Keresés

Részletes keresés

alexandrosz Creative Commons License 1999.07.30 0 0 105
Így is vagyon, megyek előre és kb. 1 óra múlva meg is kótolom Takler mester Kadarkáját....:o)))
Bohóc Creative Commons License 1999.07.30 0 0 104
Robur!

A kadarkáról alkotott véleményeddel tökéletesen egyetértek és ezúton szeretném figyelmedbe ajánlani ha jól emlékszem 97-es évjáratú Takler kadarkát. Szerintem a kadarkát az utóbbi években silányították le. A Takler bora viszont jó úton halad, hogy a kadarka-borokból ismét több fogyjon.
Tehát, kedves borivó cimboráim! Előre a kadarka megmentéséért !

Üdv, Bohóc

csite Creative Commons License 1999.07.30 0 0 103
HELLA: Ha jól emlékszem Balatonfüreden lesz.
Hella Creative Commons License 1999.07.30 0 0 102
Nem tudjátok véletlenül, hogy aug. 7 - 17 között hol lesz a Balcsi északi partján borfesztivál? Olyan soknapos-féle.
alexandrosz Creative Commons License 1999.07.30 0 0 101
Szeptember 3. és 12 között Korzikán rontom majd a levegőt, ezért az időpont sajna nem túl jó, de remélem valahogy összehozunk egy boros-talit, amelyen részt vehetek... Egyébként Korzika kb. egy Alföld-nyi területű, de 8 borvidéket foglal magába és állítólag nem is rosszak a boraik. Majd hozok mintát és esetleg a Tali alkalmával...
Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.07.30 0 0 100
aha, az nem szokott nagyon rossz lenni :) .... ha jol emlekszem, akkor a masodik hetvege szokott lenni szeptemberben.....
Zmac Creative Commons License 1999.07.30 0 0 99
Ha már szeptember...
Vmikor az elején lesz a hagyományos borfesztivál, de már kicsi hozzá a Vörösmarty tér, ezért a várban rendezik. Első összejövetelnek akár az is megtenné.
alexandrosz Creative Commons License 1999.07.30 0 0 98
Nocsak, élénk az érdeklődés!

Sűrű a progi, de azért megoldható szerintem. Sajna szeptember 11-én még nyaralásom végnapjait töltöm, de a következő hétvége (nem 100%, majd ma kiderítem) a III. Váci Bornapok jegyében telhet majd. Tudom, hogy nem Budapest, de talán megoldható....Már csak 4 óra és indulok borozni!

Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.07.30 0 0 97

Nagyszeru! Latom, korvonalazodnak a jobbnal jobb borkostolasi lehetosegek... A szeptember mar igen suru honapnak igerkezik ;-))
csite Creative Commons License 1999.07.30 0 0 96
Sajnos ma vagyok utoljára gép előtt, legközelebb csak augusztus végén.
De !
Mit szólnátok ahhoz, ha szeptemberben szerveznénk egy somlói szüretlátogatást, kóstólgatást. Van egy régi ismerősöm akinek van ott szőlője.
RobuR Creative Commons License 1999.07.30 0 0 95
Minden erdekel, ahol _jo_ borokat lehet kostolgatni! Konkretumok?
Egyebkent az Egri bornapok asszem szept11-en lesznek, de ez sajnos nem tuti info.
robicsek Creative Commons License 1999.07.29 0 0 94
alexandrosz, vezesd elé azt a javaslatod.
mellesleg irt már valaki a dél-balatoni borokról?
már nem először írom: már megint St Donatus pincészet Cab Sav Barrique-t kortyolgatok
Tamska Creative Commons License 1999.07.29 0 0 93
Üdvözlöm az itt egybegyűlteket, nagyon örülök a topicnak.

A pillanatnyilag nekem legjobban tetsző borok: Jekl féle Villányi Cabernet Sauvignon Barrique '95 valamint az érdekes nevű Vylyan pincészet 1995 Montenouvo Cuvee -je mely Villányi Cabrnet Sauvignon-Kékfrankos Barrique (most is itt ülök egy mellett). Nagyon ajánlom mindenkinek mindekttő fenti bort, bár a Jekl féléből már nehéz találni (ha valaki talál akkor dobjon rám egy e-mail -t kellene két három üveg).
A badacsonyi Szent Orbán pincészetről -kb. két hete voltam arra- nagyon jókat mondhatok, azaz konkrétan a Szeremley Huba féle olaszrizling illetve a Muscat Ottonel nagyon kellemes roppant finom bor.

Annak aki kevéssé tájékozott ajánlom a Borkalauz című könyvet ami segít a tájékozódásban a honi borokkal kapcsolatban.

Ja és mégvalami: a Szentendrén található Labirintus étterem és bormúzeum egy eléggé megbízható hely, én már többször vásároltam náluk, és eddig az ajánlataikban nem csalódtam.

Hajrá

RobuR Creative Commons License 1999.07.29 0 0 92
A kadarkarol:
Csak kezzel muvelheto szolofajta (nem lehet kordonosan termelni), es egyszeruen nem lehet napszamost kapni Szekszerdon ilyen munkara, korrekt berert sem. Ezenkivul nem tul nagy ra a kereslet (kulfoldiek kevesse ismerik), ugyhogy a napjai sajnos meg vannak szamlalva. Pedig nekem is az egyik kedvenc vorosborom. Nagyon harmonikus, kellemes izvilag, egyaltalan nem tolakodo.
alexandrosz Creative Commons License 1999.07.29 0 0 91
Egri bornapok? Sajna nem tudom a dátumot, viszont TAKLER rulez, holnap őt választom kedvenc pincémben! A kadarkáját már sokszor megkóstoltam, nekem ízlik.
Esetleg egy borünnepes tali ajánlatom lenne, szóljon, akit érdekel (szeptember!)
RobuR Creative Commons License 1999.07.29 0 0 90
Ebey:
A szekszardi borok jelentik nalam jelenleg a magyar vorosborok csucsat, ujabban jobban izlenek a villanyiaknal. Talan egy honapja voltunk a Vesztegombinal, vegigittuk a borait, tenyleg nagyon tuti. Egyebkent a 93-as merlot-val lett most aranyermes a bor vilagbajnoksagon (20e folott lesz az ara). Nagyon kiraly meg a Vida fele 96-os kadarka (a tavaszi brusszeli nemzetkozi borversenyen ezustermes es meg 2e alatt van az ara), de a Takler fele se rossz. A Fritznek is van par jo bora (most o nyerte a szekszardi borversenyt, asszem sauvignonnal), de ott inkabb a kaja volt csucs (kakasporkolt).

A villanyiak kozul a Tiffan Edet emlegetitek gyakran, de az Imreet sem art megkostolni, mert ugyanaz a minoseg (neki is ugyanott, a Jammertal duloben van a szoloje) csak az ara nincs annyira elszallva.
A Wurtzert probaltatok mar? Nekem tavaly az izlett a legjobban a bornapokon.

A hetvegen Badacsonyban voltam, egy helyen volt csak jo a bor: Szeremley Huba (Szt Orban Pinceszet). Nagyon jo az ettereme is, korrekt arakkal (Kedvesy belszin 1500, 93-as olaszrizlig 1700), keves nemettel. A borait lehet kapni Bp-en is, erdemes megkostolni, nagyon kellemes.

Tudja vki, hogy pontosan mikor lesznek az egri bornapok?

alexandrosz Creative Commons License 1999.07.29 0 0 89
Csak azér' írta így, mer' Kadarka szólt hozzá - stílszerűen, ugye...:o)))

Mellesleg annyira megfogadom a javallatotokat, hogy holnap a kedvenc helyemen iszok egy jófajta szekszárdi vöröset. Hogy milyet? Arról majd hétfőn beszámolok!

Ebey Creative Commons License 1999.07.29 0 0 88
Mit jelent az, hogy "érdekes módon"? Miért nem "az csak természetes, hogy" :-))))

A Kadarka is a szekszárdi borvidékre jellemző leginkább, sajnos errefelé is fogynak a tőkék... Azért remélem, ez a nagyon egyéni karakterű bor is sokáig boldogítja még a hozzánk hasonlókat :-)))

Azt tudjátok-e, hogy a "Bikavér" elnevezés eredetileg a szekszárdi, több fajta házasításából készített borok "védjegyzett" neve volt? Aztán, még szocializmus idejében (ez most nem politizálás) a nevet átadták az egrieknek. Csak néhány(?) éve szerezte azt vissza a szekszárdi borvidék.

alexandrosz Creative Commons License 1999.07.29 0 0 87
Érdekes módon a múltkor még egy finom szekszárdi kadarkát is sikerült kifignom....
kadarka Creative Commons License 1999.07.29 0 0 86
Kiváló ez a topic, nekem való!

A legjobb vidékek:
Villány, Szekszárd, Szent-György hegy, Somló, Tokaj, Bourgogne, Bordeaux, Alsace
Termelő: Tiffán!
Sajnos nem magyar bor volt, ami eddig a leginkább megfogott, hanem egy elzászi késői szüretelésű gewürztraminer. 1992-ből
A somlói juhfark csúcs!!!

Üdv. Kadarka

Gyötör Creative Commons License 1999.07.29 0 0 85
Mintha ittam volna valami szekszárdi finomat...
A Heimann pincéből kóstolt már valaki bort?
Zmac Creative Commons License 1999.07.29 0 0 84
Kedves Ebey!

Ne szomorkodj, szeressük mink a szekszárdi borokat is! Szerintem nem lehet összehasonlítani a villányiakkal, mert teljesen más ízvilágot képviselnek. Nagyon tömören úgy fogalmazhatom meg tapasztalataimat, hogy a villányiak karakteresebbek, a szekszárdiak kedvesebbek. De szerencsére ilyen sommásan nem lehet ítélni, mert ahány hordó bor, annyiféle.
Ajjaj, inkább nem bonyolódom bele, mert sohasem fejezem be. A Vesztergombi pince borainak én is szívesen adok néhány (sok) piros pontot.

Ebey Creative Commons License 1999.07.29 0 0 83
Üdvözletem a bortársaknak!

Végigolvastam a topicot és sajnálattal kellett látnom, hogy a szekszárdi borvidék borait, termelőit - egy kivételtől eltekintve - senki sem emlegeti. Biztos vagyok benne, hogy azért, mert nem ismeritek (és nem azért, mert nem szeretitek) e borokat.

A szekszárdi borvidék leginkább a villányihoz hasonlít, attól egyrészt az éghajlatában különbözik (ezért itt inkább a száraz vörösborok kedvelői találhatnak kedvencet maguknak), másrészt talajában. A villányi sziklás-köves talajjal ellentétben a Szekszárd környéki domboldalakat nagyon jó minőségű talaj borítja és ezért az itteni borok zamatban gazdagabbak.
(Most látom, kicsit prospektusszerű, amit írtam, de én is, mint minden hívő, belső késztetésből terjesztem az igét :-))

Mindenképpen kóstoljátok meg, ha tehetitek, a Veszterombi pince borait. A Kékfrankos Rosé 97-es évjárata (bár lassan már öregnek számít) a rosék non-plus-ultrája (számomra). A megfizethető árú borai (<1000 Ft) közül számomra a 96-os Merlot a csúcs.
Az idei Bordeaux-i világversenyen egyébként egy aranyérmet és egy ezüstérmet nyert boraival (a fajták most nem jutnak eszembe, majd utánanézek)

alexandrosz Creative Commons License 1999.07.29 0 0 82
Kicsi_Lany !
Látom, megtaláltad a topic-ot. A Juhfark nálam is rulez, van egy fajta különleges aromája, amit csak a somlói földben termesztett szőlőből nyerhető ki.
Gyötör!
Támogatom a javallatodat, aztán kiegészítve Kicsi_lany ötletével, én is magunkra szabadítanék néhány borászt és borhoz értő embert. Egy-egy esetben persze én is tudok igazi pincehangulatot biztosítani Budapesttől nem messze...
Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.07.29 0 0 81
A Somloi Juhfark a borok alfaja es omegaja... Nala jobbat en meg nem kostoltam...

A BorClub vagy nem tudom mi nagyon jo otlet!! Nehany evvel ezelott en tagja voltam egy ilyennek, rendszeresen hivtunk meg bortermeloket es szakembereket, hogy tanuljunk is a borokrol, ne csak kostolgassuk. Nagyon nagy buli volt!

Zmac Creative Commons License 1999.07.29 0 0 80
Teljes mellszélességgel támogatom a Somlói Juhfarkat! (:-) Nekem szimpatikusabb, érdekesebb bor, mint a világfajta Chardonnay! Érdemes megkóstolni pl. az Inhauser pincéből származót, nagyon jó emlékeim fűződnek hozzá. ( Pedig Inhauser nem csak a saját szőlejét dolgozza fel, hanem másoktól is vásárol. ) Jó hírét hallottam még Fekete Béla picéjének. Ha valaki tud róla, vagy más jó somlai pincéről, kérem írjon!
Gyötör Creative Commons License 1999.07.29 0 0 79
A Borklubbos mintára? Miért ne?
És ki vállogatná a menüt?
Esetleg - nagyon halványan jegyzem meg - meg tudnám szerezni a KVIF (V. ker. Alkotmány u.) Alma Materének egyik kistermét ....
csite Creative Commons License 1999.07.29 0 0 78
Mit szóltok a Somlói Juhfark-hoz?
Az egyik legkülönlegesebb bor, amit valaha ittam, és a legfinomabb.
Persze a Traminit sem vetem meg.
:-)
Zmac Creative Commons License 1999.07.29 0 0 77
Párolog mint a nyavalya, mi? :-))))))
robicsek Creative Commons License 1999.07.29 0 0 76
de kéne.
(én emlegettem többek között)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!