üveg alján, a lé kristály tiszta viszont buborék még alig. Remélem 2 hét alatt azért lesz benne. Egyelőre itt tartok, remélem nem lesz 30L döglött söröm.
Nekem továbbra is az üveg alján összegyűlő élesztő maradék a legbosszantóbb. Legutóbb S05 és Brewferm Toppal főztem és egyik sem akar az üveg aljára tapadni. Így nem tudom az üveg teljes tartalmát kiönteni vagy szállítás után egy napot várhatok mire újból leülepszik. A palackozás előtt átfejtettem és szűrtem is a lét, de nem volt elég. Mivel lehetne még jobban szűrni házi körülmények között? Szűrőpapír?
Hát forralás végén mondjuk egy fénbögrével kimerni egy kis mintát, nem kell nagy ügyesség. A bögrében le is tudod hűteni, mert 20 fokon kéne mérni (vagy hőmérsékleti korrekciót számolni). Egyébként ne aggódj, nem lesz baja a sörnek, ha leforráznád magad. :)
A forró sörlébe önteni a szükséges vizet szerintem megfelelő, hűtés után igazából forralt és lehűtött vizet kéne használni, de hosszúranyúlt sörfőző nap végén már többször bevállaltam a sima csapvizet és nem okozott az sem semmit. Ez a csapvíz sterilitása, benne csíraszám nekem is örök kérdés.
Hát, nekem kicsit vicces, mert engem az indít palackozásra, ha a láthatóan lecsengő buborákolásnál a fajsúly a tervezett FG közelében van (mert akár alatta) és napok óta nem változik. És téged? Álmot láttál, hogy holnap palackozás? :) Bocs a gunyulásért, de gondolom ennyi ráfér a fejedre. :)
Egyébként magasabb, 1,080 körüli OG-ről indulva lehet 1,020 körül a vége, ilyen zabstoutot csináltunk már és az úgy volt rendben. De nem ismerem a te receptedet, mi volt az OG, a várható FG. Lehet rendben is, meg gejzíren túl bomba is talán. Max. 2-3 nap után bontanék egyet biztosan, aztán már mutatja, milyen gyakran kell a továbbiakat. Mondjuk naponta egyet és ha nagyon erősödik, óvatosan megsziszegtetném a kupakokat, ha tól jól sikerül, új kupak is mehet rá. Nekem még nem volt rá szükségem, csak másoktól olvastam. Az elején volt pár gejzírem egy főzetnél, de a többnyire inkább csak készenlétben kellett állnia a pohárnak, mert "nagyon jött".
Van egy kis gondom. Hibáztam és csak a palackozás vége felé mértem fajsúlyt, ami 1,022. Ez egy newcastle brown ale. MANGROVE JACK'S M03 NEWCASTLE DARK ALE élesztővel másfél hétig olt erjesztőben.
Nagy gáz, ha nem szöszölök vele és hagyom palackban? Nem fog gejzírt játszani? Egyáltalán, mit tudok vele tenni?
Jó ez az alulról felülre meregetett malátalé. Nem hiszem hogy sok oxigén felvétellel járna. Egyébként is a meleg oldalai levegőztetés (HSA) több forrás szerint nem okoz igazán problémát. Én úgy oldottam meg a melegítést, hogy a zsákot egy kicsit megemeltem melegítés közben. A kívánt hőmérséklet elérésénél (+ néhány C) pedig egyszerűen visszaengedtem. A felemeléshez kötéllel egy hurkot kötöttem a függönyre. A visszaengedés után pedig csipesszel rögzítettem körben az anyagot.
Az első próba főzésnél én is csak belegyűrtem a fazékba az anyagot (kárpitosboltan vettem valami porfogót) csak nehéz volt vele úgy bánni (pl. kiemelni, fellógatni), hogy marékra kellett fogni a kilógó részeket.
Nekem ebben az tetszik, hogy a fülekkel simán ki tudod emelni és valami horoggal felakasztani:
Több helyen is azt olvastam, láttam, hogy forgatják a sörlét, mert a zsák miatt nem egyenletes a hőeloszlás (pl: http://www.stempski.com/biab.php), de így meg állandóan levegőztetek.
Én is most vettem függönyt egy nagyobb fazékhoz. Kipróbáltam elsőre úgy ahogy volt. Nem varrtam belőle semmit csak beleraktam a fazékba, és egy gumipókkal ráerősítettem a fazék szélére a kilógó részeket. Működik így is. A lényeg az, hogy az edényt, amiben cefrézed ki tudd a függönnyel bélelni. Persze a megvarrt és zsinórral összehúzható szájú zsák kényelmesebben használható. De ha kétségeid vannak, akkor elsőre ki lehet próbálni úgy ahogy van. Fémkarikás változatot egyáltalán nem ismerek. Illetve talán a belógó fűtőelemeknél, automatáknál szoktak valami hasonlót használni.
A sűrűségre találtam egy olyan referenciát, hogy a centinkénti 32-35 körüli szálsűrűség többeknek jól működött. Ha van egy nagyítód leellenőrizheted. :)
A BIAB-nél több módszer van edénytől függően. A klasszikus BIAB-nál nagy fazékkal rögtön az összes vízzel cefréznek. Ilyenkor nincs máslás csak kiemeled a zsákot és kész. Ajánlott a cefrézési időt 90 percre kitolni.
Kisebb fazékkal lehet cefrézővízzel cefrézni. Majd mondjuk egy erjesztővödörbe gyűjtesz máslóvizet. És a fazékból kivett zsákot áthelyezed a máslóvízbe. Kinyitod, megkevered kicsit állni hagyod és azután innen is kiveszed. Ilyenkor ez a máslás.
Kérdésem van BIAB-használókhoz, ez a voilé amit a rőfösnél vettem igen nagyon sűrű, inkább olyan géz-szerű sűrűségre számítottam, biztos hogy átmegy majd rajta a sörlé? A másik hogy készítsek neki kör alakú fémkeretet amire rávarrom alul is vagy elég csak felül? Gondolom kell neki pár gyűrű is amin lóghat a plafonról. Kell máslóvízzel locsolni felülről vagy csak hagyjam lecsepegni osztjónapot?
Másodlagos erjesztéshez lehet-e ízesített cukrot használni pl. citromos, mentás szőlőcukor? Vagy teljesen el fog veszni az íze, nem ad semmi pluszt a sörhöz esetleg rossz ízeket kreál?
Szoktátok-e a koronazárt fertőtleníteni palackozás előtt? Nekem eddig nem jutott eszembe, de most bevillant, hogy ha üveget igen, akkor a tetőt miért nem tisztítom?
Túl vagyok az első No chill-en és tetszik az eljárás folyamat, majd meglátjuk mi sül ki belőle.
Lehet gyorsítani a "kefélés" folyamatát ha az üvegmosókefét egy kézi akkus fúróra erősíted ;) Nekem nagyon bejött.
Be mosó szerezek 10 üveget, megfúróm őket, majd kiöblítem egyszerre mindet. Így elég gyorsan lehet haladni. (persze ha nagyon koszos penészes akkor beáztatom egy két napra a kézi mosás előtt)
Ha boltból szerzed a palackokat mocskosan, penészesen, akkor a tisztítás és fertőtlenítés (címke leáztatása, áztatás, tisztítás ecsettel, kefével, Chemipro, Starsan) kb. 6 perc/db, ha nem először csinálod. Sörös rekesz kb. 45 perc/db. Eszközök fertőtlenítése, palackozás kristálycukorral, szifonnal, lezárás, mosogatás szerintem 20 liternél max 2 óra, ha a palackok fertőtlenítését nem ide számolod.
Régebben nagyobb mezőny volt, bár akkor még nem direkt került bele a brett de most csak a Legenda Brettannia jut eszembe magyar oldalról meg még az Orval.
Tescoban szokott lenni Mort Subite Geuze de lehet abban csak lacto van, nem emlékszem már.
Megnyugtattál, akkor nem idegölöm magam. Kicsit fertőzött belefér, attól csak érdekesebb lesz, nem vagyok nagyon félős és nem versenyre készül. Dűlőszelektált tejsavbaci+vadélesztő is tenyészik nálam a körtefa alatt egy nyitott hordóban hónapok óta, több évszaknyi gabona és maláta kiforrt és kifőzött cefréjén, olyan illata van már mint egy viszkivel felütött sherrynek. Néha megetetem de egyébként teljesen önjáró módon bontja-építi a felszínén a védőrétegét az éppen aktuális törzs. Van olyan kereskedelemben és Magyarországon is kapható sör amiben némi élő Brett található? Lehet beleborítanék egy-két palackkal hadd dolgozza meg mielőtt jön a fagy.