Ami nagyon tetszett: Chateau Kajmád Cabernet Sauvignon-Merlot Rosé 2004. Klasszikus hagymahéj szín, telt illatok, remek szamóca és málna és néminemű citrus, ízben is visszaköszön a málna és némi citrusos kompótos málnaszörp jelleg, laza szerkezet, az alkohol és a savak harmóniája picit ingatag, de összességében egy jó rosé.
Melyik Dúzsi Rosé? Mert 2004-ben hármat is csinált, a Kékfrankost, a Kékfrankos-Zweigeltet és a sima Zweigeltet, ebben a sorrendben egyre gyengülő minőségben :) A Kékfrankos nekem nagyon tetszett, a Zweigelt meg már erősen a közép alatti kategória.
Dúzsi 2004 rozé: se hibája, se erénye, 4p. Az elmúlt évek Dúzsi-rozéi után csalódás.
Györgykovács Furmint 2002: több üveg is elfogyott az elmúlt hetekben; elfáradt. Most már csak egy korrekt bor.
Én szívesen összemérném egyébként 2004 rozéit egy kóstolóban, mondjuk Takler, Vesztergombi, Bock, Tiffán, Weninger meg még egy-kettő. Volna valakinek kedve hozzá?
És egyre több ilyen ember van is, akinek a nevét már ismerik határainkon kívül is és remélhetőleg egy pár év múlva olyan jól fog csengeni, mint Szepsy bácsié:-))))
Szerintem is egy kicsit nagyképű fennhangja van a cikknek, ami persze valószínűleg az újságíró szenzációhajhász törekvése, hiszen Szepsy úr valóban nem ilyen ember, mint ahogy az a cikkből sugárzik. Valójában örülnünk kell, hogy van egy ilyen magyar borászunk, aki révén vihetjük a magyar bor jóhírét a világban!
Rosszul összeállított cikk!! Megmutattam majd mindenkinek a családba és hasonlót gondoltak róla, mint te!!!
Még egy példa Szepsy Istvánról:
Amerikai kereskedők mondták, hogy igazi sikereket akkor tudna elérni kinnt, ha borai 10x(!!) drágábbak lennének a jelenleginél, ugyanis akik ebben a kategóriába vásárolnak, azok az árból inkább értenek, mint a borok minőségéből. István azt mondta, rendben, elkészít egy olyan bort amit jócskán az aszú felé fog pozícionálni, dűlőszelektált kései szüreteket, mintegy 300 grammos koncentrációval. De mivel ő csak a márkát és egész Tokaj presztízsét szeretné építeni, minden ebből besfolyó exra profitot közösségi célra fog felajánlani!!!!
Nincs nagy baj a cikkel, persze aki ismeri Őt, másként jön le a dolog, kicsit nagyképűnek tűnhet az írás, de gondolom ez egy zanzája az egész beszélgetésnek.
Az aszúkirály cím meg, mint Ő is reagált - médiagenya, sokkal emberebb annál hogy ilyennel fényezze önmagát.
Ja nézték a Fábry show-t. De sajnálom őket (Tiffán, Gere A., Bock, Takler), bohócot csináltak belőlük. Persze a publicity az publicity.
Az pedig tény, hogy egy Szepsy bor 10 rugó fölött indul, ezért nehéz lenne vele megtámadni a nagyközönséget. Nálunk is ünnepszámba megy, ha kinyílik egy-egy palack. Talán majd év végén-jövő év elején jön a Szepsy édes szamorodni '03, az valamivel 10 ezer alatt lesz, remélhetőleg. Nagyon jó.
azért egy heti magazin olvasói számára (nagyrészük gondolom nincs képben olyan fogalmakat illetően mint terroir, dűlő, stb) mégiscsak érdekesebb maga az ember,
méghozzá az a sikeres ember, aki joggal jeleníti meg Magyarországot külföldön.
szerintem a cikk alkalmas arra hogy bemutassa, hogy számtalan olyan, tehetséges ember van az országban akit a nagyközönség nem ismer
javaslom egyébként mindenkinek, hogy a borral nem foglalkozó ismerőseit kérdezze meg, hallottak-e Szepsyről. Én megtettem. Eredmény: NEM. (a Gere név viszont többeknek ismerősnek tűnt...)
Egyszerűen az egész cikk hangulata nem adja vissza azt, amilyen Szepsy mester.
Ajánlom próbáld meg személyesen is megismerni, mert nála szerényebb, alázatosabb (a földdel, szőlővel szemben) BORÁSZT nem ismerek.
Ha beszélsz vele, teljesen elvarázsol. Megmutatja a "köveit" (a különböző dűlőkből), mesél a területekről, hol mi várható a szőlőtől (pl. a Lapisból aligha lehet száraz bornak valót szüretelni). Ha nem lenne borkóstoló a több órás beszélgetés végén, akkor sem lenne hiányérzeted.
Csak egy kis személyes példa: A feleségem nem nagy borkedvelő, még az édes boroknál tart (jelenlegi kedvence a Zemplén Hegyhát /Szepsy 3. cége/ Nyulászó édes szamorodnija). Nemrég elvittem magammal, hogy megnézze, hová (és miért) szoktam eltűnni időnként. Egy teljes napot töltöttünk Szepsyéknél (szombat!), sőt még vasárnap reggelre is elhívott az alacsony pincébe néhány tétel megkóstolására. Ez önmagában eléggé nagy megpróbáltatás egy nem "borbarát" számára, a feleségem mégis azt mondta, legközelebb is velem jön. (Sorsom beteljesedett, vége a szabdaságnak. :(()
Nemtom, nekem tetszik a cikk. Pedig en nem ismerem Szepsyt, megse jon le rola negativ kep. Inkabb egy olyan ember kepe, eki sokat elert, es erre joggal buszke. Ezzel semmi bajom nincs, mar ha tenyleg ilyen. Legalabb akkor legyunk buszkek mikor van mire ... :)
Ehnye... mintha némi rídelpohár ellenességet éreznék elharapózni mostanság :) Azért szerintem legyen szabad megjegyezni, hogy mindentől függetlenül piszok igényes és nagyon szép borospoharakat gyártanak ám Riedelék.
Nagyon gáz a cikk, semmit nem ad vissza szerintem Szepsy Istvánból, akik őt nem ismerik, azok rossz képet kapnak róla-szerencsétlen szerzői/szerkesztői húzás az eredmények bemutatása mindjárt a cikk elején, kontraprodiktív hatát vált(hat) ki...
A folyóbor-témához: nekem egy somlói kistermelő hozott most megint kiváló 2004-es chardonnayt, iható rizlinget és juhfarkat Mindegyik remek fröccsbor (hogy ahhoz a threadhez is hozzászóljak, ebben a melegben marha jó egy hűvös fröccs, sajnos szikvizet nem szereztem, úgyhogy sokak által helytelenített módon ásványvízzel kevertem), a chardonnay magában is kiváló, harmonikus, a többiben (nekem) kicsit túlteng a sav. (Mindez 300 HUF/l...)
Takler Kékfrankos 2004 (sima, nem selection, vagy reserve) - van vélemény, tapasztalat?