Ha jól tudom, már valamilyen bortörvény is tiltja a "csörgősre" való kipréselést, de ennek ellenére még néhányan nem tudnak leszokni róla. A végeredmény pedig, még ha jól cefrézték is, az alkoholban nagyon szegény, igen gyenge törköly-cefre. Sajnos ezt még a nagyszüleim is így csinálták gyerekkoromban.
Igaz ezt azért lehet kicsit ellensúlyozni, egy kis (3%) "kabai napfénnyel". Mert abból a kevés cukorból képződő alkohol, mint tudjuk, segít megvédeni a romlástól a gyengébb cefréket és egyes hozzáértők szerint, még az aromákat is jobban "kilúgozzák" a cefréből és így talán még a minőség is javul kicsit.
Viszont akik sok törkölyt szoktak főzni, azok szinte kivétel nélkül tesznek a sisakra egy erősítő feltétet, legtöbbször egy Pistórius-tényért, ami az én tapasztalatom szerint 8-15%-al is képes növelni a gyenge cefre induló szeszfokát.
Ha gonoszkodni akartam volna, akkor az előző hozzászólásomba még ez is bekerült volna: 5%-ot vagy még többet, attól függ, kinek készül :)
Az gondolom, nem nagy újdonság, hogy a szőlőben dolgozó napszámosoknak nem nagyon adják a prémium pálinkákat. Egyébként szerintem a törköly - akárcsak a birs- annyira intenzív ízű/illatú, hogy simán elbírja/ná az 5%-ot.
Tudom, hogy vannak itt páran akik nem hajlandók kompromisszumra -cukor téren sem - és csúcsminőségre törekszenek. Ami nagyon jó. De azért azt tegyük hozzá, hogy a 2218 hozzászóló többsége nem ilyen. /szerintem/
Az hogy nincs a törkölyön cukor víz az teljesen jó...lenne! Valószínűleg már megbarnult, oxidálódott a törköly februárig, sőt meg is ecetesedhet. Ami fontos, hogy ha a törköly felső része kiszárad oxidálódik azaz megbarnul, azt soha ne tegyük az üstbe! Megfelelő évjáratát esetén a kipréselt (nem húzott:) szőlő törköly nem kíván utólagos cukrozást (Pláne 5%-ot nem), sőt a földnedves törköly még vizet sem! Ebből a legrosszabb esetben is 6-7liter (3-3,5hlf) a kihozatal, no ha időben ki van főzve! Általában 3-4 hét után kierjed és főzhető a megfelelően tárolt, előkészített törköly.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Hát itt több nagy probléma is van. Csak, hogy mást ne említsek, cefrefőzéskor nem állunk le 30 foknál. De ezeket már tényleg ezerszer átbeszéltük. De hogy ne kelljen 120.000 hozzászólást elolvasnod (nem is várható el), minden reggel Sogi jóvoltából egy összefoglaló linkgyűjtemény kerül fel, amit mi "reggelink"-nek hívunk. Ha lejjebb görgetsz (max. két oldalt), biztosan megtalálod. Ebben minden, vagy ,ajdnem minden kérdésedre választ találsz. Ha nem, akkor szívesen áll mindenki rendelkezésedre.
Ez így elég kevés információ. Azt írod: a lepréselt szőlő szeptemberben víz nélkül, egy véleményem szerint jól lezárt műanyag hordóban érlelődött, cukor nélkül
Fontos lenne tudni, hogy fehér vagy vörös szőlőről beszélünk. A törkölyt mennyire húzták ki és mennyit állt a présben? Maradt-e benne nedvesség. A mustnak mekkora volt a cukorfoka. A hordóba volt-e tömörítve a törköly, stb. Ha azt vesszük alapul, hogy egy jó évben a szőlő ( must )cukorfoka 20 körüli, akkor ez jó lenne a cefrének is. Azonban a préseléskor ennek a cukornak nagy része a mustba kerül, és a törkölybe elég kevés marad. Tehát víz és cukor keverékével ismét fel kell hoznunk a fent említett szintre. ( még ha ez itt szentségtörésnek is számít, de így még a csörgősre kihúzott törkölyből is lehet pálinkát készíteni. )
A törköly amúgy egy gyorsan romló alapanyag, és a nem megfelelő kezeléssel az ember meg még rátesz erre egy lapáttal. pl sokszor láttam már teljesen átpenészedett törkölyt.
Szóval nem állítom, hogy így kell csinálni, de az aranyháromszögben pár háznál volt alkalmam megfigyelni a technikát, ami kb. így néz ki: nem préselik ki teljesen a szőlőt, a törkölyt belerakják a hordóba, felöntik vízzel és 5% napfénnyel, lezárják, kierjed, rögtön kifőzik, megisszák. :)
.-) Az enyém is abból a faiskolából való.2 éve vettem tehát ezek szerint 3 éves ,sajna tavaj nem volt termésem(lefagyott) .Ma voltam a kerteben tele van rüggyel,csak remélni tudom lesz rajta legalább 1 db,már csak az íze miatt :-)
Örülök, hogy megtaláltam ezt a fórumot, keresetem már korábban, de egy jóval kevesebb hozzászólást tartalmazó topicot találtam a kertészet fül alatt. Neki is ugrok a hozzászólásoknak, de azt hiszem 120 ezret képtelen leszek végigolvasni, és most segítséget szeretnék kérni egy kérdésben:
Törkölyt kaptam és elkezdtem lefőzni, de az alszesz 30 fokon indult csak. Nekem ez gyanus volt, az alma 70% körül indult tavaly és 30 fok körül zártam el. Úgy tapasztaltam, hogy minél magasabb alkoholt higítok deszt vizzel, annál finomabb a pálinka. Felhívtam az ismerőseimet, akik főztek már pálinkát, és mindenki egyetértett benne, hogy ez baj... de senki nem tudta megmondani mi a baj. Szóval a kérdésem az lenne: baj-e ez és ha igen, mitől történt ez?
A törköly cefre azt jelentette ebben az esetbe, hogy a lepréselt szőlő szeptemberben víz nélkül, egy véleményem szerint jól lezárt műanyag hordóban érlelődött, cukor nélkül. Most február végén került hozzám. Adtam hozzá vizet a főzőbe hiszen odaégett volna, de szerintem nem túl sokat. Érdemes ezt az alszeszt tovább főzni? Lesz ebből jó pálinka?
Elnézést kérek, hogy olyan kérdést teszek fel, mely valszeg már itt előkerült, de 120 ezer hozzászolás között nem tudom hogy találhatnám meg az engem lrdeklő válszat.
A fórumtársaim csak az avatar nevemen szólítanak, de inkább úgy sem, mert nem tudják kimondani. :-DDD.
Ezen a fórumon csak a belső kör ismeri a valós nevemet. A távcsöves fórumokon viszont éles elmével sokan kikövetkeztették, hogy ki is lehetek. Mindjárt megnézem publikus-e a mailed, és küldök egy mailt üresen. Abból azonnal ki fog derülni. :-)
Igen Te ösztönöztél mert megnéztem,hogy miben mesterkedsz és megörültem, hogy a másik hullámhossz is stimmel.
Egyébként köszönöm a linket nagyon profinak tűnik a család és valószínű meglátogatom őket, kicsit messze van de betudom egy szép kora tavaszi kirándulásnak.
Lehetek egy kicsit indiszkrét ?
.Hogyan szólítanak a fórumtársaid ha nem az " avatar" neveden akarnak hívni.(ne vedd tolakodásnak ,ha nem publikus akkor nem kérdeztem)
Mivel ha jót tudom, hogy Romániában lehet kapni tisztaszeszt, megkockáztatom, hogy még csak nem is pálinkába rakják az áfonyát. Ha engem kérdeztek, akkor amit áfonyapálinkának árulnak az víz, tisztaszesz, áfonya, és cukor.
Most már kíváncsiságból én is be ütöttem a Google keresőjébe a nevet. Tényleg "Génbankot" dob ki régi őshonos Magyar gyümölcsfa oltványokból! Ez a "Béla Bátyám"lehet hogy már idős de nem szenilis... jól emlékezett!
Üdv: Megpróbálok segíteni nektek! Én tudok hallomásból egy idősebb emberről igazi "génbankos" ősi magyar gyümölcsfa oltványokat-csemetéket árult.. minden féle-fajta gyümölcse volt ami csak létezik állítólag mert személyesen én soha nem voltam nála. Ha esetleg nem őrá gondoltatok akkor bocs.. de ha igen és Ő az akkor örülök neki! Persze hogy még árul-e és hogy foglalkozik-e még és úgy egyáltalán...van-e neki azt nem tudom. Úgy hívják hogy ÁDÁM FERENC /BERHIDA/ 06-88-455-169 és csak telefonszámom van címem nincs ezt a számot is egy kedves idős ismerősömtől tudtam -kérdeztem meg mert Ő a kert meg szállottja..de felette is elment már az idő..most volt 87 éves de többször mondta nekem hogy ha igazi jó öreg fajta tiszta gyümölcs fára-csemetére lenne szükségem akkor oda menjek el. Ez ugrott most be és bediktálta nemrég nekem miután olvastam a fórumot. Hogy igaz-e és valós-e a telefon szám nem tudom ..ne rám nehezteljetek ha esetleg már nem elérhető de a név az tuti..."Béla Bátyám"esküszik rá!