Szerintem nem fog működni, kicsi a szűrő felület. Helyedben a fröccsenés gátlót körbetömködném valamivel. Mondjuk egy konyharuhával. Vagy persze kipróbálhatod a BIAB-ot.
Ez a grillrács módszer tetszik, nagyon ötletes. Arra gondoltam, hogy ha pl. kihagyom a fröccsenésgátlót (vagy beleteszem, de mellette ugyanúgy kifolyik a maláta) és a vödör belsejébe, közvetlen a csap nyílására ráhúzok egy (vagy kettő) komlóforraló zsákot, az vajon műkődhet?
Azt hiszem, értem az aggodalmad, ha a szűrő mellett nagy rés marad, ott mindig átmegy a maláta, hiába merjük vissza. Nekem legalábbis ilyen volt a helyzet, mert 33 literes vödröt vettem és belerakva 29 cm-es fröccsenésgátlót, körben maradt egy centi. Valószínüleg valamelyik kisebb erjesztővödörben áll meg ez a szűrő a fenék felett pár centivel. Én barkácsolással oldottam meg. A fröccsenésgátlót egy grillrácsra tettem, aminek vannak kis lábai. A körben maradt rés miatt pedig én is egy függönyzsákot alkalmaztam, amit beletettem a vödörbe. Alul ráfekszik a szűrőlemezre, felül kihajtom a szélét a vödör preremén és a zsák szélébe fűzött zsinórt megkötöm. Így már nem tudja a maláta megkerülni a szűrőt.
Újabban, a nagyobb térfogat és szűrőfelület miatt, csináltam egy külön szűrőedény a cefréző-forraló edényhez hasonlóan szintén söröshordóból. Bele szabott saválló perforált lemez szűrővel és egy formántos kifolyóval, ami segít elkerülni a malátaágy eldugulását. Nagyon jó eszköz lett, majd amint időm engedi teszek fel képeket meg leírást.
Nem olyan nagy baj ha nem áll benne vízszintben a szűrő, ha kicsit mellé folyik a cefre az sem. 4-5 átfolyatás (vorlauf) után szép tiszta levet lehet leengedni tapasztalatom szerint és utána óvatosan másolva sem lesz gond.
Zománc edény van itthon, de féltem, hogy abban nem lehet. Ezek szerint mégis. Köszi szépen. :)
Illetve még a máslás előtti vorlauf sem egészen tiszta. Van ugye a műanyag vödröm (amiben később az erjesztés fog zajlani), abba öntöm a cefrét. Ha beleteszek egy zsírfröccsenésgátlót, akkor az hogy fog vízszintes helyzetben maradni? Egyik oldalról a csap megtartja, de a másik oldalon le fog érni a vödör fenekéig, nem?
Ó de nagyon bevált ez a voilé-függöny máslásnál, egy álom, és kerti csapnál egész jól sikerült kimosni is. Bár nem szokványosan használtam: először tervszerűen kicefréztem a 17 literes rozsdamentes fazekamban, és a 30 literes fermentálóvödörre feszítettem rá a függönyt gumipókkal, úgy hogy ne lógjon be az aljáig. Alatta meg gömböcben a komló, first wort okából. Így aztán amíg az csöpögött (fedelével letakarva hogy ne hűljön ki nagyon közben), kényelmesen fel tudtam melegíteni a fazékban a máslóvizet, amit 78 fokosan rámeregettem a malátára és óvatosan átmostam vele. Maradék máslóvizet kiöntöttem, rátettem egy tésztaszűrőt egy kis műanyaghordóra és amíg elkezdtem forralni a sörlét abba szépen csöpögött a függönyből lefele a maradék malátalé.
Hanem aztán egy órai forralástól brutálisan megsötétült ez a dunkelweizen, tisztára baksör jellege lett.. na mindegy, nem rívok miatta ha az íze jó lesz. Négy darab másfél literes sósvizes jeges palackkal (starsannal fertőtlenítve előtte persze) fogom hűteni 17-re amint harminc fok alá esik.
Ja, azt elfeledtem hozzáfűzni a fazék ügyhöz, hogy 50 literes rozsdamentes söröshordó göngyöleg ára 10800 Ft, gázzsámolyra tökéletes fazék, csak ki kell vágni a tetejét. Örökös. Azt hiszem legjobb ár/érték arány. Ha emellett döntesz, lehet mégsem kell a zománcos fazék.
Sajnos a tervezett Cascade IPA-m főzése kicsit csúszni fog. A felszerelés már mind megvan meg az árpa, élesztő, komló is, remélhetőleg most vagy jövő szombaton beindul az ipar.
A cefrézésnél nagyon nagy baj, ha nem rozsdamentes acél fazekat használok? Mit ajánlotok helyette/mi az, amit abszolút nem ajánlotok?
Nálam helyből van 90mg/l a csapvízben, ami szomorúbb, hogy hidrogén-karbonátból meg közel 500mg/l úgyhogy nincs ember aki ebből rendes sört főzzön (bár vannak sajnos akik megpróbálják és még pénzt is kérnek érte) mindenféle tüzes karikákon való átugrálás nélkül.
Ezt a kalcium dolgot én is hallottam. Valami olyasmit olvastam, hogy a kalcium szint az élesztő miatt legyen legalább 50ppm. Kalcium-szulfáttal (gipsz) vagy kalcium-kloriddal lehet növelni a kalcium mennyiségét. Az első inkább a sör komlósságát az utóbbi pedig a malátásságát emeli ki.
Én általában használom egyiket vagy másikat. Nem szokott problémám lenni az élesztő ülepedéssel. Egy próbát megér. Egyébként nem kell nagyon sok belőle. 1-2 kiskanálnyi 20 liter sörbe.
Nálam eléggé tapad az US05 de Fermentis szerint ez függ attól, hogy mennyire érzi jól magát az élesztő. Pl. láttam egyszer egy táblázatot valahol náluk ahol a jó tapadáshoz előírtak minimum kalcium mennyiséget a sörlöttybe meg ilyesmik.
Általában 1 hét elsődleges 2 hét másodlagos erjesztés követően palackozok.
Palackozás előtt még egyszer átfejtem, így elég kevés élesztő kerül a sörbe, ennek az a hátránya, hogy kell 2-3 hét a szénsavasodáshoz. Az átfejtést óvatosan végzem minél kevesebbet érintkezzen a levegővel.
A fent említett élesztőkkel és eljárással nagyon vékony élesztő réteg alakul ki és az is jól letapad az üveg aljára.
Ha csak fel nem rázod akkor veszteség nélkül ki tudod önteni a finom nedűt. :)
Én most a legutóbbi főzetemnél lehűtöttem a sört az erjesztőben 10 °C-ra, öntöttem bele kb. 200ml vízben feloldott 2 tk zselatint, majd lehűtöttem az egészet 2 °C-ra és utána palackoztam (30L sörléről beszélünk). Annyira jó eredményt sikerült elérni, hogy tegnap bontottam egyet és élesztő alig van az üveg alján, a lé kristály tiszta viszont buborék még alig. Remélem 2 hét alatt azért lesz benne. Egyelőre itt tartok, remélem nem lesz 30L döglött söröm.
Nekem továbbra is az üveg alján összegyűlő élesztő maradék a legbosszantóbb. Legutóbb S05 és Brewferm Toppal főztem és egyik sem akar az üveg aljára tapadni. Így nem tudom az üveg teljes tartalmát kiönteni vagy szállítás után egy napot várhatok mire újból leülepszik. A palackozás előtt átfejtettem és szűrtem is a lét, de nem volt elég. Mivel lehetne még jobban szűrni házi körülmények között? Szűrőpapír?
Hát forralás végén mondjuk egy fénbögrével kimerni egy kis mintát, nem kell nagy ügyesség. A bögrében le is tudod hűteni, mert 20 fokon kéne mérni (vagy hőmérsékleti korrekciót számolni). Egyébként ne aggódj, nem lesz baja a sörnek, ha leforráznád magad. :)
A forró sörlébe önteni a szükséges vizet szerintem megfelelő, hűtés után igazából forralt és lehűtött vizet kéne használni, de hosszúranyúlt sörfőző nap végén már többször bevállaltam a sima csapvizet és nem okozott az sem semmit. Ez a csapvíz sterilitása, benne csíraszám nekem is örök kérdés.
Hát, nekem kicsit vicces, mert engem az indít palackozásra, ha a láthatóan lecsengő buborákolásnál a fajsúly a tervezett FG közelében van (mert akár alatta) és napok óta nem változik. És téged? Álmot láttál, hogy holnap palackozás? :) Bocs a gunyulásért, de gondolom ennyi ráfér a fejedre. :)
Egyébként magasabb, 1,080 körüli OG-ről indulva lehet 1,020 körül a vége, ilyen zabstoutot csináltunk már és az úgy volt rendben. De nem ismerem a te receptedet, mi volt az OG, a várható FG. Lehet rendben is, meg gejzíren túl bomba is talán. Max. 2-3 nap után bontanék egyet biztosan, aztán már mutatja, milyen gyakran kell a továbbiakat. Mondjuk naponta egyet és ha nagyon erősödik, óvatosan megsziszegtetném a kupakokat, ha tól jól sikerül, új kupak is mehet rá. Nekem még nem volt rá szükségem, csak másoktól olvastam. Az elején volt pár gejzírem egy főzetnél, de a többnyire inkább csak készenlétben kellett állnia a pohárnak, mert "nagyon jött".
Van egy kis gondom. Hibáztam és csak a palackozás vége felé mértem fajsúlyt, ami 1,022. Ez egy newcastle brown ale. MANGROVE JACK'S M03 NEWCASTLE DARK ALE élesztővel másfél hétig olt erjesztőben.
Nagy gáz, ha nem szöszölök vele és hagyom palackban? Nem fog gejzírt játszani? Egyáltalán, mit tudok vele tenni?
Jó ez az alulról felülre meregetett malátalé. Nem hiszem hogy sok oxigén felvétellel járna. Egyébként is a meleg oldalai levegőztetés (HSA) több forrás szerint nem okoz igazán problémát. Én úgy oldottam meg a melegítést, hogy a zsákot egy kicsit megemeltem melegítés közben. A kívánt hőmérséklet elérésénél (+ néhány C) pedig egyszerűen visszaengedtem. A felemeléshez kötéllel egy hurkot kötöttem a függönyre. A visszaengedés után pedig csipesszel rögzítettem körben az anyagot.
Az első próba főzésnél én is csak belegyűrtem a fazékba az anyagot (kárpitosboltan vettem valami porfogót) csak nehéz volt vele úgy bánni (pl. kiemelni, fellógatni), hogy marékra kellett fogni a kilógó részeket.
Nekem ebben az tetszik, hogy a fülekkel simán ki tudod emelni és valami horoggal felakasztani:
Több helyen is azt olvastam, láttam, hogy forgatják a sörlét, mert a zsák miatt nem egyenletes a hőeloszlás (pl: http://www.stempski.com/biab.php), de így meg állandóan levegőztetek.
Én is most vettem függönyt egy nagyobb fazékhoz. Kipróbáltam elsőre úgy ahogy volt. Nem varrtam belőle semmit csak beleraktam a fazékba, és egy gumipókkal ráerősítettem a fazék szélére a kilógó részeket. Működik így is. A lényeg az, hogy az edényt, amiben cefrézed ki tudd a függönnyel bélelni. Persze a megvarrt és zsinórral összehúzható szájú zsák kényelmesebben használható. De ha kétségeid vannak, akkor elsőre ki lehet próbálni úgy ahogy van. Fémkarikás változatot egyáltalán nem ismerek. Illetve talán a belógó fűtőelemeknél, automatáknál szoktak valami hasonlót használni.
A sűrűségre találtam egy olyan referenciát, hogy a centinkénti 32-35 körüli szálsűrűség többeknek jól működött. Ha van egy nagyítód leellenőrizheted. :)
A BIAB-nél több módszer van edénytől függően. A klasszikus BIAB-nál nagy fazékkal rögtön az összes vízzel cefréznek. Ilyenkor nincs máslás csak kiemeled a zsákot és kész. Ajánlott a cefrézési időt 90 percre kitolni.
Kisebb fazékkal lehet cefrézővízzel cefrézni. Majd mondjuk egy erjesztővödörbe gyűjtesz máslóvizet. És a fazékból kivett zsákot áthelyezed a máslóvízbe. Kinyitod, megkevered kicsit állni hagyod és azután innen is kiveszed. Ilyenkor ez a máslás.