Keresés

Részletes keresés

hörpölin Creative Commons License 2005.09.19 0 0 11731
Talán erre gondoltál a kőszegi panzióval kapcsolatban:

11281 hozzászólás (2005. 08. 09.)

Előzmény: Güsziológus (11721)
HEV Creative Commons License 2005.09.19 0 0 11730

Várak, erődítmények ,kastélyok , kúriák, paloták a történeti Völgységben

 

http://www.siofokos.tvn.hu/volgyseg.htm

Tegnap volt a Tolna Megyei TSZ. nagyszerűen sikerült "kirándulása" ajánlom a várakat templomokat kedvelők figyelmébe a képeket.

nagypapi Creative Commons License 2005.09.19 0 0 11729

Ráadásul télen szignifikánsan keveseb ba bogár, illetve rovar, mint nyáron, ami az utóbbi hetek szúnyoginvázióját figyelembe véve nagyon is fontos szempont.

 

A korai indulás azért nagyrészt közlekedésfüggő, nem mindenki tud menni kocsival, és a MÁV nemigen kényezteti el a a korán kezdeni akaró turistákat.

 

Vadászokkal nekem sem volt bajom, lehet, hogy azért, mert jórészt nem napközbeni sportról/foglalkozásról van szó.

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (11728)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2005.09.19 0 0 11727

Két kérdésben szeretném a rutinos, vén rókák segítségét kérni.

1. Mivel a nappalok rövidültével egyre nehezebb lesz az OKT Budapestről egy nap alatt teljesíthető szakaszainak bejárása, ezért - a téli hétvégék hasznos kitöltése miatt - meg szeretném tudni, hogy a Pilisi Parkerdő Útjain túramozgalom teljesítményfüzetét hol lehet beszerezni?

2. Mivel a korábbi években szeptember környékén felhagytam a túrázással, idén viszont már nem szeretném ezt tenni (l. 1. pont), másodsorban azt szeretném megtudnia, hogy a vadászidény kezdete okozta nehézségeket hogyan véditek ki?

Segítségeteket előre is köszönöm!

zshor Creative Commons License 2005.09.19 0 0 11726
"Mondjuk 9000 HUF-ért nem is hittem hogy annyira rossz!"
Hát nem emlékszem, hogy mennyibe került, de szerintem fejenként 4000-nél nem fizettünk soha többet. Az is Aggteleken volt a szállodában.
Előzmény: FoJoe (11669)
emgergo Creative Commons License 2005.09.19 0 0 11725

OFF

 

Úúúú, basszus, belegyalogoltál a lódarazsakba? :-o

 

ON

 

 

Előzmény: Güsziológus (11721)
Güsziológus Creative Commons License 2005.09.19 0 0 11724

MÓRICZ ZSIGMOND EMLÉKTÚRA

(Nyíregyháza - Ófehértó)

 

Nem sok bíztató infóm volt a szakaszról, de úgy adódott, hogy találtam társat, minek következtében kissé bizakodóbban vágtam bele a kalandba.

Előljáróban csak annyit, hogy végig jelzett úton haladtunk, kb. 500 méteren, a legelőn, nem volt jelzés. Nagyon hasznosnak bizonyult a leírás irányában haladni.

 

Nem volt gond a szállással sem, igaz, kellett némi "rádumálás", hogy a kollégiumban (Nagykálló) alhassunk. Szünidőben nem probléma, de most jól jött, hogy "bemutatkoztam". A hölgyet az hatotta meg, hogy gyalogos túrázók kérnek bebocsátást. Név, telefonszám e-mailben, ha valaki úgy gondolja.

 

Nyíregyházától a leírást követtük, nem vágtuk le a városi kanyart sem:o)

Nagyszálláson az eredeti utcát elzárták, eggyel később lehet kényelmesen elérni a települést (nem kell korláton átlépni). Érdemes tovább menni, mert ott a kocsma:o)

Rátérve a jelzett útra, előbb egyenesen, majd balkanyar, pár méter után jobb. Ez az irány Birke-tanyáig. Félúton hatalmas építkezés, épül a sztráda. Még át tudtunk menni, de hogy mi lesz, ha megépül, nem tudom. Jelzések rendben, az út gyakorlatilag egyenes.

Birke-tanyán épp elkaptuk a boltost (a szomszéd házban lakik), kaptunk bélyegzőt, na és sört.

 

Innen rövid aszfalt, majd kis kunkor és már a tó gátján voltunk. Megható látvány a homoksivatagban a vízfelület.

A gáttól is jól jelzett az út, igaz, a keresztező Z- jelű utat nem találtuk meg. Elmentünk az Ibolya-pihenő mellett (a névadó az iskola elhunyt tanára), és megcsodáltunk a bunkert is.

A terv az volt, hogy elmegyünk a keresztezű műútig (Magy - Nagykálló), és itt, rátéve néhány többlet kilométert, ideiglenesen megszakítjuk a túrát.

Az út nem aszfaltos, bár egy kilométer után már két sávos (és aszfalt is van), itt van ui. a szeméttlep. Nagykálló keleti "végénél" értük el a főutat, innen még egy kilométer a kollégium. Kb. 20 kilométert tettünk meg első nap, a kitérővel együtt.

 

Másnap korán indultunk, kissé tartottunk ettől a szakasztól. Visszafelé a már ismert úton ballagtunk, megtaláltuk a keresztező P- jelű utat.

Innen füves úton, déli irányba haladtunk. Sok pókhálót kellett szaggatni, de a botos módszer bevált. Volt harmat is, rendesen.

A keresztező, széles szekérúton tiszta jelek, irány kelet. Elmentünk egy romos tanya mellett, majd a leírással szinkronban magasfeszültségű vezeték, irány É-ÉK. 2 kilométer után jobbos kanyar, itt is volt jelzés. Hatalmas akácfák mellett haladtunk. Ekkorákat még nem láttunk!

Rendben elértük a vezetéket, eljutottunk a tanyáig, majd északi irányban elhagyva azt, egy jobbos kanyar után elértük a műutat. Itt találtunk egy eligazító táblát. Feljegyeztem az adatokat, fénykép is készült.

Lassan összeáll a valós távolság:o)

 

A műút után még 500 méter szekérút (van jelzés), majd egy zsilipnél a mező szélére kényszerültünk. Nem tartott sokáig.

Betértünk az erdőbe, egy széles szekérúton ballagtunk. Sikerült elbambulni a fordulót, de szerencsére, a bölcs döntésnek köszönhetően (visszamentünk) megtaláltuk az "igaz" utat. Egy felhagyott szekérút, füves, sok-sok pókhálóval. Nem hosszú, de kellemetlen.

Az út végén széles szekérút, hatalmas legelő. A balkanyar után már irányba álltunk, nem volt messze a műút, a házakkal. Erről H.G. is írt.

Jó 2 kilométer aszfalt, majd irány jobbra. A gázvezeték mentén hullámvasutaztunk.

Mikor a szekérút balra fordult, elfogytak a jelzések. A jelzett út ui. a következő dombig a füves pásztában halad (nem volt könnyű megtalálni a jelet a dombon!). A domb után egy felszántott, keskeny sáv keresztezi a nyiladékot. Ez lehetett a leírásban szerpelő szekérút. Van jel is. Irány bal. Szerencsésen elértük azt a szekérutat, mely kb. 500 méterrel előtte elkanyarodott.

Innen ismét vannak jelzések. Belefutunk egy nagyon széles keresztező útba. Ezen balra, már látszanak Magy házai.

 

Az első ház melletti oszlopon ott a nyíl, irány jobbra. Mivel a kocsma messze volt, nem kockáztattunk. Magy és Ófehértó között nem sok jóra számítottunk.

Elindultunk a szekérúton.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a leírás kissé zavaró. A 2 kilométerrel lévő erdősarok ui. nem látszik.

 

A helyes út a következő.

Balra gyümölcsfák, jobbra szántóföld. Mikor a szekérút balra elkanyarodik, akkor egy "V" alakú erdőfolt szerűségnél vagyunk. Mindkét oldalon vannak szekérnyomok, a déli a nyerő. 10 méter után jel is van.

A rövid út belefut egy erdőbe, majd szemben mező. Az útnak itt vége van. A mező szélén jobbra fordultunk, hamarosan megtaláltuk a jelet is. Jó 200 méter előre, majd az erdősaroknál balra kell fordulni, más út nincs. Itt is van jel!

Jó 100 méter előre, már látszik a patak. Itt van egy sorompó szerűség, egy fát úgy vágtak ki, hogy eltorlaszolja az utat.

Itt sajnos nincs jel, de ott a patak, mely mellett kell haladni, a leírás szerint. Jó 100 métert mentünk, vannak fák, de jeleket nem láttunk. Hamarosan megpillantottuk a hidat, melyen sikeresen átkeltünk.

Ha azt írom, hogy társam félt a lovaktól, akkor már ki lehet találni, kivel voltam. Mivel a lovak vészesen közeledtek, nem volt választás. Kissé lyukas a híd, de a hatalmas gerendákon, biztonságosan lehetett araszolni. A lécek egy része már hiányzik.

Átérve a túloldalon találtunk egy gyenge ösvényt a magas fűben, irány a szemben lévő erdő. Jobbra, balra víztükör csillogott, zsombékos lehet erre a mező. A leírást követve az erdő szélénél balra fordultunk, és meg is találtuk a jeleket.

Eljutottunk az erdő sarkáig, itt a leírásban az áll, hogy célozzuk meg a nagy fát. Mivel ilyet nem láttunk (bennünk volt az ideg!), elindultunk a leírással egyező, az erdőtől távolodó szekérúton É-ÉK irányba. Egy gémeskutat láttunk, és jól tippeltünk. Ezen volt a jel. Nem ártana, ha ez lenne a leírásban!

Elérve a következő erdőt, megtaláltuk a nagy fát is. Azért nem láttuk messziről, mert időközben felnőtt mögötte a nyárfás erdő, és a nagy fa már nem látszik nagynak. Közelről persze hatalmas!

 

Tovább az irány szerint, majd jött a keresztező széles szekérút. Jelek is voltak, meglehetősen sűrűn.

Egy nagyon hosszú nyárfa sor mellet halad az út. Homok és homok, ha még nem mondtam volna.

Balról tanya, majd enyhe jobbos kanyar, és már a településen vagyunk. Mindig jobbra, mígnem elérjük a háromszög alakú teret. A templomnál futunk bele a Nyírbátor - Baktalórántháza közötti országútba. Itt visszafordulunk, irány a vasútállomás. A sarkon kocsma. Legurult az első jól megérdemelt sör.

Innen már látszanak a vasúti előjelző táblák, a térkép tehát ebből a szempontból sem korrekt.

A vasútállomásig van még egy kocsma, mivel volt időnk, ezt sem hagytuk ki.

 

Még 5 óra, és már otthon voltam.

 

Remélem, mások is kedvet kapnak, attól nem kell tartani, hogy a leírás szerinti irányban (fentiekkel kiegészítve) nem lehet kényelmesen haladni. A távolság kb. 4 kilométerrel rövidebb, hisz az "északi" kunkor a jelenlegi hivatalos út, a "déli" lehetett az eredeti, hosszabb. Az én megyetérképemen is ez szerepel.

 

Összességében tehát a hivatalos 148-ból 100 megvan, eljutottam Vásárosnaményig. Ezt követően jönnek az ismertebb nevezetességek (Tákos, Csaroda, Tarpa, stb.). Remélem, nem kell sokáig várni!

Tavaszi Széll Creative Commons License 2005.09.19 0 0 11723

A falusi kocsmákat valóban kár lenne kihagyni, már csak általad említett okok miatt is. Lehet, hogy nincs tökéletes megoldás a bliccelők kiszűrésére?

Sonnak pedig valóban nagy-nagy gratula, de neked is legalább akkora elismerésem, hiszen a fiadból egy, a természetet kedvelő és tisztelő embert nevelsz.

Előzmény: hörpölin (11710)
Optika Creative Commons License 2005.09.19 0 0 11722

:-((   Én magamban aggódtam, de keveset voltam net előtt.

Előzmény: Güsziológus (11721)
Güsziológus Creative Commons License 2005.09.19 0 0 11721

Visszatértem.

 

Két hét szünet után jó sok olvasni való volt:o)

Majd én is írok, de előbb néhány probléma.

 

Érdekelne engem is az RP-DDK szint adata.

Volt szó nemrég Kőszegről, valaki írt egy panzióról, de nem jegyztem meg.

 

Előljáróban a lényeg.

OLAJOS KÖRÚT kipipálva.

Sikerült eljutnom Nyíregyházáról Ófehértóra, két nap alatt. Remélem lesz időm részletesen írni erről a szakaszról.

 

OFF

Ha valaki esetleg aggódott volna:

Komoly sérüléseket  (csípések, szúrások, dagadások, stb.) szenvedtem a Börzsöny 50 teljesítménytúrán, minek következtében hosszú évek óta először 5 nap betegállomány lett a következmény.

Utána szabadságon voltam egy hétig.

ON

Palagyi Creative Commons License 2005.09.19 0 0 11720

Sümeg-Keszthely között voltunk kékezni a hét végén. Nem tudom máshol is olyan rengeteg a szúnyog mint errefelé, de mindketten az út nagy részén csapkodtuk őket. Mondjuk engem kimondottan kedvelnek is, és nem tartotta távol tőlem őket semmiféle szúnyogrisztó sem. Aki errefelé készül vigyen magával feltétlenül valami riasztó anyagot. A táj tetszett, még a Tátikán nem jártam, a többi rész ismerős volt!

A hévizi tó rekonstrukció alatt van, de azért látogatható másik bejáraton.

kvte Creative Commons License 2005.09.18 0 0 11719

Ráncfelvarrás + képek:

 

Békéscsaba - Bandika-fa - Sikkony

 

http://www.kvte.hu/kalauz/jbcssik.htm

 

 

kvte Creative Commons License 2005.09.18 0 0 11718

Régi adósságaim az Alföldi Kékről:

(vérfrissítések)

 

Körösladány - Fok-köz:

 

http://www.kvte.hu/kvk/kvk12.htm

 

Fok-köz - Mágor:

 

http://www.kvte.hu/kvk/kvk13.htm

 

 

kvte (alias: békéscsanádilöszhát21)

 

 

 

 

padler Creative Commons License 2005.09.18 0 0 11717
Bábonymegyer – Töreki (DDP)

Bábonymegyerben a Rudnay emlékház kerítésén a nyalókás doboz továbbra is üres. Mivel pénteken jártunk arra, a posta nyitva volt. A postásnő nagyon kedves, a bélyegzőn a helységnév csak gyengén olvasható, de még grátisz képeslapot is kaptunk.

Az erdő szélén táblán felirat, hogy 17 és 09 óra között vadászat miatt nem lehet a területen tartózkodni, illetve több helyen az is ki volt téve, hogy szeptember 1. és október 31. között 15 órától 09 óráig tart a tilalmi időszak. Ezt az útvonalon lévő magaslesek nagy száma – és a feltüntetett szankciók – miatt nem árt komolyan venni. Ezen a szakaszon már nagyon sok a vadcsapás és az erdő szarvasbőgéstől volt hangos, később a távolból szarvasokat is láttunk. Az Ali-réti vadászháznál a garázsajtón lévő ládikában sok-sok nyalóka várja jövendő gazdáját. Ezen a szakaszon nagyon szép az erdő, élmény volt túrázni.

Ali-réttől sajnos már elég sok a fiatalos. Említésre méltó Töreki előtt még a
Cinegei pihenő, mely nagyon szépen kiépített és gondozott, padokkal, tűzrakó helyekkel, szaletlivel, tájékoztató táblával, tanösvénnyel. A völgyben, a közelben található a kiépített, csörgedező Cinege forrás.

Az úton végig tökéletesek voltak a jelzések, csak a hátralévő távolság becslése miatt kellett elővennem a szkennelt katonai térképlapokat, melyek pontosan ábrázolják az útvonalat. Az útvonalról részletesebb leírás a DDP fórumban.
MacG Creative Commons License 2005.09.18 0 0 11716
Jó, akkor örülök ott.
És szerintem azért nem rendes, mert a gyűjtögetés hiányzott. Csak mentünk ahogy csak bírtunk.
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (11715)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2005.09.17 0 0 11715
Itt is örülhetsz ám! Postafordultával várjuk a beszámolót. Különben meg mi az, hogy nem rendes? Irgum-burgum!
Előzmény: MacG (11714)
MacG Creative Commons License 2005.09.17 0 0 11714
Megvan az első jelvényem! Igaz nem rendes jelvényszerzős mozgalomból, hanem teljesítménytúrából, de örülök neki.
nagypapi Creative Commons License 2005.09.17 0 0 11713

OFF,

köszi, már nem aktuális. Amúgy Visztula kartács személy szerint a Te számodat szerette volna tudni, vélhetően azért, mert a Te beírásod van utolsónak az érintett AK szakaszról a ttt fórumban.

Előzmény: sétáLós bácsi (11712)
sétáLós bácsi Creative Commons License 2005.09.16 0 0 11712

Morcsi!

 

A túra kb 65 km hosszú, a 2002-es Tisza-tó kör teljesítménytúra alapján. Gyalog vagy kerékpárral többnyire érdemes a gáton haladni; bár ez kissé monoton. Ez a tó közelében halad; a tó egy része (úgy emlékszem, hogy kisebb része) védett terület. Nem kell teljes egészében megkerülni a tavat; Poroszló és Tiszafüred között érdemes a nagyon forgalmas főúton haladni; vagy egyes szakaszokon a régi út maradványain.

 

nagypapi!

 

Mail ment.

Előzmény: nagypapi (11696)
padler Creative Commons License 2005.09.16 0 0 11711
Nagy gratula &son-nak! Nem semmi, főként egy év alatt ennyi tájegységet összehozni.
Előzmény: hörpölin (11710)
hörpölin Creative Commons License 2005.09.16 0 0 11710

Ezzel az autózással való pecsétgyűjtéssel kapcsolatban valahogy igazad van, én is hallottam ilyesmit. Viszont a pecsétek egy kis része hál'istennek még mindíg az erdőben van, fákra szerelve és szvsz ezek adják a kéktúra savát-borsát.

 

Persze a falusi kocsmákban lévők is jók, mert okot adnak a beülésre, a helyiekkel való elbeszélgetésre és a nickemmel összhangban is egy kis hörpölgetésre. ;-))

 

És most hadd büszkélkedjek egy kicsit (nem a magam érdemeivel):

 

Délután kaptuk az értesítést az MTSZ központból, hogy &son kéktúrás igazolófüzetét elbírálták és megítélték neki a Gyermek Kéktúra mind a kilenc tájegységi jelvényét.

 

Eddig három már megvolt neki: a Budai-hg. - Pilis, a Börzsöny - Cserhát és a Gerecse - Vértes, de hála idei termelékeny és kissé összevissza kéktúrázásunknak, a maradék hat tájegységben is teljesítettük a min. 50 km-es feltételt, ezzel fiam kiérdemelte a többi jelvény is. Egyébként eddig összesen 730 km-t teljesítettünk a névleg kb. 1100-ból (na, ez közös teljesítmény).

 

 

Előzmény: Tavaszi Széll (11701)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2005.09.16 0 0 11709
Sajnos, a háziakkal viszonylag  nem sokat beszélgettünk, mi a lecihelődés után kimentünk a Lak-völgyi-tóhoz, Gábor pedig házon és Bélapátfalván kívül volt. Az édesapja viszont beszélt nekünk este a falu és környékének látnivalóiról, ill. a térség problémáiról. A szállás valóban nagyon jó!
Előzmény: irnik (11695)
olahtamas Creative Commons License 2005.09.16 0 0 11708

Kohász-kék, Bükki-kék

 

Előzmény: Morcsi (11705)
lükepék Creative Commons License 2005.09.16 0 0 11707
valami olyasmi beszelgetesreszlet volt valaha, hogy "teljesitmenyturan a kiirt utvonalon kell menni, es nem a Kis Pista vagy a Nagy Joco-felen..." magyarul ne a sajat variaciodat valositsd meg, ne kispistazz.. :)
Előzmény: Lud (11702)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2005.09.16 0 0 11706

A beragasztósdi egyébként nem saját kútfőből származik, az alábbi honlap túraleírásai között, a 7. szakasz 1. napjának bevezetőjében ismertem meg ezt a metódust:

http://www.atomeromuse.hu/tura/

Előzmény: Lud (11704)
Morcsi Creative Commons License 2005.09.16 0 0 11705

Köszönöm az adatot!

 

Mindezt azért kérdeztem, mert egyre erősebb bennem a gondolat, hogy a nov. 1-ét megelőző hosszú hétvégét valamely mozgalomnak szentelem, ezért max. 80 km-es útvonalat keresgélek.

 

Eddig a Balatoni Kék tetszett meg, de ez a Tisza-tó most még jobban :))

Tud még valaki hasonló paraméterekkel rendelkező, szabott útvonalú mozgalmat? Esetleg a Bükkben?

Előzmény: olahtamas (11689)
Lud Creative Commons License 2005.09.16 0 0 11704
azert erdemes volt felhozni, mert ez a beragasztosdi egy uj aspektus. kulonben meg asszem tobbnyire egyetertunk azzal amit irtal a lelkiismerettel kapcsolatban.
Előzmény: Tavaszi Széll (11703)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2005.09.16 0 0 11703

Bocsánat, nem tudtam, de egy újszülöttnek minden vicc új, én pedig csak ez évben lettem a fórum látogatója.

A kispisták? Nem tudom, hogy a szegény Kis(s) Istvánok miért lettek pellengérre állítva.

Előzmény: Lud (11702)
Lud Creative Commons License 2005.09.16 0 0 11702
volt mar errol itt szo.
a csalok es a kispistazok jelvenyt kapnak, a teljesitok pedig egy eletre szolo elmenyt.

bocs a lamer kerdesert de honnan ered a kispistazas kifejezes?
Előzmény: Tavaszi Széll (11701)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2005.09.16 0 0 11701

Hát igen, ezek a teljesítési módok - emlékeim szerint - már 26 éve is problémát jelentettek, a "Másfél millió lépés ... " tanúsága szerint. Mi Bánkúton, a síház gondnokától hallottunk autóbuszon érkező, pecsételő és autóbuszon távozó "kékezőkről".

A Bükkben arról is beszéltünk a párommal, hogy elég végigfutni a bélyegzőhelyek listáját: szerintem legalább 90 %-uk lakott területen, vagy személyautóval könnyen elérhető helyen található. Nem tippnek szánom, de aki nem sajnálja a benzinköltséget, 5-7 (?) napos kényelmes autózással összegyűjtheti az OKT bélyegzőinek ezt a hányadát. Gyanítom, hogy az autóval nem, vagy nehezen megközelíthető helyeken elhelyezett bélyegzők kihelyezése, állagmegóvása és megőrzése nagyságrendekkel nagyobb feladat, de tisztábbak lennének a feltételek. A jelenlegi helyzetben valóban csak a saját lelkiismeretünknek kell elszámolni.

Lehet, hogy az utólag beragasztott bélyegző formai okok miatt nem szabályos - ha már csak ez a szakasz hiányozna, nem éreznénk büntetésnek újra bejárni a bükki OKT-t -, ám a teljesítményfüzetben tökéletesen elvégzett pecsételés az "egy pecsétel egytucatnak", vagy az autós, buszos bélyegzés módszerével etikai okok miatt szabálytalan. Szerintem az utóbbi "némileg" súlyosabb elbírálás alá esik.

Egyébként nem érdemes ezen polemizálni, túrázni jó és szerintem nagyon sokan elsősorban a mozgás, a természet, a táj öröméért tesszük, az elismerés másodlagos, de azt jó tudni, hogy megérdemelt.

Előzmény: hörpölin (11692)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!